9800X3D DDR5 6000 Mhz CL 30 Overclock Rehber (Güncellendi)

Guzel tam hynix kullaniyor sanirim yanlış hatırlamıyorsam, oc potansiyeli cok iyi. Düşük voltlarla cl26 zorlanır. Sistemin guzel ben ilk olarak sana tavsiye olarak 6400 mts 1:1 uclk memclk denemeni tavsiye ederim, bu biraz piyango, onda benim gibi sanssiz cikarsan benim ilerledigim yoldan devam. 1650 w gereksiz, ben fantazisine aldim 1350 w stoklarda yoktu. Gold psu ama platin değerleri var. F/p.
Psu marka model nedir hocam

Guzel tam hynix kullaniyor sanirim yanlış hatırlamıyorsam, oc potansiyeli cok iyi. Düşük voltlarla cl26 zorlanır. Sistemin guzel ben ilk olarak sana tavsiye olarak 6400 mts 1:1 uclk memclk denemeni tavsiye ederim, bu biraz piyango, onda benim gibi sanssiz cikarsan benim ilerledigim yoldan devam. 1650 w gereksiz, ben fantazisine aldim 1350 w stoklarda yoktu. Gold psu ama platin değerleri var. F/p.
Evet Hynix hocam. Anakart uyumluluk listesinde de yazıyor. Sistemimi çok zorlamak gibi bir düşüncem yok. PSU cevabı içinde teşekkürler.

Birincisi kim x3d işlemciler de ram oc gereksiz dediyse bilgisizdir. 6400 CL28 stabil ramler ile 57 ns aida alıyorum sistem gecikmem ise pyprime 7.7 sn. Çoğu intel sistemden kat kat daha iyi değerlerim var x3d olmasına rağmen.
Ram lere fan koyman gerek, testleri kasa kapağı açıkken yap. İşlemci de pbo co var ise tamamen kapat ram stabilitesini negatif etkiliyor. Gflops değerlerin dalgalı. Testmem5 geçmiş olsan bile sistem stabil değil şuan.
Gerçekten stabil olmak istiyorsan GDM kapat.
FCLK 2200 yemez, 2133ten tekrar testlerine devam et. Vsoc 1.20yi geçmene gerek yok.
Trfc çok sıkıştırmışsın biraz esnet 400-404 arası. Sıcaklığa etkisi olur. Aida ve diğer testleri yaparken arkada çalışan tüm uygulamaları kapatmayı unutma. Corsair SS razer logitech steam vs vs. Hiçbirşey çalışmasın. Linpack testini de güvenli modda yapman gerek. Bol şans.

Ram soğutması olarak bendeki örneği atayım sana hem çok estetik hem çok hoş. Kendine özgü şeyler bulabilirsin.

Ekler

• 20250225_004811.webp
    20250225_004811.webp
    810.4 KB · Hit: 54
Son düzenleme:
Hocam merhaba,
X3D işlemci kullanıyorum bende. Stok ayarlarda 4800Mhz, expo 8400Mhz'e kadar çıkıyor.
Aradaki bütün değerleri denedim ve 1 FPS bile artış/kayıp olmadı.

Dediğiniz gibi timing setup yaparak en fazla %5 mi performans elde edebiliyoruz bu işlemcilerde?
Yoksa ram kalitesine göre bu yüzde artış gösterir mi?

Hocam merhaba,
X3D işlemci kullanıyorum bende. Stok ayarlarda 4800Mhz, expo 8400Mhz'e kadar çıkıyor.

Dediğiniz gibi timing setup yaparak en fazla %5 mi performans elde edebiliyoruz bu işlemcilerde?
5600 den sonra çok farketmiyor bu kasmana gerek yok.

Hocam merhaba,

Ram OC de amaç FPS arttırmak değil ki bu da herkes tarafından bilinen büyük bir yanlış. Ram OC ile %1 - %0.1 FPS değerlerin artar dalgalanmaz.Böylece drop yeme veya micro stutter denilen keyif kaçıran takılmalar yaşanmaz.

Ram OC de amaç FPS arttırmak değil ki bu da herkes tarafından bilinen büyük bir yanlış. Ram OC ile %1 - %0.1 FPS değerlerin artar dalgalanmaz.Böylece drop yeme veya micro stutter denilen keyif kaçıran takılmalar yaşanmaz.
Çok da farketmiyor o değerlerde kaç video baktım nerdeyse hepsi sabit yüzde 1 ler.

Çok da farketmiyor o değerlerde kaç video baktım nerdeyse hepsi sabit yüzde 1 ler.
Ben de çok fark etti. 6000 cl30 default ile 6400 cl28 arasında dağlar var hem sistem gecikmesi hem oyunlarda. Şuan hiçbir oyunda drop yemiyorum. Fps lock 120 yaparsam %1 ve %0.1lerde 120de dalgalanmadan kalabiliyor bu çok zor birşeydir.

Bilmiyordum hocam teşekkür ederim, bu izlediğim videoda farklı CL ve ram frekanslarında oyunlarda ciddi performans farkı vardı.
Bu X3D işlemcide olmadığı için mi peki?

5600 den sonra çok farketmiyor bu kasmana gerek yok.
4800Mhz'de de fark yok hocam X3D işlemci de. Yani test ettiğim kadar böyle en azından

Bilmiyordum hocam teşekkür ederim, bu izlediğim videoda farklı CL ve ram frekanslarında oyunlarda ciddi performans farkı vardı.
Bu X3D işlemcide olmadığı için mi peki?

4800Mhz'de de fark yok hocam X3D işlemci de. Yani test ettiğim kadar böyle en azından
Şuan AMD tarafında 8000lere 2T olarak çıkarsın zaten buna gerekte yok. Ramlerin iyiyse güzel bir 6200 6400 mhz OC işi bitirir zaten 1:1 FCLK 2133+

Herkese selam, Sistemimi maksimum performansta ve tam verimde kullanmak için X3D işlemcilerin sahip olduğu L3 önbelleğinden dolayı ram overclock ne kadar gereksiz görünsede %5 performans artışını neden göz ardı edeyim diye düşündüm. Bu konunun amacı hem yardım almak olacak kendim için hemde bu işlemciye sahip ddr5 oc yapmak isteyen arkadaşlar için zamanla bir rehber niteliği taşımasını amaçlıyorum.
Öncelikli olarak ram oc işlemci ocsinden farklı olarak güven özveri ve tecrübe, sabır istiyor. Kaç kere sistemi başlattığımı bios sıfırladığımı bu süreçte unuttum. Sabırsızsanız bu işe hiç girişmeyin.
Kazanım olarak %5-15 arasında bir performans artışı yakalamanız mümkün. X3D işlemcilerde bu oran biraz daha düşüyor. %5-10 arasında bir değerde kalıyorsunuz. Bu konuyla birlikte hepimiz eksik bilgilerimizi yanlışlarımızı yaşayarak okuyarak, bilgili ve bilen arkadaşların tecrübe ve rehberliğinde güzel ve iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Konu da lütfen kimse birbirini kırmadan farklı fikir ve düşüncelere saygılı yaklaşarak cevaplar verirsek herkes mutlu olmuş olur ve insanları konudan uzaklaştırmamış oluruz. Ben burada yaptığım sonuçları oldukça paylaşmaya çalışacağım. Amacımız tamamen ram performansını arttırmak ve bu konu dışına çıkmadan başka overclock muhabbetlerine girmeden (cpu-gpu) ram üzerine konuşmak.
Bir kaç gün önce expo profili ile kullandığım ramlere neler yapabilirim diye düşünürken sisteme undervolt sonrası stres testi yaparken ramlere bi bakayım dedim.
Ramlerin modeli markası forumun yerli ve milli markası olan bu arkadaş:
Kendisi Rgbsiz model. Bu bizim ramlerimizin daha soğut çalışmasını sağlıyor. Avantaj sahibiyiz. En büyük avantajımız ise bu ramlerin Hynix A olması. Zorlayabildiğimiz kadar zorlayabiliriz.
İşlemci: 9800x3d
Anakart: x870 tomahawk
Ram: Patriot viper 32gb 6000Mhz Cl 30 dual kit

Ramlerin expo profili çok kötü, yani stok haline göre expo daha iyi tabii ki de ancak manuel timinglerle bu expo profilin ne kadar kötü olduğunu o zaman anlıyorsunuz.

Expo profil:
Alıntıyı görüntüle
Gördüdüğünüz gibi gecikme ve okuma hızlarımız oldukça kötü durumda. Şimdi ben bunu nasıl daha iyi hale getirebilirim diye düşünmeye başladım.
Daha sonra Nebi Akgün abimizin videolarını izledikten sonra herkeste çalışacak bir timing setup vermişti onda Hynix A sıkı ayarları uyguladım ve geçikmede iyileşmeler gördüm.
Nebi Akgün 6000 Mts CL 30 2000 Fclk Hynix A die Sıkı Ayarlar:
Alıntıyı görüntüle

Beni bu ayarlar da kesmedi daha aşağı çekebilirim diye düşündüm. Başladım reddite orada burada araştırmaya okumaya yorumları vs deli gibi bakınıyorum deniyorum test ediyorum.

En son Yaptığım Ayarlar Test Ve Değerleri Burada 6200 Mts Cl 30 2200 Fclk :

Latency Test:
Alıntıyı görüntüle
Fclk Stability Test(burada -30 under volt ve +200 mhz oc den dolayı saat hızları yükselip düştüğü için hafif dalgalanma var):
Alıntıyı görüntüle
Ufak Bir Y-crunch Testi:
Alıntıyı görüntüle

Ayarlarım:
Alıntıyı görüntüle
Dram V: 1.4
IO: 1.4
DQ: 1.4
VSOC: 1.25
FCLK: 2200
Ram sıcaklıkları 50-55 stres testinde, fan koymayı düşünüyorum üstüne, elimde fazlaca fan var. Büyük ihtimal 50 derece civarına sabitlenir.

Şimdi daha iyi zamanlama ve sonuç elde etmek istiyorum, üstatlardan, yardımlarınızı tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.
FCLK ile MCLK oranını ayarlayın ilk olarak. 6200 MT/s için FCLK 2066 iyidir. Böylece zamanlamalarda daha sıkı ayarlar deneyebilirsiniz. Eğer başarılı olamazsanız 1:2 modda 7600MHz üzerini denemeye başlayın. 1.45V a kadar çekinmeden ilerleyebilirsiniz bellekleriniz Hynix ise.

Ben kendi sistemimde (imzada mevcut) 7800MHz 1950FCLK 1.42V 1:2 mod CL36 kullanıyorum.

trfc 372 yapabilirsiniz, tRefi 65535 ama siz zaten sınırlamıssınız yenilemeyi, termal denge için mi ? Dram V arttırılarak ilk zamanlamalar düşürülebilir diye düşünüyorum zaten ramler hynix sıkıntı olmaz, ramlar yük altında ve testlerde testmem5 testinde 55 derece üstüne çıkıyorsa fan takmanız lazım.
Nebi Akgün exceldeki değerleri girdim direkt hocam

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,153,445
Üyeler
183,431
Son üye
AntepLee00
Geri