Donanım Arşivi Forumu Bırakıyorum Sebeplerimide Açıklamak İstedim İyi Günler

goksel53

80+ Silver
Reaksiyon skoru
908
Herkese selamlar,

Uzun zamandır bu platformda hem insanlara yardımcı olmak hem de donanım dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmek için vakit geçiriyordum. Ancak son dönemde forumun genel işleyişi, kitlesi ve bilgi kalitesi konusunda ciddi bir vizyon kayması yaşandığını üzülerek gözlemliyorum. Bu durum, benim için artık burada vakit geçirmenin bir anlamı kalmadığı nokrasına geldi.

Bu kararı almamdaki temel sebepleri açıkça paylaşmak isterim:

• Yardımlaşma Kültürünün Yerini Alan Toksik Kitle: Forumun temel amacı olan yardımlaşma ve bilgi paylaşımı, ne yazık ki yerini sürekli bir tartışma, ego tatmini ve toksik bir iletişim diline bıraktı. Yapıcı eleştiri yapmak veya teknik bir konuyu tartışmak artık neredeyse imkansız hale geldi.

• Kendi Parçasını Övme Sendromu: Forumdaki en büyük sorunlardan biri, kullanıcıların objektif kriterleri ve teknik verileri tamamen bir kenara bırakması. Birçok kişi, kendi bilgisayarında hangi donanım takılıysa en iyisinin o olduğunu iddia ediyor. Kendi kullandığı markayı veya modeli körü körüne savunup fanboyluk yapmak, ne yazık ki doğru bilginin önüne geçmiş durumda.

• Teknik Veri Yerine Kişisel Yorumlar: Donanım dünyası tamamen sayılar, testler, sıcaklık değerleri ve mühendislik verileri üzerine kuruludur. Ancak forumda teknik analiz yerine tamamen "bence, bence öyle değil" mantığıyla, hiçbir veriye dayanmayan şahsi yorumlar havada uçuşuyor. Bu kulaktan dolma ve taraflı bilgiler, rehberlik arayan yeni ve bilgisiz kullanıcılara faydadan çok zarar veriyor.

• Kullanıcıların Maddi Zarara Uğratılması: Beni en çok üzen şey ise, buraya binbir güçlükle biriktirdiği bütçeyle sistem toplama tavsiyesi almaya gelen insanların, fanboylar ve kulaktan dolma bilgilerle konuşan kişiler yüzünden yanlış yönlendirilmesi. Yanlış donanım seçimi yüzünden insanların parası ve emeği çöpe gidiyor, buna ortak olmak istemiyorum.

• Hazırcılık ve Araştırma Tembelliği: Forumda artık iki dakika Google aramasıyla bulunabilecek ya da daha önce yüz kere açılmış konuların arkası arkasıya açılmasından, arama butonunu kullanma kültürünün tamamen yok olmasından yoruldum. Bilgi üretmeye değil, sürekli aynı temel şeyleri tekrarlamaya başlayan bir döngüye girdik.

• Beni bu karara iten en büyük etkenlerden biri de, forumda mantar gibi çoğalan her şeyi en iyi ben bilirim odaklı sözde uzmanlar. Karşısındaki insanın tecrübesine, sunduğu teknik verilere veya uluslararası test sonuçlarına zerre saygı duymayan, kendisini platformun en büyük bilgisayarcısı ilan etmiş sabit fikirli bir kitle var. Bu insanlara hiçbir alternatifi, hiçbir karşı fikri kabul ettiremiyorsunuz. Donanım dünyası sürekli gelişen ve esnek olmayı gerektiren bir alan olmasına rağmen, kendi sığ doğrularını mutlak gerçekmiş gibi dayatan, hatasını asla kabul etmeyen bu egolarla her gün laf anlatmaya çalışmaktan yoruldum. Burası artık bilgi paylaşılan bir platform değil, cehaletin ve egonun yarıştırıldığı bir yer haline gelmiş.

• İşin daha da acı tarafı, forumun artık yardımlaşma yerinden ziyade tam bir 'bilgisayar yarıştırma' platformuna dönüşmüş olması. İnsanlar donanımlarını ihtiyaçlarına göre değil, forumda birbirlerine hava atmak için seçer hale geldi. Sırf buradaki bazı kullanıcıların imzasında veya konularında RTX 5090, RTX 5080 gördüğü için; elinde aslında her işini fazlasıyla gören bir RTX 4070’i olan genç kardeşlerimiz kendini ezik, eksik ve yetersiz hissediyor. Bu yapay kıyaslama ortamı yüzünden insanlar hiç ihtiyaçları olmadığı halde sırf 'en iyisi bende olsun' dürtüsüyle saçma sapan paralar harcıyor, bütçelerini zorluyor ve borç batağına sürükleniyor. Bilgisayar teknolojisini bir üretim veya keyif aracı olarak değil, bir statü ve hava atma aracı olarak gören bu hastalıklı zihniyet, forumun geldiği noktayı çok net özetliyor.

• Gelinen noktada, samanlıkta iğne arar gibi doğru ve objektif bilgiye ulaşmanın artık çok zorlaştığını görüyorum. Zamanımı ve enerjimi, teknik doğruların değil, kişisel egoların ve sistemlerin yarıştırıldığı bir ortamda harcamak istemediğim için Donanım Arşivi Forumu’nu bırakma kararı aldım.

Bugüne kadar karşılıklı saygı çerçevesinde bir şeyler paylaştığımız, gerçekten teknik bilgiye değer veren ve yardımlaşmayı amaçlayan tüm forum dostlarına teşekkür ederim.

Hepinize keyifli ve sorunsuz sistemler dilerim. Hoşça kalın.

Dediklerine birebir olarak katılıyorum fakat bu dediğin kitleler diğer forumlarda da var techn.. v.b çözüm için moderatörlerin gördüğü gibi yanlış bilgi veya farklı bir durumdan 3-7 gün mute atması gerek bu konuda büyük bir zaafiyet olduğunu düşünüyorum.

Dediklerine birebir olarak katılıyorum fakat bu dediğin kitleler diğer forumlarda da var techn.. v.b çözüm için moderatörlerin gördüğü gibi yanlış bilgi veya farklı bir durumdan 3-7 gün mute atması gerek bu konuda büyük bir zaafiyet olduğunu düşünüyorum.
evet tüm forumlar bu hale gelmiş durumda hiçbir forumda artık zaman geçirmeyi düşünmüyorum sadece zaman kaybı.

Mirc geri dönmek lazım

İnsanların toksikleştiği doğru ama bu foruma has bir durum değil bence, dışarı çıkıp 1 2 saat zaman geçirdiğinde de benzer insanları zaten görüyorsun.
Kendi parçasını övme ve kişisel yorum muhabbeti hep vardı, bundan 5 yıl önce de vardı 10 yıl önce de sonradan geliştiğini düşünmüyorum.
Kullanıcılar maddi zarara uğramasın diye burada zaman geçiriyoruz zaten, yanlış bilgi veren veya sistem öneren kişilerin timeout edilmesi gerektiği konusunda haklısın.
Tembellik ve sabit fikirlilik de hep vardı biraz daha arttı sadece.
Donanım kapıştırma ve kendini yetersiz hissetme olayında haklısın ama mantıklı düşünen bir insan zaten elindeki yetiyorsa daha iyisini arzulamaz. Ben hala gtx1660 kullanıyorum ve steam donanım verilerine göre çoğu insan 3000 ve 4000 serisi giriş segment kartlar kullanıyor. İrade önemli olan.

Zaten forum ciddiye alınacak bir yer değil bugün bırakırsın 5 6 ay sonra geri gelirsin veya hiç gelmezsin çok da önemli değil salla gitsin.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sıcak fırsatlara da bir el atılsa fena olmaz ve bilgili kişilerin herkese yardım edecek zamanı yok, o yüzden donanım bilgisi daha zayıf insanlar da birbirine yardım ediyor. Bundan daha doğal bir şey yok bence. Herkesin işi gücü var 7/24 forumda insanlara yardım edeyim diye uğraşmıyor.

Forumda sistem veya parça kıyaslama , öneri vb konuları okumayı bıraktım. Sadece indirimler var mı diye arada açıp bakıyorum siteye.

Yıllardır bu forumdaydım ama bu sene toxic kitle aşırı artmış. Birçok insan komik ve eğlence , mizah adı altında bomboş konuşuyorlar. Forumun asıl amacı dışında konuşuyorlar.

En haklı bulduğum kısımda insanların saçma sapan donanım kıyaslamaları. Eskiden bilgisayarım 20fps oynatıyor diye sevinirdim. Gözüme 20fps akıcı geliyordu. Şimdiki insanlar 3060 4060 gibi kartlara kötü diyorlar bu kadar nankörlüğü geçmişte kötü pc kullanmadıkları için kötü bir pc nedir bilmedikleri için olduğunu düşünüyorum.

Ben forumda yeni sayılırım bilgisayar arayışı içindeyim bilgili insanlar yardımcı olur diye girdim araştıra araştıra ben de biraz bilgi sahibi oldum ama burada gördüğüm şu ki bir donanım tavsiyesi verirken kişinin bütçesini, kullanım amacını ve ihtiyaçlarını göz ardı edip sadece kendi tercihlerini dayatmak doğru bir yaklaşım değil. Bir oyuncuya iş istasyonu tavsiye etmek de, bütçesi sınırlı birine gereksiz üst seviye donanım önermek de yanlış yönlendirmedir. Donanım önerileri marka fanatizmiyle değil, ihtiyaç ve fiyat/performans dengesiyle yapılmalıdır.
En rahatsız olduğum konulardan biri de, hiçbir bağlam veya kullanım senaryosu değerlendirilmeden yapılan kesin hükümler. Forumda sık sık “8 GB alınmaz”, “bu ekran kartı çöp”, “şu işlemci kesinlikle tercih edilmez” gibi yorumlar görüyorum. Bu yorumları yapan bazı kişiler teknik gerekçe sunmadan, sanki tartışılmaz bir gerçekmiş gibi konuşuyor.

Asıl sorun ise bu tavsiyeleri okuyan insanların çoğunun konuya hakim olmaması. Donanım konusunda tecrübesi olmayan bir kullanıcı, bu kesin ifadeleri görünce bunların doğru olduğunu düşünüyor ve ihtiyacından çok daha pahalı sistemlere yöneliyor. Oysa donanım tercihi kullanım senaryosuna göre değerlendirilmelidir.

Örneğin bir kullanıcı düşük çözünürlükte ağırlıklı olarak rekabetçi FPS oyunları oynuyorsa, onun ihtiyaçlarıyla yüksek çözünürlükte AAA oyun oynayan veya profesyonel iş yükleriyle uğraşan bir kişinin ihtiyaçları aynı değildir. Bir sistemin yeterli olup olmadığına kullanım amacı karar verir, forumdaki birkaç kişinin kişisel tercihi değil.
Yanlış veya eksik bilgiler yüzünden insanların gereksiz masrafa yönlendirilmesi, hatta bazı durumlarda aile bütçelerinin zorlanması beni gerçekten rahatsız ediyor. Tavsiye verirken kendi sahip olduğumuz donanımı değil, karşımızdaki kişinin ihtiyacını merkeze koymamız gerektiğini düşünüyorum.

Geri