NØTNAMÆS
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 194
evet:/ mecburi uzun ömür açısından laptop daha mantıklıO zaman laptop almak daha mantıklı maalesef :/
evet:/ mecburi uzun ömür açısından laptop daha mantıklıO zaman laptop almak daha mantıklı maalesef :/
path racing nvidia kartlarda bile düzgün çalışamıyor onu açma zaten 2-3 yılı var daha tam oturmasına RT gibi.Aşağıdaki video da Indiana Jones and Great Circle oynarken oyun takılmaya başlıyor path tracing açıkken ondan endişeliyim.
bakıcaz artık işte 9080xt güzel çıkarsa onu bile alabilirsin 32gb vram var 8k da bile üzmez (!).O zaman en kötü ihtimal 16 VRAM bir kart alsam bile 4K da sorun yaratmaz herhalde
bakalım yav 9080xt de umutluyum muhtemelen 5080 ile 5080 süperden güçlü olur ama sırf bu yüzden pahalıya satarlarsa AMD kötüleyeceğim her yerde XD8K'da gözüm yok ya açıkcası 4K fazlasıyla yeterli benim için![]()
Bana bence 9070xt iyi satış yaptıktan sonra gaza gelip fiyatı yüksek tutucaklar gibi geliyor belki de 9070-9060 stokları azalınca indirim yaparlar üst kartlara diye düşünüyorum bakalım görücezbakalım yav 9080xt de umutluyum muhtemelen 5080 ile 5080 süperden güçlü olur ama sırf bu yüzden pahalıya satarlarsa AMD kötüleyeceğim her yerde XD
vallahi AMD fanları genelde ucuz diye alır AMD alanda ucuz olduğu için alır 9080xt 5090 gücünde bile olsa linç yer pahalı olursa 5080 süperden ucuz olmak zorunda bende bunu savunuyorum.Bana bence 9070xt iyi satış yaptıktan sonra gaza gelip fiyatı yüksek tutucaklar gibi geliyor belki de 9070-9060 stokları azalınca indirim yaparlar üst kartlara diye düşünüyorum bakalım görücez![]()
Bence de olmak zorunda AMD ekran kartı tarafında imajını düzeltmek istiyorsa biraz kazancını kısmalı diye düşünüyorum.vallahi AMD fanları genelde ucuz diye alır AMD alanda ucuz olduğu için alır 9080xt 5090 gücünde bile olsa linç yer pahalı olursa 5080 süperden ucuz olmak zorunda bende bunu savunuyorum.
Bu konuyu birkaç forumdaki insanlarla ve birkaç yapay zekâ ile de tartıştım. İşin içine MFG girince ekran kartı çok daha mantıklı bir seçenek oluyor. Ama native performansa baktığında monitör yatırımı daha mantıklı görünebiliyor. Çünkü RTX 5070 Ti ile 4K’da native oynamakla, RTX 3080 ile 2K’da native oynamayı kıyasladığında monitör seçeneği öne çıkıyor. Fakat işin içine DLSS ve MFG girince, yeni bir ekran kartı almak daha mantıklı hale geliyor. Yine de ekran kartı alırken 16 GB VRAM meselesi aklına takılıyor. Bu yüzden 24 GB veya 32 GB VRAM’li yeni çıkacak kartları beklemeli miyim diye düşünüyorsun. Burada da şu mantık var: Eğer acelen yoksa bekleyebilirsin, ama acelen varsa 16 GB VRAM’li bir kartla idare edebilirsin. VRAM sınırı sorun olursa bazı ayarları kısmak gerekecek.aslında çok güzel soru sormuşsun.performans için monitör mü yoksa ekran kartımı diye.bir tane 5080 alsan 50bin tl üstü onun yanına ucuz üşük seviye mesela 13-14 bin tl lik samsung g65b monitör alsan.2k veya 4k da 120 fps üstü akıcı oynarsın oyunları. veya 30-40 bin tl aralığında oled alsan,onun yanına 33-35 bin TL'ye 9070 xt gibi veya o fiyatlara yakın 5070 ti alsan; 2k veya 4k da 40-60 fps de akıcı oynarsın.oldukça düşündürdü beni hangisi daha karlı.
5080 alma 5070ti da 4k'da hem uzun ömürlü değil hem vram 2k için bile ucu ucuna anca yetiyorBaşlıkta da belirttiğim gibi, sistemimde performans artırmak için kararsız kaldım ve sizlerin fikirlerini almak istedim. Şuan RTX 3080 kullanıyorum ve ana ekranım Samsung 50" QN90A (120 Hz, VA panel, 4K). Hikaye odaklı oyunlar oynuyorum, DLSS'i her zaman açıyorum ve native oynamıyorum. Ama 4K'da yeni oyunlarda FPS düşük kalıyor, bu yüzden upgrade düşünüyorum. Bütçe aynı olacak şekilde iki seçenek var: Ya yeni bir monitör alıp çözünürlüğü düşürerek FPS'i artırmak, ya da ekran kartını upgrade edip 4K'da kalmak.Biraz detay vereyim: Şuan büyük ekranda oynamak keyifli, alıştım da ama 75-80 cm uzaktan bakarak oynamak pek doğru gelmiyor. Gecikme değerini ve Hz'sini bunca zaman önemsemedim hikaye odaklı oynadığım için ama belki daha iyi bir monitörle fark eder. TV'nin VA paneli güzel ama OLED'e geçmek istiyorum renkler ve kontrast için.
Seçenek 1: Yeni Monitör (1440p OLED'e geçmek)
Elimde yan ekran olarak MSI Optix MAG274R2 (27" 1080p IPS) var, bunu satıp üstüne para koyarak Dell Alienware AW2725D (27" 1440p QD-OLED, 280 Hz) veya Dell AW3423DWF (34" ultrawide 3440x1440 QD-OLED, 175 Hz) almayı düşünüyorum. Bu sayede RTX 3080 ile 1440p'ye düşüp FPS'i ciddi artırabilirim ve benchmark'lara göre 4K'dan %70-90 daha yüksek FPS. VRAM (10GB) 1440p'de sorun olmaz gibi geliyor yeni oyunlarda idare eder gibi.
Seçenek 2: Yeni Ekran Kartı (RTX 5070 Ti veya 5080'e upgrade)
RTX 3080'i satıp üstüne para ekleyip RTX 5070 Ti veya RTX 5080 alıp, 4K 50" TV ile devam etmek. Benchmark'lara göre RTX 5070 Ti 4K'da RTX 3080'den %31-57 daha hızlı (DLSS ile %150+ artış), RTX 5080 ise %67 ortalama daha iyi. Özellikle MFG ile destekli oyunlarda FPS baya artıyor. VRAM 16GB olacak, yeni oyunlarda stuttering azalır ama hala 4K yükü var.
Aklım karışık, çünkü FPS'i önemsiyorum ve yeni oyunlarda (UE5 tabanlılar) sorun yaşamak istemiyorum. Monitörle akıcılık daha mı iyi olur, yoksa GPU ile 4K kalıp MFG ile mi? Sizce hangisini tercih etmeliyim. Teşekkürler!
Ekstra ortamımı görmek isteyenlere
![]()
2K da 16 VRAM'in ucu ucuna yettiğini ilk kez sizden duyuyorum var mı o kadar VRAM kullanıldığına dair bir video5080 alma 5070ti da 4k'da hem uzun ömürlü değil hem vram 2k için bile ucu ucuna anca yetiyor