Neler Yeni

Rehber CUSTOM KLAVYE TOPLAMA REHBERİ uWu

KasapBey

80+ Silver
Katılım
16 Mayıs 2022
Mesajlar
2,588
Dahası  
Reaksiyon skoru
857
İsim
Kasap Bey
İlgilendiği Kategoriler
Grafik tasarım.
Okuyamadım ama süper gibi duruyor.
 

eyupefe3

80+ Gold
Katılım
5 Şubat 2021
Mesajlar
6,609
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,879
İsim
eyup efe
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları - İşlemci

freygasm

80+ Gold
Katılım
18 Temmuz 2022
Mesajlar
7,122
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,915
İsim
yusuf ecer
Eline sağlık abi okumadım ama
1704736607377.png

Mesaj otomatik birleştirildi:

Okuyamadım ama süper gibi duruyor.
1704736617491.png

Teşekkür ederim :D
 

ridvan k

80+ Bronze
Katılım
6 Aralık 2022
Mesajlar
1,073
Öncelikle hepinize selamlar, bu konuyu açmamın sebebi herhangi bir forumda beni tatmin edecek detaylarda bir konu görememem, Türkiye'de bu hobinin yaygın olmaması ve forumda bu işe merak salmış ama çok bilgisi olmayan arkadaşlara da bir rehber olabilmek. Ayrıca konunun sonunda da günümüz şartlarında alınabilecek güzel boardlar ve switchler önereceğim.

Custom klavye nedir? Hazır klavyelere göre artıları, eksileri nelerdir?
+ Hazır klavyelere göre çok güzel basım hissi sunması.
+ Daha uzun vadeli olması.
+ Tek bir board ile istediğiniz her klavyeyi kullanabilme imkanı.
+ Tamamiyle kendi istediğiniz görünüş, uyum şansı.
+ Kendinizin yaptığını bildiğiniz klavyeyi kullanma zevki.
- Hazır klavyelere göre masraflı olabilir.
- Garanti durumu yok gibi bir şey.
- QMK/VIA (Bunu konunun devamında açıklayacağım) open source klavye sayısı bir elin 5 parmağını geçmez; olanlarda overpriced.
- Türkiye'de çok iyi ürünler bulamayacağınız için yurtdışından almak gibi bir zorunluluk doğuyor bu da ekstra kargo süresi ve ek vergiler demek.


Custom klavye toplamak için nelere ihtiyacım var?
+Barebone (Klavyenin iskeleti ve pcbsi bu kısımda)
+Switchler
+Keycapsler
+Modlamak için araç gereç; bunu da yine konunun ilerleyen kısımlarında açıklayacağım.

Barebone, PCB nedir?
Barebone'u bilgisayar üzerinden anlatacak olursam klavyemizin kasası ve anakartıdır. Barebone kitlerinde switch ve keycaps bulunmaz. Custom klavyede en önemli parçalardan demek doğru olur. İyi bir barebone size çok uzun vadeli kullanım sunar ve hepimizin aradığı THOCKY sese ulaşmamızı sağlayacaktır. Bareboneları da 4e ayırabilirim bunlar;
+
Trimode boardlar (Wireless-Bluetooth-Wired)
+Plastik boardlar
Hafif ve ucuz olması ile ön plana çıkar, aluminyum kasalar kadar kaliteli olmaları ve thocky ses profili sunmaları zordur.
+
Alu boardlar
Ağır ama malzeme kalitesini hissedeceğiniz boardlardır, thocky sese sizi çok kolay ulaştırabilecek boardlardır.
+
QMK/VIA boardlar (QMK/VIA boardlarda trimode bulunan 3-4model var ve onlar da cracked qmk olarak geçiyor)
QMK/VIA'yı basitçe açıklamam gerekir ise; open source bir firmwaredir. Custom keyboardların %80-90lık bir kısmı çin menşeii ve çinli abilerimiz open source yazılımı pek tercih etmiyor ve masraflı bir işlem. Ne işe yaradığı konusuna gelecek olursam; herhangi bir limitiniz olmadan istediğiniz keymapi yapabilir, tüm sisteminizle senkron rgb profilleri kullanabilir, kendi yazılımınız veya diğer uygulamalarla senkron bir şekilde klavyenizi kullanabilirsiniz. Hepimiz keychronların neden bu kadar pahalı olduğunu sorgulamışızdır, bunun en başlıca sebeplerinden biri bu. Normalde trimode klavyelerde QMK/VIA mümkün değil. KEYCHRON abimiz qmk-trimodeu gatekeepliyor resmen (Her ne kadar cracked da olsa)


Alıntıyı görüntüle

Switch nedir? Nasıl seçilir? Türleri nelerdir?
Switchler klavyemizin keycapslerini taktığımız, keystrokelarımızı pcbye ileten parçalardır. Switchler uygulanan direnç, ses profiller ve hissiyatlar olarak değişkenlik gösterir. Her bir switch size farklı bir deneyim sunar ve bu switchleri de 3 ana başlığa ayırabiliriz.
+Tactile switchler
Clicky ve linear switch arası switchlerdir. Ses konusunda linearı, diğer konularda clicky switchleri andırır. Buna örnek olarak cherry mx brownu örnek verebilirim.
+Linear switchler
Clickye göre daha sessiz ve yumuşak basım hislerine sahiptir, son zamanlarda oyunlar ve günlük kullanım için en safe seçim haline gelmiş switchlerdir. Buna örnek olarak cherry mx red-gateron yellowları örnek verebilirim.
+Clicky switchler
Mekanik klavyeler ilk Türkiye'ye girdiğinde insanların dikkatini çeken ve çoğunluğun kullandığı sesli switchlerdir. Switchi hissetmek daha kolaydır,daha çok direnç ister ve gecikmesi lineara göre fazladır. Buna örnek olarak hazır klavyelerdeki blue switchi verebilirim. (Evet,evet o discordda arkadaşınız yazı yazdığında duyduğunuz TAK TAK TAK DİYE clicky sesler bu tür switchlerden geliyor :D)

Keycaps nedir? Nasıl seçilir?
Keycaps klavyemizin ana görüntüsünü oluşturan ve parmaklarımızın haşır neşir olduğu kısımdır. Keycapsler de azımsanmayacak derecede önemlidir. Keycapsler sese katkı sağlayabilir, iyi keycapsler çok uzun yıllar boyunca sizi götürebilir. PBT ve abs olarak ikiye ayrılır. PBT absye göre daha dayanıklı ve pahalıdır. Uzun yıllar silinme yapmaz. Keycaps seçme işi kısaca sizin zevkinize,alışkanlıklarınıza ve bütçenize bakıyor. Keycapsleri de profil olarak bir kaç başlığa ayırabiliriz.
+
SA
Adından da anlaşıldığı gibi SA ben geldim dercesine en yüksek keycaps profilidir. Günlük yazım işlerinde çok ergonomik diyemem ama klavyeye çok güzel bir tokluk katar. Bu profile günlük kullanım için çok rahat olmadığından ASA keycapsler üretildi, aynı yüksekliklerde cherry tarzı rahat bir profil diyebilirim.
+
OEM
Cherry kadar safe bir picktir, uyum sağlamak kolaydır. Ucuz ve çeşit bulması kolay bir keycapstir.
+
OSA
Cherry kadar olmasa da bu da rahat bir keycapstir, çok da yüksek değildir.
+
CHERRY
Evet cherry,cherry diye yırtındığım profil budur. Hayatınız boyunca kullandığınız klavyelerin hepsinin keycapsi ya oem ya cherrydir. En safe picktir ama kaliteli almak isterseniz ücretleri yüksek olabilir.
+
XDA
Estetiğe hitap eden düşük profil bir keycapstir, diğer keycapsler kadar tok ses vermez ama klavyeye çok kibar bir hava katar.
+
DSA
Neredeyse en düşük profil keycapslerdir, laptop kullanıcılarını tatmin edebilir, sesi pek tok değildir.
Ayrıca bunlara ek olarak mda,kat,kam profilleri vs gibi çok fazla profil var fakat kafa karışıklığı olmasın diye bizim işimizi görecek ve piyasada yaygın olarak bulabileceğimiz keycapsleri ekledim.
Alıntıyı görüntüle

Klavye modlamak ne demek? Nasıl modlanır? Nelere ihtiyacım var?
Mod işlemi custom klavyelerin tamamlayıcı, nokta koyan unsurudur. Doğru yapılmış bir mod o klavyemize belki %50ye kadar katkı sağlayabilir. Hepimizin aradığı o thocky-poppy sese ulaşmanıza katkısı büyüktür. Nasıl klavyemi modlayabilirim diyecek olursanız da sizi aşağıya bekliyorum:)
1. LUBE
Lube klavye modları arasında en önemli ve fark yaratan modlardan biridir. Switchler ve stabilizerlar üzerinde uygulanır. Lube'u günlük hayatımızdan bildiğimiz yağlama işlemi olarak açıklayabilirim. Switchler eğer lubelu değilse istemediğimiz rattleing sorunları oluşturup çok iğrenç sesler verebilir. Hazır alınan hotswap olmayan klavyenizdeki ses ile videolarda gördüğünüz custom klavyeler arasındaki ses farkının en büyük sebeplerinden biri budur. Genelde cherry varyantı switchler için krytox205g0 lube kullanırız. Ekstra masraf istemezseniz piyasada çok güzel factory lubed switchler de mevcut. Aşağıya lube işlemini anlatan bir video bırakıyorum.
Switch nasıl lubelanır?
2. COTTON-FOAM MODE
Klavyemizin kasası içinde yaptığımız moddur. Bunu da basitçe açıklamam gerekirse pcbnin altına cotton veya yaygın olarak eva foam koyup sesi derinleştirip toklaştıran bir moddur. Barebone aldığınızda çok giriş seviye değil ise içerisinde foam mode için ekstralar ile gelir. Cotton ise bildiğimiz pamuk, klavye kasasını açıp tabanına yerleştiriyoruz. İki modeu aynı anda yapanlar var ama ben ikisinden birini yapmayı tercih ederim. Yine aşağıya videoyu ekliyorum.
Foam mode nasıl yapılır?

3. STABILIZER MODLARI
Stabilizerlar klavyenin tabiri caizse en nazlı ve baş ağrıtan kısmıdır. Stabilizer dediğimiz şey ise klavyedeki space-enter gibi +2u(u'yu klavyedeki tuşların ölçüsü olarak düşünebilirsiniz.) keylerin sallanmaması için altına konulan sağ ve soldaki destek yerleridir. Bunlar da switchler gibi lube ister ve lubesuz bir stabilizer sizi space basmaktan soğutabilir. Akko ve monsgeek barebone-klavyelerde gelen stabilizerlar genelde çok iyi tatmin edicidir.
4. TEMPEST TAPE MODE
Yapabileceğiniz en fp modedur. Klavyeye popy bir ses katar(Bu sesi nasıl tanımlarım bilmiyorum ama bant açarken gelen tatlı hışırtı sesi gibi diyebilirim). Bildiğiniz kağıt bandı alıyorsunuz ve pcbnin altına 3kat çekiyorsunuz. Bağlantı noktalarını makasla kesip kabloları yerine takıyorsunuz. Görsel ile çok kolay anlayacağınız için;
Alıntıyı görüntüle

5. FORCE BREAK MODE
Diğer modlara göre spesifik bir modedur. Genelde aluminyum kasalarda vida yerlerine yapışkan yapıştırıp pingy ve metalin metale temasla çıkan sesi kesip yumuşatmak için yapılır. Yine foto ekleyeceğim;
Alıntıyı görüntüle
6.
KINETIC SAND-PLAYDOOH MODE
Bu mod ise çok fazla önermediğim ama sese katkısı olan ucuz bir mod. Kinetik kum veya playdooh oyun hamuru alıyorsunuz ve kasanın alt kısmına yerleştiriyorsunuz. Aradığımız thocky sese yine katkısı mevcut.
Alıntıyı görüntüle


Eveeet bütün soru işaretlerini giderdiğimize göre bu ürünlere nereden nasıl ulaşacağımıza ve öneri-yardımlaşma kısmımıza gelelim. Öncelikle önereceğim buildler Türkiye şartlarında alabileceğimiz, kurabileceğimiz buildler olcak. Yoksa size neler neler çıkarırım da işte :') Bildiğiniz üzere yakın zamanda forumda şöyle bir konu açmıştım;
Yurt dışından uygun klavye almak konuyu inceleyebilir ve belirttiğim sitelerden istediğiniz layoutta bir barebone alabilirsiniz uygun bir şekilde. Switchler ve keycapsleri aliexpress ilk alışveriş indirimi ile almanızı şiddetle tavsiye ederim. Tabi bütçesi çok olan dostarım KBDfans-akkogear gibi sitelerden de alabilir.

BAREBONE ÖNERİLERİ
Öncelikle başında şunu belirtmek isterim ki bu konu tamamen kendi klavyesini toplamak isteyenlere hitap ediyor. Evet daha ucuz yollu hazır hotswap klavye alıp da geçebilirsiniz ama bu kalitelerde olmasını beklememelisiniz. Bütçe isteyen bir hobi olduğu için önerilerime bütçesi yetmeyen dostlarım hazır bir board alıp belirttiğim modları yapıp, bütçesi olduğunda istediği keycaps-switchi ekleyip de devam edebilir. Barebone dediğim gibi sizi uzun yıllar götürebilecek bir parça, bu benim önem verdiğim bir husus olduğu için önerilerim düşük bütçeden çok fiyat performans odaklı olacak. Her kesime uygun şekilde %60-65-75-TKL-%96 buildler ekleyeceğim ama çoğunluk %75 olcak. Ayrıca belirtmek isterim ki %75 klavye klavyede tam bir sweet spottur. Ne çok büyük ne çok küçük. Önerim %75 bir boarda yönelmeniz olur. Her neyse.

%60-65 BAREBONE ÖNERİLERİ
+Fiyat performansın baş harfi olan gmk67 boardumuz ile başlayacağım. Bugünün kuru ile 1000tl civarlarına geliyor 24wg24 kodu ile. %60-65 arayan cs-valorant tayfa için çok güzel giriş seviye bir başlangıç boardu.
GMK67
+Eğer %60-65e ihtiyaç duyuyor daha iyi ve alu bir case isterseniz de GAINSWG12 kodu ile 2100tlye geliyor;
AKKO ACR PRO 68
%75 BAREBONE ÖNERİLERİ
+Başlangıcı yine alu bir case ile yapmak istiyorum. Bugünlerde konuların altında herkese önerdiğim leobog hi75 ile başlayalım. Flex pcbsi olduğundan dolayı diğer alu caselere göre daha thocky bir ses sunuyor. Eksi yönü wireless mevcut değil, aliexpresste bulabilirsiniz lakin 1000tl ekstra vermeye gerek yok. Kalitesi orta üzerinde bir board. Yine GAINSWG12 kodu ile bugünün kuruyla 1950tlye geliyor;
LEOBOG HI75
+Leobog kadar tok ses vermese çok güzel bir ses profili alacağınız bir board olan monsgeeke gelelim. Leoboga göre çok daha iyi bir pcb ve qcsi mevcut. Konu başında garantisi yok gibi düşünebilirsiniz dememin sebebi bazı firmalar garanti sunuyor ve bu klavyemiz de onlardan biri.(1yılda olsa garanti garantidir) Monsgeek m1(QMK/VIA ama trimode yok) ve Monsgeek m1w (Trimode)
MONSGEEK M1
MONSGEEK M1W
+Ayrıca indirim zamanlarında da m1wnin piano pro switchler ile full hali 135dolara geliyor ki bence bedava;
M1W FULLY ASSEMBLED
+Plastik olsun wirelessden vazgeçemem diyen dostlarımı da düşündüm ve 10000MAH gibi devasa bir bataryaya sahip bugünkü kur ile 1800tl;
FEKER IK75 PRO
TKL BAREBONE ÖNERİLERİ
Bu kısımda fazla bir önerim olmayacak, Türkiye şartlarında alabileceğimiz çok fazla iyi model yok. Farklı bütçelere hitap edecek barebonelar ekliyorum;
+Üzgünüm yine alu bir case ile başlıyorum.

MONSGEEK M3W trimode versiyon, indirimde 100dolara geliyor
MONSGEEK M3 QMK/VIA qmk versiyon yine indirimde 95dolara geliyor kargo ile.

%96-100 BAREBONE ÖNERİLERİ
+Numpadsiz yapamam diyen yazılımcıları da düşündüm ve size de bir kaç farklı seçenek sunacağım.
MONSGEEK MG108W kargo ile 45dolara geliyor, üzecek bir board değil kesinlikle. Kupon varsa daha uyguna gelebilir buradan; Banggood linki
+Alu bir case isterseniz de;

MONSGEEK M5 kargo ile 145 dolara geliyor qmk ve full size. Bir yazılımcı için Türkiye şartlarında çok büyük nimet.
Ek olarak belirtmek isterim ki gözden kaçırdığım ve görmediğim başka boardlar da olabilir aliexpresste. Merak ettiğiniz veya dikkatinizi çeken bir board olursa belirtebilirsiniz. Aliexpress ve bangoodda da çok fazla seçenek var.

SWITCH ÖNERİLERİ
Hepimiz ses tokluğuna doymak için buradayız diye düşünüyorum ve switch önerilerimi ona göre yapacağım. Bu switchleri de yine aliexpress-banggood-amazon ve konuda belirttiğim sitelerden alabilirsiniz. Aliexpresste daha uygun oluyor.
+Akko creamyellow
+Gateron milky yellow-gateron v3 pro
+MMD princess
+Holy panda
+KTT KANG white
+Akko piano pro
+Akko purple
+Leobog graywood
+ Gateron oil king(Fiyata bakıp sövmeyin lütfen)
+ Gateron black


STABILIZER ÖNERİLERİ
Klavyeyi bebek gibi yapıp hurda bir space bırakmak olmaz;) Eğer stableriniz sizi tatmin etmiyor ise önerilerim;
+ DUROCK v2 stabs (BAYILIYORUM)
+ Gateron ink v2
+ MMD princess
+TX (Rev. 3)
+Akko stabilizerları
Ek bilgi; stabilizerları alırken klavye layout ve tuş boylarınıza dikkat edin. U ile belirtilen ölçüler uyuşmazsa boşa almış olursunuz.

KEYCAPS ÖNERİLERİ
Bu kısımda bir öneride bulunmayacağım ama seçiminizde size yardım edecek bilgiler vereceğim. CHERRY-OEM-ASA keycapsler hepimizin alışkan olduğu, günlük kullanımda hayatımızda çokça olan switchler. Ses tokluğu açısından da en başarılı 3profil. Seçimlerinizi bunlara göre ve bütçenize göre de pbt-abs şeklinde yapabilirsiniz. Tamamen size kalmış.
2saattir konuyu yazıyorum, illa eksiklerim yanlışlarım olabilir mazur görün lütfen :) Aklınıza takılan merak ettiğiniz bir soru olur ise de sormaktan çekinmeyin, seve seve cevaplarım. Yeterince net ve açıklayıcı olmaya çalıştım. Konu altına da yaptığımız klavyeleri atıp bir showcase yapabiliriz;) Ben de şöyle bırakayım :D (Stabler için lubeum bitti, çok kötü olmadığı için uğraşmıyorum updated versiyonu gelecek)


Mikrofon kötü olsa da bir ses testi :D

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
eline sağlık
 

freygasm

80+ Gold
Katılım
18 Temmuz 2022
Mesajlar
7,122
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,915
İsim
yusuf ecer

Mr.White

80+ Bronze
Katılım
30 Temmuz 2022
Mesajlar
1,245
Amanın da amanınn beklenen rehber gelmiş ellerine sağlık, şimdi beni de bu hastalığa dahil ettin :D
 

freygasm

80+ Gold
Katılım
18 Temmuz 2022
Mesajlar
7,122
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,915
İsim
yusuf ecer

Aykut D.

80+ Gold
Katılım
25 Nisan 2021
Mesajlar
6,355

Mr.White

80+ Bronze
Katılım
30 Temmuz 2022
Mesajlar
1,245
Teşekkür ederim, salalım dedim zehri :D
Bir soru sorayım madem mizar mz60'a masraf etmeye değer mi peki, Switchleri nasıldır Valoda yücelik elodayım bırakmıştım tekrar kasmak istiyorum ona göre girişicem klavyeye :D dersen ki yok değmez birkaç ay sonra komple girebilirim.
 

freygasm

80+ Gold
Katılım
18 Temmuz 2022
Mesajlar
7,122
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,915
İsim
yusuf ecer
Bir soru sorayım madem mizar mz60'a masraf etmeye değer mi peki, Switchleri nasıldır Valoda yücelik elodayım bırakmıştım tekrar kasmak istiyorum ona göre girişicem klavyeye :D dersen ki yok değmez birkaç ay sonra komple girebilirim.
Bence başlangıç için kötü bi board değil. Modlarla güzel şeyler elde edebilirsiniz. Öğrendikten sonra bütçe dahilinde daha iyi şeyler alabilirsiniz.
 

Mr.White

80+ Bronze
Katılım
30 Temmuz 2022
Mesajlar
1,245
Bence başlangıç için kötü bi board değil. Modlarla güzel şeyler elde edebilirsiniz. Öğrendikten sonra bütçe dahilinde daha iyi şeyler alabilirsiniz.
Teşekkür ediyorum bi ara tüm eklediğin linkleri tek tek inceleyip seni rahatsız edebilirim :cool:
 

Arif0

80+ Bronze
Katılım
17 Ocak 2023
Mesajlar
1,150
Dahası  
Reaksiyon skoru
507
Konum
Türkiye?! Dostum gemide yaşıyorum tr ne ya?
İsim
Arif
İlgilendiği Kategoriler
Oyun sonra oyun sonra oyun sonra…. üni snavı?
Eline sağlık da bunu nasıl okuyup bitircez : D
 
Top Bottom