Neler Yeni

[REHBER] AMD Ekran Kartı Alanların Yapması Gerekenler

Samet3716

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
186
İsim
Kemal Samet Çağlar
Evet arkadaşlar bugün ''AMD Kart Alanların Ne Yapması Gerekir?'' sorusunun cevabını vereceğim. Öncelikle sorun yaşayan arkadaşlarımızın sorunlarının %70 çözüleceğini düşünüyorum. Hemen başlayalım!
Doğru Sürücüyü Bulmak
Doğru sürücüyü bulmak için öncelikle AMD'nin sitesine giriş yapıyoruz, Buradan ''Drivers & Support'' kısmına tıklıyoruz. Burada açılan pencerede kendi ekran kartı modelimizi seçeceğiz. Benim kartım 5700XT olduğu için 5700XT'yi seçtim.Alıntıyı görüntüle

Kartımızı seçtikten sonra Submit'e basıyoruz.

Burası ÇOOK ÖNEMLİ!!
Açılan pencerede dikkat etmemiz gereken kısım ''WQHL'' sertifikalı sürücüyü indirmek. SAKIN OPSİYONEL SÜRÜCÜYÜ İNDİRMEYİN!!!
Alıntıyı görüntüle

Sürücüyü indirdikten sonra kuruyoruz eğer önceden opsiyonel sürücüyü indirdiyseniz DDU ile silip bu WQHL sertifikalıyı indirin.

EĞER KEKEMELİK, SİYAH EKRAN, MAVİ EKRAN, DONMA TARZI SORUNLAR YAŞIYORSANIZ BÜYÜK İHTİMAL GEÇMİŞ OLMALI BURAYA KADAR OLAN KISIMI EKSİKSİZ UYGULARSANIZ

Sıcaklık Düşürmek İçin
Sıcaklık düşürmek için Undervolt yapmanız gerekiyor. Eğer kartınız 80 derece ve üstünü görüyorsa kesinlikle yapmalısınız.
Şu an anlatmaya üşendiğim için kendi yararlandığım rehberi bırakıyorum. Undervolt Rehberi için tıklayın.
Eğer undervolt bile yetersiz kaldıysa özel fan ayarı yapmalısınız. Bunun için;
Radeon Ayarları>Oyun>Global ayarlar>Global Wattman Biraz aşağı kaydırınca Hız/sıcaklık otomatikten manuele alın. Grafikden kaç derecede % kaç çalıştırmak istiyorsanız ayarlayabilirsiniz. Ben 5700XT Pulse kartımı %55'te çalıştırıyorum ses olmaması için.
EĞER Undervolt'tan Sonra Bile Sıcaklık 77 Dereceyi Geçiyorsa FAN Ayarı Yapın!! Eğer 70 derecelere düştüyse fanı TAM YÜKTE ÇALIŞTIRMAYIN!!

Evet arkadaşlar bu rehberimizin sonuna geldik kendinize iyi bakın umarım işinize yaramıştır :).

NOT: Elimden geldiğince kısa yapmaya çalışıyorum eğer takıldığınız bir yer varsa ya da eklenmesini istediğiniz bir yer yazmayı unutmayın :).
Daha detaylı yapsrsanız çok iyi olur ince detaylarla birlikte DA sistemdeki ekran kartı in çok yardımcı olur.

Rennes

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,139
İsim
Umut Dağ
Çok hoşuma gitti niyeyse. Çok iyi bir rehber olmuş. Bu arada UV için @RevDeisDou 'ya danışabilirler.

ErselMert

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
530
İsim
Ersel Mert
Instagram
@erselmert
Twitter
erselmert
Yararlı bir rehber olmuş.
Opsiyonel sürücü kurunca denek oluyorsunuz. Sorun yaşayanların birçoğu da son sürüm deyip opsiyonel sürücüleri kuruyor.
Kurmayın, kurdurtmayın arkadaşlar...
20.4.2 kullanıcısıydım ve ekran kartım sürekli mavi ve siyah ekran veriyordu freesync sıkıntısıda çekiyordum ama 20.5.1 kurdum herşeyim düzeldi bunu muhalefet için değil bilgi için soruyorum opsiyonel olmanın kötü yanları nedir ?

T.P.G.

80+ Titanium
20.4.2 kullanıcısıydım ve ekran kartım sürekli mavi ve siyah ekran veriyordu freesync sıkıntısıda çekiyordum ama 20.5.1 kurdum herşeyim düzeldi bunu muhalefet için değil bilgi için soruyorum opsiyonel olmanın kötü yanları nedir ?
Opsiyonel henüz test aşamasında genellikle sorun yaşanan, yaşanan sorunları tespit edip duzeltmek için piyasaya sürülen seçenek. Eger sorununuz duzeldiyse sorun yok. Genelde WQHL sertifikalı sürücüler sorunsuz olanlardır.

Yasin Çelik

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
21,810
İsim
Yasin Çelik
Instagram
yasincelikz
Opsiyonel yeni çıkmış, deneme aşamasındaki güncel sürüm oluyor hocam. Eğer dediğiniz gibi bulunduğunuz sürümde hata alıyorsanız geçip yeni çıkan sürümü de denemek lazım. Ancak hiçbir sorun yokken güncel diye deneme aşamasında olan sürüme geçmek doğru olmaz.

T.P.G.

80+ Titanium
Daha detaylı yapsrsanız çok iyi olur ince detaylarla birlikte DA sistemdeki ekran kartı in çok yardımcı olur.
Mesela ne eklemeliyim? AMD kartlarda temel yaşanan sorunların çözümünü anlattım eğer gozümden kaçan bir konu barsa bildirirseniz sevinirim :).

ErselMert

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
530
İsim
Ersel Mert
Instagram
@erselmert
Twitter
erselmert
Opsiyonel henüz test aşamasında genellikle sorun yaşanan, yaşanan sorunları tespit edip duzeltmek için piyasaya sürülen seçenek. Eger sorununuz duzeldiyse sorun yok. Genelde WQHL sertifikalı sürücüler sorunsuz olanlardır.
Teşekkür ederim
Mesaj otomatik birleştirildi:

Opsiyonel yeni çıkmış, deneme aşamasındaki güncel sürüm oluyor hocam. Eğer dediğiniz gibi bulunduğunuz sürümde hata alıyorsanız geçip yeni çıkan sürümü de denemek lazım. Ancak hiçbir sorun yokken güncel diye deneme aşamasında olan sürüme geçmek doğru olmaz.
Teşekkür ederim

Samet3716

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
186
İsim
Kemal Samet Çağlar
Mesela ne eklemeliyim? AMD kartlarda temel yaşanan sorunların çözümünü anlattım eğer gozümden kaçan bir konu barsa bildirirseniz sevinirim :).
Amd ekran kartı paneliyle ilgili hiçbir bilgim yok önceki ekran kartımda nvidia denetim masası vardı ama DA sistemde ekran kartı 5600xt olduğu için hiçr bilgim yok.

T.P.G.

80+ Titanium
AMD ekran kartı paneliyle ilgili hiçbir bilgim yok önceki ekran kartımda Nvidia denetim masası vardı ama DA sistemde ekran kartı 5600xt olduğu için hiçr bilgim yok.
Zaten panel ile ilgili bilginiz yoksa adımları takip ederek bilgi sahibi olabilirsiniz açıkça anlattım zaten :). Eğer başka ayarlar arıyorsanız sorabilirsiniz :). Zaten çoğu şeyi kurcalayarak öğrenirsiniz rahatlıkla :).

rucukutu

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
806
İsim
Emir
Ben MSİ 5700 xt gaming x kullanıyorum
Burdan bas bas bağırıyorum. Arkadaşlar bu kart fabrika verisi 1980 boost hızında çalışması lazım ama erkan kartı amd driveri ile 2100 de çalışıyor ve ısınıyor kendini kapatıyor ve güç yetmiyor galiba.
frekans voltaj ayarını gösteren grafik tablodan en sndakini 1980 e çekiyorum diğer alt frekans ve voltajları da kendisi ayarlıyor ve sorunumuz kalmımyor.

T.P.G.

80+ Titanium
Ben MSİ 5700 xt gaming x kullanıyorum
Burdan bas bas bağırıyorum. Arkadaşlar bu kart fabrika verisi 1980 boost hızında çalışması lazım ama erkan kartı AMD driveri ile 2100 de çalışıyor ve ısınıyor kendini kapatıyor ve güç yetmiyor galiba.
frekans voltaj ayarını gösteren grafik tablodan en sndakini 1980 e çekiyorum diğer alt frekans ve voltajları da kendisi ayarlıyor ve sorunumuz kalmımyor.
Isinıyor olması ilhtimali var ama düşük Gaming X serisi en az ısınan serisi MsI ın. Galiba PSU n yetmiyor biraz fazla güç çekiyor ve kapanıyor. 1980 e çektiğinde düzeldiyse sorun yok :).

Top Bottom