Ryzen 7 9700x Fan Rpm Sorunu – 50-60°C’De 2000+ Rpm’E Çıkıyor

Evet curve optimizer yap hocam all core -20 yapabilirsin sıcaklıkları düşürmeye yardımcı olur. Otoda kullanma 9700x i
hocam -10 yaptım 2000 rpmi zor gördü yapmadan öncekine göre çok daha iyi fanı anlık bir anda fanların hızı yükseliyor azalıyor herhalde islemciyle alakalı bir durum -20 yapsam ne olur ?

hocam -10 yaptım 2000 rpmi zor gördü yapmadan öncekine göre çok daha iyi fanı anlık bir anda fanların hızı yükseliyor azalıyor herhalde islemciyle alakalı bir durum -20 yapsam ne olur ?

20 de yapabilirsin. Isı dengesini daha iyi ayarlar yani böyle çok düşük sıcaklıklardan çok yüksek sıcaklıklara çabuk sıçramaz

20 de yapabilirsin. Isı dengesini daha iyi ayarlar yani böyle çok düşük sıcaklıklardan çok yüksek sıcaklıklara çabuk sıçramaz
20 yaptım hocam yapmadan önceki haline göre çok iyi sessiz, keşke tamamen kessek. :) tek sıkıntı oyundayken cs de mesela bir anda fan hızı yükseliyor sonra anlık geri sessizleşiyor arada bir yapıyor
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

20 yaptım hocam yapmadan önceki haline göre çok iyi sessiz, keşke tamamen kessek. :) tek sıkıntı oyundayken cs de mesela bir anda fan hızı yükseliyor sonra anlık geri sessizleşiyor arada bir yapıyor
peki tüm sıvı soğutucularında mı aynı şekilde ? ben bunu iade edip enermax 360 almayı düşünüyordum genelde çok sessiz demişlerdi.

yaptığın ayarı uygulamadan yapma bios üstünden yap ben ışıkları ayarladım uygulamadan bilgisayarı kapatırken defaulta dönüyor demekki sadece uygulama açıkken tutuyor ayarları pompa ne kadar hızda çalışıyor? birde o eğri nedir 70 80 derece arasında yüzde 40tane yüzde 100e çıkıyor.

yaptığın ayarı uygulamadan yapma bios üstünden yap ben ışıkları ayarladım uygulamadan bilgisayarı kapatırken defaulta dönüyor demekki sadece uygulama açıkken tutuyor ayarları pompa ne kadar hızda çalışıyor?
hocam evet aynı durum. control centeri kapattığım zaman rgbler normal defaulta dönüyor o ayarı nasıl yapıcağımı bende bilmiyorum. şuan 57 derecede çalışıyor arkada sadece google açık 1700rpm de geziniyor daha öncesinde ayar yapmadan önce 3000lere çıkıyordu odada durulmuyordu sesten ben fanda arıza var sanıyordum.

hocam evet aynı durum. control centeri kapattığım zaman rgbler normal defaulta dönüyor o ayarı nasıl yapıcağımı bende bilmiyorum. şuan 57 derecede çalışıyor arkada sadece google açık 1700rpm de geziniyor daha öncesinde ayar yapmadan önce 3000lere çıkıyordu odada durulmuyordu sesten ben fanda arıza var sanıyordum.
söktün mü aio bakır zeminden naylonu

hocam 30 dakikalık oyun oynadım, cs go tarzı fps oyunlar max 70 gördü işlemci. eğer naylonu sökmesem 90lara kadar çıkardı

bak bu benim soğutucu lian li galahad 2 lcd 280mm 7800x3d işlemci
1786836801017.webp

1786836821756.webp

Desktop Screenshot 2026.08.16 - 02.34.17.39.webp
şuan boşta bu şekilde calısıyor arkada sadece google açık

bak bu benim soğutucu lian li galahad 2 lcd 280mm 7800x3d işlemci
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Lian li hiç sevmiyorum daha önceki sistemim asustu gayet memnundum açıkcası gigabyte sistemine geçtim biosu falan güzel ama ben gene de asusu tercih ederdim

peki tüm sıvı soğutucularında mı aynı şekilde ? ben bunu iade edip enermax 360 almayı düşünüyordum genelde çok sessiz demişlerdi.

Isıların iyiyse hiç gerek yok. 360mm soğutma 9700x için külfet olur. Ha ama dersen 2-2.5 sene içerisinde güçlü işlemciye geçerim soğutma kaygısı olmasın sık donanım değiştiririm diyorsan al

Aksi takdirde uzun vadede 9700x ile kalacaksan gerek yok

Ve fan ayarlarını her zaman biostan yap masaüstü uygulamalardan yapma. Çakışma olmaması için. Hem fan yazılımı hemde biostan fan ayarı olunca anakart neye göre fan ayarı yapması gerektiği konusunda bazen afallayabilir bilgin olsun

Arkadaşlar merhaba,
Yeni topladığım sistemde Ryzen 7 9700X kullanıyorum. İşlemciyi BIOS üzerinden 105W moda aldım. Soğutucumun CPU fanı boşta veya basit işlemlerde bile zaman zaman 2000-2800 RPM seviyelerine çıkıyor ve fan sesi oldukça fazla oluyor.

Örneğin işlemci sıcaklığı 50-55°C civarındayken fan 1700-2000 RPM, yük altında ise 2400-2800 RPM seviyelerine çıkabiliyor.

Gigabyte Control Center üzerinden Fan Control kısmından fan eğrisini manuel olarak ayarladım. Örneğin düşük sıcaklıklarda %25-30 civarında, sıcaklık yükseldikçe kademeli olarak artırdım. Ancak Google’a girmek gibi basit bir işlemde bile sıcaklık kısa süreli yükseldiğinde fan devri ciddi şekilde artıyor.

CPU FAN ve CPU OPT değerlerini de kontrol ettim. CPU OPT yaklaşık 1300-1600 RPM civarında çalışırken CPU FAN çok daha yüksek devirlere çıkıyor.

BIOS üzerinden de fan eğrisi ayarlamayı denedim fakat istediğim sonucu alamadım.

Sizce bu durum normal mi? 105W modu fanların bu kadar yüksek RPM’e çıkmasına sebep olabilir mi? Yoksa fan/soğutucu veya bağlantıyla ilgili bir problem olabilir mi?

Özellikle Ryzen 7 9700X kullanan arkadaşlar boşta ve oyun sırasında kaç RPM gördüklerini paylaşabilirse çok yardımcı olur.

Şimdiden teşekkürler.Alıntıyı görüntüle
Montaj hatası var gibi duruyor Kullandığın sıvı soğutmanın Radyatör fanları Max 2300 RPM çıkabilir üstüne çıkamaz Pompa fanın 3400 RPM çıkabilir oda Anakart üzerinde AI Pomp soketine bağlı olması gerekir.
2800 RPM lere sıvı soğutmada sadece Pompa fanın çıkabilir oyüzden kontrol etmende fayda var Pompa fanını cpu fan bağladıysan yada cpu opt ye oyüzden sorun yaşıyor olabilirsin.

Not: Pompa fanı Tek bir hızda çalışması genelde %50 veya üzeri noktada sabit çalışması gerekir pompa fanı amacı sıvı soğutmanın içindeki sıvının yer değiştirmesini sağlar eğer anakartında pompa fanı soketin yoksa Cpu OpT bağlayabilir bios üzerinden fan hızını hiç bir sıcaklıkta değişmeyecek şekilde örnek %50 ye sabitleyip yada %40 a o şekilde test edebilirsin burada Fan eğrin Radyatör fanlarının CPU fan takılı olarak oradan % delik ayar yapman.

bende lial li galahad 2 280 kullaniyorun 105w ile 9700x ani sicaklik sıçramaları yapıyor boşta 45 50 gidip geliyor

Montaj hatası var gibi duruyor Kullandığın sıvı soğutmanın Radyatör fanları Max 2300 RPM çıkabilir üstüne çıkamaz Pompa fanın 3400 RPM çıkabilir oda Anakart üzerinde AI Pomp soketine bağlı olması gerekir.
2800 RPM lere sıvı soğutmada sadece Pompa fanın çıkabilir oyüzden kontrol etmende fayda var Pompa fanını cpu fan bağladıysan yada cpu opt ye oyüzden sorun yaşıyor olabilirsin.

Not: Pompa fanı Tek bir hızda çalışması genelde %50 veya üzeri noktada sabit çalışması gerekir pompa fanı amacı sıvı soğutmanın içindeki sıvının yer değiştirmesini sağlar eğer anakartında pompa fanı soketin yoksa Cpu OpT bağlayabilir bios üzerinden fan hızını hiç bir sıcaklıkta değişmeyecek şekilde örnek %50 ye sabitleyip yada %40 a o şekilde test edebilirsin burada Fan eğrin Radyatör fanlarının CPU fan takılı olarak oradan % delik ayar yapman.
cpu opt ve normal cpu girislerine taktım pompa girisi yoktu bu aldığım üründe hocam

Geri