Neler Yeni

Bir Agnostik olarak digerlerinin dusuncesini almak istiyorum.

Status
Bu konu kilitlenmiştir.

bqrr0595

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,006
İsim
Buğra
kuran-ı kerimde "allaha ve rasulune itaat edin" der hadislerin kaynak olarak kabul edilmesi gayet tabii dir.
hadislerin doğruluğunu nasıl belirliycez peki güzel karşim 4 halife döneminden itibaren güç ve kendi topluluğunu güçlendirmek için mabadından binlerce hadis uyduran nesilden nesile aktaranları nasıl ayırt edeceksin

123kral14

80+ Silver
Eğer yaratıcı affedenlerin ev affedicisiyse ve çocuğunu öldüren zenciyi affeden bir amerikalı varsa ve onun affetmesinden daha affedici ise kesinlik herkes cennete gider

Dahası  
Reaksiyon skoru
46
İsim
Burak CAN
hadislerin doğruluğunu nasıl belirliycez peki güzel karşim 4 halife döneminden itibaren güç ve kendi topluluğunu güçlendirmek için mabadından binlerce hadis uyduran nesilden nesile aktaranları nasıl ayırt edeceksin
hadis ilmini araştırmadığınız bariz hocam "sahih" nedir? "hasen" nedir "zayıf" nedir "mutavatir"nedir ? önce bunlara bi bakmamız lazım
bunca alim boşuna kitap yazmadı boşuna bu kadar ayırmadı hadisleri ayrılan kısımlarının hepsi ravilerin güvenirliği aynı hadisi rivayet eden ravilerin sayıları gibi metodlarla ayrıştırıldı.

bqrr0595

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,006
İsim
Buğra
Dostum buraya 10 tane hadis atsam arasından 5 tanesini bu yanlış/sahih değil diyerek reddedersin.
evet söyleyebilir çünkü bunu kanıtlayamazsın ben peygamber efendimiz bir müslüman bir işçi saatlerce çalışmış namaz vaktinin kaçmasına cok az kalmıs namaza giderken osurmus abdesti bozulmus ama vaktide kalmamış peygamberi yolda görüp sormus bişey olmaz hadi geç demiş acele işte probleeem olmaz diye bişey desem 10000 lerce kişi bunu kabul etse nesilden nesile aktarılsa 1500 yıl sonra biri sahih dedi diye ben buna şahibeli diyorsun cahilsin diye birini suçlamazdım

R3b311i0n_01

80+ Bronze
Yahu adamın şahsına mı konuştum? Fizik ve felsefe alanında iyi bir eğitim gördü diye din hakkında söylediği her şeyi koşulsuz doğru kabul mü etmeliyiz?
Hayır önce izle sonra kabul et.

Dahası  
Reaksiyon skoru
46
İsim
Burak CAN
Dostum buraya 10 tane hadis atsam arasından 5 tanesini bu yanlış/sahih değil diyerek reddedersin.
kaynaklar mühim hocam yukarıda arkadaşa aynısını söyledim sahih mi hasen mi zayıf mı mutavatir mi mevzuu mu bunları ayırt etmeden kabul edemezsiniz he şimdi diyeceksiniz ki madem bunlar zayıf işte uydurma bunlar neden buharinin veyahut ünlü hadis alimlerinin kitapların da geçiyor bununda cevabı şudur ki bunları zayıfdır uydurmadır diye ayrıştırmasaydılar şimdi herkes kendi kafasına göre bir hadis uydururdu bu yüzden kaynaklar mühim. yazım yanlışlarım affola

Dahası  
Reaksiyon skoru
46
İsim
Burak CAN
10000 lerce kişi bunu kabul etse nesilden nesile aktarılsa
hocam sıkıntı burada zaten araştımıyorsunuz bir hadisin sahih olması için alelade birilerinin dilden dile getirmesiyle olmuyor zamanında eserlerine yazan alimler yeterince tahkikat yaparak yazdılar bunları eserlerine her ravinin zayıf ravi mi ahali dürüstlüğüne şahitlik ediyormu 1 kişi dahi o ravinin aleyhine şahitlik ediyor olsa o hadis sahih olmaz üstüne o ravi mimlenir bu adam aleyhine konuşanlar var bu adam sakattır diye ki başkalarıda bu şahısdan rivayet almasın her ravinin şeceresi salih birimi fasık birimi herşeyiyle araştırılır kayıt edilir öyle dışardan görüldüğü gibi basit bir ilim değil "usulu hadis" ilmini araştırıp ondan sonra hadislerin sıhhatini tartışın lütfen!

loverboy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
102
İsim
Joseph ss
abi bu kadar saçma bir mantık yok dünyada iq -999 başka bir açıklaması yok. ortada bir gerçek var risk ne gerçek tanrı falan yok. sen iyiliği karşılığı var diye mi yapıyorsun. iyilik karşılıksız yapılır. ya tutarsa diye tanrıya inanılır mı. hayata bir kere geliyorsun öbür taraf falan yok. zeusa inanmayanlar da cehenneme mi gitti? 1000lerce tanrı var hangisine inanak?

R3b311i0n_01

80+ Bronze
Kac hakem onayli makalesi var eger adam hakliysa hakemler mal mi da bunun hipotezlerini yoksayiyor. Her docent bilimsel mi ? Adam daha prof olamamis . Cunku soytarinin teki kimse bu adami dinlemiyor anca siz yaratiliscilar dinliyor ibn altun unide anlatsin palavralarini kim takar yalova kaymakamini hesabi adamin bir tane basarisi yok bilimsel diyor ahhaha komiksiniz ya
Peki kardeşim.
Gözlerini kapatıp, kulaklarını tıkamakta ısrar eden biri için yapacak pek bir şey yok.

Öldükten sonra yok olma inancıyla bir ömür yaşamak istiyorsan her yakınını kaybettiğinde hiç olma düşüncesi ve kendi ölümünü düşünmek seni kahredecek.

İyi geceler.

bqrr0595

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,006
İsim
Buğra
hocam sıkıntı burada zaten araştımıyorsunuz bir hadisin sahih olması için alelade birilerinin dilden dile getirmesiyle olmuyor zamanında eserlerine yazan alimler yeterince tahkikat yaparak yazdılar bunları eserlerine her ravinin zayıf ravi mi ahali dürüstlüğüne şahitlik ediyormu 1 kişi dahi o ravinin aleyhine şahitlik ediyor olsa o hadis sahih olmaz üstüne o ravi mimlenir bu adam aleyhine konuşanlar var bu adam sakattır diye ki başkalarıda bu şahısdan rivayet almasın her ravinin şeceresi salih birimi fasık birimi herşeyiyle araştırılır kayıt edilir öyle dışardan görüldüğü gibi basit bir ilim değil "usulu hadis" ilmini araştırıp ondan sonra hadislerin sıhhatini tartışın lütfen!
o alimler dediğin adamlar da o toplulukların çıkarttıgı alimler ya hani peygambere desen okey de insana güveniyorsun burda insan faktörü olan yerde çıkar söz konusudur daima bilemezsin alim dediğin adam x kişi için boş gezenin boş kalfasıdır bunu tartışıyoruz zaten insan faktörünü anlatmaya çalışıyoruz sana ondan ona geçerek kayıtları tutularak geliyor bazı hadisler biliyorum ne demek istediğini ama çıkar ilişkisi yok mu içinde o kadar insan gelmiş geçmiş

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Top Bottom