Dostlar selamlar ramler ile ilgili durum malum. 7800X 3D 5070Ti 32GB bir sistemim var 1.5 yıl kadar önce toplamıştım. O zamanlar 32 standart, ram zaten kolay gerektiğinde 64'e çıkarım diye 2x16 Patriot Viper DDR5 alıp geçmiştim. Şu an günlük işimde neredeyse her zaman ram kullanımım 90%'ı aşıyor, kullandığım program sık sık memory pressure hatası veriyor, bu yüzden 64GB'a çıkmak istiyorum. Anakartım MSI Tomahawk X670E. 4 ram slotu var aslında ama her yerde DDR5'de 4 slotun çok sıkıntı olduğunu, her gün sürekli mavi ekran yiyeceğimi falan okudum birkaç yerde. Oyun performansı ve gecikmesi çok umrumda değil ama stabil olması önemli. Bu durumda benim yerimde olsanız 16'lık iki modül daha alıp toplam 4 modülde 64 mü yapardınız yoksa elimdekileri yok paradan satıp zararı kabul edip 2x32'ye mi geçmeliyim?
Eğer 4 slotla idare edebilmenin bir yolu varsa burada modüllerin teknik özelliklerinin ne kadar sert eşleşmesi gerekiyor? Kapasite, mhz, CL gibi değerlerin hepsinin katı bir şekilde aynı olması gerekli mi? Ya da bunlar aynıysa bile farklı model modülleri birleştirmekte başka sorunlar yaşar mıyım?
Son olarak ramleri satın alma konusunda bir tavsiyeniz olur mu? Fiyatlar absürt yapacak bir şey yok ama mesela ikinci el önerir misiniz MemTest vesaire yaptırıp kullanılmış ram sizce alınabilir mi yoksa sadece elden ve sıfır, garantili ürünleri mi değerlendireyim. Genel olarak 64gbye nasıl çıkmamı önerirsiniz?
Eğer 4 slotla idare edebilmenin bir yolu varsa burada modüllerin teknik özelliklerinin ne kadar sert eşleşmesi gerekiyor? Kapasite, mhz, CL gibi değerlerin hepsinin katı bir şekilde aynı olması gerekli mi? Ya da bunlar aynıysa bile farklı model modülleri birleştirmekte başka sorunlar yaşar mıyım?
Son olarak ramleri satın alma konusunda bir tavsiyeniz olur mu? Fiyatlar absürt yapacak bir şey yok ama mesela ikinci el önerir misiniz MemTest vesaire yaptırıp kullanılmış ram sizce alınabilir mi yoksa sadece elden ve sıfır, garantili ürünleri mi değerlendireyim. Genel olarak 64gbye nasıl çıkmamı önerirsiniz?