S C O
80+ Bronze
- Katılım
- 21 Temmuz 2022
- Mesajlar
- 948
- Reaksiyon skoru
- 574


Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM ve yurdun değişik yerlerinde yapmış olduğu konuşmalarında, bizlere yol gösterici bir çok sözler söylemiştir. Atatürkün sözleri bugünde geçerliliğini koruyan evrensel düşüncelerdir. Hemen hemen her alanda fikirlerini açıkça beyan eden Atatürk, kurduğu cumhuriyetin devamının sağlanması ile vatanın ve milletin huzur ve refahını her şeyden üstün tutarak, toplumsal anlamdaki refahın milletçe el ele verip çok çalışarak elde edilebileceğini ifade etmiştir.
Barışı bir bütün olarak ele almış ve Yurtta sulh cihanda sulh diyerek dünya barışının önemine vurgu yapmıştır. Dünyada en gerçek yol göstericinin ilim olduğuna işaretle, İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanayi nerede varsa, gidip öğrenmeye mecburuz diyerek Türk milletine izlemesi gereken yol haritasını göstermiştir.
Kısacası Atatürk; Cumhuriyet, bağımsızlık, milli egemenlik, sanat ve sanatçı, spor, din ve laiklik, Türk kadını, demokrasi, hürriyet, bilim ve teknoloji, Türk tarımı, basın ahlakı ve ilkeleri, Türk dili, ekonomi, milliyetçilik, Türk gençliği, Türk ordusu, Türk milleti, öğretmenler, dış ve iç politika, çağdaşlık ve medeniyet, milli mücadele ve TBMM, kültür, eğitim ve öğretim gibi hayatın vazgeçilmez unsurları hakkında bir çok söz söylemiştir. Atatürkün Sözleri dün olduğu gibi bu günde geleceğimize ışık tutmakta ve yarınlarımızı aydınlatmaktadır.
Burada Atatürkün bir çok alanda söylemiş olduğu sözlerinden bazılarını ana başlıkları ile beraber kısa bir özet şeklinde sunuyoruz.
Atatürkün Sözleri
Atatürkün Cumhuriyet ile ilgili sözleri
Türk milletinin tabiat ve âdetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir.
Cumhuriyet ahlâki fazilete dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir.
Atatürkün bağımsızlık ile ilgili sözleri
Biz Türkler bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve bağımsızlığa sembol olmuş bir milletiz.
Türkün haysiyet ve izzetinefis ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa yok olsun daha iyidir. Bundan ötürü, ya bağımsızlık, ya ölüm!
Atatürkün milli egemenlik ile ilgili sözleri
Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.
Millî egemenlik uğrunda canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun.
Atatürkün sanat ile ilgili sözleri
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.
Atatürkün sanatçı ile ilgili sözleri
Sanatçı toplumda uzun çabalardan sonra alnında ışığı hisseden ilk kişidir.
Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız.
Atatürkün spor ile ilgili sözleri
Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır.
Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim.
Atatürkün din ile ilgili sözleri
Bizim dinimiz en makul ve tabii bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin tabii olabilmesi için akla, fenne, ilme ve mantığa uyması lazımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur.
Dini fikir ve inançlara hürmetkar olmak, öteden beri tabii ve genel bir anlayıştır. Bunun aksini düşünmek için sebep yoktur.
Atatürkün laiklik ile ilgili sözleri
Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir.
Laiklik asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir.
Atatürkün Türk kadını ile ilgili sözleri
Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.
Dünyada hiçbir Ulusun kadını, Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, ulusumu kurtuluşa ve zafere ***ürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim diyemez.
Atatürkün kadın hakları ile ilgili sözleri
Türk kadını, evdeki medeni konumunu yetki ile işgal etmiş, iş hayatının her aşamasında başarılar göstermiştir. Siyasi hayatla, belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu sefer de milletvekili seçme seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve lihakatle kullanacaktır.
İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?
Atatürkün demokrasi ile ilgili sözleri
Türkler demokrat, hür ve sorumluluk sahibi vatandaşlardır.
Demokrasi ülke aşkıdır.
Atatürkün hürriyet ile ilgili sözleri
Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir.
Bence bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin hürriyet ve istiklâline sahip olmasıyla kaimdir.
Atatürkün bilim ve teknoloji ile ilgili sözleri
İlim mutlaka cahilliği yener. O halde halkı aydınlatmak lazımdır.
İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanat nerede varsa gidip, öğrenmeye mecburuz.
Atatürkün tarım ile ilgili sözleri
Makinesiz tarım olmaz.
Milli ekonominin temeli tarımdır.
Atatürkün basın ile ilgili sözleri
Gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.
Basın, milletin müşterek sesidir.
Atatürün Türk dili ile ilgili sözleri
Türk dilinin kendi benliğine, özündeki güzellik ve zenginliğine kavuşması için bütün devlet kurumlarımızın dikkatli, ilgili olmasını isteriz.
Amacımız Türk dilinin öz zenginliğini ortaya çıkarmak, onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmektir.
Atatürkün ekonomi hakkındaki sözleri
Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla olur.
Gerçekten Türk tarihi tetkik olunursa, bütün yükseliş ve alçalış sebeplerinin bir iktisat meselesinden başka bir şey olmadığı anlaşılır.
Atatürkün milliyetçilik ile ilgili sözleri
Türklerin vatan sevgisiyle dolu olan göğüsleri düşmanların melun ihtiraslarına karşı daima demirden bir duvar gibi yükselecektir.
Ne mutlu Türküm diyene!
Atatürkün Türk gençliği ile ilgili sözleri
Ey Türk gençliği ! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
Atatürkün Türk ordusu ile ilgili sözleri
Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir.
Ordumuz; Türk topraklarının ve Türkiye idealini tahakkuk ettirmek için sarf etmekte olduğumuz sistemli çalışmaların, yenilmesi imkânsız teminatıdır.