İlk Defa Linux Kullandım.

Selam. Aslında beğendiğiniz dağıtımı kullanabilirsiniz ama sadece film, dizi, araştırma için Linux Mint kullanabilirsiniz.
hocam hiç kullanmadım ama herkes övüyorsa vardır bir bildiği. bi' şans vermek istedim :D Linux mint biraz daha windows variymiş sanırım, dediğiniz gibi hangisi güzelse ona geçiyor herkes. Peki windows'u silip sıfırdan kuruyoruz değil mi bunu da ? format mantığı yani.

Şu an bestiem Mint ile CachyOS diyebilirim. KDE kullanıyorum ama diğer masaüstlerini de denerim. Teşekkürler.
kde dede isi sen hyprland gnome xfce falan dene alismasi zor olur ama ucar gidersin :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

niki var bide bilinmiyor ama inanilmaz birsey

hocam hiç kullanmadım ama herkes övüyorsa vardır bir bildiği. bi' şans vermek istedim :D Linux mint biraz daha windows variymiş sanırım, dediğiniz gibi hangisi güzelse ona geçiyor herkes. Peki windows'u silip sıfırdan kuruyoruz değil mi bunu da ? format mantığı yani.
Windows tarzı görünümü olsun istiyorsanız ZorinOS bakabilirsiniz, daha iyi olur alışmanız açısından. İlla ki Windows'u silmeniz gerekmiyor. Dualboot yapabilirsiniz. Biraz yer ayırıyorsunuz Linux için 30-50 GB ayırsanız bile yeterli. PC açılırken seçenek çıkıyor 1. sırada Windows var 2. sırada Linux seçip giriyorsunuz. Dualboot yapmak da zor değil çok basit aslında. Yüzlerce video var. Bakabilirsiniz.

kde dede isi sen hyprland gnome xfce falan dene alismasi zor olur ama ucar gidersin :D

niki var bide bilinmiyor ama inanilmaz birsey
Hyprland'a baktım da çağ atlamış gibi oluyorum her izlediğimde. Ona çok geçmek istiyorum.:D

2016 Linux'un ilk zamanları değil 35 senedir var olan bir şey ve Ubuntunun kendisi dahi 2004 yılında çıkış yaptı. 12 senedir var olan bir şey 12. senesinde kararlı değilse bunu eleştirme hakkım elbette var. Ki 2016 değil 26'dayız halen standart kullanıcıya bilgisayarımı açayım tarayıcıma gireyim tarzındaki kullanıcıya yani halen uygun değil. Kodlama bilmeyen bir insanın yanında AI çalıştırması gerekiyor düzgün kullanabilmesi için zaten bu da mahremiyet için kullanılan bir işletim sistemine büyük bir çelişki olur. Bir işletim sistemi için ekipmanım bunla çalışacak mı hata alacak mıyım kaygısı yaşamaya gerek yok, ben aldığım tüm sorunları bir şekilde çözdüm forumlarda gezdim terminali düzgün kullanmayı öğrendim ama bunlarla uğraşmaya değiyor mu bence hayır. Yazdığım tüm yazıları okuduysanız bana önyargılı demeniz imkansız 5 senedir dönem dönem kullandığım bir şeye nasıl önyargılı olabilirim? Eski cihazlara can verdiği gibi şeylerden zaten bahsettim o 2016da içinde ubuntu kurulu gelen laptopumda da şu anda Linux kurulu.
Hani ben mi istisnayım anlamıyorum i5 9. nesil işlemcili bir laptopta (1), 5070 ti ekran kartlı bir bilgisayarda (2) ve işlemcisinin adını bile telaffuz edemeyeceğim bir cihazda (3) linux masaüstü kullandım. Ne kurulumda sürücü yükledim ne biosla uğraştım ne sistemi bozdum (son söylediğim cihaz harici rolling release dağıtım kullanıyorum ona rağmen bozamadım). 2. bilgisayarda Windows'un tanımadığı wifi bağdaştırıcımı, ses kartımı ve birçok pci cihazımı Linux hiçbir ek ayar yapmadan tanıyor. Windows'ta insanlar sürücülerini ya elle kurarlar ya da otomatik kuran bir uygulamaya güvenirler sistem asla kendisi halletmez. Sistemin yapamadığı her şey için onu yamalamak zorunda olmak benim için başlı başına bir sorun. Linux'a o kadar yama yapsanız Linux'ta mükemmel olur. Geçen yıl işlerimi hızlandırması için kendi isteğimle terminal öğrenmeye başlayana kadar terminale hiçbir zaman ihtiyacım olmadı. Bu örnekler bence abartı çünkü sistemin bu kadar sorunsuz olmadığını bende biliyorum ama Linux son kullanıcıya uygun değil demek ancak abes kabul edilebilir. Alışkanlıklarınızın dışında olduğu doğrudur, aslında olağan olan şeyler ilk başta zor gelebilir ve bunu kabul edebilirim. Linux'un ilk zamanlarından kastım masaüstü kullanıcısına hitap etmeye henüz başlamadığı zamanlardı burada da yanılmışım. Sonuç olarak sizin tercihiniz.

Hani ben mi istisnayım anlamıyorum i5 9. nesil işlemcili bir laptopta (1), 5070 ti ekran kartlı bir bilgisayarda (2) ve işlemcisinin adını bile telaffuz edemeyeceğim bir cihazda (3) linux masaüstü kullandım. Ne kurulumda sürücü yükledim ne biosla uğraştım ne sistemi bozdum (son söylediğim cihaz harici rolling release dağıtım kullanıyorum ona rağmen bozamadım). 2. bilgisayarda Windows'un tanımadığı wifi bağdaştırıcımı, ses kartımı ve birçok pci cihazımı Linux hiçbir ek ayar yapmadan tanıyor. Windows'ta insanlar sürücülerini ya elle kurarlar ya da otomatik kuran bir uygulamaya güvenirler sistem asla kendisi halletmez. Sistemin yapamadığı her şey için onu yamalamak zorunda olmak benim için başlı başına bir sorun. Linux'a o kadar yama yapsanız Linux'ta mükemmel olur. Geçen yıl işlerimi hızlandırması için kendi isteğimle terminal öğrenmeye başlayana kadar terminale hiçbir zaman ihtiyacım olmadı. Bu örnekler bence abartı çünkü sistemin bu kadar sorunsuz olmadığını bende biliyorum ama Linux son kullanıcıya uygun değil demek ancak abes kabul edilebilir. Alışkanlıklarınızın dışında olduğu doğrudur, aslında olağan olan şeyler ilk başta zor gelebilir ve bunu kabul edebilirim. Linux'un ilk zamanlarından kastım masaüstü kullanıcısına hitap etmeye henüz başlamadığı zamanlardı burada da yanılmışım. Sonuç olarak sizin tercihiniz.
Teşekkürler ve kısaca ek olarak çok uzun süre Windows kullanan biri doğal olarak zorlanabilir. Önemli olan ilgi duymak, merak etmek, şans tanımak. Gerisi basit. Update konusunu değinmemişim evet, Windows'da sürücüleri kurarken hep bilgili kişileri bulmak zorunda kalıyordum. Tek tıkla kuramıyor olmak çok kötü.

Herhalde Linux'a geçmeyenlerin %90'ı Riot oyunları oynayamadığı içindir.

Aaa neden i use CachyOS btw...:cry::peeposad:
Hyprland öğreneceksen cachy os başla anlarsın başka isodaki hyprlandları görünce biraz daha kolay cachyos ama hyprlandın kendisi çok zor başta direkt

Hyprland öğreneceksen cachy os başla anlarsın başka isodaki hyprlandları görünce biraz daha kolay cachyos ama hyprlandın kendisi çok zor başta direkt
Eğer Linux'ta yeniyseniz ilk denemeniz hyprland ile olmasın. Sisteme en dibine kadar hükmetmenize izin veriyor ama bu kafa karıştırıcı olabilir. Hyprland size sistemi verir dibine kadar siz tasarlarsınız. Ama kurcalamak isterserseniz btrfs assistanta 1-2 dakika uğramanıza bakar riskleri sıfırlamak.

yok o zor yok bu zor yok genel kullancıya falan hitap etmiyor.
Gidip chatgpt yi kurun ve tam erişim verin. Sonra ne istiyorsanız ona tek promptta yaptırın.
X uygulama kullanıyorum linuxta alternatifi varsa bunu kur diyebilirsiniz :) çok fazla örneği var.
Bir sürücün mü çalışmıyor erişsin bilgisayarına kontrol etsin ve github-reddit gibi yerleri araştırıp çözüm bulmaya çalışsın.

Windowsu modlamayı kimsenin aklına gelmiyor nedense.

Windows tarzı görünümü olsun istiyorsanız ZorinOS bakabilirsiniz, daha iyi olur alışmanız açısından. İlla ki Windows'u silmeniz gerekmiyor. Dualboot yapabilirsiniz. Biraz yer ayırıyorsunuz Linux için 30-50 GB ayırsanız bile yeterli. PC açılırken seçenek çıkıyor 1. sırada Windows var 2. sırada Linux seçip giriyorsunuz. Dualboot yapmak da zor değil çok basit aslında. Yüzlerce video var. Bakabilirsiniz.

Hyprland'a baktım da çağ atlamış gibi oluyorum her izlediğimde. Ona çok geçmek istiyorum.:D
Eski laptopta dizi/film/youtube gibi sitelerde daha rahat dolaşmak için hangi linux en mantıklısı?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

Forum istatistikleri

Konular
1,244,642
Üyeler
204,490
Son üye
Dante.
Geri