Neler Yeni

Yardım Neden NVIDIA Ekran kartı Alalım?

Samealk

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
36
İsim
Melih Demir
AMD kartlarında stabilite hatalarının en büyük sorumlusu kartların kullanılacağı sistemlerin hepsinde üst düzey parça varmış gibi OC ayarlarıyla gelmesi. Kartların donanımında bir sıkıntı yok ama çok fazla kalite kontrol testi yapmadan piyasaya çıkıyor diye düşünüyorum.

"Ben ekran kartı kontrol panelini bile açmam, hiçbir ayarına dokunmam sadece pc'ye takar kullanırım" diyen birisi AMD almamalı.

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,252
İsim
Sinan Aba
Hocam şöyle ben de 3060 kullanıcısıyim konuyu açarken neden NVIDIA alalimki daha pahalı diye düşündüm konuyu açtıktan sonra buraya yazan arkadaslardan bir kaci amd den şikayetçi aldıkları hataları vs. Söylediler bu aban demekki hayla bu hatalar devam ediyor haddinden fazla diye fiyat farkları da azalmış. Bencede bilir kişilerin artik bu hataları duzeltmesi veya çözümlerini bulması lazim çözümü olsa 1 kereden bir şey olmaz ama sürekli hata yiyeceksem bir anlamı kalmaz
Bu sorunun cevabına Redditte filan bak çünkü ekran kartının e'sinden anlamayan adam gelmiş yorum yapmış.

AMD kart kullanmamış adam gelmiş kartım sorunlu demiş yardım edeyim dedim geri dönüş yapmadı bile (ya sistemi yok yada Nvidia kart kullanıyor:))

Birde bizim ulkemizdekiler birşeyi kendi markasıymış gibi tutar. Yani futbol takımı gibi ekran kartı tutan adamlar var :D

Onun için yabancı kaynaklara bakman senin için daha açıklayıcı olur.

Kaldı ki AMD bozuk olsa YouTuberlar bunu dile getirir zaten. Hadi Türkleri geç yabancı YouTuber izle biraz kimse AMD berbat nvidia daha iyi demiyor. Kartları olması gerektiği gibi kiyaslıyorlar ve yorum yapıyorlar.

+ Konsollar da bile AMD kullanılıyor. Ryzen işlemcili laptop aldığın zaman AMD driver indirmen lazım hani sorun yaşayan varmı.

AMD kart alacaksan kaliteli parça kullanacaksın başka bir şey yapmana gerek yok.

Senerr

80+ Bronze
Amd sorunlu, alınmaz diyen bir kişi bilgisayar kullanmayı bilmiyordur zaten yada yaşı gençtir. Herkesin wattman wattman dedeği uyarının bile çözümü var.
Bu cümleye katılmıyorum çünkü insanlar bir kartı sadece sorunlu olmasına veya olmamasına göre değil bu çıkacak veya başına gelme ihtimali olan sorunların ne kadarı ? Kullanıcı yüzünden ne kadarı ? Marka yüzünden ona da bakar veya başına gelecek sorunlar özellikle forumlarda veya incelemelerde ne kadar sıklıkla ve ne kadar yükümlülükle geldiğine de bakarlar. Hatta ve hatta sorunun çözümünün kolaylığı veya çözenlerin durumuna da bakarlar umarım buraya kadar yazdıklarımı anlamışsınızdır. Mesela cümlenin devamında da "Watman watman dediği uyarının bile çözümü var" demişsiniz evet doğru ama bu watman hatasının nerelere bağlandığı hatta ne kadar uğraştırabileceğini bilseler belki de çoğu kişinin bakış açısı AMD tarafına değişecek.
Amd'nin eskiden çok yaşanan sorunları yüzünden ilk etapta herkes nvidia kullandı. Bu sürede nvidia kendini geliştirdi. dlls, cuda, reflex gibi teknolojileri kartlarına getirdi ve bir bakıma insanlar nvidia driverların sorunsuz olduğunu düşünüyor
Maalesef bu durum hala devam ediyor hatta ben bile f/p olup olmamasına bakmaksızın AMD'den koşar adımlarla kaçtım dayanamayıp. AMD hala üzerindeki bu eskiden yaşanan dediğiniz sorunların etkisini tam olarak atamadı.

Son düzenleme:

casrow

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
354
İsim
mehmet yıldız
Amd kullanıcıları artık yok flan diyor lardi ama evet hayla yaşayan cok insan varmi wattman ve her guncellemede kontrol etme gibi bi zorunluk var gibi
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam yayınlarda bence sıkıntı çıkmaz rx580 le fıvem yayın yapanı gördüm ama eger tutarsanız veya cok fazlaca yayin vs yüksek grafikler bence NVIDIA alın derim bence Hocam siz NVIDIA alin geçin 3k fazla ama zaten son çıkan ekran kartı rahat rahst kullanırsınız üzün bir süre
Ben rx 6700 xt aldım hiç watman veya başka bir sorun yaşamadım.

AMD kart alacaksan en tepe model al hiçbir sıkıntı yaşamazsin

RinDoChi

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
595
İsim
Murat Cemal
rtx 2060 ve rx 5600xt kullanmış biri olarak şunu diyebilirim:
-driver sorunu nvdiadada var, fh4 15 dakika sonra oyundan atıyor yazarsanız google'a zibilyon tane konu bulursunuz, ayrıca rdr2 de de 20-25 dakikadan fazla oynayamıyordum ve oyundan atıyordu. amd kartı olanlarda bu mevzu yok mesela. hatta sürücü nvdia 516'dan beri bu hata vardu 534'e kadar sürdü sonra ben kartı sattım bilmiyorum ne olduğunu.

-amd kartlardaki sürücü çökmesinin işte efendim bu wattman'dır diğerleridir sebebi amd kartların biosunda voltaj frekans ayarını ince yapmıyor üstüne birde karta oto oc ekliyor bide üstüne extrem oc engeli koyuyor yani kart kendini kilitliyor. sonra bu ***** algoritma kartı kilitliyor. amd bu sorunu kartlarına overclock desteğini kesmeden düzeldetemez düzelmez rx 20.000 serisi çıksada millet burda konu açar. kendi rx 5600 xt kartımdada bu sorunu yaşadım kartın biosunu ayarladım ve şimdi çiçek gibi kullanıyorum. nvdia kontrol panelde ya da geforce experience'de galiba oc bölümü yoktu sadece oto oc yapıyordu diye biliyorum onuda 10-15 dakika beklerdim. nvdia kartlar belki bu yüzden daha stabildir adamlar daha çok özeniyor belliki voltaj frekans ayarına. ayrıca 3. parti üreticilerde öyle aman aman bi oc yapamıyor, bak sapphire kendi kullandığım kartın oyun frekansı amd tarafından 1560 olarak çıkarmış adamlar +200 mhz koymuş, e tabi yersin wattman kart dengeyi kaybedip kendini kapatıyor, hd4550 ekran kartım vardı onda bile başıma gelirdi bu sorun.

-amd nvdia'nın cuda çekirdeklerine ne alternatif üretebilir ne de kendiside yapabilir çünkü burada belirli patentler haklar var ve bunları amd ile paylaşması izin vermesi lazım kiii oda çook zor. amd kendisi bunu başarsa bile baya bekleriz ve oda o kadar yarışçı olmayabilir ya da daha iyi de olabilir.

-bu grafik işleme teklonojileri tarafında amd yarışı yakalar gibime geliyor çünkü çok güzel yapay zekalı mobil çipler yaptılar biraz geliştirirlerse kendilerini yapay zeka konusunda burada da yarışı yakalar ve bu çokta önemsenecek bir fark olmaz.

bana kalırsa amd nvdia demez cebimdeki paraya bakar kart alırım, banada dediler rx 5600 xt mi dinlen dinlen kaç dediler ama cepte vardı 2500 lira.. kart minning çıkması bi temizlik termal macun+termal ped bide karta bios çaktım oldu çiçek. cebimde param olsa gider 2060s alırdım yoktu napayım?

önemli olan çip üreticisi değildir partner'dir. amd ya da nvdia sizi süründürür mü süründürür orasını bilmem lakin ben şunu bilirim. eğer msı ya da asus bu çipe düzgün bir soğutma koymaz ise beslemesini maliyeti kısmak için eksik koyar tdp'sini kısarsa hah işte o kart alınmaz.

cebindeki paraya bakacaksın, soğutmasına bakacaksın, markası zaten ortaya çıkıyor,
@Sefir Süleyman Çakır 👑

Senerr

80+ Bronze
RX5000 Ve daha önceki serilerden akıllara kazınmış ''wattman'' hataları ısınma sorunları gibi şeyler yüzünden insanlar hala AMD kartlara ön yargılı şekilde yaklaşıyorlar. Gerçi ben de bir zamanlar ikilemde kalıp RX6700XT’nin saf kas olarak daha güçlü olmasına rağmen RTX3060Tİ tercih etmiştim riske atmamak için. Şimdiki aklım olsa AMD’ye bir şans verirdim. Bazı arkadaşlarımız ''fanboy''luk duygularıyla haraket ediyor hala ama AMD de eski AMD değil kendini geliştirdi. Bu durumda fiyat performans ve yazılımsal olarak hangi kart daha öndeyse o kart tercih edilmelidir benim fikrimce.
Aynı bu düşünceyle malum bir foruma RX6000 serisine şans vermek gerekiyor diye düşüncemi belirttim ama karşı çıkıldı yine de. Biraz daha ısrar etsem linç yiyecektim muhtemelen. :kekw:

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,252
İsim
Sinan Aba
Bu cümleye katılmıyorum çünkü insanlar bir kartı sadece sorunlu olmasına veya olmamasına göre değil bu çıkacak veya başına gelme ihtimali olan sorunların ne kadarı ? Kullanıcı yüzünden ne kadarı ? Marka yüzünden ona da bakar veya başına gelecek sorunlar özellikle forumlarda veya incelemelerde ne kadar sıklıkla ve ne kadar yükümlülükle geldiğine de bakarlar. Hatta ve hatta sorunun çözümünün kolaylığı veya çzöenlerin durumuna da bakarlar umarım buraya kadar yazdıklarımı anlamışsınızdır. Mesela cümlenin devamında da "Watman watman dediği uyarının bile çözümü var" demişsiniz evet doğru ama bu watman hatasının nerelere bağlandığı hatta ne kadar uğraştırabileceğini bilseler belki de çoğu kişinin bakış açısı AMD tarafına değieşcek.

DLSS 3 becne de çok az oyunda var ancak AMD kendi fsr 3.0 duyurduğunda hem bu sayı artacak hemde ortam daha da kızışacaktır diye düşünüyorum ve dlss teknolojisi bence küçümsenmesi gereken bir teknoloji değil hani eminim siz bunu kast etmemişsinizdir cümlenizde ama ekran kartı tercihini yapacak arkadaşlara ben daha kaç aylar önce tanıtılan dlss 3 rakibi fsr3.0'ın çıkmadığını çok net söylerim.

Maalesef bu durum hala devam ediyor hatta ben bile f/p olup olmamasına bakmaksızın AMD'den koşar adımlarla kaçtım dayanamayıp. AMD hala üzerindeki bu eskiden yaşanan dediğiniz sorunların etkisini tam olarak atamadı.
İhtimale göre baktığın zaman nvidia kart alıpta sorun yaşabilirim bunun garantisini kimse veremez.

Dostum işte bizim ülkemizde forumda filan bakamıyoruz aha amd kart kullanmamış adam gelmiş sorun yaşıyorum demiş ben nasıl güveneceğim ona? ben kart alacağım zaman gidip yabancı kaynaklara bakıyorum bizim ülkemizde saçma bir şekilde herşeye fanboyluk olma havası var çünkü.

Dlls3 zaten daha iyi nvidia bu işi karta göre yapıyor çünkü (tensör çekirdeği) AMA amd yazılımla yapıyor, kart'a göre değil yani. Ama tüm kartlara getirmek benim için daha iyi bir teknoloji çünkü bi nevi kartını bir kaç yıl daha fazla kullanabileceksin.
Birde şimdi amd 6000 ve 7000 serisine dx11 ve dx12 tüm oyunlarda frame generation açma imkanı tanıyor bu kenara atılacak bir şey değil her oyunda 2x fps gibi düşün. Kalitesi tartışılır tam sürüm çıkınca yorum yaparız.

Valla ben pc bozulursa bile onu düzeltecek bilgideyim diye düşünüyorum 5 amd kart kullandım 3 nvidia kart kullandım hiç birinde sorun yaşamadım yaşasam bile hepsini düzelttim. (amd tarafından sapphire önermiyorum ama)

Ve hatalardam uzak durmak için;

1. Bu zamanda amd kart alacaksan min Rx6600 alacaksın,
  2. Sapphire'den uzak duracaksın,
  3. Bilindik kaliteli marka psu ve ram kullanacaksın,
  4. Anakarta desteklediği ram alacaksın (bazıları yüksek mhz ram alıyor ama anakart o kadar desteklemiyor ve ram anakarta göre çalıştığı zaman sorun olabiliyor) + ( bazen iki farklı ram kullanmakta sorun yaratabilir mhz'si cl değeri aynı olsa bile aynı ram kullanmak lazım)
  5. Windows driver update kapatmak lazım
  6. Driver güncellemeden önce güncelleme notlarını okumak lazım (amd hangi kartta hangi sorunu yaşayabileceğini yazıyor)
Bunlara baktın mı kart bozuk değilse sorun yaşamazsın, kart bozuk olmasıda genelde sapphire gibi modellerde oluyor (bozuktan kastım fazla overclook, o da düzeltiliyor). Red devil gibi üst modeller alırsan sıkıntısız kullanırsın. Zaten nette dolaş red devil gibi en üst kartlarda sorun yaşayan zor bulursun.

goksel53

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
403
İsim
Göksel
pc kullanmasını bilmeyen amd almasın nazlıdır ekran kartları bende rx6700xt var ben anlaşıyorum kendisiyle siz anlaşamazsınız pcden anlamıyorsanız

Senerr

80+ Bronze
Dlls3 zaten daha iyi nvidia bu işi karta göre yapıyor çünkü (tensör çekirdeği) AMA amd yazılımla yapıyor, kart'a göre değil yani. Ama tüm kartlara getirmek benim için daha iyi bir teknoloji çünkü bi nevi kartını bir kaç yıl daha fazla kullanabileceksin.
Birde şimdi amd 6000 ve 7000 serisine dx11 ve dx12 tüm oyunlarda frame generation açma imkanı tanıyor bu kenara atılacak bir şey değil her oyunda 2x fps gibi düşün. Kalitesi tartışılır tam sürüm çıkınca yorum yaparız.
Bu arada fsr 3.0 çıkmış ben bir kaç ay geriden geldiğim için teknoloji konularında fark etmemişim sende uyarmamışsın. :D
Tam sürüme çıkmamış o kötü olmuş. Sanırım test yapanları gördüğüm kadarıyla dlss'e göre fsr sanal görüntüyü biraz daha göze batacak şekilde vermiş ama tam sürüm çıkmadan yorum yapmak dediğin gibi uygun değil.
İhtimale göre baktığın zaman nvidia kart alıpta sorun yaşabilirim bunun garantisini kimse veremez.
Doğru ancak AMD daha sorunlu algısı hala bitmemiş aslında bundan bahsetmek istemiştim.
Dostum işte bizim ülkemizde forumda filan bakamıyoruz aha amd kart kullanmamış adam gelmiş sorun yaşıyorum demiş ben nasıl güveneceğim ona? ben kart alacağım zaman gidip yabancı kaynaklara bakıyorum bizim ülkemizde saçma bir şekilde herşeye fanboyluk olma havası var çünkü.
Buda doğru takım tutar gibi kart tutuyoruz ama ister istemez sorunlarla da göz göze geliyoruz. Sonuçta yaşadığımız ülke belli ister istemez ister nvidia olsun ister amd gidip sorun yaşayanlara güveniyoruz. Zaman zaman AMD'de kullandım Nvidia'da maalesef Nvidia kullanırken forum ne onu da bilmiyordum. :kekw: O zamanlar çocuktum gerçi ondanda kaynaklı.
Valla ben pc bozulursa bile onu düzeltecek bilgideyim diye düşünüyorum 5 amd kart kullandım 3 nvidia kart kullandım hiç birinde sorun yaşamadım yaşasam bile hepsini düzelttim. (amd tarafından sapphire önermiyorum ama)
Zaten sizin bilginizi ölçmek veya sormak haddime değil her şey ortada.
Bu zamanda amd kart alacaksan min Rx6600 alacaksın,
  1. Sapphire'den uzak duracaksın,
  2. Bilindik kaliteli marka psu ve ram kullanacaksın,
  3. Anakarta desteklediği ram alacaksın (bazıları yüksek mhz ram alıyor ama anakart o kadar desteklemiyor ve ram anakarta göre çalıştığı zaman sorun olabiliyor) + ( bazen iki farklı ram kullanmakta sorun yaratabilir mhz'si cl değeri aynı olsa bile aynı ram kullanmak lazım)
  4. Windows driver update kapatmak lazım
  5. Driver güncellemeden önce güncelleme notlarını okumak lazım (amd hangi kartta hangi sorunu yaşayabileceğini yazıyor)
Bunlara baktın mı kart bozuk değilse sorun yaşamazsın, kart bozuk olmasıda genelde sapphire gibi modellerde oluyor (bozuktan kastım fazla overclook, o da düzeltiliyor). Red devil gibi üst modeller alırsan sıkıntısız kullanırsın. Zaten nette dolaş red devil gibi en üst kartlarda sorun yaşayan zor bulursun.
Min RX6600 alın diyorsunuz mesela AMD tarafı için ama Nvidia tarafında böyle bir minimum önerisi görmüyorum. Tabii performans için ve güncel oyunları oynamak için en az RTX 2060s sınırı falan koyuyorlar onları saymazsak. Windows driver update kapatmak mesela bilgisayar kullanmayı bilmeyen için uğraştırıcı bir olay bunun için Windows'a mı kızmak gerekiyor yoksa AMD'ye mi bilmiyorum ama ikisinin halen uyuşmadığını görmek üzücü.

Son düzenleme:

Meran

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
165
İsim
Anıl
Sorun şurda, sorunsuz kullanma ihtimaliniz elbette var. Ama sorun yaşayanda çokça kişi var. Ben hiç nvdia xxx sürümü gelmiş stabil midir diyr konu görmedim. Ama amd gördüm.
Haklısın Doğrudur ama belkide çok kurcalamaktan kullanıcı hatalarıdır. Ben yasamadım bilmiyorum.

AnhurChivas

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
368
İsim
Anhur Chivas
  • Gördüğüm kadarıyla NVIDIA oyunlarda daha optimize.
  • Video kaydı/canlı yayın falan yapıyorsan görüntüyü daha net veriyor ve AV1 codec'i daha iyi.
  • RTX Voice ile yapay zeka kullanarak gürültü engelleme kullanabiliyorsun.
  • Ray Tracing kullanan gerçekten var mı bilmiyorum ama varsa daha performanslı.
  • DLSS 3 çok övülüyor ama kendim kullanmadan görüntü ne kadar bozuluyor bilemem.
  • Yazılımsal sorunları minimum seviyede.
Şahsen param olduğu vakit en kısa zamanda RTX 4080 alıp benim 6900 XT'yi satmayı planlıyorum.

Keepr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
814
İsim
Enes Altunışık
pc kullanmasını bilmeyen amd almasın nazlıdır ekran kartları bende rx6700xt var ben anlaşıyorum kendisiyle siz anlaşamazsınız pcden anlamıyorsanız
İnsanlar para verdiği ekran kartını driver sorunları, sürekli farklı versiyonlar deneme, internetten araştırma yapma vs olmadan kullanmak istiyor olabilir. Bu onları pcden anlamıyor yapmaz. Adam 10k para verip bu tür şeylerle uğraşmak istemiyor olabilir. Bu sorunlar herkeste olmuyor doğru ama bu kadar alım gücü düşük ekonomide bir bilgisayar veya ekran kartı kolay alınmıyor. Almışken sorun yaşamayacağına emin olmak istiyor insanlar. Amd savunmak için insanları küçümsemeye gerek yok. Nvidia da amd de kullandım. İkisinin de iyi ve kötü yanları var. Araştırıp duruma göre almak en mantıklısı olacaktır. Kimi durumda Nvidia mantıklı kimi durumda amd. Benim fikrim bu yönde. İyi forumlar.

goksel53

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
403
İsim
Göksel
Bu arada fsr 3.0 çıkmış ben bir kaç ay geriden geldiğim için teknoloji konularında fark etmemişim sende uyarmamışsın. :D
Tam sürüme çıkmamış o kötü olmuş. Sanırım test yapanları gördüğüm kadarıyla dlss'e göre fsr sanal görüntüyü biraz daha göze batacak şekilde vermiş ama tam sürüm çıkmadan yorum yapmak dediğin gibi uygun değil.

Doğru ancak AMD daha sorunlu algısı hala bitmemiş aslında bundan bahsetmek istemiştim.

Buda doğru takım tutar gibi kart tutuyoruz ama ister istemez sorunlarla da göz göze geliyoruz. Sonuçta yaşadığımız ülke belli ister istemez ister nvidia olsun ister amd gidip sorun yaşayanlara güveniyoruz. Zaman zaman AMD'de kullandım Nvidia'da maalesef Nvidia kullanırken forum ne onu da bilmiyordum. :kekw: O zamanlar çocuktum gerçi ondanda kaynaklı.

Zaten sizin bilginizi ölçmek veya sormak haddime değil her şey ortada.

Min RX6600 alın diyorsunuz mesela AMD tarafı için ama Nvidia tarafında böyle bir minimum önerisi görmüyorum. Tabii performans için ve güncel oyunları oynamak için en az RTX 2060s sınırı falan koyuyorlar onları saymazsak. Windows driver update kapatmak mesela bilgisayar kullanmayı bilmeyen için uğraştırıcı bir olay bunun için Windows'a mı kızmak gerekiyor yoksa AMD'ye mi bilmiyorum ama ikisinin halen uyuşmadığını görmek üzücü.
dostum rx6700xt var bazen bizde driver hatası falan oluyor nadiren fakat nvidia
İnsanlar para verdiği ekran kartını driver sorunları, sürekli farklı versiyonlar deneme, internetten araştırma yapma vs olmadan kullanmak istiyor olabilir. Bu onları pcden anlamıyor yapmaz. Adam 10k para verip bu tür şeylerle uğraşmak istemiyor olabilir. Bu sorunlar herkeste olmuyor doğru ama bu kadar alım gücü düşük ekonomide bir bilgisayar veya ekran kartı kolay alınmıyor. Almışken sorun yaşamayacağına emin olmak istiyor insanlar. Amd savunmak için insanları küçümsemeye gerek yok. Nvidia da amd de kullandım. İkisinin de iyi ve kötü yanları var. Araştırıp duruma göre almak en mantıklısı olacaktır. Kimi durumda Nvidia mantıklı kimi durumda amd. Benim fikrim bu yönde. İyi forumlar.
ben kullanıyorum sorun yaşamıyorum demek ki bazı insanlar kullanamıyor

dostum rx6700xt var bazen bizde driver hatası falan oluyor nadiren fakat nvidia

ben kullanıyorum sorun yaşamıyorum demek ki bazı insanlar kullanamıyor
arada driver hatası alıyorum çok nadıren fakat basit şeyler

1050 ti kullanıyordum onda da sorunlar oluyordu yanı

Top Bottom