Çözüldü✓ İşlemcim 100 derecede çalışıyor

EminN5

80+
Reaksiyon skoru
1
İ3 13100f işemcim stok fan ile yük altında 100 dereceleri görüyor daha yeni değiştirdim termal macunu (artic mx6) kullandığım macun normalmi bu sıcaklıklar bi yerde hatamı yaptım.

Evet, bir Intel işlemci için 1.6 Volt (1.6V) çok yüksek bir değerdir ve işlemciye ciddi zararlar verebilir. Modern Intel işlemciler genellikle 1.2/1.4v aralığında çalışır

1.4 üzerindeki değerler bile genellikle tehlikeli veya yüksek kabul edilir.
İşte 1.6V voltaj seviyesiyle ilgili bilmeniz gerekenler:
  • Riskler: Bu kadar yüksek voltaj, işlemcinin çekirdeklerinin aşırı ısınmasına (termal sınırın aşılması) ve uzun vadede işlemcinin ömrünün kısalmasına, hatta kısa sürede yanarak kullanılamaz hale gelmesine (donma/çökme sorunları) neden olabilir.

• 13. ve 14. Nesil Tehlikesi: Özellikle 13. ve 14. nesil (13600K/14600K ve üzeri B0 revizyon) Intel işlemcilerde, anakartların otomatik olarak 1.6V+ seviyelerine voltaj uyguladığı ve bu durumun işlemcileri yaktığı (oksitlenme/stabilite sorunu) bildirilmistir.
  • Ne Yapılmalı? Eğer işlemciniz 1.6V ile çalışıyorsa, BIOS/UEFI üzerinden voltajı (VCORE) manuel olarak düşürmeli veya anakartın BIOS güncellemesini yapmalısınız.
Genel olarak, güvenlik ve sistem kararlılığı için

1.4 üzerindeki değerlerden kaçınılması önerilir.
voltaj maksimum 1.2 gösteriyor ama sıcaklık 100 dereceyi gördü stres testinde

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-04-22 165246.webp
    Ekran görüntüsü 2026-04-22 165246.webp
    75.4 KB · Hit: 19
Sogutucuyu oturtamamiş olabilirsin

Fan oturmuş kontrol ettim
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Thermalright Assassin Spirit 120 V2
Bu fanı almayı düşünüyorum iş görür mü
Hocam ben geçen ay Thermalright Assassin King 120 Se Modelini aldım
Kasa msı 110r pz 1 egzoz toplam 4 fan var
İşlemci 14400f
işlemci stres testinde 60 dereceyi geçmiyor şuan

Hw info kurarak fan rpm lerini de kapsayacak şekilde ekran görüntüsü atar mısınız ? Cpu fan yerine chasis fan takmış olabilirsiniz. 1600 rpm max güç uygular yeterli soğutma sağlamaz.

Hw info kurarak fan rpm lerini de kapsayacak şekilde ekran görüntüsü atar mısınız ? Cpu fan yerine chasis fan takmış olabilirsiniz. 1600 rpm max güç uygular yeterli soğutma sağlamaz.

Fanlar 3200 rpm de dönüyor cpu_fan soketine takılı

%99 soğutucunun plastik ayaklarını tam oturtamadın. işlemciyle arasında havada değdi değmedi duruyordur

Fanın ters takılma ihtimali var. Eğer montajdan eminseniz ve işlemci üst yüzeyi ve fan metal plakası kusursuz oturmuşsa tek çare fan yönünü kontrol etmektir. Bunun dışında işlemcinizinin cenazesini kaldırma gibi durumunuz olabilir. En son olarak anakartınızda da problem olabilir. Vram arızası sebebi ile voltaj dalgalanmaları doğru elektiriği iletmez ve anlık fazla yüklemeler ile işlemcinizi çok fazla ısıtıyor olabilir. Farklı bir anakartta işlemcinizi test etme imkanınız varsa arkadaşınızdan yardım isteyin. Bu sayede anakart vram zorlaması tespiti yapmış olursunuz. Ayrıca 3000 rpm o sıcaklık için az bile. 5-6k bile çıkması gerekirdi. Stok fan değilse 3200 max limitli olabilir. Lakin stok fanlar o sıcaklık altında uçak motoru gibi çalışmalıdır.

İ3 13100f işemcim stok fan ile yük altında 100 dereceleri görüyor daha yeni değiştirdim termal macunu (artic mx6) kullandığım macun normalmi bu sıcaklıklar bi yerde hatamı yaptım.
o kadar ısınacak bir işlemci değil macunu yanlış mı sürdünüz

Kardeşim büyük ihtimalle kullandığın macun sahte
Burdan aldım

Voltajdada problem yok. 1.6v core konuşulmuş ondan şüphelenmiştim zaten yukarda mesajım var. Güya soğutucu aldıracaklardı bide sana.

1.6v core çok yüksek bulldozer mimarisinde değiliz 😃 ek olarak testte hwinfo atmışsın 1.22v voltaj falan görmüş maks. Tamam bu normal ama 100 derece kesinlikle normal değil

Montaj hatası, macun, işlemci fanıyla ilgili bir problem olarak duruyor

kule tipi soğutucu takarak problemi çözdüm artık stres testinde 55 dereceyi bile geçmiyor

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-04-23 135716.webp
    Ekran görüntüsü 2026-04-23 135716.webp
    85.6 KB · Hit: 8
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,205,506
Üyeler
192,736
Son üye