9700x 105w İşlemci 90 Derecelere Ulaşıyor

nc.abidin

80+
Reaksiyon skoru
19
Sistemi toplayalı 2-3 gün oldu. Oyunları indirip oynamaya başladığımda fark ettim ki 9700X işlemci 83-85-90 civarlarında. Aşağıya resimleri ve sistemimi paylaşıyorum.

Son olarak, 1 sene önce aldığım MX-6 thermal macunu ve birkaç gün önce hava soğutma ile gelen thermal macunu denedim ama ikisinde de sonuç pek değişmedi.

Kullanılan hava soğutucu : FSP MP7-BA

Bu arada başlıkta belirttim, 9700X 105W olarak ayarladım BIOS'tan.

Kingdom Come: Deliverance 2 ve 007 First Light

KCD2 CPU TEMP2.webp---KCD2 CPU TEMP.webp---007 FS CPU TEMP.webp

ASUS X870 MAX GAMING WIFI7
AMD Ryzen 7 9700X
FSP MP7-BA
SAPPHIRE PULSE AMD RADEON™ RX 9070 XT GAMING 16GB
XPG Lancer Blade RBG DDR5 6000MHz CL30 32GB (2x16GB)
Samsung 9100 PRO 2 TB NVMe M.2 SSD
MSI PSU MPG A1000G PCIE5 1000W 80+ GOLD:
MSI MAG FORGE 320R AIRFLOW

Son düzenleme:
soğutucunuz modeli nedir?
Macun yeterli miktarda sürüldüyse ve soğutucu ayakları düzgünce sabitlendiyse bu kadar ısınmaması lazım.
105w için 80 dereceye kadar normal de 90 olması pek olası değil.

soğutucunuz modeli nedir?
Macun yeterli miktarda sürüldüyse ve soğutucu ayakları düzgünce sabitlendiyse bu kadar ısınmaması lazım.
105w için 80 dereceye kadar normal de 90 olması pek olası değil.
FSP MP7-BA hava soğutucu kullanıyorum. Toplam 3 kere macun değiştirdim. İlk sistem kurduğumda MX-6, ısıyı görünce soğutucu ile gelen macun, aynı ısı olunca tekrar MX-6 ama daha dikkatli ve ince olarak sürdüm.

Kasa ve soğutucunun fanları doğru yönde mi diye de kontrol ettim, bir sorun gözükmüyor.

105w modunda normal değil benim 74-75 i gördüğü oldu ama o da shader derleme yada yükleme ekeranı gibi maximum yük binince genelde oyuna göre 55-68 arası, iki ihtimal var ya soğutucu monte ederken hata yaptın (macun miktarını ayaralayamadıysan yada bloğu çok hareket ettirip hava boşluğu falan bıraktıysan olabilir) yada bazı soğutucular fabrika çıkışlı hatalı olabiliyor sıvı soğutucularda sıvı devirdaim yaparken hava soğutucularda boru içinde gaz var diye biliyorum bazen hatalı şekilde çıkabiliyor çok nadir, işlemci ihtimalide var ama bozuk olsa sıcaklıktan başka sorunlarda yaratır slikon kalitesi düşük olsa 3-5 derece hadi 10 derece fark etsim 90 derece normal değil.

FSP MP7-BA hava soğutucu kullanıyorum. Toplam 3 kere macun değiştirdim. İlk sistem kurduğumda MX-6, ısıyı görünce soğutucu ile gelen macun, aynı ısı olunca tekrar MX-6 ama daha dikkatli ve ince olarak sürdüm.

Kasa ve soğutucunun fanları doğru yönde mi diye de kontrol ettim, bir sorun gözükmüyor.
Termal macunu özenle sürdüğünü söyluyorsan ürüne baktım kule tipi olması kimseyi kandırmasın gerçekten iyi bir soğutma ürünü termal macun da kesinlikle kaliteli bu arada aklıma birkaç seçenek geliyor bunlardan biri soğutucu altındaki jelatini sökmeyi unutmak 2. si soğutucu pin'i cpu_fan kısmına takmaman bu da işlemcininin ne kadar ısındığını anlamayıp az dönmesini sağlayabilir yada işlemci de bir sorun olabilir.

Sistemi toplayalı 2-3 gün oldu. Oyunları indirip oynamaya başladığımda fark ettim ki 9700X işlemci 83-85-90 civarlarında. Aşağıya resimleri ve sistemimi paylaşıyorum.

Son olarak, 1 sene önce aldığım MX-6 thermal macunu ve birkaç gün önce hava soğutma ile gelen thermal macunu denedim ama ikisinde de sonuç pek değişmedi.

Kullanılan hava soğutucu : FSP MP7-BA

Bu arada başlıkta belirttim, 9700X 105W olarak ayarladım BIOS'tan.

Kingdom Come: Deliverance 2 ve 007 First Light

Alıntıyı görüntüle---Alıntıyı görüntüle---Alıntıyı görüntüle

ASUS X870 MAX GAMING WIFI7
AMD Ryzen 7 9700X
FSP MP7-BA
SAPPHIRE PULSE AMD RADEON™ RX 9070 XT GAMING 16GB
XPG Lancer Blade RBG DDR5 6000MHz CL30 32GB (2x16GB)
Samsung 9100 PRO 2 TB NVMe M.2 SSD
MSI PSU MPG A1000G PCIE5 1000W 80+ GOLD:
MSI MAG FORGE 320R AIRFLOW
Bios ayarlarin neler ? curve optimizer yada pbo actin mi ? en azindan -20 yap CO yu

Kasayı tekrar açtım ve hava soğutucuyu söktüm. Termal macunu tekrar yeniledim, ortaya bir bezelye kadar sıktım. En önemli nokta, soğutucunun fanlarının arasında bir karton fark ettim, içeriye sıkışmıştı, oraya niye karton koymuşlar hiçbir fikrim yok. Her neyse kartonu çıkardım ve BIOS ayarlarına girip PBO ve Curve optimizer -30 yaptım. Dün geceden beri sistemde herhangi bir donma vb bir şey yaşanmadı. Aşağıya aldığım ekran görüntülerini paylaşıyorum.

Genel olarak oyunlarda 2K-Ultra ayarlarda 60-70 sıcaklıkları gördüm, arada 75'e de çıktı ama tekrar indi. Sadece 007 First Light oyununda 80 derecelere çıktı ama genelde 75 derece civarlarındaydı.

30 dakikalık "Cinebench CPU Multiple Threads" testini de ekliyorum.

Cinebench.webp

007FirstLight_2026_07_06_10_44_55_148.webp 007FirstLight_2026_07_06_10_47_32_714.webp

KingdomCome_2026_07_06_10_49_33_254.webp KingdomCome_2026_07_06_10_51_11_654.webp

PRAGMATA_2026_07_06_10_58_57_329.webp PRAGMATA_2026_07_06_11_04_09_245.webp

SandFall-Win64-Shipping_2026_07_06_11_16_25_048.webp SandFall-Win64-Shipping_2026_07_06_11_17_58_493.webp

Kasayı tekrar açtım ve hava soğutucuyu söktüm. Termal macunu tekrar yeniledim, ortaya bir bezelye kadar sıktım. En önemli nokta, soğutucunun fanlarının arasında bir karton fark ettim, içeriye sıkışmıştı, oraya niye karton koymuşlar hiçbir fikrim yok. Her neyse kartonu çıkardım ve BIOS ayarlarına girip PBO ve Curve optimizer -30 yaptım. Dün geceden beri sistemde herhangi bir donma vb bir şey yaşanmadı. Aşağıya aldığım ekran görüntülerini paylaşıyorum.

Genel olarak oyunlarda 2K-Ultra ayarlarda 60-70 sıcaklıkları gördüm, arada 75'e de çıktı ama tekrar indi. Sadece 007 First Light oyununda 80 derecelere çıktı ama genelde 75 derece civarlarındaydı.

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle Alıntıyı görüntüle

105w modunun fazla bir etkisi oldumu

Anakart işlemci ne isterse sonuna kadar veriyor, frekans da iyiyse pek sorun olmaz, çok kafaya takarsan limit değerleriyle oynayıp negatif voltaj verebilirsin.

105w modunun fazla bir etkisi oldumu
Sistemi kurduğum gibi 105w olarak ayarladığım için bu konuda malesef yorum yapamayacağım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Anakart işlemci ne isterse sonuna kadar veriyor, frekans da iyiyse pek sorun olmaz, çok kafaya takarsan limit değerleriyle oynayıp negatif voltaj verebilirsin.
Sizden hemen önce attığım mesajda PBO ve Curve optimizer -30 yaptığımı belirttim hocam.

Sistemi kurduğum gibi 105w olarak ayarladığım için bu konuda malesef yorum yapamayacağım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sizden hemen önce attığım mesajda PBO ve Curve optimizer -30 yaptığımı belirttim hocam.
Bende yeni göründü o mesaj :O

Alıntıyı görüntüle

Bence bu sıcaklıklar normal. Birde bios da Max sıcaklık limiti koy. Bende mesela 85 derece limiti var , üstüne çıkmıyor . Tabi işlemci zaten 50-65 derece arası oluyor genelde ama limit koy bence. hava soğutmaya göre bu sıcaklıklar normal , birde kasanın hava akışı vs de önemli , odan hava alıyor mu , kasa açıkta mi yoksa kapalı az hava alan bir yerde mi. Mesela ben masamın altına koyunca kasayı neredeyse 10 derece sıcaklık artıyor o sebepten masanın yanına açığa koyuyorum artık. Bence yinede sıcaklık iyi oyunlarda

Geri