Amd Ryzen 7 9800x3d Yanıyor.

işlemciyi az önce taktım, OCCT de extreme-steady modda test başlattım ve 1.12V 156W %100 4625MHz de 95 derecede çalışıyor. Neden bu kadar yüksek, 5.2MHz ye neden ulaşmıyor, işlemci kitinden dolayı olabilir mi? Alıntıyı görüntüle
Başlığı okuyunca anakart asrock mu diye sorguladım :kizginpeepo:

Konuda ki tartışma biraz anlamsız olmuş. Yüksek watt=yüksek mhz değildir arkadaşlar. Hatta tam tersi yüksek watt=fazla sıcaklık o da termal tavana çarpmamak için performans kısma ile sonuçlanır ve daha düşük performans alırsın. Silikon kalitesi dediğimiz şey de biraz burada devreye giriyor. Klasik amd işlemcisi işte curve optimizer ile watt kısarak işlemciyi daha yüksek mhz, daha yüksek performansla 10-15 derece daha serin çalıştırabilirsiniz. Silikon kalitesi ne kadar iyiyse o kadar watt kısarak stabil hale getirir 156 watt çekerken alamadığın performansı 130 watt çekerken alırsın. Soğutuculara servet harcamayın. CO -20 candır 10k cebinizde kalır :)

Neyse beyler işin kısası AVX aktifken 5.2 göremezsiniz :D 4.7 civarı ideal galiba bu modelde.

Throttle yiyor burada işlemci 95 derecede olduğu için kısmıyor soğutma yetmediği için kısıyor :D gördüğün üzere işlemci max güç çekmiyor max güç çekse ve throttle yemese güç kısmaz.

Tamam zaten throttle ı yaptıran şey sıcaklık.

Soğutma yetmiyor = sıcaklık

Bu arada işlemci istediği kadar güç çekebilir. Watt yemesi hakkıdır. Watt yediği halde kısmaması sadece serin kalmasına bağlıdır. Basit anlatıyım;

2 aynı işlemci. 2 side aynı testte ve 150w çeksin

Biri sıvı nitrojenle 20-30 derecelerde gezsin
Birisi normal soğutmayla 90 derecede gezsin.

Sıvı nitrojenli olan 150w çektiği halde 5.2 boost kitli kalabilir çünkü işlemci serin. Normal soğutmalı olan 150w çektiği halde 90 dereceye çıkıyor. 90 dereceye çıktığı için işlemci hooopp bu ısıda 5.2 veremem, frekansı kısıyorumki 95-100 doğru gitmesin diye

her şey serin kalmasına bağlı kısacası. Hepimiz bilgisayarı buzlukta çalıştıralım en ağır testlere sokalım bütün donanımlar tepe tepe frekans basar çünkü serin dururlar.

Watt’ta ısınma sebebidir. Watt = ısı = fazla ısı = frekans düşüşü. Ama şu harikadır;

Watt = ısı = ısıyı soğutabiliyorum = tepe tepe frekans basarım ver gücü babacım

Bu yüzden mesela ramlerde aynı mantıkla çalışır 👍. Bütün değerler voltajlar dirençler harikadır hata vermesine imkan yoktur hiçbir değer çakışmıyodur ne azdır ne fazladır ama sıcaklık ramlerde hata vermeye sebep olur. Ram şunu der “hızlı hızlı koşuyorum ama güneş tepemde beni terletip yoruyor” der hata verdirir. Ama siz rami serin tutarsanız o hızını harıl harıl koşturur.

Ddr4 overclock denemelerimde mesela 36-37 derecede kaldığı sürelerde 0 hata verirken 41-42 42.5 gibi derecelere geldiğinde sırf ısıdan dolayı hata veriyordu.

Donanımların en büyük düşmanı ısı, sonra voltajdır 👍 ısı donanımlarda bişeye sebep oluyordu unuttum (fizikle alakalı bişeydi atom boyutunda alakaydı), voltajda donanımlarda mikro çatlaklar, aşınmalara sebep oluyor. Arabalarda böyledir mesela. Siz arabada girdiğiniz her çukur logar yama kaldırım vs sert bozuk yapılarda şasede “mikro mikroskopla gözükebilecek şekilde kılcal çatlaklara” sebep oluyor

Amdnin intele göre dezavantajı şu;
Amd işlemciyi elinize aldınız hani o gri dış kabuğu görüyosunuz ya modeli yazıyor üretim tarihi vs. O gri gördüğünüz dış yüzey intel işlemcilere göre biraz kalın. Bu yüzden içerdeki çekirdeklerin sıcaklığı IHS (o gri dış kabuğa ihs deniyordu galiba)’ye geç ulaşıyor. İhsye sıcaklık aktarımı zayıf. Bu yüzden çekirdekler içerde ısınırken ısıyı o gri tabakaya göndermekte zayıf kalıyor. Soğutucularda o griye ne ısı ulaşıyorsa onu soğutmaktan başka çare yapamıyor

3d v cachenin alta alınmasının en büyük nimeti ccdnin altına konumlanmış olması. Bu büyük bir avantaj. Normalde amd bunu 7000 serisinde yapacaktı ama teknolojiyi yetiştiremediklerini söylediler.

Üzerinizde yorgan varken mi terleme ihtimaliniz yüksek yoksa yorgan yokken mi? 9800 9850x3d nimet gibi işlemciler cidden

Son düzenleme:
Yetersiz soğutma + En psikopat test yaptığın için görmüş. OCCT deki Extreme tüm çekirdekleri %100 çalıştırıyo. hangi işlemciyi koyarsan koy hayvan gibi ısınıyor. gerekirse 480mm sıvı soğutucu tak yine ısı görürsün OCCT de. Extremeden çok normal teste soksanız yeter. Render alırken bile OCCTdeki extreme seviyesinde zar zor çalışıyor işlemci. Normal'e alıp teste sokun. eğer hala 80 derece üstleri görmeye devam ediyosa kesinlikle soğutma ve termal macun değiştirmenizi öneririm. en azından 12wmk lık termal macun bu işlemcilere çok iyi gelecektir.

Güzel testtir ama en psikopatı değildir 😃

işlemci çekirdekleri için en psikopat test y-cruncher sftv4 ve svt’dir 👍. Hatta svt, stfv4 den bile daha beterdir. Hayatımda svt kadar işlemciyi ve l1 l2 l3 ön bellekleri bu kadar kırbaçlayan başka program görmedim. Prime95 bile bu kadar kırbaçlayamıyor. Yalnız y-cruncherda ramler stabil değilse işlemciyi stok ayarda bile test etseniz hata verir.

İşlemcinin bütün çekirdeklerinin %100 olmasını zaten isteriz ki testte? Ama mühim olan %100 çalışırken hangi algoritmayı yaptığıdır. Cpu-z’un içinde de stress programı var gidin yapın oda bütün çekirdekleri %100 yapıyor ama işlemciyi katiyen ısıtmıyor çünkü basit bi işlem yaptırıyor büyük ihtimalle 🙂

Curve optimizer yapıp stabilliğinden emin olmak isteyen herkese tavsiye ederim sftv4 ve svtyi. Çok güzel testlerdir 🤘

Svt esnasında hwinfo değerlerim şu şekildeydi.

IMG_9066.webp

IMG_9067.webp

-30 all coreda çok serin çalışır 3dv cachede altta olduğu için ekstra serin. Yalnız;

-30 all core stabil mi değil mi bunu test etmeniz iyi olur. -30 all core için “golden chip” lazım 😃
baya bir test yaptım. 3 gündür de akşamları oyun oynuyorum şu an için problem yok umarım dediğiniz gibi iyi çıkmıştır cpu
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Güzel testtir ama en psikopatı değildir 😃

işlemci çekirdekleri için en psikopat test y-cruncher sftv4 ve svt’dir 👍. Hatta svt, stfv4 den bile daha beterdir. Hayatımda svt kadar işlemciyi ve l1 l2 l3 ön bellekleri bu kadar kırbaçlayan başka program görmedim. Prime95 bile bu kadar kırbaçlayamıyor. Yalnız y-cruncherda ramler stabil değilse işlemciyi stok ayarda bile test etseniz hata verir.

İşlemcinin bütün çekirdeklerinin %100 olmasını zaten isteriz ki testte? Ama mühim olan %100 çalışırken hangi algoritmayı yaptığıdır. Cpu-z’un içinde de stress programı var gidin yapın oda bütün çekirdekleri %100 yapıyor ama işlemciyi katiyen ısıtmıyor çünkü basit bi işlem yaptırıyor büyük ihtimalle 🙂

Curve optimizer yapıp stabilliğinden emin olmak isteyen herkese tavsiye ederim sftv4 ve svtyi. Çok güzel testlerdir 🤘

Svt esnasında hwinfo değerlerim şu şekildeydi.

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

unknown_2026.05.15-00.16.webp

mesela burda alınan 18.002 s iyi bir değer mi?

Son düzenleme:
baya bir test yaptım. 3 gündür de akşamları oyun oynuyorum şu an için problem yok umarım dediğiniz gibi iyi çıkmıştır cpu
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Alıntıyı görüntüle
mesela burda alınan 18.002 s iyi bir değer mi?

Hocam ben bunu araştırmadım y cruncherın evet böyle bir test programıda var skor veriyor size ama hangi modeli veya neyi test ediyor ne desem yalan olur şimdi.

-30 all core stabilite testlerinden geçse bile oyunlarda çakılabilir. Bunu zaman göstericek size

Bende bi dönem all core -30 kullanmıştım ama her gün olmasada ara sıra sık sık bilgisayara reset atmalardan sonra anlamıştım stabil olmadığını. Ki o dönem occtde per core her çekirdek için 1 saat toplamda 6 saat errorsuz test geçirmeme rağmen

Bol şans. Ben mesela 2 çekirdek -25 geri kalan -30 kulanıyodum hepsinden geçmişti taa ki geçen haftalarda bi oyunda hata verene kadar. Oyunda direkt 2 çekirdekdeki curve optimizer ayarından restart atmıştı. Düzelttim şimdi sorun yok

LF II 360 ile şuan oyunda 96 derece çalıştığını farkettim ilginç

Throttle yiyor burada işlemci 95 derecede olduğu için kısmıyor soğutma yetmediği için kısıyor :D gördüğün üzere işlemci max güç çekmiyor max güç çekse ve throttle yemese güç kısmaz.
Abdullah abinin videosundan yaptım PBO ayarını.

1778796266607.webp

Fakat hiçbir değişiklik olmadı.

1778796547871.webp

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,211,467
Üyeler
195,635
Son üye
Emirhanyllmz