9800X3D DDR5 6000 Mhz CL 30 Overclock Rehber (Güncellendi)

5600 için fclk kaç olmalı? 1800 mü 2000 mi
ayarları dene. ramin patriot cl36 ise hynix-m chipli sanırım (cl30 ise hynix-a olabilir). bu ayarlar çoğu b650+hynix m ram+7000 serisi amd ile çalışır. stabil olmazsa biraz gevşetmek lazım. bu ayarlar ile 60-65 ns arası görürsün sanıyorum.
edit: GDM disable... c-state: disable

Ekler

• ram.webp
    ram.webp
    37.9 KB · Hit: 29
Son düzenleme:
ayarları dene. ramin patriot cl36 ise hynix-m chipli sanırım (cl30 ise hynix-a olabilir). bu ayarlar çoğu b650+hynix m ram+7000 serisi amd ile çalışır. stabil olmazsa biraz gevşetmek lazım. bu ayarlar ile 60-65 ns arası görürsün sanıyorum.
edit: GDM disable... c-state: disable
Gdm ve c-state nedir nasıl disable edilir? Hynix A Die Ram var CL30 6000 mhz ama CL30 çalışmıyor cl36 5600 Mhz expo2 çalışıyor CL30 6000 expo1 çalışmıyor. Bu sebeple Manuel vermeye çalışıyorum. Biostan ayar yapıp başlayınca sorun yok pc kendini tamamen kapatıp açınca mavi ekran veriyor az önce 0xc000021a hatası aldım. Sorun nedir sizce?
1756751942724.webp

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Expo2 profili bu şekilde ssdeki gibi mi yapmalıyım? MCLK ve UCLK nereden ayarlanıyor biosta bulamadım.

Auto yazdığınız kısım autoda zaten oraya dokunmadım hiç.

Birincisi kim x3d işlemciler de ram oc gereksiz dediyse bilgisizdir. 6400 CL28 stabil ramler ile 57 ns aida alıyorum sistem gecikmem ise pyprime 7.7 sn. Çoğu intel sistemden kat kat daha iyi değerlerim var x3d olmasına rağmen.
Ram lere fan koyman gerek, testleri kasa kapağı açıkken yap. İşlemci de pbo co var ise tamamen kapat ram stabilitesini negatif etkiliyor. Gflops değerlerin dalgalı. Testmem5 geçmiş olsan bile sistem stabil değil şuan.
Gerçekten stabil olmak istiyorsan GDM kapat.
FCLK 2200 yemez, 2133ten tekrar testlerine devam et. Vsoc 1.20yi geçmene gerek yok.
Trfc çok sıkıştırmışsın biraz esnet 400-404 arası. Sıcaklığa etkisi olur. Aida ve diğer testleri yaparken arkada çalışan tüm uygulamaları kapatmayı unutma. Corsair SS razer logitech steam vs vs. Hiçbirşey çalışmasın. Linpack testini de güvenli modda yapman gerek. Bol şans.

Ram soğutması olarak bendeki örneği atayım sana hem çok estetik hem çok hoş. Kendine özgü şeyler bulabilirsin.
gflop dalgalı olmasının sebebi pbo +200 mhz -30 undervoltlu iken o testin yapılması, pbo nun açık olarak bu testlerin yapılması hata, o hatayı yaptım fclk 2200 stabil şuan pbo kapalıyken, 2200 altı okuma yazma ciddi anlamda bottleneck yapıyor bende, ramlere fan koyduğum için sıcaklıkları çok iyi devrini yükselttim daha agrasif, sıcaklıklarım uzun süreli stres testinde gayet iyi şuan performans fandan dolayı standart bir taksaydım çok iyi tutamayabilirdi, güvenli modda test yapmak istemedim cl26 hedeflersem söylediklerinize dikkat ederim, günlük kullanım için bir oc olduğu gdm yi kapatmadım, fikir ve görüşleriniz değerliydi, teşekkür ederim. İşte forum kültürü budur arkadaşlar. O soğutmalardan türkiye de bulamadım. Bir ara corsair öyle bir soğutma çıkarmıştı seneler önce sonrası da piyasadan kayboldu, şuan sanirim aliexpress ve temu üzerinden alacağız gibi duruyor, yurtiçinde satan yer varsa link alabilirim öyle bir soğutucu blok lazım fanlı çok daha verimli olur

Öncelikle emeğinize çok teşekkür ederiz. Sizinle aynı model ramlere sahibim fakat daha expo ayarını açamıyorum. Şuan ramlerim hala 4800mhz de bir çok şey denedim konu açtım ama çözemedim, yardımcı olmayı düşünürseniz merakla dinlemeye hazırım.
Anakart: Asus b650m-r
İşlemci: Ryzen 5 7500f
Expo ayarını açık halde bilgisayar açılırken ilk başta sinyal yok hatası yiyip aradan bir dakika gibi bir süre sonra kendiliğinde görüntü geliyor. Sanırım sistem kararsız bir şekilde çalışıyor, çözüm için memory context ayarını açmamı tavsiye eden oldu ama daha denemedim.
bios güncel mi

Hocam gece bir şey yoktu sabah memory managamentten mavi ekran yedim ya :(
büyük ihtimal ısı kaynaklı olabilir, oyun içinde ram sıcaklıklarını takip edin 55 üstü değer stabiliteyi bozar. trfc yi 390 a çekin

Son düzenleme:
gflop dalgalı olmasının sebebi pbo +200 mhz -30 undervoltlu iken o testin yapılması, pbo nun açık olarak bu testlerin yapılması hata, o hatayı yaptım fclk 2200 stabil şuan pbo kapalıyken, 2200 altı okuma yazma ciddi anlamda bottleneck yapıyor bende, ramlere fan koyduğum için sıcaklıkları çok iyi devrini yükselttim daha agrasif, sıcaklıklarım uzun süreli stres testinde gayet iyi şuan performans fandan dolayı standart bir taksaydım çok iyi tutamayabilirdi, güvenli modda test yapmak istemedim cl26 hedeflersem söylediklerinize dikkat ederim, günlük kullanım için bir oc olduğu gdm yi kapatmadım, fikir ve görüşleriniz değerliydi, teşekkür ederim. İşte forum kültürü budur arkadaşlar. O soğutmalardan türkiye de bulamadım. Bir ara corsair öyle bir soğutma çıkarmıştı seneler önce sonrası da piyasadan kayboldu, şuan sanirim aliexpress ve temu üzerinden alacağız gibi duruyor, yurtiçinde satan yer varsa link alabilirim öyle bir soğutucu blok lazım fanlı çok daha verimli olur

bios güncel mi

büyük ihtimal ısı kaynaklı olabilir, oyun içinde ram sıcaklıklarını takip edin 55 üstü değer stabiliteyi bozar. trfc yi 390 a çekin
Trfcnin yüksek olması mı iyi düşük olması mı hocam? 420ydi trfc

2.sayfada cl32 denemem var hocam onda da mavi ekran aldım.

Hocam merhaba,
X3D işlemci kullanıyorum bende. Stok ayarlarda 4800Mhz, expo 8400Mhz'e kadar çıkıyor.
Aradaki bütün değerleri denedim ve 1 FPS bile artış/kayıp olmadı.

Dediğiniz gibi timing setup yaparak en fazla %5 mi performans elde edebiliyoruz bu işlemcilerde?
Yoksa ram kalitesine göre bu yüzde artış gösterir mi?
Şimdi ram oc sinden en çok verim alan platform inteldir. Amd de alır. x3d l3 cacheden dolayı limitlere takılır, o yüzden alması gereken verim daha düşük, x3d belleği olmayan işlemciler çok çok daha iyi verim alır, 1% fpslerde ciddi artış var gördüğüm. Verim almayacağı anlamına gelmiyor, fps artışı var ancak 1 oyunda 1-2fps 1 oyunda 18fps, en çok performans 1080p işlemci odaklı oyunlarda, genel anlamda yağ gibi aktığını hissediyorum şuan sistemin. Hem oyunda hem normal kullanımda. Sadece fps olarak da bakmamak lazım bence genel bir performans artışından söz edebiliriz. Değer mi ? O kadar para veriyoruz neden limitlerini zorlamayalım. :kekw:

Trfcnin yüksek olması mı iyi düşük olması mı hocam? 420ydi trfc

2.sayfada cl32 denemem var hocam onda da mavi ekran aldım.
düşük olması daha iyi ancak sıcaklığı ciddi anlamda arttırır. ramler sıcaklıklara karşı hassas. ram ocsinde mavi ekran normal çökme kapanmalar olası normal bir durum

Şimdi ram oc sinden en çok verim alan platform inteldir. Amd de alır. x3d l3 cacheden dolayı limitlere takılır, o yüzden alması gereken verim daha düşük, x3d belleği olmayan işlemciler çok çok daha iyi verim alır, 1% fpslerde ciddi artış var gördüğüm. Verim almayacağı anlamına gelmiyor, fps artışı var ancak 1 oyunda 1-2fps 1 oyunda 18fps, en çok performans 1080p işlemci odaklı oyunlarda, genel anlamda yağ gibi aktığını hissediyorum şuan sistemin. Hem oyunda hem normal kullanımda. Sadece fps olarak da bakmamak lazım bence genel bir performans artışından söz edebiliriz. Değer mi ? O kadar para veriyoruz neden limitlerini zorlamayalım. :kekw:

düşük olması daha iyi ancak sıcaklığı ciddi anlamda arttırır. ramler sıcaklıklara karşı hassas. ram ocsinde mavi ekran normal çökme kapanmalar olası normal bir durum
Normal çökme kapanma olmadı 4 saat valorant oynadım hocam ama cihazı komple kapatıp açınca mavi ekran veriyor

Global C-State: Disable
Mem Fr: 6000MHz
FCLK Fr: 2000MHz
UCLK DIV1 Mode: UCLK=MCLK (1/1)
DRAM V: 1.35V
tCL: 30
tRCD: 36
tRP: 36
tRAS: 36
tRC: 60
tWR: 48
tRFC1: 400
tREFI: 65535

Avg Ltcy: 60-65ns
denenir bi ara denerim trfc yi sabit tutarak cl 28 e çekip bakarım tras ve trc benimkinden daha sıkı

Benim anlamadığım bir durum var Expo2 de 86 olan değer exceldeki 38 çok düşürmüş olmuyor muyuz? Ben hata yaptığım için mavi ekran verdiğini düşünüyorum.
daha gevşek ayarlarla dene ram v istiyor olabilir 1.4 dram volt verebilirsin

bios güncel mi

bios güncel

denenir bi ara denerim trfc yi sabit tutarak cl 28 e çekip bakarım tras ve trc benimkinden daha sıkı

daha gevşek ayarlarla dene ram v istiyor olabilir 1.4 dram volt verebilirsin
Hocam korkuyorum açıkçası bu mavi ekranı nasıl çözebilirim cl32 5600 mhz 1.35v çalıştırdım ama mavi ekran verdi sıfırdan cihazı açınca mavi ekran veriyor ama kullanımda sorun yok

Öncelikle emeğinize çok teşekkür ederiz. Sizinle aynı model ramlere sahibim fakat daha expo ayarını açamıyorum. Şuan ramlerim hala 4800mhz de bir çok şey denedim konu açtım ama çözemedim, yardımcı olmayı düşünürseniz merakla dinlemeye hazırım.
Anakart: Asus b650m-r
İşlemci: Ryzen 5 7500f
Expo ayarını açık halde bilgisayar açılırken ilk başta sinyal yok hatası yiyip aradan bir dakika gibi bir süre sonra kendiliğinde görüntü geliyor. Sanırım sistem kararsız bir şekilde çalışıyor, çözüm için memory context ayarını açmamı tavsiye eden oldu ama daha denemedim.

biosa girip dram voltajını söyler misin expo açıkken 1.3 mü yoksa 1.35 mi asusta kronik ram sorunu b650 anakartlarında genel olarak bu sorun var

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,153,388
Üyeler
183,419
Son üye
astroaudd
Geri