AMD RT ve PT tarafı PS6 ve yeni ekran kartlarında öne çıkacak. Açıkçası firmalar şimdiden RT, PT, Ray Recon vb. çok fazla kullanmaya başladılar. AMD 90K serisi ve şu anki konsollar bu konularda yeterli değiller. Sonraki nesilde AMD gerçek atağını yapacak. Ben de açıkçası AAA tüketen biri olsam şu anlık Nvidia alırdım.
AMD'nin uygun, Nvidia'nın pahalı olması tesadüf değil. Elbette lider vb. olması da var. Ama firmalar artık iş gücü azalsın diye RT, PT vb. göre oyun tasarlıyor. Atıyorum uğraşıp detaylı ışıklandırma yapsalar 50 kişi çalıştıracaklarsa, RT ve PT gibi şeyler ile bu yarı yarıya düşüyor. Firmalar da her zaman kârına göre oyun geliştirir. PS5 bile bunun farkına vardı da PRO vb. zam yapıp, PS6 geçişindeki fahiş fiyat farkını kullanıcıya alıştırmaya çalışıyor.
Normalde AC, Far Cry'lar falan PS4 çok sattı diye eski konsollara göre yapılırdı. Son AC Shadows, Far Cry benzeri sayılacak Avatar, Star Wars oyunları falan PS5 sadece çıktı ve çoğu RT barındırıyor. Giriş seviyesi RT'de, çoğu PS5 oyunu düşük orta ayar karışık ve RT açıkken bile 30 FPS'i zor veriyor. PS5 PRO'da ucundan FSR temelli bir şey olsa da halen yetersiz. Yeni nesile bu yüzden şiddetli bir geçiş olacak ve bu biraz da AMD'nin eski müşterilerini üzecek diyebilirim.
Forumlardaki sürücü sorunlu, sorunlu değil. Ben Nvidia veya AMD aldım kavgalarını kenara bırakarak söylüyorum. AMD ile bu arada Nvidia'dan daha çok uğraşırsınız, o hiç değişmedi. Eski sürücü dön, şu ayarı kapat gibi şeyler maalesef AMD'nin sürücü tarafında halen çözemediği şeyler. RT ve PT olayı da sizin tükettiğiniz oyunlarda bitiyor. CS2, PUBG vb. oynuyorsanız yani çok oyunculu RT ile uğraşmazsınız. Veya indie takılıyorsanız, ama AAA'da bu kartları alanlar çok hüzün yaşayacak, çünkü ilk dönemlerde bile FSR4 test dönemi olduğu barizdi yani.
Ha tabii şunu da unutmayayım, bazı firmalar hariç çoğu firma RT ve PT için kapatma ayarı sunar. PRAGMATA oynadım en son onda kapatma ayarı var, AC Shadows'da yok mesela firmadan firmaya değişiyor. Genelde de Steam vb. verisine göre de yapıyorlar. Steam'da en çok 4060-5060, 5070 falan yaygın kullanılıyor.