Çözüldü✓ 7800X3D Isı Değerleri İçin Yardım

ReelJoker

80+
Reaksiyon skoru
104
Merhabalar, yeni bir sistem dizdim fakat işlemcimde oyunlarda fazla bir cpu package ısısı mevcut sorunu çözemedim acaba atladığım bir ayar olabilir mi sizden destek rica etmekteyim tüm bilgileri altta iletiyorum.

Sistem Özellikleri:
EKRAN KARTI: Palit RTX5070 INFINITY 3
İŞLEMCİ: AMD RYZEN 7 7800X3D
İŞLEMCİ SOĞUTUCU: COOLER MASTER NEX 360
ANAKART: ASUS X870-P WIFI
KASA: BITFENIX T10 DIGITAL
RAM: TWİNMOS 2X16 32GB 6000MHZ CL36 RGB
SSD: TWİNMOS EXTREME 2TB
PSU: BITFENIX BPA 850W 80+ BRONZE
Termal macun: Cooler Master Cyrofuze Violet
Bios: Sürüm 1654 2026/04/27
Fanların eğrisi chatgpt yönlendirmesi ile yapıldı pompa sürekli %100'de çalışmakta.

Bios'da yapılan ayarlar:
1-Expo 1 profili açık
2-pbo curve optimizer'dan all cores negativ -25 verili.

Bu ayarlar ile OCCT ve Aida64 extreme'de işlemci yük testinde cpu package ısısı 70-75 dereceleri görmekteyim fakat oyunlarda cpu package 80-83'e kadar ısı değeri görmekteyim (denene oyunlar rainbow six siege ve ea fc 26) CS2'de 70-73 derecelerde takılıyor FPS değerlerinde bir sorun yok fakat fazla CPU PACKAGE ısı değerleri alıyorum.

Okuduğum kadarıyla cpu package ısısı 70-75 derecelerde olması gerekiyormuş normal şartlarda, 80'de kabul edilebilirmiş fakat olmaması gerektiği belirtiliyor yapmam gereken ayarlar nedir ?

Cihaz montajı doğru yapıldı montaj konusunda bilgim ve iş tecrübem var.

Son düzenleme:
Merhabalar, yeni bir sistem dizdim fakat işlemcimde oyunlarda fazla bir cpu package ısısı mevcut sorunu çözemedim acaba atladığım bir ayar olabilir mi sizden destek rica etmekteyim tüm bilgileri altta iletiyorum.

Sistem Özellikleri:
EKRAN KARTI: Palit RTX5070 INFINITY 3
İŞLEMCİ: AMD RYZEN 7 7800X3D
İŞLEMCİ SOĞUTUCU: COOLER MASTER NEX 360
ANAKART: ASUS X870-P WIFI
KASA: BITFENIX T10 DIGITAL
RAM: TWİNMOS 2X16 32GB 6000MHZ CL36 RGB
SSD: TWİNMOS EXTREME 2TB
PSU: BITFENIX BPA 850W 80+ BRONZE
Bios: Sürüm 1654 2026/04/27
Fanların eğrisi chatgpt yönlendirmesi ile yapıldı pompa sürekli %100'de çalışmakta.

Bios'da yapılan ayarlar:
1-Expo 1 profili açık
2-pbo curve optimizer'dan all cores negativ -25 verili.

Bu ayarlar ile OCCT ve Aida64 extreme'de işlemci yük testinde cpu package ısısı 70-75 dereceleri görmekteyim fakat oyunlarda cpu package 80-83'e kadar ısı değeri görmekteyim (denene oyunlar rainbow six siege ve ea fc 26) CS2'de 70-73 derecelerde takılıyor FPS değerlerinde bir sorun yok fakat fazla ısı değerleri alıyorum.

Okuduğum kadarıyla cpu package ısısı 70-75 derecelerde olması gerekiyormuş normal şartlarda, 80'de kabul edilebilirmiş fakat olmaması gerektiği belirtiliyor yapmam gereken ayarlar nedir ?

Cihaz montajı doğru yapıldı montaj konusunda bilgim ve iş tecrübem var.
Sıvı soğutucuyu hava girişi için mı kullanıyorsun yoksa egzost olarak mı? Termal macunun ne? Burada yazılımsal bir sorun pek göremedim. Muhtemelen kurulumsal ufak tefek şeyler var.

Sıvı soğutucuyu hava girişi için mı kullanıyorsun yoksa egzost olarak mı? Termal macunun ne? Burada yazılımsal bir sorun pek göremedim. Muhtemelen kurulumsal ufak tefek şeyler var.
Kasanın üst bölümünde egzoz olarak. Termal macun sıvı soğutucudan çıktı araştırdığımda kaliteli bir macunmuş modelini hatırlamıyorum cooler master'ın pembe renkli bir macunu.

Şimdi internetten baktım cyrofuze violet galiba

Korkmana gerek yok, frekans için fazla voltaj çekiyor işlemciler o yüzden de sıcaklığı artıyor.

Kasanın üst bölümünde egzoz olarak. Termal macun sıvı soğutucudan çıktı araştırdığımda kaliteli bir macunmuş modelini hatırlamıyorum cooler master'ın pembe renkli bir macunu.

Şimdi internetten baktım cyrofuze violet galiba
Sadece cpu için bi benchmark yaptığında bu süreçte ekran kartı çalışmadığı ve diğer bileşenlerde zorlanmadığı için tek başına işlemci sıcaklığını görürsün.

Ancak oyunlarda tüm bileşenler ısındığından (özellikle ekran kartı) ve sen işlemcini bu ısınan hava ile soğutmaya çalıştığından benchmarktan biraz daha sıcak olması normal. Değerlerinde de genel olarak bir sorun gözüme çarpmıyor ama daha uzman birisi denk gelirse o daha iyi bilir. Sıvı soğutmayı hava girişine kullanırsan biraz daha rahatlar.

Korkmana gerek yok, frekans için fazla voltaj çekiyor işlemciler o yüzden de sıcaklığı artıyor.
Korkmadım kral sadece araştırdığımda 80 dereceler CPU PACKAGE sıcaklığı için kabul edilebilir fakat 70-75 ideal diyordu acaba dedim bir sorunmu var atladığım bir ayar falan mı var.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sadece cpu için bi benchmark yaptığında bu süreçte ekran kartı çalışmadığı ve diğer bileşenlerde zorlanmadığı için tek başına işlemci sıcaklığını görürsün.

Ancak oyunlarda tüm bileşenler ısındığından (özellikle ekran kartı) ve sen işlemcini bu ısınan hava ile soğutmaya çalıştığından benchmarktan biraz daha sıcak olması normal. Değerlerinde de genel olarak bir sorun gözüme çarpmıyor ama daha uzman birisi denk gelirse o daha iyi bilir. Sıvı soğutmayı hava girişine kullanırsan biraz daha rahatlar.
Ben sadece araştırdığımda söylenen ideal CPU PACKAGE ısısı olan 70-75'i yakalayamadığım için bazı oyunlarda, kaçırdığım bir şey varmı acaba diye merak ettim.

95 bile normal yeter ki watt ya da frekans kısmasın önemli olan o.

95 bile normal yeter ki watt ya da frekans kısmasın önemli olan o.
1777969667390.webp

Bahsettiğim değer bu arada işaretlediğim değer, CPU PACKAGE değeri 80'de iken cpu 69 falan oluyor, CPU PACKAGE 70-75'de iken cpu 60-65 arasında takılıyor.

Korkmadım kral sadece araştırdığımda 80 dereceler CPU PACKAGE sıcaklığı için kabul edilebilir fakat 70-75 ideal diyordu acaba dedim bir sorunmu var atladığım bir ayar falan mı var.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben sadece araştırdığımda söylenen ideal CPU PACKAGE ısısı olan 70-75'i yakalayamadığım için bazı oyunlarda, kaçırdığım bir şey varmı acaba diye merak ettim.
Bi sorun olmaz. Package işlemcinin içindeki en sıcak çekirdeğin sıcaklığını gösterir genelde. Arada bazı çekirdeklerin yüksek sıcaklıklara çıkması normal. 80 derecelwrden bir şey olmaz. Ama sıvı soğutucuyu hava alacak şekilde koyabiliyorsan biraz daha düşer.

Bi sorun olmaz. Package işlemcinin içindeki en sıcak çekirdeğin sıcaklığını gösterir genelde. Arada bazı çekirdeklerin yüksek sıcaklıklara çıkması normal. 80 derecelwrden bir şey olmaz. Ama sıvı soğutucuyu hava alacak şekilde koyabiliyorsan biraz daha düşer.
Tamamdır teşekkür ederim bilgi içinn :peepokalp:

Yani küçük bir tavsiye şu yönde verebilirim.Bitfenix fena olmayan bir fan kalitesine sahip ama egzost için aşağıdaki ürün ile biraz daha rahat bir tahliye sağlayabilirsiniz kasa içerisinde.

Arctic P12 Pro PST 120mm 3000RPM 77CFM Yüksek Performans Kasa Fanı (ACFAN00306A) https://amzn.eu/d/0dxTsfkw

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,209,790
Üyeler
195,160
Son üye
Zentrow
Geri