Neler Yeni

❌İndirim Bitti! Lenovo Legion R27QE 27" 2k 180Hz 0.5ms Monitör Sepette 6.799TL

Katılım
24 Kasım 2023
Mesajlar
123
Dahası  
Reaksiyon skoru
62
İsim
sinan
--------GÜNCELLEME----------

Şimdi merak edip bu monitorün testlerini izledim de... İade eden arkadaşlara bir geçmiş olsun diyelim baştan (Düşük kalite kontrol hariç).

Geçen sefer de oldu bu. Kasım-Ocak döneminde efsane bir Acer monitör komik bir fiyattan satıldı. Millet ucuzsa kötü, giriş seviye, TR incelemesi yok diye almadı. Halbuki ondan Samsung Odyssey G6 G65B'ye kadar öyle bir indirim ve F/P monitör olmadı. Bu Lenovo indirimi de aynen öyle.
Edit: Samsung'u da VA diye kötülemişlerdi de bilmiyorlardı ki o model sayılı IPS'ten hızlı VA'lardan biriydi. Efsane bir monitördü lazım olan tüm tanıdiklara aldırdım 😂 Bende XV272U V var para olsa ve satabilsem direk geçerdim...



---Öncelikle görüntü kalitesinden başlayalım---



Not: Bu bölüm üründen ürüne yani aynı model ama sana bana gelende değişebilir unutmayın. Yani size gelen burada yazılandan farklı olabilir ama çok şansız değilseniz yakın değerler alırsınız.
Monitörün renk gamutları çok iyi. %94 DCI-P3 geniş renk gamutu sunuyor. Rec.2020 pek iyi değil ama QD (quantum-dot) bir IPS panel almadığinız sürece alabileceğiniz en iyi DCI-P3 gamutu budur. Renk gamutu renk canlılığının temel göstergesidir. Ne kadar geniş gamut=o kadar canlı renkler.
ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!: Eğer color temp ayarı varsayılan olarak sRGB geliyorsa geniş gamut sınırlanmış demektir. Ayrıca renk ayarları da kilitlenir. Onu Warm veya Neutral yapın. Hangisi olacağını aşağıda yazıyorum.

Kontrast ise tam anlamıyla efsane. İkinci amatör incelemeci 1380:1, GTID ise 1280:1 ölçmüs. Yani bu aralıkta bir değer bekleyebiliriz. 1300 üzeri herhangi bir değer IPS için çok iyidir. Bugüne kadar bu değerleri TR'de çoğunlukla 1080P Igzo IPS panellerde görüyorduk AOC 24G2SP, 24G2U, 24G4X; Philips 24M2N3200, Gigabyte G24F-2; MSI G2412 gibi. Bu segmentlerde bu kontrast oranı yoktu. Karşılaştırma olarak söyleyeyim LG Nano panellerde bu oran 700-800:1'e kadar düşebiliyor. IPS ortalaması ise 1000:1.
Kontrast da bilmeyenler için siyahların ne kadar doygun siyah olduğunu belirler. Elinizde bir IPS telefon/tablet/laptop/momitör ve AMOLED/OLED telefon varsa karanlıkta yan yana koyup parlaklıklarını fulleyin. IPS olanların grimsi/mavimsi olduğunu göreceksiniz asla düzgün siyah alamazsınız. Bu günümüz IPS'lerinin en büyük sorunlarından biridir. Dolayısıyla yüksek kontrast IPS için daima albenidir.
Yalnız unutmayın elbette bir VA gibi kontrast yok hâlâ. VA'lar 2000-5000:1 arası olue genelde. VA ile yan yana koyduğunuzda hala grimsi/mavimsi durur. Ve en önemlisi ışık sızması olmayan bir tane ürün almaya bakın. Çünkü ışik sizması kontrastı mahvedebilir. Dolayısıyla bahsettiğim yüksek kontrasttan eser kalmayabilir. Rahatsız edici ışik sızmalı gelirse değişim isteyin.

Görüntü doğrulukları bazı problemler olmakla birlikte genel olarak gayet iyi. Bu bölüm üründen ürüne diğerlerinden fazla değişebilir onu unutmayın.
Renk sıcaklığını (Color temp.) GTID 6500K yani mükemmel iyi, amatör arkadaş ise 6900K yani hafif mavimsi idare eder ölçümüş. Ancak GTID'inkinde de mavi dengesinde hafif bir problem var. Eğer beyaz ekranda hafif mavilik seziyorsanız renk sıcaklığı ayarını sıcağa (Warm) alın düzelir. düzelir. "Hafif" sarımsı ise ellemeyin. Doğrusu yanlış bilinenin aksine odur. Gözünüz alışır. Eğer çok sarı ise doğala (neutral) alın.
Renk doğrulukları genel olarak idare eder. Siyah-beyaz (grayscale) doğruluklarında 2 değer nedense aşırı yüksek. Görüntüye nasil etkisi olur bilmiyorum. Onun dışında ∆E2000 ve ∆EITP ortalamaları iyi ama ∆E2000'de max 5.5, ITP'de ise 23.5 gören değerler var. ITP genis gamut monitörler arasında fena sayılmaz ama 2000'deki 5.5 bir tık kötü. Yani bazı renkler biraz sapik durumda. Günlük kullanıcı için önemli bir şey yok gerçi ama renk doğruluğu gerektiren yarı profesyonel-profesyonel alanda kullanılmaz. Daha iyi modeller var bu konuda. sRGB ve DCI-P3 modlarini da aşağiya yazıyorum onlar da buna uygun değil.

Dahili sRGB modu var ve iyi çalışıyor. Renk sıcaklığı ve gamma dışında gayet iyi renk doğruluğu var. ∆EITP değerini bayağı düşürüyor. Yani renklerin olması gerektiği gibi soluklaştığını göreceksiniz. Gamma ise nedense bu modda sapık. Renk sıcaklığı ortalamada 6500K yani çok iyi ama nedense bazı yerlerde sapma var. Bunları maalesef bu modda ayarlayamıyoruz çünkü kilitli. Neyse ki parlaklık ayarı yapabiliyoruz yine de.
Sizin için çok önemli değil bu çünkü çoğu kişi ne olduğunu bilmiyor ama bilen için söylüyorum bunu. Bilmeyenlere de anlatayım. İnternette gezerken, HDR olmayan video izlerken, pek çok oyunda renk alanı aslında SDR'dir yani standart dinamik aralıktır. Siz ise bunu geniş gamut monitörde izliyorsunuz. Yani renkler içeriği üreten kişinin ayarladığı şekilde, olması gereken gibi değil daha canlı gözüküyor. Aslı ise soluk. Tabii ki insanlar canlı renkleri daha çok sevdiği için, bunun için para ödediğimizden dolayı geniş gamutta kullanıyoruz. Bunda sıkıntı yok. Fakat bazen bu olay sorunlara yol açabiliyor. Örneğin insan deri rengi sarımsı/kırmızımsı oluyor VS. Siz sanıyorsunuz ki renk doğruluğu hatalı ancak aslında geniş gamut olmasından kaynaklı. İşte bazı monitörler sRGB ayarı koyuyor ki bu geniş gamutu sınırlayip standart gamuta düşürülebilsin lazım olduğunda.
Dahili bir DCI-P3 modu da var ama cok yoruldum uzun uzadıya yazmayacağım. Size gelen üründe nasıl olur bilmiyorum ama şaşırtıcı bir şekilde çok iyi bir DCI-P3 modu var. Kullanacak bir alan bulabilir misiniz onu da bilmiyorum gerçi.

Parlaklık 450 nit belirtilmiş ama amatör incelemecimiz sRGB modunda 320, GTID ise 340 nit ölçmüş. Monitörü çok iyi ışık alan bir odaya koymadığinız sürece yeterli bir parlaklık. Gönül isterdi ki 400 olsun. HDR modunda ise DisplayHDR400 sertifikası olduğu için 400 niti görüyordur ama vaat ettiği 450'yi görür mü bilmiyorum maalesef test etmemişler. HDR'ı neredeyse hiç kullanmayacağınız için önemli değil ama kullandığinız zaman lazım tabii.

Maalesef HDR'ı ile alakalı bir test yapmamışlar. Normal şartlarda bırakın sertifikasız HDR10'u HDR400 bile +biraz parlaklık ve renk dışında neredeyse hiçbir şey katmıyor hatta HDR doğrulukları daha kötüyse görüntüyu kötu bile yapabiliyor. Bu monitörlerin hiçbiri HDR için alınmaz. Bunlar oazarlama jçin konur. Gerçek HDR deneyimi çoğunlukla minimum mini-LED'lerden başlar ki onlar da bunun 2-3 katı fiyata sahip.
Ama Lenovo genelde HDR'a agresif bir otomatik kontrast modu koyuyor. Elbette ekranda yerel (lokal, kısmi) aydınlatma kontrolü yok ama bazı markalar bu oto.kontrastı iyi yapıyor. Lenovo R25i'de bunu iyi yapmıştı. Eğer bunda da iyi yapmışsa HDR içeriklerde mutlaka HDR açmanızı öneririm. Çünkü çoğunlukla çok daha altında kalmakla beraber yer yer 3000-4000:1 kontrast görebiliyordu R25i. Bu da cok daha iyi siyahlar demek. +100 nit parlaklık ve renkleri de hesaba kattığımızda görüntüde gayet iyi bir iyileştirme göreceksiniz. Tabii ki asla gerçek bir HDR deneyimi değil ama fark yaratacak güzel bir şey oluyor

Bunu alanlardan biri yardımcı olursa test edebilirim aslında.



---HAREKET PERFORMANSI---



Not: Bu alan Lenovo bir ürüne birden fazla panel takmadıysa üründen ürüne değişmez.
180Hz bir monitör için çok iyi diye cümleye başlayayım.
Alıntıyı görüntüle
ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!: Overdrive ayarını burada yazdığı gibi Level 2'de kullanın. Sakın daha fazla ya da az yapmayın!!! Diğer overdrive modlarını incelemeyeceğim çünkü çok kötuler gerek yok.

Bilmeyenler için bu tablo monitörün hızını gösteriyor. Ne kadar düşük değer o kadar hızlı monitör. Monitörde belirtttikleri 1ms, 0.5 ms falan bu işte. Daha önce pek çok yazımda belirttim tekrar yazmayacağım. Şurada bir özet yazmıştım mutlaka mutlaka okuyun derim!!!:
Bu linkte belirttiğim üzere bize lazım olan percent in window kısmı. %90 dediği geçiş sürelerinin %90'ı yenileme sıkliğinın içinde demek. Bu da bu renk geçişlerinin %90'ında gözünüzle seçebileceğiniz hatta kamera sistemi ile yakalayabileceğiniz bir ghosting yok/çok az demek. Yani çok çok iyi.
Ama sadece bu önemli değil. Bütün değerler cok hızlı olsa ama birkaç değer yavaş olsa bu da o geçislerde ghostinge neden olabilir ve bariz görebilirsiniz. Burada aşırı bir şey yok. En kötü değer 7.2ms ve 5.55ms'e (1000/180) 2ms uzaklıkta. Testte bilen biri dikkatli bakarsa karanlık renklerde hafif bir ghosting görülür ama günlük kullanımda rahatsız edecek bir şey asla yok. Çok iyi. Her türlü rekabetçi oyunda iyi iş çıkarır.
Bu sayılarin gercek hayattaki karşılıği da ghosting testidir. Buyrun bakalım:
Alıntıyı görüntüle
Lenovo soldaki 3'ünden daha iyi. Hepsi 170-180Hz oldukları ve yavaş olmadıkları için netlik benzer. Ama Lenovo daha hızlı olduğu için neredeyse arkasında hiç iz gözükmezken Gigabyte ve MSI'da "hafif" ghosting var. Asus ise anlamadığım bir şekilde 180Hz olmasına rağmen bariz daha net. Neden bilmiyorum incelemedim o modeli.

Sonradan edit: Maalesef VRR performansı ve düşük Hz için tepki süresi testi yapmamışlar. VRR kullandığınızda bu da en az 180Hz tepki süresi kadar önemlidir. Maalesef incelememişler. Sonradan aklıma geldi.



---MALZEME KALİRESİ VE DİĞER CART CURTLAR---



Gidin alan biri anlatsın. Göruntü kalitesi ve hareket performansı aşırı yanlış bilinen şeyler burada. O yüzden ben inceliyorum. Başkasının anlatabileceği şeyleri yazıp daha da uzatmanın manası yok incelemeyi.



---CAN ALICI KISIM: KALİTE KONTROL---



Kimse babasının hayrına çok ucuza ürün vermez. Elbette dengeleyen bir şey var. Konuyu okuyanlar görmüştür maalesef kalite kontrolde sıkıntı var. Herkeste ölü piksel var. Işık sizması kötü derecede olmamakla birlikte genelde çoğu kişide biraz var. Ancak satıcının HB olduğunu ve monitörün özelliklerinin fiyatına göre çok çok iyi olduğunu unutmamak lazım. 10K'daki çoğu modele kafa tutar, popüler modellerin bazılarını geçer.
Ben de bu yüzden şunu öneriyorum: eğer bütçeniz bundan iyi bir modele çıkmıyorsa ve değişim/iade uğraşırım diyorsanız bu modeli alın. Rahatsız edici veya çok ölü piksel, ışik sizması, rahatsız edici IPS glow çıkarsa değişim istersiniz. Baktınız 1-2 tutmadı iade edersiniz. Ama tutarsa ucuza gayet iyi bir model almiş olursunuz.



---SON---



Çok yoruldum yazmaktan. Unuttuğum, atladığim, yanlış yazdığim bir yer varsa artık akşam düzeltirim.

Çok iyi ve yararlı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Bende bu monitörü aldım, sorunsuz gelenlerden bir tanesiyim.
 

Fantastiktürk

80+ Bronze
Katılım
19 Aralık 2022
Mesajlar
1,735
En İyi Cevap
1
Bu arada sene başındaki XV272U V indirimi ile kapışır. O 200TL daha ucuzdu ve birbirlerine göre (+) ve (-)'leri var. Örneğin Acer daha hızlı ama kontrastı daha düşük (1300-1350vs1000). Acer daha doğru renk veriyor ama DCI-P3 gamutu biraz daha düşük (94 vs 91). Acer'de ölu piksel sorunu yok ama IPS glow daha kötü ve sarı renkli. Acer'de donanım bazlı mavi ışık filtreleme var. Acer'de HDR400 oto. kontrast var Lenovo belli değil vs. vs.
 
Katılım
14 Eylül 2023
Mesajlar
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
9
İsim
Can İmir
HDR açıksa kapatın. Kapalıysa renk sıcaklığı (color temp.) ayarını warm ya da neutral'e alın. Hangisi olduğunu ögrenmek için bknz.:
Evet hocam ben kapatmıştım win eski monıtörden acık kalmıs ayarladım. Lenovo Displayi de kurdum. Çok şükür bana iyisi geldi. Bir de Osd menusunun nasıl açıldığını bulursam ufak bir video ile foruma atarım . Ama şuanlık monitör hoşuma gitti. Eski monitörüm Gn 800 dü.
 

freygasm

80+ Gold
Katılım
18 Temmuz 2022
Mesajlar
7,142
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,927
İsim
yusuf ecer
Extreme mod kullanılması için değil pazarlama. Extreme ayarı bazı VA'lar hariç monitörde açmamanız gerekiyor. Evet G4'ün yenilene hızina göre tepki süresi (bahsettiğim percent-in-window) çok iyi değil. Yanlış değilsem %67 ama overdrive'ı biraz düşürseydiniz düzgün görüntü elde ederdiniz.
Faster modda ve low latency ondayken bile ghosting vardı, fastest low latency kapalıyken de vardı aynı şekilde.
 

Ayan

80+ Bronze
Katılım
10 Mayıs 2022
Mesajlar
1,205
Dahası  
Reaksiyon skoru
791
İsim
Mehmet
Tam onu dicektim g4te fena ghosting var 5gun dayanamadim iade ettim.
Boşuna iade etmişsin o zaman en son od ayarında tüm monitorlerde beyaz ghodting olur hadi hayatınızda hiçnrtings çinli site monitor incelemesi okumamışsınız ama bu sitenin kurucusunun bu konuyla ilgili yaptığı video var bilale anlatır gibi türkçe anlatnış onudamı izlmediniz.
 

freygasm

80+ Gold
Katılım
18 Temmuz 2022
Mesajlar
7,142
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,927
İsim
yusuf ecer
Faster modda ve low latency ondayken bile ghosting vardı, fastest low latency kapalıyken de vardı aynı şekilde.
Boşuna iade etmişsin o zaman en son od ayarında tüm monitorlerde beyaz ghodting olur hadi hayatınızda hiçnrtings çinli site monitor incelemesi okumamışsınız ama bu sitenin kurucusunun bu konuyla ilgili yaptığı video var bilale anlatır gibi türkçe anlatnış onudamı izlmediniz.
.
 

Fantastiktürk

80+ Bronze
Katılım
19 Aralık 2022
Mesajlar
1,735
En İyi Cevap
1
Faster modda ve low latency ondayken bile ghosting vardı, fastest low latency kapalıyken de vardı aynı şekilde.
Allah Allah... G5'in yavaş olduğunu hatırliyorum da rahatsız edici, fiyatına göre saçma bir ghosting yoktu diye hatırlıyorum. Ben mi yanlış hatırlıyorum yoksa siz acaba yanlışlıkla strobe falan mı açtıniz? Çok da önemli değil artik gerçi.
 

icero

80+
Katılım
2 Ağustos 2024
Mesajlar
291
Dahası  
Reaksiyon skoru
91
İsim
Emre
Hafif sol altta isik sizmasi yada ips glow dedilen şey var. Sadece siyahta belli oluyor. İlerler mi gun gectikce? Olu piksel vs birsey yok. İade edilmeli mi ? Zaten yenisi alinmsz artik. Ginderecekleri hep iadelerden gelenler olacak
 

freygasm

80+ Gold
Katılım
18 Temmuz 2022
Mesajlar
7,142
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,927
İsim
yusuf ecer
Allah Allah... G5'in yavaş olduğunu hatırliyorum da rahatsız edici, fiyatına göre saçma bir ghosting yoktu diye hatırlıyorum. Ben mi yanlış hatırlıyorum yoksa siz acaba yanlışlıkla strobe falan mı açtıniz? Çok da önemli değil artik gerçi.
1728392499176.png

6k gibi bi fiyata almıştım bu fiyata çok ucuz gelmişti denemek istedim, 2gün boyunca tek tek ayar denedim sadece sync açıp overdrivea vs ellemediğim sürece sıkıntı olmuyordu, en ufak ayarda çok fazla farkediliyordu. Belki bendeki ürün sorunludur dicem ama arkadaşta da aynı sorun oldugunu gorunce yazdım.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hafif sol altta isik sizmasi yada ips glow dedilen şey var. Sadece siyahta belli oluyor. İlerler mi gun gectikce? Olu piksel vs birsey yok. İade edilmeli mi ? Zaten yenisi alinmsz artik. Ginderecekleri hep iadelerden gelenler olacak
Ipslerin çogunda oluyo; g27qpf-qdm monitörümde de vardı bundan önceki su an kullandıgım vg27aqml1a'da da var çok çok küçük sağ üstte var ama uzaktan bakmam gerekiyor ve çok dikkatli olmadıkça farkedilmiyor. Seni rahatsız etmiyorsa bi sıkıntı yaratmaz.
 

tragedy

80+
Katılım
6 Kasım 2023
Mesajlar
152
Katılım
3 Ekim 2024
Mesajlar
49
Dahası  
Reaksiyon skoru
35
İsim
Furkan Değer
Hafif sol altta isik sizmasi yada ips glow dedilen şey var. Sadece siyahta belli oluyor. İlerler mi gun gectikce? Olu piksel vs birsey yok. İade edilmeli mi ? Zaten yenisi alinmsz artik. Ginderecekleri hep iadelerden gelenler olacak
Valla bence alabilirsiniz daha iadesi işlenmiş kimse yoktur diye düşünüyorum.
 

emreyol

80+
Katılım
15 Şubat 2022
Mesajlar
33
Dahası  
Reaksiyon skoru
6
İsim
Yunus emre yolgiden

--------GÜNCELLEME----------

Şimdi merak edip bu monitorün testlerini izledim de... İade eden arkadaşlara bir geçmiş olsun diyelim baştan (Düşük kalite kontrol hariç).

Geçen sefer de oldu bu. Kasım-Ocak döneminde efsane bir Acer monitör komik bir fiyattan satıldı. Millet ucuzsa kötü, giriş seviye, TR incelemesi yok diye almadı. Halbuki ondan Samsung Odyssey G6 G65B'ye kadar öyle bir indirim ve F/P monitör olmadı. Bu Lenovo indirimi de aynen öyle.
Edit: Samsung'u da VA diye kötülemişlerdi de bilmiyorlardı ki o model sayılı IPS'ten hızlı VA'lardan biriydi. Efsane bir monitördü lazım olan tüm tanıdiklara aldırdım 😂 Bende XV272U V var para olsa ve satabilsem direk geçerdim...



---Öncelikle görüntü kalitesinden başlayalım---



Not: Bu bölüm üründen ürüne yani aynı model ama sana bana gelende değişebilir unutmayın. Yani size gelen burada yazılandan farklı olabilir ama çok şansız değilseniz yakın değerler alırsınız.
Monitörün renk gamutları çok iyi. %94 DCI-P3 geniş renk gamutu sunuyor. Rec.2020 pek iyi değil ama QD (quantum-dot) bir IPS panel almadığinız sürece alabileceğiniz en iyi DCI-P3 gamutu budur. Renk gamutu renk canlılığının temel göstergesidir. Ne kadar geniş gamut=o kadar canlı renkler.
ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!: Eğer color temp ayarı varsayılan olarak sRGB geliyorsa geniş gamut sınırlanmış demektir. Ayrıca renk ayarları da kilitlenir. Onu Warm veya Neutral yapın. Hangisi olacağını aşağıda yazıyorum.

Kontrast ise tam anlamıyla efsane. İkinci amatör incelemeci 1380:1, GTID ise 1280:1 ölçmüs. Yani bu aralıkta bir değer bekleyebiliriz. 1300 üzeri herhangi bir değer IPS için çok iyidir. Bugüne kadar bu değerleri TR'de çoğunlukla 1080P Igzo IPS panellerde görüyorduk AOC 24G2SP, 24G2U, 24G4X; Philips 24M2N3200, Gigabyte G24F-2; MSI G2412 gibi. Bu segmentlerde bu kontrast oranı yoktu. Karşılaştırma olarak söyleyeyim LG Nano panellerde bu oran 700-800:1'e kadar düşebiliyor. IPS ortalaması ise 1000:1.
Kontrast da bilmeyenler için siyahların ne kadar doygun siyah olduğunu belirler. Elinizde bir IPS telefon/tablet/laptop/momitör ve AMOLED/OLED telefon varsa karanlıkta yan yana koyup parlaklıklarını fulleyin. IPS olanların grimsi/mavimsi olduğunu göreceksiniz asla düzgün siyah alamazsınız. Bu günümüz IPS'lerinin en büyük sorunlarından biridir. Dolayısıyla yüksek kontrast IPS için daima albenidir.
Yalnız unutmayın elbette bir VA gibi kontrast yok hâlâ. VA'lar 2000-5000:1 arası olue genelde. VA ile yan yana koyduğunuzda hala grimsi/mavimsi durur. Ve en önemlisi ışık sızması olmayan bir tane ürün almaya bakın. Çünkü ışik sizması kontrastı mahvedebilir. Dolayısıyla bahsettiğim yüksek kontrasttan eser kalmayabilir. Rahatsız edici ışik sızmalı gelirse değişim isteyin.

Görüntü doğrulukları bazı problemler olmakla birlikte genel olarak gayet iyi. Bu bölüm üründen ürüne diğerlerinden fazla değişebilir onu unutmayın.
Renk sıcaklığını (Color temp.) GTID 6500K yani mükemmel iyi, amatör arkadaş ise 6900K yani hafif mavimsi idare eder ölçümüş. Ancak GTID'inkinde de mavi dengesinde hafif bir problem var. Eğer beyaz ekranda hafif mavilik seziyorsanız renk sıcaklığı ayarını sıcağa (Warm) alın düzelir. düzelir. "Hafif" sarımsı ise ellemeyin. Doğrusu yanlış bilinenin aksine odur. Gözünüz alışır. Eğer çok sarı ise doğala (neutral) alın.
Renk doğrulukları genel olarak idare eder. Siyah-beyaz (grayscale) doğruluklarında 2 değer nedense aşırı yüksek. Görüntüye nasil etkisi olur bilmiyorum. Onun dışında ∆E2000 ve ∆EITP ortalamaları iyi ama ∆E2000'de max 5.5, ITP'de ise 23.5 gören değerler var. ITP genis gamut monitörler arasında fena sayılmaz ama 2000'deki 5.5 bir tık kötü. Yani bazı renkler biraz sapik durumda. Günlük kullanıcı için önemli bir şey yok gerçi ama renk doğruluğu gerektiren yarı profesyonel-profesyonel alanda kullanılmaz. Daha iyi modeller var bu konuda. sRGB ve DCI-P3 modlarini da aşağiya yazıyorum onlar da buna uygun değil.

Dahili sRGB modu var ve iyi çalışıyor. Renk sıcaklığı ve gamma dışında gayet iyi renk doğruluğu var. ∆EITP değerini bayağı düşürüyor. Yani renklerin olması gerektiği gibi soluklaştığını göreceksiniz. Gamma ise nedense bu modda sapık. Renk sıcaklığı ortalamada 6500K yani çok iyi ama nedense bazı yerlerde sapma var. Bunları maalesef bu modda ayarlayamıyoruz çünkü kilitli. Neyse ki parlaklık ayarı yapabiliyoruz yine de.
Sizin için çok önemli değil bu çünkü çoğu kişi ne olduğunu bilmiyor ama bilen için söylüyorum bunu. Bilmeyenlere de anlatayım. İnternette gezerken, HDR olmayan video izlerken, pek çok oyunda renk alanı aslında SDR'dir yani standart dinamik aralıktır. Siz ise bunu geniş gamut monitörde izliyorsunuz. Yani renkler içeriği üreten kişinin ayarladığı şekilde, olması gereken gibi değil daha canlı gözüküyor. Aslı ise soluk. Tabii ki insanlar canlı renkleri daha çok sevdiği için, bunun için para ödediğimizden dolayı geniş gamutta kullanıyoruz. Bunda sıkıntı yok. Fakat bazen bu olay sorunlara yol açabiliyor. Örneğin insan deri rengi sarımsı/kırmızımsı oluyor VS. Siz sanıyorsunuz ki renk doğruluğu hatalı ancak aslında geniş gamut olmasından kaynaklı. İşte bazı monitörler sRGB ayarı koyuyor ki bu geniş gamutu sınırlayip standart gamuta düşürülebilsin lazım olduğunda.
Dahili bir DCI-P3 modu da var ama cok yoruldum uzun uzadıya yazmayacağım. Size gelen üründe nasıl olur bilmiyorum ama şaşırtıcı bir şekilde çok iyi bir DCI-P3 modu var. Kullanacak bir alan bulabilir misiniz onu da bilmiyorum gerçi.

Parlaklık 450 nit belirtilmiş ama amatör incelemecimiz sRGB modunda 320, GTID ise 340 nit ölçmüş. Monitörü çok iyi ışık alan bir odaya koymadığinız sürece yeterli bir parlaklık. Gönül isterdi ki 400 olsun. HDR modunda ise DisplayHDR400 sertifikası olduğu için 400 niti görüyordur ama vaat ettiği 450'yi görür mü bilmiyorum maalesef test etmemişler. HDR'ı neredeyse hiç kullanmayacağınız için önemli değil ama kullandığinız zaman lazım tabii.

Maalesef HDR'ı ile alakalı bir test yapmamışlar. Normal şartlarda bırakın sertifikasız HDR10'u HDR400 bile +biraz parlaklık ve renk dışında neredeyse hiçbir şey katmıyor hatta HDR doğrulukları daha kötüyse görüntüyu kötu bile yapabiliyor. Bu monitörlerin hiçbiri HDR için alınmaz. Bunlar oazarlama jçin konur. Gerçek HDR deneyimi çoğunlukla minimum mini-LED'lerden başlar ki onlar da bunun 2-3 katı fiyata sahip.
Ama Lenovo genelde HDR'a agresif bir otomatik kontrast modu koyuyor. Elbette ekranda yerel (lokal, kısmi) aydınlatma kontrolü yok ama bazı markalar bu oto.kontrastı iyi yapıyor. Lenovo R25i'de bunu iyi yapmıştı. Eğer bunda da iyi yapmışsa HDR içeriklerde mutlaka HDR açmanızı öneririm. Çünkü çoğunlukla çok daha altında kalmakla beraber yer yer 3000-4000:1 kontrast görebiliyordu R25i. Bu da cok daha iyi siyahlar demek. +100 nit parlaklık ve renkleri de hesaba kattığımızda görüntüde gayet iyi bir iyileştirme göreceksiniz. Tabii ki asla gerçek bir HDR deneyimi değil ama fark yaratacak güzel bir şey oluyor

Bunu alanlardan biri yardımcı olursa test edebilirim aslında.



---HAREKET PERFORMANSI---



Not: Bu alan Lenovo bir ürüne birden fazla panel takmadıysa üründen ürüne değişmez.
180Hz bir monitör için çok iyi diye cümleye başlayayım.
Alıntıyı görüntüle
ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!: Overdrive ayarını burada yazdığı gibi Level 2'de kullanın. Sakın daha fazla ya da az yapmayın!!! Diğer overdrive modlarını incelemeyeceğim çünkü çok kötuler gerek yok.

Bilmeyenler için bu tablo monitörün hızını gösteriyor. Ne kadar düşük değer o kadar hızlı monitör. Monitörde belirtttikleri 1ms, 0.5 ms falan bu işte. Daha önce pek çok yazımda belirttim tekrar yazmayacağım. Şurada bir özet yazmıştım mutlaka mutlaka okuyun derim!!!:
Bu linkte belirttiğim üzere bize lazım olan percent in window kısmı. %90 dediği geçiş sürelerinin %90'ı yenileme sıkliğinın içinde demek. Bu da bu renk geçişlerinin %90'ında gözünüzle seçebileceğiniz hatta kamera sistemi ile yakalayabileceğiniz bir ghosting yok/çok az demek. Yani çok çok iyi.
Ama sadece bu önemli değil. Bütün değerler cok hızlı olsa ama birkaç değer yavaş olsa bu da o geçislerde ghostinge neden olabilir ve bariz görebilirsiniz. Burada aşırı bir şey yok. En kötü değer 7.2ms ve 5.55ms'e (1000/180) 2ms uzaklıkta. Testte bilen biri dikkatli bakarsa karanlık renklerde hafif bir ghosting görülür ama günlük kullanımda rahatsız edecek bir şey asla yok. Çok iyi. Her türlü rekabetçi oyunda iyi iş çıkarır.
Bu sayılarin gercek hayattaki karşılıği da ghosting testidir. Buyrun bakalım:
Alıntıyı görüntüle
Lenovo soldaki 3'ünden daha iyi. Hepsi 170-180Hz oldukları ve yavaş olmadıkları için netlik benzer. Ama Lenovo daha hızlı olduğu için neredeyse arkasında hiç iz gözükmezken Gigabyte ve MSI'da "hafif" ghosting var. Asus ise anlamadığım bir şekilde 180Hz olmasına rağmen bariz daha net. Neden bilmiyorum incelemedim o modeli.

Sonradan edit: Maalesef VRR performansı ve düşük Hz için tepki süresi testi yapmamışlar. VRR kullandığınızda bu da en az 180Hz tepki süresi kadar önemlidir. Maalesef incelememişler. Sonradan aklıma geldi.



---MALZEME KALİRESİ VE DİĞER CART CURTLAR---



Gidin alan biri anlatsın. Göruntü kalitesi ve hareket performansı aşırı yanlış bilinen şeyler burada. O yüzden ben inceliyorum. Başkasının anlatabileceği şeyleri yazıp daha da uzatmanın manası yok incelemeyi.



---CAN ALICI KISIM: KALİTE KONTROL---



Kimse babasının hayrına çok ucuza ürün vermez. Elbette dengeleyen bir şey var. Konuyu okuyanlar görmüştür maalesef kalite kontrolde sıkıntı var. Herkeste ölü piksel var. Işık sizması kötü derecede olmamakla birlikte genelde çoğu kişide biraz var. Ancak satıcının HB olduğunu ve monitörün özelliklerinin fiyatına göre çok çok iyi olduğunu unutmamak lazım. 10K'daki çoğu modele kafa tutar, popüler modellerin bazılarını geçer.
Ben de bu yüzden şunu öneriyorum: eğer bütçeniz bundan iyi bir modele çıkmıyorsa ve değişim/iade uğraşırım diyorsanız bu modeli alın. Rahatsız edici veya çok ölü piksel, ışik sizması, rahatsız edici IPS glow çıkarsa değişim istersiniz. Baktınız 1-2 tutmadı iade edersiniz. Ama tutarsa ucuza gayet iyi bir model almiş olursunuz.



---SON---



Çok yoruldum yazmaktan. Unuttuğum, atladığim, yanlış yazdığim bir yer varsa artık akşam düzeltirim.
Hiçbirşey anlamadığım halde sizleri ayakta alkışlıyorum. Bu kadar bilgiyi üşenmeden yazarak bizimle paylaştığınız için. Benim gibi bir sürü arkadaş vardır basit cevaplar almak isteyen, mesela ben sadece cs oynayan biriyim. 5600x işlemcim ve 6700xt ekran kartım mevcut. Aoc c24g1 kullanmaktayım. Sizce bu monitöre geçilir mi ? 2k da oynamak istiyorum. 280hz monitörde alabilirim ama zaman zaman fps 280lerin altına düşmekte.Bu konuda da şüphelerim var.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,017,938
Mesajlar
9,192,329
Üyeler
161,360
Son üye
gymfedaisi
Top Bottom