2027-2028 Fiyatları Hakkında

alex45025

80+
Reaksiyon skoru
3
Araştırma yaptığımda bazı yerlerde 2027de yazında bir rahatlama olabilir diye görüyordum (malum iran savaşı öncesinde baktım) savaş bittikten sonrasında fiyatlar büyük oranda düşer ve eski haline gelir mi? Malum Türk esnafı ve 2. Elcileri bu konuda pek hevesli değiller gerçi ama merak ediyorum. Ayrıca işlemci fiyatlarında çok büyük artış yaşanmamasının sebebi nedir? Ram ssd ekran kartları uçmuşken neden işlemci fazla yükselmedi hemde petrol probleminden kaynaklı? Satıcıların elinde çok fazla var diye midir?

Ramler piyasada emtia gibi işlem görür hocam. Arz talep dengesi yani. Bu yapay zeka sistemleri veri sistemlerindeki talep buna yol açtı.

Yapay zekanın bahand olduğunu çok duydum pek çok şirket sanırım bu işi halletmiş
Ben kesinlikle bahane olduğunu düşünmüyorum, bellek ve bellek bant genişliği ihtiyacı hem eğitim hem de çıkarım sırasında mimariden dolayı "kuadratik/üssel" arttığı için maliyetler gerçekten ama gerçekten çok yüksek. Ayrıca yüksek bant genişliğine sahip (2-8 TB/s) HBM mimarili bellekler hem üretimi zor, hem yield rate'i düşük hem de normalden 2-3 kat daha fazla silicon wafer kullanımına sebep oluyorlar. Bantlara, özellikle tüm şirketler saldırınca, bu kadar kısıtlı bir ürünü herkese yetiştirmek zor oluyor.

Ben kesinlikle bahane olduğunu düşünmüyorum, bellek ve bellek bant genişliği ihtiyacı hem eğitim hem de çıkarım sırasında mimariden dolayı "kuadratik/üssel" arttığı için maliyetler gerçekten ama gerçekten çok yüksek. Ayrıca yüksek bant genişliğine sahip (2-8 TB/s) HBM mimarili bellekler hem üretimi zor, hem yield rate'i düşük hem de normalden 2-3 kat daha fazla silicon wafer kullanımına sebep oluyorlar. Bantlara, özellikle tüm şirketler saldırınca, bu kadar kısıtlı bir ürünü herkese yetiştirmek zor oluyor.
Ona uygun yeni bir şey tasarlayıp üretmek bir seçenek? Ayrıca yznin yeni çiiplere ihtiyaç duyucağı gerçeği var kuantum teknolojilerine yatırım yapmakta bir seçenek?

Araştırma yaptığımda bazı yerlerde 2027de yazında bir rahatlama olabilir diye görüyordum (malum iran savaşı öncesinde baktım) savaş bittikten sonrasında fiyatlar büyük oranda düşer ve eski haline gelir mi? Malum Türk esnafı ve 2. Elcileri bu konuda pek hevesli değiller gerçi ama merak ediyorum. Ayrıca işlemci fiyatlarında çok büyük artış yaşanmamasının sebebi nedir? Ram ssd ekran kartları uçmuşken neden işlemci fazla yükselmedi hemde petrol probleminden kaynaklı? Satıcıların elinde çok fazla var diye midir?
İşlemcide DRAM az çünkü. Kriz sadece DRAM ve Nand tarafında şuan, fiyatları dolaylı olarak o etkiliyor.

Kısacası ekran kartı üreticileri çipi üretiyor VRAM bulamıyor. Ram üreticileri zaten bize ürün satmıyor stok bulunmuyor, SSD de hem içinde DRAM olanlar var onlar ekstra pahalı, hem de Nand talebi de fazla orası ayrıca krize sebep oluyor. Olayın savaşla da alakası yok Ai eğitimine alternatif yol bulunana kadar bitmez bu iş.

Ona uygun yeni bir şey tasarlayıp üretmek bir seçenek? Ayrıca yznin yeni çiiplere ihtiyaç duyucağı gerçeği var kuantum teknolojilerine yatırım yapmakta bir seçenek?
Şu anda bu konuya en uygun ve beklenen hedef ışık hızına ulaşmak yani anakartlar üzerindeki RAM - CPU ve ekran kartlarında ki GPU - VRAM arasında ki yollarda bakırı emekli edip yerine optik kullanmak. Bu şekilde beklenen TBlarca veriyi taşıyabileceğimiz.

Bellek konusunda aynı zamanda şöyle bir durumda var. Şu anda biz veriyi bataryalarda ki "dolu - boş" benzeri bir şekilde saklıyoruz bunun için de kondansatörleri kullanıyoruz, bunlardan milyarlarcasını yan yana getirerek birleştirip gigabaytlarca bellek alanı elde ediyoruz. Burada maalesef artan bellek hızlarını karşılayacak düşük erişim süresinde fiziksel sınırlara geldik sayılır. Kuantum teknolojisi aslında bizi bu alanda kısıtlayan yegane şey. Bahsettiğim kondansatörleri o kadar küçülttük ki elektronlar "kuantum tünelleme" adı verilen bir şeyden dolayı sızıp kaçıyorlar bu da veride bozulmalara sebep oluyor.

Kuantum alanında bunu çözmek için adımlar var ancak bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığım için bilgi aktarmam doğru olmaz sanıyorum. Ben klasik bilgisay mimarisini henüz bitirmediğim için, kuantum alanında ne var ne yok pek bilmiyorum. Bildiğim tek şey atomik bozulmalar, şekil değiştirmeler ve entanglement gibi yöntemlerle veriyi ışınladıkları, sakladıkları ve benzeri işlemlerden geçirdikleri ancak hiçbir zaman yeterli verimi alamadıkları çünkü kuantum dünyası aşırı dengesizliklerden oluşuyormuş.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,245,542
Üyeler
204,741
Son üye
yiidd_
Geri