İlk Defa Linux Kullandım.

Genel çatıdan bakıldığında performans farkları var tabii ki ext4 daha hızlı fakat standart bir son kullanıcıyı geçtim biraz daha yetkin çoğu kullanıcıda hissedilecek bir fark yok. Çok spesifik durumlarda önemsenecek farklar olabilir o da çok nadirdir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Böyle bir kavram yok :D. İnsan bilmediğini öğrenmeye çalışır falan bildiği kadar yorum yapar da bilmediğini bilmemek çok daha kötü. Lütfen tecrübeni arttır ve gerekli araştırmaları yaparak bazı yetkinlikleri, bilgileri edin. Sonrasında gel özgüvenli bir şekilde yorumunu yap.

Windows'un bu sağladığı desteklerin, dosyalarını ve verilerini kendi içinde barındırdığını sanman ne kadar hoş :d TUTAMİCAM KENDİMİ BASICAM KAHKAHAYI FKLSRNŞLKGMFELŞARGMHTGLŞMGLİSRMGHDTLİMHDTLİ

Ayrıca bu desteği windows değil üretici firmaların ta kendisi veriyor. Yazık cidden. Bir de kendinden emin bir şekilde konuşmuş. Son kullanıcıya ürün sunan üretici bakıyor en çok ne kullanılıyor diye; Windows. "O zaman ben Windows'a göre destek verip ürünümü çıkarayım daha çok kullanılsın."
Keşke önce bir yapay zekaya sorsaydın kendi aklın yetmiyorsa.

"Linux çekirdeğini (kernel) yormamak, sistem kaynaklarını (CPU, bellek, G/Ç / I-O) gereksiz yere meşgul etmeyen, çekirdeğin sürekli "kullanıcı modundan" (user mode) "çekirdek moduna" (kernel mode) geçiş yapmasını engelleyen verimli yazılım ve mimari tasarımlarını ifade eder.

Çekirdek; donanım ile yazılım arasındaki köprüdür. Bir uygulama dosya okurken, ağdan veri gönderirken veya bellek talep ederken Sistem Çağrısı (Syscall) yaparak çekirdekten yardım ister.

Linux çekirdeğinin kendisi de sistemde bir yazılım olarak çalışır ve işlem yapar; dolayısıyla her çekirdek işlemi belirli miktarda CPU, bellek ve kaynak tüketir.Kullanıcı programlarının çekirdeğe gereksiz ve verimsiz iş yükü bindirmesidir." Al yapay zeka sana cevap verdi.

Gelelim Windows kısmına.Üreticinin yazdığı sürücü havada çalışmıyor.Windows sunduğu donanım soyutlama katmanı hal, vdf/wdm sürücü modeli, tak-çalıştır pnp altyapısı ve sistemde tutulan apı katmalanları üzerinde çalışıyor.Sistemin ağır olmasının sebebide donanım değil, senin bilmediğin 20 yıllık geriye uyumluluk win32 directx winsxs mimarisinden geliyor.Keşke böyle cahil cesaretiyle ortalığa çıkmasaydın.Söylediklerin kendin için geçerli sanırım.Zira altını doldurmadığın bilgi yarışına girmiyeceksin.Şimdi sana gerekli tecrübe edinip öyle gelmeni tavsiye ediyorum.Kendimden emin bir şekilde asıl ben kahkamı bastım merak etme çocuğum.

Keşke önce bir yapay zekaya sorsaydın kendi aklın yetmiyorsa.

"Linux çekirdeğini (kernel) yormamak, sistem kaynaklarını (CPU, bellek, G/Ç / I-O) gereksiz yere meşgul etmeyen, çekirdeğin sürekli "kullanıcı modundan" (user mode) "çekirdek moduna" (kernel mode) geçiş yapmasını engelleyen verimli yazılım ve mimari tasarımlarını ifade eder.

Çekirdek; donanım ile yazılım arasındaki köprüdür. Bir uygulama dosya okurken, ağdan veri gönderirken veya bellek talep ederken Sistem Çağrısı (Syscall) yaparak çekirdekten yardım ister.

Linux çekirdeğinin kendisi de sistemde bir yazılım olarak çalışır ve işlem yapar; dolayısıyla her çekirdek işlemi belirli miktarda CPU, bellek ve kaynak tüketir.Kullanıcı programlarının çekirdeğe gereksiz ve verimsiz iş yükü bindirmesidir." Al yapay zeka sana cevap verdi.

Gelelim Windows kısmına.Üreticinin yazdığı sürücü havada çalışmıyor.Windows sunduğu donanım soyutlama katmanı hal, vdf/wdm sürücü modeli, tak-çalıştır pnp altyapısı ve sistemde tutulan apı katmalanları üzerinde çalışıyor.Sistemin ağır olmasının sebebide donanım değil, senin bilmediğin 20 yıllık geriye uyumluluk win32 directx winsxs mimarisinden geliyor.Keşke böyle cahil cesaretiyle ortalığa çıkmasaydın.Söylediklerin kendin için geçerli sanırım.Zira altını doldurmadığın bilgi yarışına girmiyeceksin.Şimdi sana gerekli tecrübe edinip öyle gelmeni tavsiye ediyorum.Kendimden emin bir şekilde asıl ben kahkamı bastım merak etme çocuğum.
Bahsettiğin 20 yıllık geriye uyumluluk Windows'un hantal olması ve her yerde ayrı bir on/off kolu olmasının temel sebebi. Sen seviyorsundur bilemem, ama bence bu iğrenç ve "single source of truth" mantığına tamamen ters düşen saçma sapan bir iş.

Bahsi geçen geriye uyumluluk kullanıcısı olduğu sürece Linux çekirdeğinin de standart prosedürüdür, yani bunu konu başlığı edinmemiz bile saçma.

Windows'un bu kadar hantal olmasında ki sebep 20 yıllık geriye uyumluluk demiştim, aslında bu biraz eksik. Sorun geriye uyumluluk değil, sorun her üreticinin kendi kafasına göre yazdığı driver'ların sistemde desteklenebilir olması. Dave Cutler'ın üzerine özellikle 90-2000 dönemi geçişi sırasında "aman şunu da destekleyelim, bunu da destekleyelim, her masada adımız olsun" diyerek sürekli olarak soyutlama katmanları dayatıldı. Windows çekirdeği, yani Windows NT'nin bu sebeple bloat edilmiş olduğunu kabul etmeliyiz. Bu bloat sebebiyle de bugün boşta yüksek RAM tüketimi, aradığını bulamama, her yerde farklı bir buton olması ama hiçbirinin işlevsel olmaması gibi sorunları yaşıyoruz.

Bu thread'in en başında söylemiştim, ticari kaygılarla geliştirildiği için "Windows = kiralık" yazılım iken "Linux = özgür" yazılımdır. Burada bahsi geçen özgürlük para falan da değil, ben Linux paralı olsaydı da ödeme yapardım (Microslop'ın çokca ürününü almıştım eskiden).

Anlamamız gereken mesele şu, mimari altyapısı ve gereklilikleriyle Windows enterprise bir yazılımdır, son kullanıcının kullandığı sürüm ise tam olarak feedback toplamak için yapılan live bir testtir. Eğer bir şirketin yazılımını iyileştirmede "opsiyonsuz" deneği olmak istiyorsanız kullanabilirsiniz, çevremde onlarca kullanıcısı var, hepsine saygı duyuyorum (başta kardeşim olmak üzere). Ancak bu gerçeği değiştirmiyor, burada tartıştığımız konuyu değiştirmiyor.

Windows çekirdeği günümüzdeki haliyle Linux çekirdeğinin holistik yapısıyla yarışamayacak durumdadır, üst katmanda ise Microslop bir şeylerin içine etme sanatını harika icra ettiği için oradan da hayır yok. Dolayısıyla kullanıcısı da dahil kimseye Windows'tan hayır yok. Linux'a gelince de, ciddi bir iştir ama çok fazla emek ister ve en büyük mottosu olan özgürlük (daha önce Linus'ın da belirttiği ve her zaman olmasından çekindiği gibi) iki ucu sivri bir kılıçtır ve Linux'a da batıyor. Bu kadar fazla distro, standart olmaması, enterprise'ın özellikle de desktop'a gelmek istememesi falan.. Bunlar uzayıp gider. Linux'ta sütten çıkmış ak kaşık değil. O yüzden bence burada son tercih her zaman ki gibi kullanıcıya kalıyor: Direkt açıp kullanmak mı istiyorsun, yoksa üzerinde giderken aynı zamanda motordan kaputa, kapıdan pencereye değişim mi yapmak istiyorsun? Karar siz kullanıcıların, bence bu tartışma da gereksiz ve boşa.

Son düzenleme:

Yapay zekayı kendi adına konuşturtmak da cahilliğin yansımasıdır. Çekirdek diye bir kavram yok diye bir şey demek istemedim. Çekirdeği yormamaya çalışmak gibi bir kavram yok tek başına genel anlamda. Geliştiriciler işletim sistemini yaparken optimizasyonu zaten yapmak zorunda. Yani biz şu dağıtımı yapıyoruz hedeflerimiz şu. Bu özellikler olacak diye çıktıkları yolda of bu çekirdek çok yoruldu bunu koymayalım diye düşünmez bu özelliği buna göre optimize ederler. Linux'da çekirdeğin yorulmamasının yegane sebebi arka planda boş boş çalışan ek servislerin olmamasıdır.

Bu bahsettiğin şeyleri Windows firmalara göre yapmaz. Windows firmalara destek vermez. Bu 20 yıllık geriye uyumluluk dediğin mevzu windowsun kendi platformunda kullanıcı dostu olması açısından yaptığı bir şey. Bunun büyük nedeni de şudur ki. Çoğu firma işletme ve devlet dairelerinde kullanılan hala windows xp, 7 ve vista gibi işletim sistemlerinde çalışan uygulamalar var. Programa ekstra lisans vermemek için güncelleme yapılmıyor. Bazı programlar windows xp'ye çok önceden yazıldığı için sonradan windows 10'da 11'de çalışmıyor. Buna destek verebilmek adına bazı spesifik durumlar için bu destek veriliyor. Ya da windows 11'de hala uyumluluk aracı denen bir kavram var. Yoksa bizim gibi son kullanıcıları gözeten bir durum yok burada senin düşündüğün şeyin aksine. Çünkü bizim kullandığımız çoğu yazılım windowsa göre güncellenip optimize ediliyor zaten.

Bu noktada bana tecrübeden bahsetmen oldukça komik duruma düşürüyor seni. Yapay zekaya verdiğin prompt'larla istediğin cevabı alıp satmaya devam et dostum :d

Geri