Valla extreme seçeneğini silme şansım olsa silerim, diğer modda kullanınca kazıklandım hissi yaşıyorum
Olmayan yok yani öyle mi?
Evet çoğunlukla yok. Çok nadir. Onlar da babasının hayrına değil genellikle kötü overdrive optimizasyonu olduğu için.
Ama haklısınız. Yıllardır monitör incelemelerinde tartışılan bir konu bu (Türkiye'de tabii ki değil. TR'de daha Abdullah alana kadar tepki süresi olçüm cihazı yoktu bildiğim kadarıyla.). Hepsi yazıyor her çeşit monitöre 1ms GtG, 0.5ms GtG, 1ms MPRT, 0.5ms MPRT... Bunların hiçbirinin önemi yok. Tamamen pazarlama, diğer bakış açısına göre kazıklama. Çünkü:
1) Bunu aşırı overdrive modunda yapıyorlar. Diğer çoğu şeyde olduğu gibi monitörün overdrive'ında da aşırısı zarar. Çünkü bu da ters-ghostinge neden oluyor (Beyaz iz dedikleri budur.)
2) Buna rağmen elde ettikleri sonuçta da ağız oyunu var. Çünkü 20-30 tane renk geçişinin sadece 1-2 tanesinde bu süreyi elde ediyorlar. Kalanlar gene bu değerden çok yüksek. Ortalamayı söylemiyorlar yani.
Aslında zaten monitör 1000Hz olmadıkça tepki sürelerinin 1ms ya da altında olması pek bir şeyi de değiştirmiyor. Fark edebileceğiniz tepki süresi monitörün yenileme sıklığından yüksek olduğunda başlıyor. Örneğin 240Hz bir monitörde yenileme sıklığı 1000/240'tan 4,166...7 milisaniyedir. Dolayısıyla tepki süreleri (Dediğim gibi bir tane yok, farklı renk geçişleri için farklı.) 4.16'dan düşük olması yetiyor. Hepsi 4.16dan düşuk olsaydı gozle seçebileceğiniz en ufak ghosting olmazdı (Teorik olarak ghosting devamlı vardır ama artık her bir pikseli kamera ile yakalamadıkça fark edemeyeceğiniz duruma inmiş oluyor.).
Kısaca diyorum ki aslinda bu 1ms yalan ve pazarlama olduğu gibi 1ms ihtiyacinız olması da yalan ve pazarlama.
Meraklısı için ek: elbette düşuk tepki süresi=daha yüksek netlik olayı da var ama bu fark da çok azalıyor. Herhangi bir miktar Hz yükseliminin getireceği netlik çok daha fazla oluyor ondan.