Neler Yeni

İphone pil sağlığı nasıl korunur

Muhammetyzicii

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
652
İsim
Muhammet Yazıcı
20’nin altına inmeden şarja takmaya çalışıyorum bir dün 19:00 gibi saatlerde sarj azaldigi icin taktım 95’de Cikardim ama onun disinda normal kullaniyorum başka bilmediğim şeyler varsa söyler misiniz orijinal şarj kablosu da kullanıyorum

Yusufx

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,198
İsim
Yusuf
İlgilendiği Kategoriler
İç donanımlar , Toplama Bilgisayar Tavsiye
Pil sağlığı konusunda %100'e kadar şarj edilmesini önermezler genelde bende tavsiye ederim.

Birol Azak

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
986
İsim
Birol azak
Hocam bende iphone 12 var geçen sene kasım ayında aldım o günden beri ayarlardan iyileştirilmiş pil sağlığını açmak dışında ekstra bir şey yapmadım ve pil sağlığı hala %100 gözüküyor. Çok kasmaya gerek yok sanırım.

Berat Özdemir

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
548
İsim
Berat Özdemir
Discord
RevelioLivento#9596
iPhone veya herhangi bir telefondaki lityum iyon bataryayı ne kadar hızlı şarj ederseniz o kadar hızlı şekilde kapasitesi azalır. Üstelik hızlı şarj etmek bataryanın ısınmasına sebep olur ve bu batarya teknolojisinde 37 derecenin üstüne çıkacak kadar ısındığında yapısı bozulmaya başlıyor, bu yaz sıcaklarında dikkat etmek lazım.

iPhone'u yeni aldığınızı görmüştüm diğer konunuzda, 1 hafta içerisinde sizin şarj etme alışkanlığınızı takip edecek. Misal şarja taktığınızda sabaha kadar %80 seviyelerinde tutup sabah sizin işe veya okula gitmek için uyandığınız saatten 1-2 saat kadar önce %100 yaparak bataryayı sürekli %100'de tutmadan sağlığını korumaya çalışacaktır zaten.

Eğer hızlı şarj destekli iPhone adaptörü aldıysanız en azından yaz aylarında eski iPhone'ların 5W adaptörünü kullanmanızı tavsiye edebilirim.
Cihazınız mini bir model değilse bir gününüzü rahatlıkla çıkartacaktır. 5W ile yavaş şarj olsa bile gece uyumadan önce takıp sabah kullanıp tekrar gece şarja takma döngüsüyle hayatınıza devam edersiniz. En uzun süre bu şekilde dayanır.

Muhammetyzicii

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
652
İsim
Muhammet Yazıcı
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
iPhone veya herhangi bir telefondaki lityum iyon bataryayı ne kadar hızlı şarj ederseniz o kadar hızlı şekilde kapasitesi azalır. Üstelik hızlı şarj etmek bataryanın ısınmasına sebep olur ve bu batarya teknolojisinde 37 derecenin üstüne çıkacak kadar ısındığında yapısı bozulmaya başlıyor, bu yaz sıcaklarında dikkat etmek lazım.

iPhone'u yeni aldığınızı görmüştüm diğer konunuzda, 1 hafta içerisinde sizin şarj etme alışkanlığınızı takip edecek. Misal şarja taktığınızda sabaha kadar %80 seviyelerinde tutup sabah sizin işe veya okula gitmek için uyandığınız saatten 1-2 saat kadar önce %100 yaparak bataryayı sürekli %100'de tutmadan sağlığını korumaya çalışacaktır zaten.

Eğer hızlı şarj destekli iPhone adaptörü aldıysanız en azından yaz aylarında eski iPhone'ların 5W adaptörünü kullanmanızı tavsiye edebilirim.
Cihazınız mini bir model değilse bir gününüzü rahatlıkla çıkartacaktır. 5W ile yavaş şarj olsa bile gece uyumadan önce takıp sabah kullanıp tekrar gece şarja takma döngüsüyle hayatınıza devam edersiniz. En uzun süre bu şekilde dayanır.
Evet ya bende şuan 20w’lık olanı var kılıfı çıkartmak zorunda kalıyorum ısındığı için 5 watt’lık adaptörler duruyor mu hala

şahin doğan

80+ Platinum
Bende 1 yıldır dikkat ediyorum ama bir yerden sonra telefonun kölesi gibi oluyorsun. En fazla 2 yılın sonunda 2.5-3 Bin TL vererek bataryayı değişirsin.
şarj %10'un altına düşmesin, %100'e kadar şarj edip etmemek çok çok önemli değil ama %90 ideal seviyedir. Bir de telefonun ısınmaması için yaz aylarında yavaş adaptör ile şarj edersen daha iyi olur.

Son düzenleme:

Muhammetyzicii

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
652
İsim
Muhammet Yazıcı
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Evet ya bende şuan 20w’lık olanı var kılıfı çıkartmak zorunda kalıyorum ısındığı için 5 watt’lık adaptörler duruyor mu hala
Alayim bari
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bende 1 yıldır dikkat ediyorum ama bir yerden sonra telefonun kölesi gibi oluyorsun. En fazla 2 yılın sonunda 2.5-3 Bin TL vererek bataryayı değişirsin.
şarj %10'un altına düşmesin, %100'e kadar şarj edip etmemek çok çok önemli değil ama %90 ideal seviyedir. Birde telefonun ısınmaması için yaz aylarında yavaş adaptör ile şarj edersen daha iyi olur.
5w o kadarda gerekli bir şey mi hocam peki telefon azıcık ısınıyor fakat 80’e gelince koruyor kendini ve camın tam dibinde kılıfsız oluyor şarj

şahin doğan

80+ Platinum
5w o kadarda gerekli bir şey mi hocam peki telefon azıcık ısınıyor fakat 80’e gelince koruyor kendini ve camın tam dibinde kılıfsız oluyor şarj
5w ile şarj etsen hiç ısınmaz muhtemelen. Önemli ama ben hiç 5w kullanmadım 1 yıl 1 ay oldu ve pil sağlığım %98.

HmzaY

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,301
İsim
Hamza Y
İlgilendiği Kategoriler
Little Bit Everything
ne kadar hızlı şarj ederseniz o kadar hızlı şekilde kapasitesi azalır.
yanlış bilgi, ısınma ömrünü azaltır.

20’nin altına inmeden şarja takmaya çalışıyorum bir dün 19:00 gibi saatlerde sarj azaldigi icin taktım 95’de Cikardim ama onun disinda normal kullaniyorum başka bilmediğim şeyler varsa söyler misiniz orijinal şarj kablosu da kullanıyorum
şarjda telefonu kullanma, bataryanın ısınmasına izin verme. %80 e kadar şarj et ( batarya sağlığı modunu aç) tamam

Selin0935

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
64
İsim
Selin D.
%20-80 aralığında tutmak ve aşırı ısındığında kullanmamak gerekiyor. Ben de iphone 11 var 1 senedir hala %100 pil sağlığı.

Berat Özdemir

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
548
İsim
Berat Özdemir
Discord
RevelioLivento#9596
yanlış bilgi, ısınma ömrünü azaltır.
Ömür dediğiniz şey bataryanın kapasitesidir. Sağlık %70'e düştüğünde kapasitesi %70'e düşmüş oluyor. Anlatımım yanlış olabilir ancak bilgi doğru sayılır.

%20-80 aralığında tutmak ve aşırı ısındığında kullanmamak gerekiyor. Ben de iphone 11 var 1 senedir hala %100 pil sağlığı.
Maalesef, bu konuda Apple'ın bir çakallığının olduğunu düşünüyorum. Uzun bir süre %100'de kalıyor ancak sonra birer birer çok hızlı şekilde düşmeye başlıyor.

Bataryanın ömrünü kısaltmadan en uzun süre kullanmak isterseniz o da bir seçenek ancak şart değil tabii ki. Yaz aylarında 5W kullanmak belki 2.5 yıl sonra %80-90 civarlarına düşecek bataryanızı 3 yıl sonra düşmesini sağlayacak ancak 2 yıla satar yeni modele geçerim diyorsanız anlamı yok. Küresel ısınma sebebiyle bu yaz rahatlıkla 40 derece üstünü görüyorken 2024 yaz aylarında 45 dereceleri göreceğimizi düşünüyorum, önlemi şimdiden almakta fayda var.

Ayrıca zaten biliyorsunuzdur cihazı şarjda kullanmak batarya sağlığını en kötü etkileyen etkenlerden birisi. Siz de durum nasıldır bilmiyorum ancak ben şarj oluyor bile olsa bir şekilde telefonu kullanımıma ara vermekten hoşlanmıyorum ve kullanmaya devam ediyordum. Bunun çözümünü de kablosuz şarj cihazı alarak buldum, böylece istesem de şarj olurken kullanamıyorum.

Mcdodo'nun 3in1 kablosuz şarj aletini aldım. Yaz aylarında telefonumu Airpods şarj bölümüne koyarak yavaş şarj ediyorum, diğer aylarda ise hızlı kablosuz şarj ile işimi görüyorum.

Zamanınız olduğunda izlemenizi tavsiye ederim;

Son düzenleme:

HmzaY

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,301
İsim
Hamza Y
İlgilendiği Kategoriler
Little Bit Everything
ancak bilgi doğru sayılır.
Hızlı şarj etmek yanlış bilgi. Ayrıca kapasite ile ömür farklı şeylerdir.
Bataryanın ömrü dayanabileceği şarj döngüsü sayısıdır.
Kapasite ise pilin maksimum kapasitesini ifade eder.

Yani bataryanızı hızlı şarj ederseniz kapasite azalmasına sebep olmaz. Ömrünün azalmasına sebep olursunuz. 800 döngü dayanacak pil 600- 400 döngüye dayanacak hale gelir.

Önemli ama ben hiç 5w kullanmadım 1 yıl 1 ay oldu ve pil sağlığım %98.
Mesela örneği ele alalım.
1 senedir bataryasını ısıya çok maruz bırakmadığı için batarya ömründen kayıp çok az olmuş. bu yüzden kapasitesini de kaybetmemiş.

Uzun bir süre %100'de kalıyor ancak sonra birer birer çok hızlı şekilde düşmeye başlıyor.
O konuda da gap bırakma yapıyor her telefon, %100 dolduğu anda aslında gerçekte %105 dolmuş olur (4000mah bataranın 4150mah dolması gibi) çekerseniz %105 kullanırsınız. Fakat cihaz olduğu yerde beklerse batarya stabilitesini kaybeder ve ısı olarak enerjisini atma eğilimine girer, o yüzden telefon yavaş yavaş da olsa bataryadan güç tüketmeye başlar %95 civarında geri getirir bataryayı yani (4000 mah yazan bataryayı 4000mah) optimum seviyeye getirir. Bu da telefon için tanımlanan %100 olduğu için hızlı azalmayı o yüzden görüyorsunuz.

Mcdodo'nun 3in1 kablosuz şarj aletini aldım. Yaz aylarında telefonumu Airpods şarj bölümüne koyarak yavaş şarj ediyorum, diğer aylarda ise hızlı kablosuz şarj ile işimi görüyorum.
Kablosuz şarj telefonun pilini daha da mahfediyor. Çünkü ısınmaya sebep oluyor. Siz elinize aldığınızda hissetmiyorsunuz fakat içindeki coil bir indüktans gibi ısınma eğiliminde. Acil durumlar dışında kablosuz şarj kullanılmasını pek tavsiye etmiyorum.

Eğer düzgün soğutulan fanlı platformu olan bir şey kullanıyorsanız ayrı. O zaman kablo ile hemen hemen aynı.

Berat Özdemir

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
548
İsim
Berat Özdemir
Discord
RevelioLivento#9596
Hızlı şarj etmek yanlış bilgi. Ayrıca kapasite ile ömür farklı şeylerdir.
Bataryanın ömrü dayanabileceği şarj döngüsü sayısıdır.
Kapasite ise pilin maksimum kapasitesini ifade eder.

Yani bataryanızı hızlı şarj ederseniz kapasite azalmasına sebep olmaz. Ömrünün azalmasına sebep olursunuz. 800 döngü dayanacak pil 600- 400 döngüye dayanacak hale gelir.

1 senedir bataryasını ısıya çok maruz bırakmadığı için batarya ömründen kayıp çok az olmuş. bu yüzden kapasitesini de kaybetmemiş.

O konuda da gap bırakma yapıyor her telefon, %100 dolduğu anda aslında gerçekte %105 dolmuş olur (4000mah bataranın 4150mah dolması gibi) çekerseniz %105 kullanırsınız. Fakat cihaz olduğu yerde beklerse batarya stabilitesini kaybeder ve ısı olarak enerjisini atma eğilimine girer, o yüzden telefon yavaş yavaş da olsa bataryadan güç tüketmeye başlar %95 civarında geri getirir bataryayı yani (4000 mah yazan bataryayı 4000mah) optimum seviyeye getirir. Bu da telefon için tanımlanan %100 olduğu için hızlı azalmayı o yüzden görüyorsunuz.

Kablosuz şarj telefonun pilini daha da mahfediyor. Çünkü ısınmaya sebep oluyor. Siz elinize aldığınızda hissetmiyorsunuz fakat içindeki coil bir indüktans gibi ısınma eğiliminde. Acil durumlar dışında kablosuz şarj kullanılmasını pek tavsiye etmiyorum.

Eğer düzgün soğutulan fanlı platformu olan bir şey kullanıyorsanız ayrı. O zaman kablo ile hemen hemen aynı.
İlk mesajınıza ithafen bataryaların ömrü azaldıkça kapasitesinin düştüğünü ve daha kısa süreler gittiğini biliyoruz. Bataryalar ise kullandıkları iyon ve kobalt gibi kimyasallar sebebiyle sıcak ortamlarda bataryanın yapısını bozmaya çok müsaittir dolayısıyla hızlı şarj ile ısıttığınızda ömründe de kapasitesinde de azalma oluyor.

İkinci mesajınızda bahsettiğiniz %105 olayı doğru, nitekim altta önerdiğim videoda anlatılıyor. %100'den sonra şarj etmeye devam ederseniz biraz daha şarj oluyor ancak orada bahsettiğimiz şey kapasite değil pil ömrünün %100'de sabit kalıp daha sonra birer birer hızlıca düşmesiydi.

Hızlı şarjın ısıttığını biliyorum ancak yavaş kablosuz şarj ile hızlı kablolu şarj arasında kaldığınızda yavaş kablosuz şarj daha az ısıtan bir etken, üstelik kullanım alışkanlığımı kısıtlamış oluyorum ve pil ömrünü benim cihazım için uzatmış oluyorum. Özellikle eğer şarj olurken kullanmaya devam etme alışkanlığınız varsa yapmalısınız diye belirtmiştim zaten.

Burada zaten kendinizde ömür ile kapasiteyi bağdaştırmışsınız, tekrar anlatmama gerek yok diye düşünüyorum.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,007,661
Üyeler
159,657
Son üye
Ahmet9611
Top Bottom