SSD Sağlığı Normal mi?

Ghost.

80+
Reaksiyon skoru
35
Sağlık fazla düşüyor gibi geldi sizce de öyle mi?

Ekler

• 1781284224059.webp
    1781284224059.webp
    27 KB · Hit: 101
  • 1781284257009.webp
    1781284257009.webp
    20.1 KB · Hit: 98
  • 1781284299386.webp
    1781284299386.webp
    25.6 KB · Hit: 98
Firmware guncel mi ve ssdyi kullanmaya baslar baslamaz guncellediniz degil mi? 990 Pro sagligi icin cok onemli guncelleme aldi yoksa hizla dusuyordu. Gerci is basladiktan sonra guncellemenin de pek anlami kalmiyordu, degisim yapiyorlardi. 169TB veri yazilmasi da az degil tabi.

1 yil 4 ay kullanim icin ssdnin sagligi biraz hizli dusmus ve sicaklik dahili heatsinkli modele gore yuksek geldi ve evet sicaklik da etki eder.

Bende 2 adet heatsinksiz 4TB 990 Pro (anakartin heatsinkliyle kullaniyorum) var, yukte 44°. Ssd wear levelini soylemem icin henuz erken.

Samsung Magiciandan firmware update var mi bakin bence.
Update vardı güncelledim. Ekim 2023'de aldım ssd'yi o zaman güncelledim mi hatırlamıyorum ve durum böyle

Update vardı güncelledim. Ekim 2023'de aldım ssd'yi o zaman güncelledim mi hatırlamıyorum ve durum böyle
Tamam o zaman gunceldir. 169TB veri yazilmasi kullanim suresine gore epey fazla, sagligin dusmesine bu neden olmustur. Ama sicakligi da ne kadar dusurebilirseniz o kadar iyi. Kasa ici hava sirkulasyonu, ssdnin konumu (slotlara gore de farklilasiyor kasa tipine gore de) bunlari da analiz edip stabilize edin bence Sicaklik degeri kotu olmasa da sicak havalar daha yeni basladi :) ortam sicakligi ne kadar yuksek kalirsa, o derece etkilenir, hele >70° throttling baslayabilir.

Kağıt üstünde doğru olabilir belki ama pratikte böyle olmaması lazım. Lineer olarak azalıp 0'a gelince ömrü bitmiyor çünkü, daha öncesinden bad sector vermeye veya bozulmaya başlıyor.

Ayrıca diskle ilgili yaygın bir şikayet de varmış sağlık düşüşüne dair.
Reddit'te şöyle bir yorum gördüm araştır bir konu sahibi @Ghost.

EN:
990 had a firmware issue at launch that caused degradation. Update the firmware using samsung magician and see what happens. You may need to submit a warranty claim.
TR:
990 modelinde piyasaya çıktığında performans düşüşüne neden olan bir yazılım sorunu vardı. Samsung Magician'ı kullanarak yazılımı güncelleyin ve ne olacağını görün. Garanti talebinde bulunmanız gerekebilir.
doğrudur hocam zaten bu tbw muhabbeti garanti olayı ile de alakalı olduğu için onun üzerinden bilgi verdim. oradan hesaplanıyor çünkü.

arkadaş magiciandan ekran resmi attığı için de zaten otomatik günceldir firmware diye düşündüm. bu bahsettiğin sorun 2023 şubat gibi çözülmüş görünüyor eğer o zamanlarda alıp firmware güncellenmediyse daha sonra güncellendiyse senin dediğin gibi ekstra hızlı azalmış olabilir.

@Ghost. hocam belgede yazan servise bir ulaşıp sorun konuyu daha sağlıklı olur. onların bu hesaplama vs. konusunda bir araçları falan vardır illaki

Normal diyenlerin kaçı bu sayıları görmüş de normal diyor? 169 TBW bu disk için bir şey değil. %90 altına normal şartlarda inmemesi lazım, inmesinin tek sebebi diskin alev alev yanıyor olması. Sağlığı düşüren ve disk problemlerine sebep olan en büyük etken sıcaklıktır. Ben disklerimi soğuk tutmak için m2 soğutucu olarak HR-09 2280 Pro kullanıyorum, pad olarak da Pullsar İce Dragon Ultra kullanıyorum üzerlerine de Arctic P14 Max fan ile hava üfletiyorum kış aylarında 35 derece yaz aylarında 40 derece altında kapalı kasa da tutuyorum.

Normal diyenlerin kaçı bu sayıları görmüş de normal diyor? 169 TBW bu disk için bir şey değil. %90 altına normal şartlarda inmemesi lazım, inmesinin tek sebebi diskin alev alev yanıyor olması. Sağlığı düşüren ve disk problemlerine sebep olan en büyük etken sıcaklıktır. Ben disklerimi soğuk tutmak için m2 soğutucu olarak HR-09 2280 Pro kullanıyorum, pad olarak da Pullsar İce Dragon Ultra kullanıyorum üzerlerine de Arctic P14 Max fan ile hava üfletiyorum kış aylarında 35 derece yaz aylarında 40 derece altında kapalı kasa da tutuyorum.
Aşağı yukarı görseldeki sıcaklık değerleri oluyor bende maksimum yanlış hatırlamıyorsam yükte 63-64 civarı filan görmüştür
Sanırım en iyisi garantiye yollamak olacak

Wintoys için önerdiğim ayarlar ve SSD Booster'daki şu ayarları yapabilirsin. SSD gereksiz dosya kopyalamasını azaltır.

Kendi kullandığım ayarları paylaştım. Bu uygulamanın tek kötü yanı, ana disk hariç diğer SSD'leri tanıyamıyor. Belki ileride ayar getirirler.

Wintoys ve SSD Booster'ın ayarları değiştirirken sorun yaşamaması için yönetici olarak çalıştırmayı unutmayın.

2026-06-13_00-26.webp

Gen4 veya Gen5 SSD'lerde anakart ile gelen veya basit alüminyum kutulu soğutucular çok da iş yapmıyor. Gen5'ler için olan fanlı, kule tipi soğutuculara benzeyen şeyler iş yapar. Ayrıca sıvı soğutma varsa, kasa soğutmasına da bir etkisi yok. Sıvı soğutma yerine kule tipine geçmek, yazın çok toz olmayan bir yere kasayı koyup yan camı açarak kullanmak da bir seçenek.

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

O kadar detaya kimsenin uğraşacağını sanmadığım gibi, sıcaklığın SSD ömrünü düşürdüğünü de ilk defa sizden görüyorum. Sıcaklık genelde performansı düşürüyor olması lazım. Yine de bu konuda detaylı bilgileri bilmek isterim. Böyle bir şey varsa ona göre de kendim bazı ayarlar yapacağım da, bahsettiğiniz soğutucuları yerelde bulmak gerçekten çok zor. Satışı yok gibi bir şey.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu da benim SSD'nin değerleri. Arkadaşdan daha az veri yazmışım. Okunan veri daha çok.
Bu konularda bilgim çok kıt, ama yazılan/okunan veriye göre genelde ömrü gidiyor diye biliyorum. Arkadaş bence bayağı da veri yazmış.

2026-06-13_01-24.webp

Kendi soğutucu üst kısmı dışında şu soğutucu var. Bu konuda varsa tavsiye de almak isterim. Oyunlarda 50-53'leri gördüğü oluyor. Yan kapağı çoğu zaman açık kullanıyorum. Gerçi benim sıvı soğutmadan kurtulup, hava soğutmaya geçmem lazım. Ama beceremem diye bulaşmıyorum. Bunlara düzgün bir fan üflemediği sürece çok da işe yaramıyor gibi geldi.

Okurken 51-52, yazarken de 53-55'lere kadar çıktı. Sürece bağlı da artmış olabilir tam anlamıyorum. Normalde bu değerlerde kırmızı uyarı veriyordu. Gerçi Kingston'un uygulaması da olabilir hatırlayamadım.

2026-06-13_01-41.webp

Son düzenleme:
O kadar detaya kimsenin uğraşacağını sanmadığım gibi,
Gerek yok zaten klasik anakart soğutucular yeterli, anakartta soğutucu yoksa harici linkini attığın hiç yoktan iyidir ama en azından OD Cooling Zero M15 gibi bir şey olsa iyi olur.
sıcaklığın SSD ömrünü düşürdüğünü de ilk defa sizden görüyorum.
Sıcaklık direkt etkiliyor hem performansı hemde sağlığı.
Teknik kısmını benim anlatmam çok zor çünkü ssd de inanılmaz bir fizik var, basitçe söylersem, veri elektronlar sayesinde depolandığı için sıcaklık elektron sızmasına yol açıyor, sızma olunca kayıp oluyor basitçe.
Bu da benim SSD'nin değerleri. Arkadaşdan daha az veri yazmışım. Okunan veri daha çok.
Bu konularda bilgim çok kıt, ama yazılan/okunan veriye göre genelde ömrü gidiyor diye biliyorum.
Evet asıl ömrü götüren yazma ama yazmanın nasıl olduğu ömrü belirler 100Tb veriyi büyük parçalar halinde almak ile küçük küçük yığınla halinde almak arasında fark var 2.si daha hızlı ömrü götürüyor.
Arkadaş bence bayağı da veri yazmış.

Alıntıyı görüntüle

Kendi soğutucu üst kısmı dışında şu soğutucu var. Bu konuda varsa tavsiye de almak isterim. Oyunlarda 50-53'leri gördüğü oluyor.
Ben olsam 45 derece üstünü istemezdim.
Yan kapağı çoğu zaman açık kullanıyorum. Gerçi benim sıvı soğutmadan kurtulup, hava soğutmaya geçmem lazım. Ama beceremem diye bulaşmıyorum. Bunlara düzgün bir fan üflemediği sürece çok da işe yaramıyor gibi geldi.
M2 çok sıcak bir gpu nun altında kalmadıkça heatsink yeter fana gerek kalmaz ama heatsink ile ssd arasında güzel bir pad olmalı. Zaten orta seviye mesela Aorus b850 elite ice gibi bu anakartlarda kendi soğutucu bloğu var padleri de iyi.

Gerek yok zaten klasik anakart soğutucular yeterli, anakartta soğutucu yoksa harici linkini attığın hiç yoktan iyidir ama en azından OD Cooling Zero M15 gibi bir şey olsa iyi olur.

Sıcaklık direkt etkiliyor hem performansı hemde sağlığı.
Teknik kısmını benim anlatmam çok zor çünkü ssd de inanılmaz bir fizik var, basitçe söylersem, veri elektronlar sayesinde depolandığı için sıcaklık elektron sızmasına yol açıyor, sızma olunca kayıp oluyor basitçe.

Evet asıl ömrü götüren yazma ama yazmanın nasıl olduğu ömrü belirler 100Tb veriyi büyük parçalar halinde almak ile küçük küçük yığınla halinde almak arasında fark var 2.si daha hızlı ömrü götürüyor.

Ben olsam 45 derece üstünü istemezdim.

M2 çok sıcak bir gpu nun altında kalmadıkça heatsink yeter fana gerek kalmaz ama heatsink ile ssd arasında güzel bir pad olmalı. Zaten orta seviye mesela Aorus b850 elite ice gibi bu anakartlarda kendi soğutucu bloğu var padleri de iyi.
Ped olarak ne öneririsiniz? Ben Enermax ile gelenleri takmıştım, ama biraz zorlamıştı. Belki bir miktar kaymıştır. Gerçi benim asıl sorunum sıvı soğutma ve radyatörleri, ondan kurtulsam daha iyi olacak.

Bir de enermax yerine şunu alsam mı diye düşünmeye başladım. Yorumları da iyi.

Ped olarak ne öneririsiniz? Ben Enermax ile gelenleri takmıştım, ama biraz zorlamıştı. Belki bir miktar kaymıştır. Gerçi benim asıl sorunum sıvı soğutma ve radyatörleri, ondan kurtulsam daha iyi olacak.
Pullsar Ice Dragon Ultra kullanıyorum, öneririm.
Bir de enermax yerine şunu alsam mı diye düşünmeye başladım. Yorumları da iyi.
Yorumları iyi ama denemek lazım, kullanmadım.

Emin değilim ancak sıcaklığın yüzünden öyle gösteriyor da olabilir.
1781307517133.webp

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,218,093
Üyeler
197,366
Son üye
htepe84
Geri