Neler Yeni

Özbekistan Rusça'yı resmi dil olmaktan çıkardı, Bilin bakalım yeni resmi dilleri ne !

Alfha13

80+ Silver
Ona bakarsak Yunanlar - Ermeniler - Ruslar kendi yazım biçimini kullanıyor . Bizde kullanabiliriz dicem de zamanı geçti artık . Ama keşke kullanabilsek
Yunan ve Kiril alfabesi zor değil zaten. Ama Köktürk alfabesinde örneğin "a" ile "e" aynı harf. Bazı seslere denk gelen 2 harf var. Direkt bir geçiş zor olur.

venturziled

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
311
İsim
efe
Yunan ve Kiril alfabesi zor değil zaten. Ama Köktürk alfabesinde örneğin "a" ile "e" aynı harf. Bazı seslere denk gelen 2 harf var. Direkt bir geçiş zor olur.
Ever bir de göktürkçe de bazı harflerin işlevleri bilinmiyor . F harfimiydi tam hatırlamıyorum göktürkçede karşılığı yok . Youtubedan bakabilirsiniz
Mesaj otomatik birleştirildi:

Geçenler de shirt aldım . Aldığım adam tanıdık ve acayip türkçü - milliyetçi . Adam kendisi shirt yapıyor . Yaptığı shirtlerin etiketine göktürkçe yazılar yazıyor :D

Fevkelade1i

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,059
İsim
Muhammet Trabzon
Coğrafya değiştikçe insanlar da değişiyor. İnsan dilinin yapısı değiştikçe eskisini konuşamıyorsun. Yani sadece o dille büyümekten dolayı değil. Ayrıca niye soykırım olsun ki? Zaten farklı alfabelerin hepsi Latin'e çevriliyor.
Farklı alfabelerin hepsi Latin alfabesine geçmiyor. Bunu yapan bi' biz varz. Rusya, Kore, Çin, Japonya, Vietnam, Tayland, Tayvan gibi ülkelerin hepsi kendi alfabelerini kullanıyor. Fransızca ve Felemenkçe gibi alfabelerde de, kendilerine özgü farklı harfler var.

Dil Bilimci Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'nın şu videosunu izlersen, neden soykırım olduğunu da anlarsın:

Muhtemelen 1 saatini bu değerli röportaja ayırmazsın. Tam süresini söyleyeyim. Röportajın son 4 dakikasını izle. 1. saati aç tam olarak, oradan sonrasını izle. Cevabını alırsın.

Şu anda %97 imiş. Harbiden gelişmişiz.
Aynen, çok fazla geliştik. Okul sayısının artması, zorunlu eğitim yılının arttırılması ve kitapların ücretsiz dağıtılması buna öncü oldu.

Hadi kullan da göreyim Göktürkçeyi.
Halk cahil. Cumhuriyet kurulduktan sonra okuma oranı yerlerde. Okuma yazma seviyesini yükseltmek gerek. Bu da dilimize en yakın olan Latin alfabesi ile gerçekleşti.
Dilimize en yakın olduğu için falan değil, batılılaşmak istediğimiz için Latin alfabesini aldık.

Alfabe değiştirerek de muasır medeniyetler seviyesine giremeyiz. Öyle olsa, Japonlar da dilini değiştirirdi savaşı kaybettikten sonra.

Alfha13

80+ Silver
Farklı alfabelerin hepsi Latin alfabesine geçmiyor. Bunu yapan bi' biz varz. Rusya, Kore, Çin, Japonya, Vietnam, Tayland, Tayvan gibi ülkelerin hepsi kendi alfabelerini kullanıyor. Fransızca ve Felemenkçe gibi alfabelerde de, kendilerine özgü farklı harfler var.
Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Asya gibi 3. dünya ülkeleri değiştirdiler. Hatta Balkanlar'da kim Ortodoks kim Katolik alfabeye bakarak anlayabilirsiniz. Ayrıca Türkçe'de de "Ğ, ğ, Ü, ü, Ş, ş, İ, ı, Ö, ö, Ç, ç" harfleri var. Her ülke alfabeye kendine göre harfler ekliyor.
Aynen, çok fazla geliştik. Okul sayısının artması, zorunlu eğitim yılının arttırılması ve kitapların ücretsiz dağıtılması buna öncü oldu.
Öyle bir yazmışsın ki ciddi misin ironi mi yapıyorsun anlamadım:)

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,470
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi

Dil Bilimci Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'nın şu videosunu izlersen, neden soykırım olduğunu da anlarsın:

Muhtemelen 1 saatini bu değerli röportaja ayırmazsın. Tam süresini söyleyeyim. Röportajın son 4 dakikasını izle. 1. saati aç tam olarak, oradan sonrasını izle. Cevabını alırsın.

Dilimize en yakın olduğu için falan değil, batılılaşmak istediğimiz için Latin alfabesini aldık.

Alfabe değiştirerek de muasır medeniyetler seviyesine giremeyiz. Öyle olsa, Japonlar da dilini değiştirirdi savaşı kaybettikten sonra.
Napalım o zaman Arap alfabesiyle cahilliğimize devam mı edelim?

Fevkelade1i

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,059
İsim
Muhammet Trabzon
Doğu Avrupa, Balkanlar, Orta Asya gibi 3. dünya ülkeleri değiştirdiler. Hatta Balkanlar'da kim Ortodoks kim Katolik alfabeye bakarak anlayabilirsiniz. Ayrıca Türkçe'de de "Ğ, ğ, Ü, ü, Ş, ş, İ, ı, Ö, ö, Ç, ç" harfleri var. Her ülke alfabeye kendine göre harfler ekliyor.
Diğer söylediğim ülkeler savaş kaybetmelerine rağmen alfabelerini değiştirmediler ve bizden çok daha iyi durumdalar.

Öyle bir yazmışsın ki ciddi misin ironi mi yapıyorsun anlamadım:)
Ciddiyim, eğitimde öncesine göre daha da geliştik. Yeterli değil ama eskisinden iyi olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor bu durum.

Napalım o zaman Arap alfabesiyle cahilliğimize devam mı edelim?
Arap alfabesi kullanmak cahillik mi? Irkçı zihniyete bir şey anlatamam, üzgünüm.

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,470
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
Diğer söylediğim ülkeler savaş kaybetmelerine rağmen alfabelerini değiştirmediler ve bizden çok daha iyi durumdalar.

Ciddiyim, eğitimde öncesine göre daha da geliştik. Yeterli değil ama eskisinden iyi olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor bu durum.

Arap alfabesi kullanmak cahillik mi? Irkçı zihniyete bir şey anlatamam, üzgünüm.
Arap alfabesi Bizim alfabemiz değil. Irkçlıkta yapmadım. Bende bir iftiracıyla tartışacak değilim.

Alfha13

80+ Silver
Arap alfabesi Bizim alfabemiz değil. Irkçlıkta yapmadım. Bende bir iftiracıyla tartışacak değilim.
Arap'tan Latin'e geçilmesinin bir sebebi Latin öğrenmenin Arap'tan kolay olması diğer sebebi de Batılılaşma isteği. Yani ikiniz de haklısınız.

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,470
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
Uygunsuz davranış
Arap'tan Latin'e geçilmesinin bir sebebi Latin öğrenmenin Arap'tan kolay olması diğer sebebi de Batılılaşma isteği. Yani ikiniz de haklısınız.
İkisi de doğru. Kendi kültürümüzü kaybetmeden Batılılaşmak kötü bir şey değil. Bu 🐑' a anlatamazsin.

Fevkelade1i

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,059
İsim
Muhammet Trabzon
Bir açıdan haklı, alfabeler değiştirilmemeli. Ama alfabe değiştirmek bütün kültürü bitirmez. Bu da soykırım olmaz mantıkken. Ama evet alfabe değiştirilmemeli.
Kültürün yazı kısmını tamamen bitirir. Kültür sadece yazıdan ibaret olmadığı için, tamamen bitirmez tabii.

Dediğim gibi, şimdiye dek çok alfabe değiştirdik. Bir değişimi daha bu dil kaldıramaz. Elimizdekine sahip çıkalım ve en iyi hâline getirmeye çabalayalım.

Arap alfabesi de bizim, Kiril alfabesi de bizim, Latin alfabesi de bizim. Ben hiçbir dilimi inkâr etmem.

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,470
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
Kültürün yazı kısmını tamamen bitirir. Kültür sadece yazıdan ibaret olmadığı için, tamamen bitirmez tabii.

Dediğim gibi, şimdiye dek çok alfabe değiştirdik. Bir değişimi daha bu dil kaldıramaz. Elimizdekine sahip çıkalım ve en iyi hâline getirmeye çabalayalım.

Arap alfabesi de bizim, Kiril alfabesi de bizim, Latin alfabesi de bizim. Ben hiçbir dilimi inkâr etmem.
Arap alfabesi senin knk benim değil.

Fevkelade1i

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,059
İsim
Muhammet Trabzon
İkisi de doğru. Kendi kültürümüzü kaybetmeden Batılılaşmak kötü bir şey değil. Bu 🐑' a anlatamazsin.
Kendi kültürümüzü kaybettik Batılılaşarak. Muasır medeniyetlere gitmenin yolu Batıdan geçseydi, şimdiye milyon kez ulaşırdık.

Top Bottom