Dostum bak lurker takılan adamdım sırf sana cevap vermek için hesap oluşturdum

Bütçen gayet güzel, bu bütçe 4k oyunculuk bütçesidir, 4k çözünürlükde herşeyi max yapıp PT açıp da AAA oyun oynamak istiyorsan (ki bu bütçeyle bu olasılığın varken kanımca buna yönelmemek büyük hata olur) ve önümüzdeki yıllarda da çıkacak oyunlarda sorunsuz bi şekilde buna devam etmek istiyorsan kesinlikle 5090 almalısın.
5090 ile 5080 arasında performans farkı yok demişsin, bu çok yanlış bir bilgi. Core sayılarını, diğer donanım özelliklerini vs herşeyi bi kenara bırak birisi 16gb VRAM'e sahip diğeri 32. 4k da RT açıp Ultra ayarlara aldığın zaman, hadi geleceği geçtim, şuan günümüzde bile bir sürü oyunda 16gb yetersiz kalıyor (kimi oyunların optimizasyon eksiğinden, kimi de gereklilikten.) Tamam 2k için 16 GB VRAM şuan ve önümüzdeki yıllarda fazlasıyla yeterli, ama bu kadar para verip 2k da oynamak mantıklı bir seçim değil.
Orta segment diye işini görmeyecek anlamına gelmez, gayet işini görecek anakartlar, SSD ler ve RAMler önerilmiş burada. Anakarta bu kadar takılıp kalma, senin CPU nu besleyebilsin, boost/OC özelliği olsun, 4.0 PCIe slot olsun(bu bile gereksiz aslında 3.0 la arasında perf farkı yok denilecek kadar az), 4 gen desteklesin, Wifi 6e+ (eğer kullanıyosan), ihtiyacın kadar m2 slotları olsun, onboard audiosu iyi olsun, USB leri güncel ve yeterli sayıda olsun başka hiç bir olayı yok ki anakartın ve önerilen orta segment diye beğenmediğiniz anakartlarda var bu gerekli özellikler.
Eğer dersen ki 16gb vram nasıl yetmez saçmalama, hangi oyunlarmış bunlar diye, 4k ultra path tracing FG açık, 16gb VRAM in yetmediği oyunlara ornek:
Indiana Jones her şey ultra, path tracing on 18gb a çıkıyor, DLAA açıkken 22gb.
https://pcoptimizedsettings.com/wp-content/uploads/2024/12/image-88.png
Avatar Frontiers of Pandora 17gb VRAM kullanıyor 4k max ayarlarda
Flight Simulator 4k da ortalama 20gb kullanıyor özellikle NY gibi büyük şehirlerde
Cyberpunk 18gb yı geçiyor 4k da FG ve path tracing açıkken
Alan Wake 2 4k da FG ve ray tracing açıkken 16-16,5gb.
Ve yoğun modlu kullanılan oyunlar da VRAM i çok rahat şişirir
Bunlar günümüzdeki 16gb ı geçen sadece benim bildiğim oyunlar, bilmediklerim de vardır. Sorun şu ki yakın zamanda yeni konsollar çıkacak ve bunlar önümüzdeki oyun jenerasyonunun taban sistem gereksinimlerini belirleyecek. Ve 4k da oynayabilmek için VRAM gereksinimleri daha da artacak. Bu kadar para verip 2k ya çakılı kalmaktansa 4k keyfini sonuna kadar çıkarmanı tavsiye ederim. Ha herşeyi Ultrada oynamasam da olur RT açmasam da olur (ama yeni çıkan bazı oyunlar bunu zorunlu kılmaya başladı bile) öyle de oynarım, o zaman 5080 ve DLSS 4 ile oynayabilirsin.
Ben senin yerinde olsam Asus'un 27" 4k IPS monitorünü (17-18k idi en son doğru hatırlıyosam) ve 5090 lı bi sistem alır geçerdim.