goksel53
80+ Silver
- Reaksiyon skoru
- 908
Herkese selamlar,
Uzun zamandır bu platformda hem insanlara yardımcı olmak hem de donanım dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmek için vakit geçiriyordum. Ancak son dönemde forumun genel işleyişi, kitlesi ve bilgi kalitesi konusunda ciddi bir vizyon kayması yaşandığını üzülerek gözlemliyorum. Bu durum, benim için artık burada vakit geçirmenin bir anlamı kalmadığı nokrasına geldi.
Bu kararı almamdaki temel sebepleri açıkça paylaşmak isterim:
Uzun zamandır bu platformda hem insanlara yardımcı olmak hem de donanım dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmek için vakit geçiriyordum. Ancak son dönemde forumun genel işleyişi, kitlesi ve bilgi kalitesi konusunda ciddi bir vizyon kayması yaşandığını üzülerek gözlemliyorum. Bu durum, benim için artık burada vakit geçirmenin bir anlamı kalmadığı nokrasına geldi.
Bu kararı almamdaki temel sebepleri açıkça paylaşmak isterim:
- Yardımlaşma Kültürünün Yerini Alan Toksik Kitle: Forumun temel amacı olan yardımlaşma ve bilgi paylaşımı, ne yazık ki yerini sürekli bir tartışma, ego tatmini ve toksik bir iletişim diline bıraktı. Yapıcı eleştiri yapmak veya teknik bir konuyu tartışmak artık neredeyse imkansız hale geldi.
- Kendi Parçasını Övme Sendromu: Forumdaki en büyük sorunlardan biri, kullanıcıların objektif kriterleri ve teknik verileri tamamen bir kenara bırakması. Birçok kişi, kendi bilgisayarında hangi donanım takılıysa en iyisinin o olduğunu iddia ediyor. Kendi kullandığı markayı veya modeli körü körüne savunup fanboyluk yapmak, ne yazık ki doğru bilginin önüne geçmiş durumda.
- Teknik Veri Yerine Kişisel Yorumlar: Donanım dünyası tamamen sayılar, testler, sıcaklık değerleri ve mühendislik verileri üzerine kuruludur. Ancak forumda teknik analiz yerine tamamen "bence, bence öyle değil" mantığıyla, hiçbir veriye dayanmayan şahsi yorumlar havada uçuşuyor. Bu kulaktan dolma ve taraflı bilgiler, rehberlik arayan yeni ve bilgisiz kullanıcılara faydadan çok zarar veriyor.
- Kullanıcıların Maddi Zarara Uğratılması: Beni en çok üzen şey ise, buraya binbir güçlükle biriktirdiği bütçeyle sistem toplama tavsiyesi almaya gelen insanların, fanboylar ve kulaktan dolma bilgilerle konuşan kişiler yüzünden yanlış yönlendirilmesi. Yanlış donanım seçimi yüzünden insanların parası ve emeği çöpe gidiyor, buna ortak olmak istemiyorum.
- Hazırcılık ve Araştırma Tembelliği: Forumda artık iki dakika Google aramasıyla bulunabilecek ya da daha önce yüz kere açılmış konuların arkası arkasıya açılmasından, arama butonunu kullanma kültürünün tamamen yok olmasından yoruldum. Bilgi üretmeye değil, sürekli aynı temel şeyleri tekrarlamaya başlayan bir döngüye girdik.
- Beni bu karara iten en büyük etkenlerden biri de, forumda mantar gibi çoğalan her şeyi en iyi ben bilirim odaklı sözde uzmanlar. Karşısındaki insanın tecrübesine, sunduğu teknik verilere veya uluslararası test sonuçlarına zerre saygı duymayan, kendisini platformun en büyük bilgisayarcısı ilan etmiş sabit fikirli bir kitle var. Bu insanlara hiçbir alternatifi, hiçbir karşı fikri kabul ettiremiyorsunuz. Donanım dünyası sürekli gelişen ve esnek olmayı gerektiren bir alan olmasına rağmen, kendi sığ doğrularını mutlak gerçekmiş gibi dayatan, hatasını asla kabul etmeyen bu egolarla her gün laf anlatmaya çalışmaktan yoruldum. Burası artık bilgi paylaşılan bir platform değil, cehaletin ve egonun yarıştırıldığı bir yer haline gelmiş.
- İşin daha da acı tarafı, forumun artık yardımlaşma yerinden ziyade tam bir 'bilgisayar yarıştırma' platformuna dönüşmüş olması. İnsanlar donanımlarını ihtiyaçlarına göre değil, forumda birbirlerine hava atmak için seçer hale geldi. Sırf buradaki bazı kullanıcıların imzasında veya konularında RTX 5090, RTX 5080 gördüğü için; elinde aslında her işini fazlasıyla gören bir RTX 4070’i olan genç kardeşlerimiz kendini ezik, eksik ve yetersiz hissediyor. Bu yapay kıyaslama ortamı yüzünden insanlar hiç ihtiyaçları olmadığı halde sırf 'en iyisi bende olsun' dürtüsüyle saçma sapan paralar harcıyor, bütçelerini zorluyor ve borç batağına sürükleniyor. Bilgisayar teknolojisini bir üretim veya keyif aracı olarak değil, bir statü ve hava atma aracı olarak gören bu hastalıklı zihniyet, forumun geldiği noktayı çok net özetliyor.
- Gelinen noktada, samanlıkta iğne arar gibi doğru ve objektif bilgiye ulaşmanın artık çok zorlaştığını görüyorum. Zamanımı ve enerjimi, teknik doğruların değil, kişisel egoların ve sistemlerin yarıştırıldığı bir ortamda harcamak istemediğim için Donanım Arşivi Forumu’nu bırakma kararı aldım.
Bugüne kadar karşılıklı saygı çerçevesinde bir şeyler paylaştığımız, gerçekten teknik bilgiye değer veren ve yardımlaşmayı amaçlayan tüm forum dostlarına teşekkür ederim.
Hepinize keyifli ve sorunsuz sistemler dilerim. Hoşça kalın.