İlk Defa Linux Kullandım.

Aslında Linux desteği sadece bir sistemde ne kadar zaman geçirdiğinle, yani salt deneyimle alakalı değil. İşin arka planındaki yapıyı görmek lazım.

Mesela Ubuntu'yu ele alalım. Doğrudan Canonical adında bir şirketin malı. Adamlar bunu kendi şirketlerinde kullanıyor, dünyadaki dev sunucuların çoğu bununla çalışıyor. Buradan para kazandıkları için de öyle kolay kolay fişini çekemezler, geliştirmeye ve desteklemeye mecbur devam edecekler. Bu da haliyle büyük bir güven veriyor.

Zaten sorun yaşayanlar hep Archta...
Arch'ın bu kadar yorucu olmasının sebebi kötü olması değil, tamamen "Kendin Yap" mantığıyla çalışmasıdır. Sistem sana sadece boş bir zemin veriyor; masaüstünden ses sürücüsüne kadar her şeyi sen inşa ediyorsun. Üstüne bir de sürekli en son güncellemeleri anında aldığı için haliyle bazen bir şeyler kırılabiliyor ve adamı uğraştırıyor.

Peki bu kadar soruna rağmen nasıl oluyor da en büyük destek Arch'ta bulunuyor? Bunun sebebi geliştiricilerin yapısı falan değil, kullanıcı kitlesinin bizzat kendisidir. Arch kuran biri, sistemi sıfırdan tırnaklarıyla kazıyarak inşa etmek zorunda kaldığı için teknik olarak mecburen çok donanımlı birine dönüşüyor. Bu adamlar karşılaştıkları her hatayı, buldukları her çözümü meşhur Arch Wiki'de detaylıca belgeliyor. Yani o devasa destek ağını ayakta tutan şey, zorluklarla boğuşup uzmanlaşmış ve belgelemeye önem veren bu kemikleşmiş kullanıcı kitlesinin ta kendisi.

distro tercihi bu yüzden ÖNEMLİ

İnsanların hayata bakış açıları ve değer yargıları birbirinden tamamen farklı olabiliyor. Bazen kendi kendime "Bütün bunlara, bu kadar uğraşmaya gerçekten gerek var mı?" diye soruyorum; fakat sanırım işin bütün sırrı ve heyecanı da tam olarak burada gizli. bir oyun oynamak gibi

Zaman zaman, özellikle de yoğun olduğumuz anlarda karşımıza hiç beklenmedik sorunlar çıkabiliyor. Gerçi günümüz teknolojik sistemleri artık çok daha optimize ve uyumlu çalışıyor; oturmuş yapıları sayesinde bize ciddi anlamda zaman kazandırıyorlar (tabii geçmişten bugüne aşina olduğumuz o meşhur Windows hatalarını da unutmuş değiliz). Yine de, sizin başınızada yetiştirmeniz gereken çok daha önemli işleriniz varken bir anda ufak tefek pürüzlere takıldığınızda "Ben neden şimdi bunlarla uğraşıyorum ki?" diye isyan etmeniz son derece insani ve normal bir durum.

Bu durum, tıpkı masada bekleyen onca iş varken her şeyi bir kenara bırakıp oyuna dalmak gibi garip bir çelişki barındırıyor. Ama günün sonunda işin en güzel ve tatmin edici tarafı da bu süreci yaşamak.

ilerleyen zamanlarda ben bir daha sorun yaşayacağımı düşünmüyorum ama o arkadaşlar yaşadıkları durumu zaman kaybı olarak görmeleri normal hayata bakış açısı farklı.
Söyledikleriniz çok doğru, kesinlikle katılıyorum. Ama Linux'u en ufak bir sorunda saatlerce uğraşmamız gereken bir işletim sistemi olarak görmek de bence yanlış. Pazar payı bu kadar düşük olmasına rağmen bugün Windows'tan bile daha optimize ve performanslı çalışabildiği birçok şey var.

Zaman kaybı yaşamak istemeyenleri tabii ki anlayabiliyorum ama Linux'un hâlâ eski Linux deneyimleriyle değerlendirildiğini düşünüyorum. Eskisi gibi bir programı çalıştırmak için saatlerce terminal başında uğraşmak gerekmiyor. Çoğu şeyi indirip kuruyorsun ve kullanıyorsun, tak çalıştır mantığına oldukça yakın.

Ben de her gün terminalle uğraşmıyorum açıkçası. Bir sorun çıkarsa araştırıp çözüyorum, çoğu zaman da çok uzun sürmüyor. Belki şimdiye kadar ciddi bir sorun yaşamadığım için böyle düşünüyorum ama "Linux kullanıyorsan sürekli sorunlarla uğraşırsın" düşüncesinin artık pek geçerli olduğunu düşünmüyorum. İlk defa Linux kullanacak kişiye de bir önyargı oluşturduğuna inanıyorum. Tam tersi kurulum bittiği zaman ''Gerçekten bu kadar hızlı olacağını hiç düşünmemiştim.'' düşüncesi bile oluşacaktır. Yani hiç uğraşmadan kullanmak isteyen biri de Linux'ta bunu gayet rahat yapabilir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Aslında Linux desteği sadece bir sistemde ne kadar zaman geçirdiğinle, yani salt deneyimle alakalı değil. İşin arka planındaki yapıyı görmek lazım.

Mesela Ubuntu'yu ele alalım. Doğrudan Canonical adında bir şirketin malı. Adamlar bunu kendi şirketlerinde kullanıyor, dünyadaki dev sunucuların çoğu bununla çalışıyor. Buradan para kazandıkları için de öyle kolay kolay fişini çekemezler, geliştirmeye ve desteklemeye mecbur devam edecekler. Bu da haliyle büyük bir güven veriyor.

Arch'ın bu kadar yorucu olmasının sebebi kötü olması değil, tamamen "Kendin Yap" mantığıyla çalışmasıdır. Sistem sana sadece boş bir zemin veriyor; masaüstünden ses sürücüsüne kadar her şeyi sen inşa ediyorsun. Üstüne bir de sürekli en son güncellemeleri anında aldığı için haliyle bazen bir şeyler kırılabiliyor ve adamı uğraştırıyor.

Peki bu kadar soruna rağmen nasıl oluyor da en büyük destek Arch'ta bulunuyor? Bunun sebebi geliştiricilerin yapısı falan değil, kullanıcı kitlesinin bizzat kendisidir. Arch kuran biri, sistemi sıfırdan tırnaklarıyla kazıyarak inşa etmek zorunda kaldığı için teknik olarak mecburen çok donanımlı birine dönüşüyor. Bu adamlar karşılaştıkları her hatayı, buldukları her çözümü meşhur Arch Wiki'de detaylıca belgeliyor. Yani o devasa destek ağını ayakta tutan şey, zorluklarla boğuşup uzmanlaşmış ve belgelemeye önem veren bu kemikleşmiş kullanıcı kitlesinin ta kendisi.

Peki distro seçiminde ''Kendin Yap'' mantığı haricinde hangisini önerirsiniz? Şu an CachyOS geçecektim ama öneriniz varsa o distroyu da denemek isterim.

Katılıyorum ve "in Arch we trust!" diyorum.

microsoft store da olduğu gibi uygulamaların çoğu var mı veya tarayıcı falan hiç bilmiyorum eski laptopa ona göre yükleyip ytden video falan izlemeyi düşünüyorum hem yormadigi icin laptopun pilinide yormaz fazla yorumun nedir?
Laptop için her dağıtım pil optimizasyonunda iyi değil. Ek olarak bir program indirip pil optimizasyonunu ayarlamak/programa emanet etmek gerekiyor. Windows'daki gibi varsayılan optimizasyon fazla iyi değil ve pili hızlı bitirebiliyor. O yüzden öncelikle, "linux kullanmadan önce bilmen gerekenler" ve Yusuf ipeğin "linux uygulama buzdağı" videosunu izleyerek ön bilgi edin. Eski laptopta internet sörfü için linux çok daha kullanışlı olacaktır. Fakat hiçbir şey bilmeden direkt indirmek okyanusun ortasındaki küçük balık olarak hissettirebilir.

Yine de korkmana gerek yok. Bu önerilerim tamamen farklı bir işletim sistemine tamamen yabancı olmaman için gereken şeyler, hayatındaki ilk kez windows kullandığını düşün, aynı şey. Gözünün korkmasına gerek yok 3-5 günde tamamen alışırsın internet sörfü için.

Artık eskisi kadar can sıkıcı durumda değil hataları ve btrfs ile çok daha kolay arch kullanması. Bir sorun mu oldu, sistemin sağlıklı olduğu zamana tek tıkla dön. Mevcut dağıtımlarla da "Kendin Yap" gibi bir derdin de pek yok açıkçası.

Son düzenleme:
Söyledikleriniz çok doğru, kesinlikle katılıyorum. Ama Linux'u en ufak bir sorunda saatlerce uğraşmamız gereken bir işletim sistemi olarak görmek de bence yanlış. Pazar payı bu kadar düşük olmasına rağmen bugün Windows'tan bile daha optimize ve performanslı çalışabildiği birçok şey var.

Zaman kaybı yaşamak istemeyenleri tabii ki anlayabiliyorum ama Linux'un hâlâ eski Linux deneyimleriyle değerlendirildiğini düşünüyorum. Eskisi gibi bir programı çalıştırmak için saatlerce terminal başında uğraşmak gerekmiyor. Çoğu şeyi indirip kuruyorsun ve kullanıyorsun, tak çalıştır mantığına oldukça yakın.

Ben de her gün terminalle uğraşmıyorum açıkçası. Bir sorun çıkarsa araştırıp çözüyorum, çoğu zaman da çok uzun sürmüyor. Belki şimdiye kadar ciddi bir sorun yaşamadığım için böyle düşünüyorum ama "Linux kullanıyorsan sürekli sorunlarla uğraşırsın" düşüncesinin artık pek geçerli olduğunu düşünmüyorum. İlk defa Linux kullanacak kişiye de bir önyargı oluşturduğuna inanıyorum. Tam tersi kurulum bittiği zaman ''Gerçekten bu kadar hızlı olacağını hiç düşünmemiştim.'' düşüncesi bile oluşacaktır. Yani hiç uğraşmadan kullanmak isteyen biri de Linux'ta bunu gayet rahat yapabilir.

Peki distro seçiminde ''Kendin Yap'' mantığı haricinde hangisini önerirsiniz? Şu an CachyOS geçecektim ama öneriniz varsa o distroyu da denemek isterim.
biraz şans işi eğer ayıracak vaktiniz varsa cachyos'a geçebilirsiniz. Ama hiç sorun yaşamadan hayatınıza devam etmek istiyorsanız "kendin yap" felsefesinin daha az olduğu dağıtımlara geçebilirsiniz yada olduğunuz dağıtımda mintte kalabilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla siz meraklı ve hobi gibi düşünebilecek birisiniz. Bence sizin için cachyos doğru tercih olur. daha detaylarını distro videolarından bulabilirsin. başka istersen zorinos fedora derim

Bu muhabbet şu an eskisi kadar fazla değil. Şu anki CachyOS gibi dağıtımlar son kullanıcıyı çok donanımlı olmaya zorlamıyor. Ayrıca güncellemeleri her geldiği anda değil ayda bir ya da 2 ayda bir yaparsan güncellemelerle ilgili sorununda kalmaz stabil mi vs. diye. Yine de sorun mu oldu. Btrfs ile tek tıkla sisteminin stabil olduğu zamana anında dönebiliyorsun. Dolayısıyla benim görüşüm "Standart bir son kullanıcı arch kullanabilir, ben öneririm."

Bu muhabbet şu an eskisi kadar fazla değil. Şu anki CachyOS gibi dağıtımlar son kullanıcıyı çok donanımlı olmaya zorlamıyor. Ayrıca güncellemeleri her geldiği anda değil ayda bir ya da 2 ayda bir yaparsan güncellemelerle ilgili sorununda kalmaz stabil mi vs. diye. Yine de sorun mu oldu. Btrfs ile tek tıkla sisteminin stabil olduğu zamana anında dönebiliyorsun. Dolayısıyla benim görüşüm "Standart bir son kullanıcı arch kullanabilir, ben öneririm."
Bftrs ile ext4 arasında ''Snapshot'' dışında bir fark var mı? Performans açısından vs.

Bftrs ile ext4 arasında ''Snapshot'' dışında bir fark var mı? Performans açısından vs.
Genel çatıdan bakıldığında performans farkları var tabii ki ext4 daha hızlı fakat standart bir son kullanıcıyı geçtim biraz daha yetkin çoğu kullanıcıda hissedilecek bir fark yok. Çok spesifik durumlarda önemsenecek farklar olabilir o da çok nadirdir.

çekirdeği yormaması
Böyle bir kavram yok :D. İnsan bilmediğini öğrenmeye çalışır falan bildiği kadar yorum yapar da bilmediğini bilmemek çok daha kötü. Lütfen tecrübeni arttır ve gerekli araştırmaları yaparak bazı yetkinlikleri, bilgileri edin. Sonrasında gel özgüvenli bir şekilde yorumunu yap.

Windows dediğimiz şey birçok alt yapıyı, yeni ve eski donanım desteğini barındıran çok yönlü bir sistem.Haliyle daha ağır olması çok çok normal
Windows'un bu sağladığı desteklerin, dosyalarını ve verilerini kendi içinde barındırdığını sanman ne kadar hoş :d TUTAMİCAM KENDİMİ BASICAM KAHKAHAYI FKLSRNŞLKGMFELŞARGMHTGLŞMGLİSRMGHDTLİMHDTLİ

Ayrıca bu desteği windows değil üretici firmaların ta kendisi veriyor. Yazık cidden. Bir de kendinden emin bir şekilde konuşmuş. Son kullanıcıya ürün sunan üretici bakıyor en çok ne kullanılıyor diye; Windows. "O zaman ben Windows'a göre destek verip ürünümü çıkarayım daha çok kullanılsın."

Son düzenleme:
Laptop için her dağıtım pil optimizasyonunda iyi değil. Ek olarak bir program indirip pil optimizasyonunu ayarlamak/programa emanet etmek gerekiyor. Windows'daki gibi varsayılan optimizasyon fazla iyi değil ve pili hızlı bitirebiliyor. O yüzden öncelikle, "linux kullanmadan önce bilmen gerekenler" ve Yusuf ipeğin "linux uygulama buzdağı" videosunu izleyerek ön bilgi edin. Eski laptopta internet sörfü için linux çok daha kullanışlı olacaktır. Fakat hiçbir şey bilmeden direkt indirmek okyanusun ortasındaki küçük balık olarak hissettirebilir.

Yine de korkmana gerek yok. Bu önerilerim tamamen farklı bir işletim sistemine tamamen yabancı olmaman için gereken şeyler, hayatındaki ilk kez windows kullandığını düşün, aynı şey. Gözünün korkmasına gerek yok 3-5 günde tamamen alışırsın internet sörfü için.

Artık eskisi kadar can sıkıcı durumda değil hataları ve btrfs ile çok daha kolay arch kullanması. Bir sorun mu oldu, sistemin sağlıklı olduğu zamana tek tıkla dön. Mevcut dağıtımlarla da "Kendin Yap" gibi bir derdin de pek yok açıkçası.
benim laptopun şarjı windowsa göre çok daha uzun gidiyor

1 senedir linux kullanıyorum üni başlayınca babam gaming laptop almayınca dedim eyvah bu bilgisayarı hızlandırmak lazım (ryzen 7 5700U 16gb ram) direk linux ile başladım debian görüntüsünü beğenmediğim için linux mint geçtim. minecraftda shader bile kullanabiliyorum o derece iyi 60 fps alıyorum. iyikide ağır bi laptop almamışım. bu bile ağır okula debian lxde olan bir n4020 laptop ile gidiyorum asıl laptopdan daha çok kullandım.

linux kullananlar derimi yüzer ama sorun çıkınca LLMlere sordum direk. zaten çokda sorun çıkmadı öyle sadece ekstra ayarlar için gerekti

insanlar artık direk masaüstü/dizüstü bilgisayar kullanmayı azaltırken linux'un büyüyeceğini beklemek biraz gerçekçilik dışı bence. windows 12 optimize olur zaten adamlar bir iyi bir kötü bir OS yapıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,244,676
Üyeler
204,498
Son üye
Tahsinn0068
Geri