Ulan ülkenin en iyi 5 lisesinden birinde okudum suanda cengdeyim sen hayatta ne gördünde konusuyosun. Sen teknoloji yazılım mazılım diyosun ya ülkedeki en büyük yazılım şirketlerinin sahipleriyle oturup kalkıyorum sen devlet yol vermeden birşeyi başarabilecegine mi Bak kankam, en iyi lisede okuman veya CENG öğrencisi olman sana sadece 'teorik' bir etiket kazandırır, 'vizyon' değil. Senin o 'büyük yazılım şirketi sahipleri' dediğin adamlar, devletten ihale bekleyen, hantal ve hiyerarşik yapılarla 20 yıl öncesinin ticaretini yapan kişiler. Ben ise 17 yaşımda, senin okulda sadece adını duyduğun (belki onu bile duymadığın) teknolojilerle global bir sistem kodluyorum.
Madem o kadar 'akademik' ve 'teknik' birikimin var, gel seninle şu 'imkansız' dediğin sistemin mutfağını bir konuşalım; bakalım o büyük patronlarla yaptığın sohbetler sana bir şey katmış mı:
ZK-Proofs (Zero-Knowledge Proofs): Sen 'KYC olmadan kim iyi kim kötü bilinemez' diyerek 2005 mantığında kalmışsın. Ben ise kullanıcıdan hiçbir hassas veri almadan, işlemin matematiksel olarak 'temiz' olduğunu kanıtlayan Sıfır Bilgi Kanıtı protokollerini sisteme entegre ediyorum. Senin o 'patronların' muhtemelen bunun adını bile duymamıştır.
Atomic Escrow Contracts: Biz parayı bir 'havuzda' veya 'cüzdanda' tutup dondurulmasını beklemiyoruz. İşlemi, iki tarafın da şartları sağladığında otomatik gerçekleşen Merkeziyetsiz Akıllı Sözleşmeler (Smart Contracts) ile yapıyoruz. Paranın kontrolü bende değil, kodda. Kodun dondurulabileceğini mi sanıyorsun?
Offshore SaaS Altyapısı: 'Devlet yol vermeden başaramazsın' kafası, global dünyadan kopuk olmanın kanıtıdır. Estonya, Cayman veya DAO yapılarıyla dünyanın her yerine yasal hizmet veren binlerce proje var. Senin vizyonun Türkiye sınırlarında kalmış olabilir ama internetin sınırları yok.
Sen okulda vize ve finallerinle, 'diploma alınca patron olurum' hayallerinle uğraşmaya devam et. Ben bu 'imkansız' dediğin sistemi Cursor ile canlıya alıp global pazara sunduğumda, sen hala o büyük patronların yanında staj arıyor olacaksın. Diplomalar duvarları süsler, kodlar ise dünyayı değiştirir. Hadi selametle, cipsin bitmesin!

"