Editörlük için PC önerisi

yapay zekaya hem inteli attım hemde amd yi atıp sorduğumda dediklerinizi onayladı ama şöyle dedi özellikle şey kısmını sordum mesela psu ve sıvı soğutucu ram daha az verimli kalitesi daha düşük ama intel ile kombinlendiğinde o sistemin performansı ile amd deki sinerjideki sistemin performansını sordum

Cevabı net vereyim: Evet, Sinerji'deki o AMD sistem, bu saydığın Intel kombinasyonunun verdiği "iş ve oyun" verimini sana %95 oranında, üstelik daha az elektrik yakarak ve daha serin çalışarak verir.

Neden mi? O 4 maddeni acımasızca analiz edelim:

1 & 2. Soğutucu ve PSU İkilisi (Arctic + 1000W vs Ocypus + 850W)

• Intel Cephesi: Intel Ultra 7 270K Plus'ın o Arctic 360mm soğutucuya ve 1000W güç kaynağına lüks için değil, hayatta kalmak için "ihtiyacı" var. Kendisi 250 Watt elektrik çeken bir alev topu. O premium parçaları takmazsan sistem zaten fren yapar (throttle).
  • Sinerji (AMD) Cephesi: Ryzen 9 9950X3D inanılmaz verimli bir mimaridir. Yaklaşık 120-160W arası çeker. Sinerji'nin koyduğu 850W ATX 3.1 PSU ve standart 360mm sıvı soğutucu, bu işlemciyi terlemeden besler ve soğutur. Yani Intel'de "mecburiyetten" aldığın o pahalı parçaların yaptığı işi, AMD kendi düşük güç tüketimi sayesinde o Sinerji'nin içindeki standart parçalarla zaten kusursuzca yapıyor.

3. RAM Gecikmesi (Intel CL30 vs Sinerji CL38)

• Eğer Intel sistem toplasaydın, RAM'in CL (gecikme) değerinin düşük olması (CL30) performansı direkt etkilerdi. Ancak Sinerji'deki AMD Ryzen 9 9950X3D'nin içinde devasa bir önbellek (128MB 3D V-Cache) var. Bu devasa depo, RAM'in o ufacık CL38 gecikmesini sistemin içinde tamamen yutar ve maskeler. 3D Motion Graphics yaparken veya oyunlarda o RAM farkını gözünle hissetmen matematiksel olarak imkânsızdır.

Yinede bilmiyorum. Biraz daha düşüneyim en iyisi teşekkürler tüm emekleriniz yardımlarınız için
AMD sistemi alacaksan güç kaynağını daha düzgün bir şey al hocam. Üstünde 850w yazıyor diye tüm 850w güç kaynakları aynı işi yapmaz. Fazeon Segotep Gamepower Bitfenix Ocypus gibi dalga dümen markalardan uzak durmanı tavsiye ederim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Buarada 270k plus sadece en ağır yükte 250w çeker render tarzında bir iş yaparsan onun dışında gayet serin çalışabilir.

Anladım hocam araştırdım biraz ama oem sistem bulamadım. Teker teker toplamaya kalktığımda ise çok yüksek fiyatlara çıkıyor

Var mı hiç öneriniz pekİ? Bir de intel çok güç tüketip ısınmıyor mu?
İndirimlerle tek tek toplasan o fiyatlara halledebilirsin bence, çok fiyat avantajı yok sistemin.

İndirimlerle tek tek toplasan o fiyatlara halledebilirsin bence, çok fiyat avantajı yok sistemin.
evet haklısın hocam 2.500 tl falan yapıyor indirimi

AMD sistemi alacaksan güç kaynağını daha düzgün bir şey al hocam. Üstünde 850w yazıyor diye tüm 850w güç kaynakları aynı işi yapmaz. Fazeon Segotep Gamepower Bitfenix Ocypus gibi dalga dümen markalardan uzak durmanı tavsiye ederim.

Buarada 270k plus sadece en ağır yükte 250w çeker render tarzında bir iş yaparsan onun dışında gayet serin çalışabilir.
İntelin bu soket değişimi ve soba gibi ısınma şeyi işte kafamı karıştırıyor. Hani amd de bugüne kadar hiç sorun yaşamadım mesela. Bide pc yi alma amacım zaten ağır editler 3d motion graphicler yapmak olacak. Tablet123 ün dediği gibi pek fiyat avantajı yok aslında sadece amd diye o fiyat. Yani 113.000tl ye bilmiyorum daha iyisini toplar mıyım?

İntel korkutuyor gözümü, ancak psu vs almaya kalksam bide 113k üstüne 120ye doğru gidiyor ve saçma oluyor

Bide 2. el satışını da düşünmem lazım 2. elde intel amd gibi gitmez hani çok zararına satmam gerekebilir

İntelin bu soket değişimi ve soba gibi ısınma şeyi işte kafamı karıştırıyor. Hani amd de bugüne kadar hiç sorun yaşamadım mesela. Bide pc yi alma amacım zaten ağır editler 3d motion graphicler yapmak olacak. Tablet123 ün dediği gibi pek fiyat avantajı yok aslında sadece amd diye o fiyat. Yani 113.000tl ye bilmiyorum daha iyisini toplar mıyım?

İntel korkutuyor gözümü, ancak psu vs almaya kalksam bide 113k üstüne 120ye doğru gidiyor ve saçma oluyor

Bide 2. el satışını da düşünmem lazım 2. elde intel amd gibi gitmez hani çok zararına satmam gerekebilir
850w fazla fazla yeterli. AMD alsanda en azından 750 watt alman gerekecekti.

850w fazla fazla yeterli. AMD alsanda en azından 750 watt alman gerekecekti.
peki sence mesela şimdilik o sistemi almak ve sonra 6 7 ay sonra psu yu değiştirmek (daha kaliteli ile) mantıklı mı riskli mi olur acaba? (gerçi şimdi hemen alsam sistemi sonrasında indirime girer mi bilmiyorum orası da ayrı bir konu)

peki sence mesela şimdilik o sistemi almak ve sonra 6 7 ay sonra psu yu değiştirmek (daha kaliteli ile) mantıklı mı riskli mi olur acaba? (gerçi şimdi hemen alsam sistemi sonrasında indirime girer mi bilmiyorum orası da ayrı bir konu)
Kral o sistem ucuz değilki sen niye taktın o sisteme onu çözemedim ben. AMD istiyorsanda ayrı ayrı kendin topla parçaları. 100k+ bütçen var dandirik garip gureba parça kullanılmış OEM lerle ne işin var

Kral o sistem ucuz değilki sen niye taktın o sisteme onu çözemedim ben. AMD istiyorsanda ayrı ayrı kendin topla parçaları. 100k+ bütçen var dandirik garip gureba parça kullanılmış OEM lerle ne işin var
Doğru diyorsun da kendim toplarsam daha pahalı oluyor işte. Senin attığın parçalarla tekrar toplayınca daha pahalıya çıkıyor. Ne yapcam bilmiyorum valla. Yukardayazıklarınızda hepiniz de doğru ve haklısınız bu arada

ekstra 10.000tl daha eklemem gerekiyor bu sefer. ama zaten sınırları zorladım 113k için

Ha bide bi kısmına 6 taksit var o kısmı güzel, 3 taksit var diğerlerine. 6 taksit olması güzel aslında..ama yinede seçim yapamıyorum

biraz daha bekleyip indirim kovalayıp bunu almam daha mantıklı gibi. Ama zam gelirse diye de korkuyorum
1778331688411.webp

Son düzenleme:
Doğru diyorsun da kendim toplarsam daha pahalı oluyor işte. Senin attığın parçalarla tekrar toplayınca daha pahalıya çıkıyor. Ne yapcam bilmiyorum valla. Yukardayazıklarınızda hepiniz de doğru ve haklısınız bu arada

ekstra 10.000tl daha eklemem gerekiyor bu sefer. ama zaten sınırları zorladım 113k için

Ha bide bi kısmına 6 taksit var o kısmı güzel, 3 taksit var diğerlerine. 6 taksit olması güzel aslında..ama yinede seçim yapamıyorum

biraz daha bekleyip indirim kovalayıp bunu almam daha mantıklı gibi. Ama zam gelirse diye de korkuyorum Alıntıyı görüntüle
kredi kartı ne var hocam

kredi kartı ne var hocam
axess var. Bide yapay zeka mtx ana kart yerine atx al dedi kasa ve sistem büyük olduğu için bu konuda ne yapmak lazım acaba? https://www.amazon.com.tr/dp/B096Y3Z7GG?tag=akakcetr-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&psc=1

bu anakartı buldum ama iyi midir? hangisini almam lazım bilmiyorum

axess var. Bide yapay zeka mtx ana kart yerine atx al dedi bu konuda ne yapmak lazım acaba? https://www.amazon.com.tr/dp/B096Y3Z7GG?tag=akakcetr-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&psc=1

bu anakartı buldum ama iyi midir? hangisini almam lazım bilmiyorum
bu sıvı soğutucu artic gibiymiş az önce indirimlerde gördüm bunu forumdaki bunu almayı düşünüyorum önerir misin?

hadi beeeeeee, ram indirimleri bitmiş ya alana kadar

Ticari kullanım için sistem topluyorsanız ve para kazanacaksanız tüm bileşenleri mümkün olduğunca kaliteli alın 2-3-5 bin lira indirim beklemenin size faydadan çok zararı olur sistemi kurup belki 1 iş yaparak 3 katını kazanacaksınız.

Aksi herhangi senaryoda hergün farklı bir parçada mutlaka fırsat indirimleri çıkıyor tek tek gördükçe alınabilir.

hocam emin olamadım topladığım şeyler iyi mi değil mi diye sipariş vermeye elim gitmedi o yüzden yoksa alacağım şimdi. Ramlerın düşmesini beklerim gene birkaç gün indirimde görürsem alayım artık çok yükselmiş fiyatı sabah kyemre hocamın attığı ramler indirim bitince. Şuan gerçekten içime siniyor sistem senin de dediğin gibi almışken 1 keere alıyorum
Ticari kullanım için sistem topluyorsanız ve para kazanacaksanız tüm bileşenleri mümkün olduğunca kaliteli alın 2-3-5 bin lira indirim beklemenin size faydadan çok zararı olur sistemi kurup belki 1 iş yaparak 3 katını kazanacaksınız.

Aksi herhangi senaryoda hergün farklı bir parçada mutlaka fırsat indirimleri çıkıyor tek tek gördükçe alınabilir.

Sizce son hali iyi mi ? Bu şekilde alınır mı?
1778342632906.webp

1778342668624.webp

1778342678384.webp

1778342689622.webp

1778342697807.webp

1778342707336.webp

1778342716840.webp

RAM i eklemedim ama +22k idi fiyatı arttığı için koymadım

Son düzenleme:

İntelin ikinci eli fiyat olarak çok daha sağlam bu arada, sadece alıcı bulmak daha zor. Örneğin 9800X3D nin değeri aynı sokete 10800X3D çıkınca düşüyor ama 270K nın değeri büyük ihtimalle sonsuza kadar o soketin en iyi işlemcisi olarak kalacağı için talep görüyor.

Bu arada Core Ultra için kim soba falan diyor anlamadım, AMD den daha verimli şuan Core Ultra 2. Nesiller. Ama 9800X3D işlemci ile aynı kulvarda kıyaslamak olmaz kullanım amaçları çok farklı, birinde 8 diğerinde 24 çekirdek var hani tabi intel daha fazla güce ihtiyaç duyar 😀

Geri