somoncum
80+ Silver
- Reaksiyon skoru
- 2,162
Global C-State: DisableHerkese selam, Sistemimi maksimum performansta ve tam verimde kullanmak için X3D işlemcilerin sahip olduğu L3 önbelleğinden dolayı ram overclock ne kadar gereksiz görünsede %5 performans artışını neden göz ardı edeyim diye düşündüm. Bu konunun amacı hem yardım almak olacak kendim için hemde bu işlemciye sahip ddr5 oc yapmak isteyen arkadaşlar için zamanla bir rehber niteliği taşımasını amaçlıyorum.
Öncelikli olarak ram oc işlemci ocsinden farklı olarak güven özveri ve tecrübe, sabır istiyor. Kaç kere sistemi başlattığımı bios sıfırladığımı bu süreçte unuttum. Sabırsızsanız bu işe hiç girişmeyin.
Kazanım olarak %5-15 arasında bir performans artışı yakalamanız mümkün. X3D işlemcilerde bu oran biraz daha düşüyor. %5-10 arasında bir değerde kalıyorsunuz. Bu konuyla birlikte hepimiz eksik bilgilerimizi yanlışlarımızı yaşayarak okuyarak, bilgili ve bilen arkadaşların tecrübe ve rehberliğinde güzel ve iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Konu da lütfen kimse birbirini kırmadan farklı fikir ve düşüncelere saygılı yaklaşarak cevaplar verirsek herkes mutlu olmuş olur ve insanları konudan uzaklaştırmamış oluruz. Ben burada yaptığım sonuçları oldukça paylaşmaya çalışacağım. Amacımız tamamen ram performansını arttırmak ve bu konu dışına çıkmadan başka overclock muhabbetlerine girmeden (cpu-gpu) ram üzerine konuşmak.
Bir kaç gün önce expo profili ile kullandığım ramlere neler yapabilirim diye düşünürken sisteme undervolt sonrası stres testi yaparken ramlere bi bakayım dedim.
Ramlerin modeli markası forumun yerli ve milli markası olan bu arkadaş:
Kendisi Rgbsiz model. Bu bizim ramlerimizin daha soğut çalışmasını sağlıyor. Avantaj sahibiyiz. En büyük avantajımız ise bu ramlerin Hynix A olması. Zorlayabildiğimiz kadar zorlayabiliriz.![]()
Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 PVV532G600C30K DDR5 Ram Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
En ucuz Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 PVV532G600C30K DDR5 Ram fiyatları için 6 taksit ve indirimleri kaçırma! Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 PVV532G600C30K DDR5 Ram özelliklerini incele, 3.599,00 TL'den başlayan fırsatları yakala!www.akakce.com
İşlemci: 9800x3d
Anakart: x870 tomahawk
Ram: Patriot viper 32gb 6000Mhz Cl 30 dual kit
Ramlerin expo profili çok kötü, yani stok haline göre expo daha iyi tabii ki de ancak manuel timinglerle bu expo profilin ne kadar kötü olduğunu o zaman anlıyorsunuz.
Expo profil:
Alıntıyı görüntüle
Gördüdüğünüz gibi gecikme ve okuma hızlarımız oldukça kötü durumda. Şimdi ben bunu nasıl daha iyi hale getirebilirim diye düşünmeye başladım.
Daha sonra Nebi Akgün abimizin videolarını izledikten sonra herkeste çalışacak bir timing setup vermişti onda Hynix A sıkı ayarları uyguladım ve geçikmede iyileşmeler gördüm.
Nebi Akgün 6000 Mts CL 30 2000 Fclk Hynix A die Sıkı Ayarlar:
Alıntıyı görüntüle
Beni bu ayarlar da kesmedi daha aşağı çekebilirim diye düşündüm. Başladım reddite orada burada araştırmaya okumaya yorumları vs deli gibi bakınıyorum deniyorum test ediyorum.
En son Yaptığım Ayarlar Test Ve Değerleri Burada 6200 Mts Cl 30 2200 Fclk :
Latency Test:
Alıntıyı görüntüle
Fclk Stability Test(burada -30 under volt ve +200 mhz oc den dolayı saat hızları yükselip düştüğü için hafif dalgalanma var):
Alıntıyı görüntüle
Ufak Bir Y-crunch Testi:
Alıntıyı görüntüle
Ayarlarım:
Alıntıyı görüntüle
Dram V: 1.4
IO: 1.4
DQ: 1.4
VSOC: 1.25
FCLK: 2200
Ram sıcaklıkları 50-55 stres testinde, fan koymayı düşünüyorum üstüne, elimde fazlaca fan var. Büyük ihtimal 50 derece civarına sabitlenir.
Şimdi daha iyi zamanlama ve sonuç elde etmek istiyorum, üstatlardan, yardımlarınızı tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.
Mem Fr: 6000MHz
FCLK Fr: 2000MHz
UCLK DIV1 Mode: UCLK=MCLK (1/1)
DRAM V: 1.35V
tCL: 30
tRCD: 36
tRP: 36
tRAS: 36
tRC: 60
tWR: 48
tRFC1: 400
tREFI: 65535