R7 9800x3d & RTX 5080 İçin Sıvı Soğutma

mcnalper

80+
Reaksiyon skoru
28
Merhabalar, aşağıdaki sistemi alıyorum da bazı eksik parçalar kaldı. Kafama takılan bir şey var. Phantom spirit 120SE aldım ama boyutu çok büyük olduğu için ram seçiyor. Low profile ram kullanmak zorunda kalıyorum, low profile ram fiyatları da Hepsiburada'da yüksek. Ramlar'i de Hepsiburada'dan almak zorundayım peşin fiyatına taksit yapıyor diye. Şimdi kafama takılan durum şu. Elimdeki Phantom Spirit 120SE'yi kullanmayıp bir sıvı soğutma alsam, sıvı soğutmanın boyutu Phantom spirit 120SE'den küçük olacağı için istediğim rami(low profile'e mahkum olmadan. İster RGB'li, ister RGB'siz) alırım diye düşünüyorum. Hangi ram'in fiyatı uygun, hangisi bütçeme uyarsa yani. Uzun lafın kısası, almış olduğum hava soğutmayı kullanmayıp sıvı soğutmaya geçersem fiziksel boyutuna bakmayıp istediğim ram'i alma özgürlüğüm olacak. Sizce sıvı soğutmayı tercih etmeli miyim? Birde internette çok arıza verebildiğine dair şikayetler gördüm. Pompa arızası vs. gibi. O yüzden riskli mi değil mi çekindim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
ALDIKLARIM:
9800X3D
MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI 8400MHz (OC) M.2 AM5 ATX Anakart
1ST Player NGDP 1300W 80+ Platınum Atx3.1/PCLE 5.1 Japon Kapasitör Full Modüler Apfc 10 Yıl Garantili Siyah Güç Kaynağı
Phantom Spirit İşlemci Soğutucu
Aerocool D502A ARGB Fanlı ATX Oyuncu Kasası
WD Black SN8100 1 Tb Nvme Gen5 M.2 SSD 14900MB Okuma / 11000MB Yazma
KIOXIA PCIe M2 2TB Exceria Pro G2 NVMe GEN5 14900/13400 MB/sn SSD (LVE10Z2T04G8)
MSI 31.5 MAG 321UP QD-OLED X24 3840 x 2160 (UHD) 16:9 FLAT QD-OLED 240HZ 0.03MS FREESYNC PREMIUM PRO PIVOT GAMING MONITOR
Thermalright TL-C12B-S V3 Argb 120MM Siyah Kasa Fanı X5
Thermalright TL-C12RB-S V2 Argb 120MM Siyah Kasa Fanı X4
Thermalright Fan-And Argb Hub X8 4 Pinli Rgb Fan Çoklayıcı

ALACAKLARIM:
64 GB 2X32 GB 6000 MHZ CL30 Ram (Kingston yada XPG Lancer Blade(Low profile lazım olduğu için.) düşünmüştüm.)
Asus TUF-RTX5080-O16G-GAMING-NVIDIA-GEFORCE-RTX 5080-16GB GDDR7-256bit--OC-2xHDMI-3xDP-RGB-DLSS4 EKRAN KARTI
Lian Li 8.8" Universal Ekran Siyah

9800x3d için en mantıklı olan sıvı soğutma zaten bu sisteme hava soğutma yakışmaz görüntü bakımından kaliteli bir 360mm sıvı soğutucu yeterli olur bence pompa bozulma dır fln düşük ihtimal

9800x3d için en mantıklı olan sıvı soğutma zaten bu sisteme hava soğutma yakışmaz görüntü bakımından kaliteli bir 360mm sıvı soğutucu yeterli olur bence pompa bozulma dır fln düşük ihtimal
Anladım, bu sistem için önereceğiniz uzun ömürlü, problem çıkarmayacak, sağlam, kronik sorun olmayan önerileriniz var mıdır hocam peki?

artic liquid freezer 3 pro güzel ama kalınlığı fazla kasana sığar mı kontrol et

Hic bisey olmaz istediğin rami al sogutucunun önündaki fanı 1cm yukarı kaldırır kullanırsın.

Anladım, pek dikkate almasam da yine de sormak istiyorum. Yapay zekaya sorduğumda sıvı soğutmanın bir ömrü olduğunu ve muhakkak o ömrünü tamamladığında sorun olabileceğini söylüyor. Hava soğutmada sadece fanı değiştirirsin yoluna devam edersin diyor. Cidden öyle mi? Hava soğutma daha mı dayanıklı?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hic bisey olmaz istediğin rami al sogutucunun önündaki fanı 1cm yukarı kaldırır kullanırsın.
Öyle mi? Performansa etkisi olmaz mı?

Evet fanlar yukarı doğru hareket ettirilebiliyor. Performans etkisi 1 derece olur olmaz.

Montaj yapıp deneyebilirsin bosuna masraf yapmana gerek yok

Evet fanlar yukarı doğru hareket ettirilebiliyor. Performans etkisi 1 derece olur olmaz.

Montaj yapıp deneyebilirsin bosuna masraf yapmana gerek yok
Anladım. Yapay zekaya sorduğumda eğer fanı kıpırdatmak istemezsen 42 MM’e kadar fanı oynatmadan takabilirsin dedi. En fazla 59 MM’e kadar takabilirsin dedi ki o kadar yüksek ram de yok zaten o yüzden mümkünse 42 MM yüksekliğinde ram bakacağım. Sizce de ölçüler doğru mu yapay zekanın söylediği? Sıvı soğutma defterini kapattım.

Hocam birde sıvı soğutmalara baktım güzel görünüyor kasada da ömrünün olduğu ve sağlamlık konusunda hava soğutma gibi olmadığı söyleniyor. Ömrünü tamamladığı zaman atıp yenisini almak gerektiği söyleniyor. Hava soğutmada ise fanı değiştirip kullanmaya devam edebiliyoruz. 5-10 bin kadar sıvı soğutmaya bütçe ayırabilirim ama dediğim gibi çok çabuk bozulan birşeyse almayı düşünmem. Kaç sene gider mesela 5-10 bine alacağım sıvı soğutmalar? Önerir misiniz?

Çok özel bir model istemiyorsanız 10 bin fazla bile. Kaliteli modeller hızlı da bozulmuyor. Arctic Liquid Freezer III Pro 360 veya Corsair Nautilus 360 gibi bir soğutmayı alıp arkanıza yaslanabilirsiniz. İlk önerdiğim model yanlış hatırlamıyorsam globalde 6 yıl garantiyle satılıyor öyle düşünün.

https://www.hepsiburada.com/lian-li...ci-sivi-sogutucu-ga2alcd28tw-pm-HBC0000AJZSCM
2 senedir galahad 2 360mm kullanıyorum 13700k soğuttum senelerce aşırı memnundum yıllar içinde sonra 5kya 280mm aldım üstte boşluk bırakıyor bazıları görüntüsünü sevmiyorum ben aldım 7800x3d soğutuyuroum
hydroshiftte hortum kalabılığı yapmıyor
280mm olanda asetek 8. nesil pompa var hydroshiftte kendi pompası var ikiside başarılı sessiz pompalar.

incehesapta düşebildiği fiyat
1787079013426.webp

1000140783.webpbu 280mm olan
1000139315.webp bu da 360mm olan sistemim

Çok özel bir model istemiyorsanız 10 bin fazla bile. Kaliteli modeller hızlı da bozulmuyor. Arctic Liquid Freezer III Pro 360 veya Corsair Nautilus 360 gibi bir soğutmayı alıp arkanıza yaslanabilirsiniz. İlk önerdiğim model yanlış hatırlamıyorsam globalde 6 yıl garantiyle satılıyor öyle düşünün.
Hepsiburada üzerinden alacağım da dediğim gibi 4-5 sene gidiyorsa mesela alınabilir diye düşünüyorum ki performansı düşüyormuş zamanla sanırım bir şans vermeyi düşündüm. En kötü hava soğutma olacağı için Phantom Spirit 120SE yani olacağı için onu takarım bozulduğunda diye düşünüyorum.

https://www.hepsiburada.com/lian-li...ci-sivi-sogutucu-ga2alcd28tw-pm-HBC0000AJZSCM
2 senedir galahad 2 360mm kullanıyorum 13700k soğuttum senelerce aşırı memnundum yıllar içinde sonra 5kya 280mm aldım üstte boşluk bırakıyor bazıları görüntüsünü sevmiyorum ben aldım 7800x3d soğutuyuroum
280mm olanda asetek 8. nesil pompa var hydroshiftte kendi pompası var ikiside başarılı sessiz pompalar.

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntülebu 280mm olan
Alıntıyı görüntüle bu da 360mm olan sistemim
Doğrudur. Dediğim gibi 5-10 bin bütçem var ama bilindik marka mümkünse almak isterim. Fiyatlara bakmadım açıkçası ama MSI, Asus ne bileyim Corsair olursa daha iyi olur sanki. Arctic bilmiyorum bu arada. Duydum da araştırmadım yani. Siz ne diyorsunuz? Ne önerirsiniz?

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntülebu 280mm olan
Alıntıyı görüntüle bu da 360mm olan sistemim
Bu arada bende 360 mm düşünüyorum.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,235,326
Üyeler