ELEKTRONİKÇİLER YARDİM EDİN!

ice3h

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
206
Arkadaşlar daire içinde aldığım anahtarı atlatmam gerekiyor. Sistem şöyle çalışıyor:

Butona basıyoruz sistem açılıyor, tekrar basınca sistem kapanıyor. Fakat ben şöyle çalışmasını istiyorum; Butona hiç tıklamadan ana elektriği açınca açılsın ve kapatınca kapansın. Sistem 5V çalışıyor. Nasıl yaparım?

Ekler

• IMG_20250804_190547.webp
    IMG_20250804_190547.webp
    546.1 KB · Hit: 74
pek anlamam ama butonu kaldirip butonun oldugu yeri direkt birbirine baglarsan cozulcegini dusunuyorum

lehimlemeden bi tel alip o uclari lehim yerine tutturup dene istersen
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

şey dene direncin butona bagli olan ucunu yanindakinin teline ( o parcanin adini unuttum npn transistör mü?) degdirip dene

Son düzenleme:
ben olsam butonu iptal edip kabloları bağlarım ama chatgpt hiç öyle demedi böyle diyor=

En kolay ve pratik çözüm şu:

🔧 Butonun iki ucuna kısa süreli kontak yaptıran bir kondansatör bağla.

Malzemeler:

100 µF elektrolit kondansatör (16V veya üzeri)

Gerekirse 100Ω direnç (opsiyonel ama önerilir)

---

🔌 Nasıl çalışır?

Güç geldiğinde kondansatör dolarken butona basılmış gibi kısa devre yapar, sistem açılır. Sonra kondansat dolunca iletim kesilir, sistem açık kalmaya devam eder.

🔧 Bağlantı:

1. Butonun uçlarını bul (zaten turuncu dairede işaretli).

2. Bu iki uca 100 µF kondansatörü paralel bağla (artı ucu genelde mikrodenetleyici tarafına).

3. Daha stabil olması için kondansatörün önüne seri olarak 100Ω direnç bağlayabilirsin ama şart değil.

🎯 Sonuç:

Artık sistem, ana elektriği verdiğinde kendiliğinden açılır.
Butona dokunmadan çalışır.
Elektrik kesilince kapanır.

Butonu iptal etmek çözüm değil hocam tetikleme gerekiyor sistemi açmak için.
ben olsam butonu iptal edip kabloları bağlarım ama chatgpt hiç öyle demedi böyle diyor=

En kolay ve pratik çözüm şu:

🔧 Butonun iki ucuna kısa süreli kontak yaptıran bir kondansatör bağla.

Malzemeler:

100 µF elektrolit kondansatör (16V veya üzeri)

Gerekirse 100Ω direnç (opsiyonel ama önerilir)

---

🔌 Nasıl çalışır?

Güç geldiğinde kondansatör dolarken butona basılmış gibi kısa devre yapar, sistem açılır. Sonra kondansat dolunca iletim kesilir, sistem açık kalmaya devam eder.

🔧 Bağlantı:

1. Butonun uçlarını bul (zaten turuncu dairede işaretli).

2. Bu iki uca 100 µF kondansatörü paralel bağla (artı ucu genelde mikrodenetleyici tarafına).

3. Daha stabil olması için kondansatörün önüne seri olarak 100Ω direnç bağlayabilirsin ama şart değil.

🎯 Sonuç:

Artık sistem, ana elektriği verdiğinde kendiliğinden açılır.
Butona dokunmadan çalışır.
Elektrik kesilince kapanır.
pek anlamam ama butonu kaldirip butonun oldugu yeri direkt birbirine baglarsan cozulcegini dusunuyorum

lehimlemeden bi tel alip o uclari lehim yerine tutturup dene istersen

şey dene direncin butona bagli olan ucunu yanindakinin teline ( o parcanin adini unuttum npn transistör mü?) degdirip dene

butonların yan yana olan bacakları aynı kutuptur. karşıdaki ayakları ile teması sağlarsanız daima basılıymış gibi davranır. elektriği verince açılsın derken ne demek istediğinizi anlamadım nereden elektrik vereceksiniz ?

butonların yan yana olan bacakları aynı kutuptur. karşıdaki ayakları ile teması sağlarsanız daima basılıymış gibi davranır. elektriği verince açılsın derken ne demek istediğinizi anlamadım nereden elektrik vereceksiniz ?
güç geldiginde calismasi demek istemis hocam

Butonun ayaklarını kısa devre yapıp devam ediyorsun. Bu tarz butonlarda dahili kondansatör veya direnç olmaz. O yüzden ekstra kondansatör veya direnç bağlamana gerek yok, pcb de yeterli direnç ve kondansatör zaten vardır gereksiz yere enerjiyi azaltırsın.

Dostum ana elektirigi acinca acilsin diyorsun da bir daha niye butondan tetiklemek gereksin onu anlamadim?
Arkadaş yanlış anlamış sanırım, oradaki buton zaten tetik görevi gören mekanizma, butonun içinde anahtar var. Butona bastığın zaman anahtar mekanizmasındaki parçanın yerini değiştiriyor anahtarı kapatıyor devre çalışıyor. Bir daha bastığında anahtarı açıyor ve enerji iletimini kesiyor. butonu çıkarıp aynı ayakları kısa devre yaparsa enerji verdiği gibi sistem çalışır zaten.

Butonun ayaklarını kısa devre yapıp devam ediyorsun. Bu tarz butonlarda dahili kondansatör veya direnç olmaz. O yüzden ekstra kondansatör veya direnç bağlamana gerek yok, pcb de yeterli direnç ve kondansatör zaten vardır gereksiz yere enerjiyi azaltırsın.

Arkadaş yanlış anlamış sanırım, oradaki buton zaten tetik görevi gören mekanizma, butonun içinde anahtar var. Butona bastığın zaman anahtar mekanizmasındaki parçanın yerini değiştiriyor anahtarı kapatıyor devre çalışıyor. Bir daha bastığında anahtarı açıyor ve enerji iletimini kesiyor. butonu çıkarıp aynı ayakları kısa devre yaparsa enerji verdiği gibi sistem çalışır zaten.
yani öyle anladım zaten butonu bağlayınca enerji olduğu sürece daima on modunda olacak

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,177,520
Üyeler
186,900
Son üye
daylight_art3d
Geri