Ram Krizi Ne Kadar Daha Devam Edicek

Valla normalde asus tuf a15 kullaniyorum abimle kullaniyoruz ısı olayı olmasa laptop alırım cpu yy 30w a kısıtlıyorum tilt ediyor insanı

Valla normalde asus tuf a15 kullaniyorum abimle kullaniyoruz ısı olayı olmasa laptop alırım cpu yy 30w a kısıtlıyorum tilt ediyor insanı
Günümüz şartlarında laptop biraz daha mantıklı, biz de eşime pc toplamak yerine MSI Katana 15 aldık. Hem iş için hem de oyun için kullanacak. Biraz ısınıyor falan ama laptoplar yüksek ısıda performans kaybını tolere edebilecek şekilde tasarlanıyor zaten o yüzden çok sorun değil.

Arkadaşlar, DDR5 RAM fiyatları hiç düşmeyecek mi? Bu devirde bence 16 GB artık yeterli değil. Ama "Sonradan bir 16 GB daha eklerim." desen, kaliteli bir kit almak neredeyse 10 bin TL'ye geliyor. O parayla ekran kartını bile bir üst modele yükseltmek daha mantıklı geliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

2027 nin siparişlerini bile kapattılar. 2027 yaza kadar komple bulutlu bi görüntü. Seneye yaza kadar ramlerde bi hareketlilik (pozitif/negatif/az-çok stok) durumu beklemeyin derim

Mining zamanı ekran kartlarını ederinin 5 katına iteliyorlardı, çoğu kişi mining bitse bile bu fiyatlar eski haline dönmez dedi hatta analiz manaliz yapıp saçmaladı yok şu sebepten düşmez, yok bu sebepten eskisi gibi olmaz ama en sonunda ne oldu? mining balonu patladı, kartlar peynir ekmek gibi ortalığa saçıldı üstelik çok çok daha ucuza.

Aynısı ramler içinde olacak, bu balon patlayacak ve ortalık istemediğiniz kadar ram kaynayacak hatta ve herkes istediği rami alıp köşesine çekilecek sanki hiç ram krizi olmamış gibi unutup gidecek, aynı ekran kartlarında olduğu gibi.

ai balon falan degil takmissiniz ai balonu patlayacak zart zurt diye en azindan yatirimci icin oyle degil bunu umarim trolluk yapmak icin yazmissindir bu kadarda aptalca cevap olamaz
Net balon adam doğru söylüyor. Şirketler ceplerini doldurmak için her şeyin başına ai sıkıştırınca millet de bir şey sanıyor. Altı üstü 3-5 soru sorup cevap alıyorsunuz, şu fotoğrafı düzenle falan deyip 1-2 hazır asetle iş yaptırıyorsunuz bu kadar. Gerçekten bir ai varsa zaten askeri alanda kullanılır, 20-30 yıl sonra da kırıntıları sivillerin kullanımına açılır.

3-5 sene sonra görürsünüz ai diye bir şey kalıyor mu kalmıyor mu.

Arkadaşlar, DDR5 RAM fiyatları hiç düşmeyecek mi? Bu devirde bence 16 GB artık yeterli değil. Ama "Sonradan bir 16 GB daha eklerim." desen, kaliteli bir kit almak neredeyse 10 bin TL'ye geliyor. O parayla ekran kartını bile bir üst modele yükseltmek daha mantıklı geliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
AI hegemonyası yavaş yavaş son bulmaya başlıyor ama genel sorun corpo'ların kafa yapısı. Transformer mimarisi altyapısı optimize edilmemiş, yapısal olarak verimsiz bir sistem olmasına rağmen insanlar hâlâ bu yapıya yatırım yapmaktan ve bunu kullanmaktan yana. Transformer'a rakip olan Mamba, RNN tabanlı RWKV ve State Space modelleri/mimarileri ise çok daha az rağbet görüyor ve yatırım alıyor.

Nvidia ve Micron gibi devler Transformer'ın bu verimsizliğinden ve yüksek donanım ihtiyacından faydalandığı sürece bu düzen böyle devam edecek gibi görünüyor. Ancak sorun şurada: Yatırımcı artık yavaş yavaş ne olduğunu sorgulamaya başladı. Demek istediğim, tıpkı dot-com balonu gibi bu balonun da sonu geliyor ve yakında patlayacak.

Ancak ben bu patlamanın son kullanıcı fiyatlarında çok büyük bir düşüş yaratacağını düşünmüyorm. Piyasada her zamanki gibi bir "temizlik" yapılacak. Şirketler zahmet edip ellerindeki malları piyasaya sürmek yerine, bunları genellikle ya lease edecekler ya da direkt geri dönüşüme gönderecekler. Yani ürünler ikinci el pazarına doğru dürüst düşemeden ve son kullanıcının evine giremeden döngünün sonuna gidicek. Bu da bazen "Acaba bu durum da mı bilerek yapılıyor?" dedirtiyor.

Yine de TL;DR geçmek gerekirse: Ben bu sürecin 1-2 yıl daha devam edeceğini öngörüyorum. Ancak çatırdamalar başladı; SLM'ler yükselişte ve en önemlisi Von Neumann mimarisinin artık sonuna geldiğimizin farkındayız. Dolayısıyla bu tıkanıklığı aşacak bir teknolojik sıçrama, bir çözüm kesinlikle gelecektir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,844
Üyeler
199,232
Son üye
Canavarinyo1327

Geri