Ryzen 7 9700x Fan Rpm Sorunu – 50-60°C’De 2000+ Rpm’E Çıkıyor

lackwiento

Cezalı
80+
Reaksiyon skoru
38
Arkadaşlar merhaba,
Yeni topladığım sistemde Ryzen 7 9700X kullanıyorum. İşlemciyi BIOS üzerinden 105W moda aldım. Soğutucumun CPU fanı boşta veya basit işlemlerde bile zaman zaman 2000-2800 RPM seviyelerine çıkıyor ve fan sesi oldukça fazla oluyor.

Örneğin işlemci sıcaklığı 50-55°C civarındayken fan 1700-2000 RPM, yük altında ise 2400-2800 RPM seviyelerine çıkabiliyor.

Gigabyte Control Center üzerinden Fan Control kısmından fan eğrisini manuel olarak ayarladım. Örneğin düşük sıcaklıklarda %25-30 civarında, sıcaklık yükseldikçe kademeli olarak artırdım. Ancak Google’a girmek gibi basit bir işlemde bile sıcaklık kısa süreli yükseldiğinde fan devri ciddi şekilde artıyor.

CPU FAN ve CPU OPT değerlerini de kontrol ettim. CPU OPT yaklaşık 1300-1600 RPM civarında çalışırken CPU FAN çok daha yüksek devirlere çıkıyor.

BIOS üzerinden de fan eğrisi ayarlamayı denedim fakat istediğim sonucu alamadım.

Sizce bu durum normal mi? 105W modu fanların bu kadar yüksek RPM’e çıkmasına sebep olabilir mi? Yoksa fan/soğutucu veya bağlantıyla ilgili bir problem olabilir mi?

Özellikle Ryzen 7 9700X kullanan arkadaşlar boşta ve oyun sırasında kaç RPM gördüklerini paylaşabilirse çok yardımcı olur.

Şimdiden teşekkürler.
Desktop Screenshot 2026.08.15 - 13.17.02.97.webp

Çiplet mimarisi gereği anlık sıçramalar oluyor, fanların geç devreye girmesini sağlayan ayarlar da var bazı anakart bioslarında, o ayar sende de varsa işini görür.

Forumlara, sayfalara biraz vakit ayırdım açıkcası, curve optimizer diye bir şey yapılması gerekiyormuş. Hocam şuan odada durulmuyor fan sesinden arka da sadece Google açık kafayı yiyeceğim az kaldı.

Fan spin up time diye bir ayar varsa onu 2 2.5 saniye civarına çıkar.

nerden çıkartıcağım, şuan calısıyorum evdeyken bakayım . eğer olmazsa iade ediceğim enermax 360 alıcağım

Giga moboda nasıl oluyor bilmiyorum. Ayrıca bunun soğutucunla alakası yok söyleyeyim. İşlemcinle alakası var normal bir durum.

hocam sıvı soğutma hayatımda kullanmadım hep hava soğutucu kullanıyordum, elbette belki normaldir ama odada duramıyorum oyun oynarken bile rahatsız oluyorum. ben o yüzden ne yapıcağımı şaşırdım. bu durumu firmaya iletsem bile büyük ihtimalle sorun yok diceklerdir, islemciyi degistirip 7800x3d mi alayım 9800x3d mi alayım aynı durumla karşılaşır mıyım bunlarla
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Giga moboda nasıl oluyor bilmiyorum. Ayrıca bunun soğutucunla alakası yok söyleyeyim. İşlemcinle alakası var normal bir durum.
siz ne kullanıyordunuz?

hocam sıvı soğutma hayatımda kullanmadım hep hava soğutucu kullanıyordum, elbette belki normaldir ama odada duramıyorum oyun oynarken bile rahatsız oluyorum. ben o yüzden ne yapıcağımı şaşırdım. bu durumu firmaya iletsem bile büyük ihtimalle sorun yok diceklerdir, islemciyi degistirip 7800x3d mi alayım 9800x3d mi alayım aynı durumla karşılaşır mıyım bunlarla

siz ne kullanıyordunuz?
Aktif AM5 sistem kullanmıyorum ben.

Benim işlemci de 60 derecelerde hep fan sesi de acayip yüksek geliyor napcagimi bilmiyorum acikcasi bir cozumu varsa burdan ogrenirim umarim

Forumlara, sayfalara biraz vakit ayırdım açıkcası, curve optimizer diye bir şey yapılması gerekiyormuş. Hocam şuan odada durulmuyor fan sesinden arka da sadece Google açık kafayı yiyeceğim az kaldı.

Evet curve optimizer yap hocam all core -20 yapabilirsin sıcaklıkları düşürmeye yardımcı olur. Otoda kullanma 9700x i

Evet curve optimizer yap hocam all core -20 yapabilirsin sıcaklıkları düşürmeye yardımcı olur. Otoda kullanma 9700x i
hocam asıl sorun o değil aslında fan sesi. sessiz modda bile fan sesinden oyun oynayamıyorum şuan 105 w modu kapalı mesela bir tık daha düştü fan sesi, curve optimizeri nasıl yapıcağız ne işe yarıyor?

bu ayarı yapıyorum değil mi hocam

Ekler

• IMG_2159.webp
    IMG_2159.webp
    137.7 KB · Hit: 18
Son düzenleme:
Geri