Yardım Adım Adım Mahallemize Fiber (Ftth) Geldi! Tüm Süreç ve İss Seçimi

ertekizm

80+
Reaksiyon skoru
9
Herkese selamlar arkadaşlar,

Uzun süredir peşinde koştuğum, dilekçeler verdiğim ve mahalle muhtarımızla koordineli olarak yakından takip ettiğimiz Türk Telekom fiber (FTTH) altyapı projemizde nihayet mutlu sona ulaştık. Benim gibi bu süreçlerden geçenlere hem rehber olması hem de şu anki aşamada kafamdaki soru işaretlerini tartışmak için baştan sona yaşadığım süreci buraya bırakıyorum.

1. Baştan Sona Tüm Süreç (Biz Nasıl Getirttik?)

Dilekçe ve Takip Aşaması: Mahallede internet altyapımız çok kötüydü. İlk iş olarak Türk Telekom altyapı müdürlüğüne gidip dilekçeler verdim. Mahalle muhtarımızla sürekli iletişimde kalarak sürecin unutulmamasını sağladım.

Kablolama Çalışması: Yoğun takibin ardından ekipler mahalleye giriş yaptı. Yer altından ve ana hatlardan gelen o kalın turuncu fiber omurga kablolarını sokak boyunca çektiler.

Kutulama ve Etiketleme (Son Durum): En kritik aşama ise bu hafta sonu tamamlandı. Sokağa inen OFT (Optik Dağıtım Kutusu) dediğimiz fiber dağıtım kutularını ekipler direklere astı. Kutuların üzerine de adres/port kodlarını yazdılar. Yani şu an sahada yapılabilecek tüm fiziksel işçilik ve kablo montajı %100 bitti.

2. Kafamdaki Soru İşaretleri: Aktivasyon Süreci ve İSS Seçimi

Arkadaşlar fiziksel montaj bitti, kutular direklere asıldı ve üzerlerine kodlar yazıldı. Buraya kadar olan süreci net biliyorum ama bundan sonraki aktivasyon süresinin ne kadar süreceğini tam olarak bilmiyorum.

Bilgisayarımda Ryzen 5 7500F işlemci ve RX 7700 XT ekran kartı var, yani sistemi dibine kadar besleyecek, oyun indirirken ibreyi kökleyecek gerçek bir 1000 Mbps performans almak istiyorum. Kuzenim Türk Telekom'un kendi 1000 Mbps paketinde Steam gibi yerlerden oyun indirirken yurt dışı çıkış kısıtlamalarından (throttling) dolayı 31 MB/s (yani 250 Mbps) hız sınırına takılıyor. Ben bu sorunu kesinlikle yaşamak istemiyorum.

Bu noktada sizlere iki sorum var:

1. Aktivasyon Süresi Ne Kadar Sürer?: Kutular direğe asılıp kodlar yazıldıktan sonra, bu altyapının Türk Telekom sistemine düşmesi ve TurkNet/Netspeed gibi İSS'lerin sitelerinde sorgulama yaptığımda "1000 Mbps kullanılabilir" olarak görünmesi ortalama kaç gün sürer? Yakın zamanda bu süreci yaşayanların aktivasyon ekranı kaç günde düştü?

2. Hangi İSS'yi Seçmeliyim?: Bu sıfır Türk Telekom fiber altyapısında en yüksek performansı, kısıtlamasız hızı ve en düşük pingi hangi İSS (TurkNet, Netspeed vb.) verir? Alternatif firmalar gerçekten Telekom'un o yurt dışı hız kısıtlamalarını kendi omurgalarıyla aşabiliyor mu?

Yorumlarınızı, tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler!

Ekler

• 71fd7183-7ab2-4552-8a68-4e78f97f94f4.webp
    71fd7183-7ab2-4552-8a68-4e78f97f94f4.webp
    591.5 KB · Hit: 86

Uzun süredir peşinde koştuğum, dilekçeler verdiğim ve mahalle muhtarımızla koordineli olarak yakından takip ettiğimiz Türk Telekom fiber (FTTH) altyapı projemizde nihayet mutlu sona ulaştık. Benim gibi bu süreçlerden geçenlere hem rehber olması hem de şu anki aşamada kafamdaki soru işaretlerini tartışmak için baştan sona yaşadığım süreci buraya bırakıyorum.

Dilekçe ve Takip Aşaması: Mahallede internet altyapımız çok kötüydü. İlk iş olarak Türk Telekom altyapı müdürlüğüne gidip dilekçeler verdim. Mahalle muhtarımızla sürekli iletişimde kalarak sürecin unutulmamasını sağladım.

Kablolama Çalışması: Yoğun takibin ardından ekipler mahalleye giriş yaptı. Yer altından ve ana hatlardan gelen o kalın turuncu fiber omurga kablolarını sokak boyunca çektiler.

Kutulama ve Etiketleme (Son Durum): En kritik aşama ise bu hafta sonu tamamlandı. Sokağa inen OFT (Optik Dağıtım Kutusu) dediğimiz fiber dağıtım kutularını ekipler direklere astı. Kutuların üzerine de adres/port kodlarını yazdılar. Yani şu an sahada yapılabilecek tüm fiziksel işçilik ve kablo montajı %100 bitti.

Arkadaşlar fiziksel montaj bitti, kutular direklere asıldı ve üzerlerine kodlar yazıldı. Buraya kadar olan süreci net biliyorum ama bundan sonraki aktivasyon süresinin ne kadar süreceğini tam olarak bilmiyorum.

Bilgisayarımda Ryzen 5 7500F işlemci ve RX 7700 XT ekran kartı var, yani sistemi dibine kadar besleyecek, oyun indirirken ibreyi kökleyecek gerçek bir 1000 Mbps performans almak istiyorum. Kuzenim Türk Telekom'un kendi 1000 Mbps paketinde Steam gibi yerlerden oyun indirirken yurt dışı çıkış kısıtlamalarından (throttling) dolayı 31 MB/s (yani 250 Mbps) hız sınırına takılıyor. Ben bu sorunu kesinlikle yaşamak istemiyorum.

1. Aktivasyon Süresi Ne Kadar Sürer?: Kutular direğe asılıp kodlar yazıldıktan sonra, bu altyapının Türk Telekom sistemine düşmesi ve TurkNet/Netspeed gibi İSS'lerin sitelerinde sorgulama yaptığımda "1000 Mbps kullanılabilir" olarak görünmesi ortalama kaç gün sürer? Yakın zamanda bu süreci yaşayanların aktivasyon ekranı kaç günde düştü?

2. Hangi İSS'yi Seçmeliyim?: Bu sıfır Türk Telekom fiber altyapısında en yüksek performansı, kısıtlamasız hızı ve en düşük pingi hangi İSS (TurkNet, Netspeed vb.) verir? Alternatif firmalar gerçekten Telekom'un o yurt dışı hız kısıtlamalarını kendi omurgalarıyla aşabiliyor mu?

Yorumlarınızı, tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler!
hayırlı olsun
biz adanada 5 sene falan ttnet fiber kullandık 1 defa internet gitme veya hız düşme sorunu yaşamadık genelde anlaşılan hızın üstünü veriyordu zaten
şu an antepteyim çöpcell sansüronline fiber var Allah belalarını versin 10m ilerideki odada 0 çekiyor görünmüyor bile
bir ara modemin ve televizyonun bağlı olduğu uzatmanın elektriğini kapattım sonra geri açtım apartmandaki internet altyapısı çöktü 10 gün internet yoktu bir de şaka gibi çöpcell kullanıyorsanız 5gb vereyim diyordu. Bu süreçte 3-4 farklı mal ekip geldi hepsi aynı boku yapıp bu bizimle ilgili değil altyapı ekibiyle ilgili diyip gittiler. Taahhüt bitince ttnet fiber altyapısı da varsa ona geçmeyi düşünüyoruz

Hayırlı olsun. Bizim sokağa superonline 1 sene önce kutuları kazdı birakti kablolarını çekti yeni binaların altyapısını iç kutusunu vb. koydu ama bizim eski olduğu icin koymadı. Aradan seneler geçti kurban bayramı geldi superonline daire içine kutuyu koydu her şeyini hazırladı aktivasyon sürecini beklemek kaldı. Aradan birkaç gün geçti Turknet havai hat çekip 3-4 günde altyapıyı tamamlayıp 7-8. günde tamamen aktivasyonu verdi. Superonline ise daha 3-4 gün önce aktivasyonu verdi.

ISS seçiminde Turknet kendi altyapısını kullanıyor. Sanırım Gigabit internet için sadece Türk Telekoma gitmeniz lazım. Diğer türlü farkli firmalar fiber verir ama 100 mbps verir diye biliyorum.

Kablonet 1000Mbps kullanıyorum, kurulum yapılan günden beri 1 defa internet hızım düşmedi diyebilirim. Tabi çevredeki kullanılan internetler üzerinden komşulardan bilgi almak en mantıklısı.

Süreci biraz daha açık anlatabilirmisiniz neler yapılması gerek vdsl hattından gına geldi muhtar ile aram iyi ondan rıca etsek o ilgilenebilirmi

Bizim binadada her daireye fiber kablo çekildi ama 8-9 aydır dağıtım kutusunu takmadilar nezaman takarlar sizce

Süreci biraz daha açık anlatabilirmisiniz neler yapılması gerek vdsl hattından gına geldi muhtar ile aram iyi ondan rıca etsek o ilgilenebilirmi
Aynen öyle hocam, VDSL'in o hat zayıflamalarından, kopmalarından ve düşük upload hızlarından sonra fiber gerçekten çağ atlatıyor. Muhtarın devreye girmesi bu işin en büyük hızlandırıcısı, çünkü bireysel başvurular bazen tek bir dairenin isteği gibi görünüp sümen altı edilebiliyor ama muhtar başvurunca iş "kamu talebi" statüsüne giriyor.

Süreci senin için adım adım özetleyeyim, muhtarla birlikte tam olarak şunları yapmanız gerekiyor:

1. Muhtar ile Altyapı Talebi Oluşturma (En Kritik Adım)

• İmza Toplama: İlk iş olarak sokaktaki/mahalledeki komşulardan "Sokağımıza fiber internet altyapısı istiyoruz" diye bir imza kampanyası başlatın. Ne kadar çok imza, o kadar iyi.
  • Muhtarlık Dilekçesi: Muhtarla aran iyiyse, toplanan bu imzaları arkasına ekleyeceğiniz resmi bir muhtarlık dilekçesi hazırlasın. Dilekçede aynen şu ifade geçmeli: "Mahallemiz sakinlerinin ekteki imzalar doğrultusunda VDSL altyapısının yetersizliğinden dolayı mağduriyet yaşadığı, bölgeye Türk Telekom FTTH (Evlere Kadar Fiber) altyapısının getirilmesi hususunda..." Muhtar bunu mühürleyip imzalayacak.

2. Türk Telekom Altyapı Müdürlüğü ile Görüşme

• Muhtarla birlikte bağlı olduğunuz Türk Telekom Bölge/Altyapı Müdürlüğü'ne (Bakın bayiye değil, ana müdürlüğe) bizzat gidin.
  • Müdürlükte "Planlama ve Proje Müdürü" veya "Erişim Şebeke Amiri" ile doğrudan görüşmeye çalışın. Muhtarın orada bizzat bulunması kapıların şak diye açılmasını sağlar. Dilekçeyi elden teslim edin ve sokağın durumunu anlatın.
  • Proje bir kere planlama aşamasına alınırsa, gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

3. Proje Onaylandıktan Sonraki Sahadaki Fiziksel Adımlar

Süreç onaylandıktan sonra mahallede sırasıyla şu aşamaları takip edeceksin:

• Kanal açma ve Kablolama: Ekipler mahalleye gelir. Yer altındaki borulardan ya da havai hattan o kalın turuncu fiber ana omurga kablolarını çekerler.
  • Kutulama (OFT Montajı): Kablo çekildikten sonra, sokaktaki duruma göre binaların girişine ya da direklere OFT dediğimiz fiber dağıtım kutularını asarlar.
  • Kodlama/Etiketleme (Bizim şu anki aşama): Ekipler kutuların montajını bitirince üzerine adres ve port bilgilerini içeren kodlar yazarlar. Bu, sahadaki fiziksel işçiliğin %100 bittiği anlamına gelir.
Hocam özetle, muhtarla aranın iyi olması bulunmaz nimet. Hemen imzaları toplayıp muhtarlık mührüyle müdürlüğe gidin. Muhtar bastırırsa o turuncu kabloları sokağında görmen çok uzun sürmez.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

şöyle ki biraz araştırmama göre kablo net yeni kampanya başlatmış 899 TL'ye 1000mbps hız veriyor çok mantıklı geldi uploud seviyeside 125 mbps olarak gözüküyor şu zaman için çok mantıklı tt ve türknetten çok uygun sadece taahhüt var o kadar bilgisi olan varsa yorum yazarsa sevinirim

Yeni taşındığım binada altyapı yok fakat müteahhit başvuru yapmış proje onaylanmış ve direk ile havadan fiber kablosunu eve çektiler. Kutu kurulumu ne zaman yapılıyor hocam ?

direkt alt sokağımıza kadar geldi bizde yok ne yol izlemeliyiz

hayırlı olsun
biz adanada 5 sene falan ttnet fiber kullandık 1 defa internet gitme veya hız düşme sorunu yaşamadık genelde anlaşılan hızın üstünü veriyordu zaten
şu an antepteyim çöpcell sansüronline fiber var Allah belalarını versin 10m ilerideki odada 0 çekiyor görünmüyor bile
bir ara modemin ve televizyonun bağlı olduğu uzatmanın elektriğini kapattım sonra geri açtım apartmandaki internet altyapısı çöktü 10 gün internet yoktu bir de şaka gibi çöpcell kullanıyorsanız 5gb vereyim diyordu. Bu süreçte 3-4 farklı mal ekip geldi hepsi aynı boku yapıp bu bizimle ilgili değil altyapı ekibiyle ilgili diyip gittiler. Taahhüt bitince ttnet fiber altyapısı da varsa ona geçmeyi düşünüyoruz
Kral senin ppye yarıldım ya

• Hahaha
Reaksiyonlar: Che_
Hayırlı olsun hocam. Bende çok ugraştım adamlar (ttnet superonline vb)gelip bir kutu bile takmadılar. Kutuda yer yok diyip gittiler hep. Onlar yüzünden yerel bir int firmasına kaldım 16mbs hız 650 tl ödüyorum mecburen. İnternet bile rezillik ülkede. Kısmetse yakında taşınıyorum kurtulmama az kaldı.

3iq komşusu olanlara allah yardım etsin denedim şansımı biri evimimi üstüne yapcan dedi diğeri doldandırıcı mısın niye imza atim dedi işin ilginç tarafı aramız limonu olan komşu imza attı sade

Geri