İzlediğin testler eskidir. CS2 ve Valorant yüksek FPS almak istiyorsanız (Tarkov için X3D) L3 önbelleği yüksek işlemciler seçmeniz lazım. İ5-14400F 20 MB önbelleği var. AMD tarafında AM4 5600 veya AM5 7500F 32 MB var. Bu oyunlarda L3 önbelleği FPS oranını belirliyor.
Ama şunu da unutmayın bu benchmark videoları falan net FPS göstermiyor. Unlost orada da biraz çakallık yapıyor. Oyundan da net değer göstermiyor. CS2 bayağı bozuk bir oyun ve 5v5 maçlarda ben 5700X ile 180-300 arası dengesiz FPS alıyorum. Valorant'da 300 FPS üstü yer yer 500 görse de genellikle 280-400 arası dengesiz. Aslında Valorant bir ara bayağı iyiydi bu konuda, ama onu da bozdular.
Burada FPS'i sadece donanım da etkilemiyor. Sunucu kalitesi, sizin sunucuya olan bağlantı kaliteniz gibi değerlerin de etkisi var. Yani dengesiz bir 30-80 ping ile oyun oynuyorsanız, FPS değeriniz sunucu ile iletişime göre dengesiz olacaktır. FPS'i sadece donanım düşürmez yani. Kabaca şöyle anlatayım siz bilgisayarda A bölgesine gidiyorsunuz, ama internetiniz bunu iletirken sizi shorttaymış gibi sanıyor, sunucu da keza bu iletişimde sıçınca geriye atma ve frame atlamalar yaşatıyor. Buralarda da %1 FPS aniden düşüyor.
Bazı videolar ile FPS'i artıranlar var, ama ben bu yöntemleri önermiyorum. Sistemi istikrarsız ve yazılımsal olarak bozulmaya açık yapıyorlar.
Risk almak isteyen için o videoyu da bırakayım. Ama açıkça belirteyim arkadaş bu testleri X3D ile yapıyor olması lazım, yani 20 MB önbellekli bir işlemciden çıkarabileceğiniz bir şey yok. Ayrıca bazı OC ayarları, anakart ve işlemci kalitesine de bağlı değişir.
Risk almadan bir şey yapayım derseniz de şu konuda önerdiklerimi yapabilirsiniz. Sistemi garip hatalara sokmadan en iyi hale getirir.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. Aşağıda detaylandırarak en basit kullanıcının anlayacağı ve kullandığı uygulamalar üzerinden gösterdim. Aslında uzun süre bilgisayar kullanıyor ve biraz da meraklıysanız, ne kapatılır ne açık...