9800X3D DDR5 6000 Mhz CL 30 Overclock Rehber (Güncellendi)

colorfulun ram vb ayar kısımları çok sade basit yapılmış.
biosunu komple sıfırla expo açmadan ram için voltajları komple 1.4 olarak girip fclk 2000 mhz 6000 de start alıyomusun bak nebinin timingleri girebilirsin attığın görsellerde hep voltajlar 1.2 düşükler bios sıfırlamak içinde pille ugraşma al eline bi cımbız ya da tornavida hemen gpunun altında jumper var oraya değdir 5 10 saniye psu şartel kapalıyken bazen siyah ekrana attığında şalter aç kapada default aylarda bootladığıda oluyor
Expo açmadan ayar yaptırmıyor ki hocam birde amd oc menüdende ayar yapılabiliyor Belki de ben yanlış menüyü deniyorum bilmiyorum. Bios oc menüden ayar yapıp kaydediyorum pc açılınca ayar aktif çalışıyor oyun oynuyorum falan 3 5 saat bir şey yok sistemi komple kapatıp açıyorum hop mavi ekran sıkıldım valla

Silik gözükmüyor mu o açık halde 1.8 mi gözüküyor? Autoya çekersin olmadı.
@Cryptology
büyük ihtimal zentiming auto da olduğu için 1.8 gösteriyor, 1.8 max value ama çektiği volt 1.3 1.2 falandır o zaman autodaysa
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Autoda 1.8 görünüyor zaten hocam @Cryptology 1.8de olmamalı diyince ne bileyim
autodaysa sıkıntı yok max value 1.8 zaten auto olduğu için zentimingle ilgili bir bug

Eline sağlık hocam, bazı oyunları masaüstünde tutmanı öneririm, CP2077, Gta V, Hogwarts legacy ve Forza horizon 5 gibi. Bunlar test oyunların olsun. Geçmişte yaşadım çünkü Karhu linpack Testmem5 Aida64 hepsinden sorunsuz geçtim değerler güzeldi ama bu oyunların bazılarında drop yiyordum çok garibime gitmişti. Sonra bir kaç timing ve voltaj oynayarak tamamen çözdüm. Yani hem test hem oyun önemli. Haftalarca uğraşıp testte stabil çıkan ayar oyunda drop yedirince insan kafayı yiyor. O yüzden artık yeni bir şey denerken bu oyunları 5er dakika oynayıp testlere öyle geçiyorum 🙏
şuan 2 oyun yüklü ssdler dolu oynadığım 2 oyun var onlarda denedim akıcılık farkedilir arttı onun sebebi büyük ihtimal 1% lerde ciddi artış var ondan kaynaklı. 2042 de fps dalgalanması problemi ortadan kalktı diyebilirim. Stabil gibi gene boş vaktimde bi 6-9 saat mem5 bırakırım. Karhu nun ücretsiz versiyonunu aradım bulamadım. onla da bakmak iyi olurdu. Dediğim gibi ssd alacağım daha almadım bi 2 tb yada 1 tb m2 çözmem lazım en yakın zamanda. Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.

Patriot 6000 cl30 daha fazla gidebilirmiyim ?
Alıntıyı görüntüle
Cl 26 yaptım 26 ya kadar gidersin volt verirsen. stabil olması için vsocta ister bilgin olsun.

Son düzenleme:
Aynı patriota sahibim buda benim ayarlar
6200/28 eğer voltajlarin hepsi 1.4te
Flck 2066nin üstünü goremedim ne yazikki
Siz flck 2200 goruyosaniz aynı değerlerle 6400/28 yapanlar var
6400 1:1 mod mem5 testlerinde çok sıkıntı yaşadım bir türlü stabiliteyi yakalayamadım 1:2 modda rahat yaparım, değer mi bilmiyorum sonuçlara bakmam lazım biraz araştırayım bunu mantıklı olabilir işlemcim 1.25 vsocta 2200 fclk kaldırıyor çünkü

Vsoc neden 1.3 de peki sizin, stabil mi değil 1.25 de

tRDRDSD: Auto tRDRDDD: Auto tWRWRSD: Auto tWRWRDD: Auto değerleriniz var sanirim bunlar iyileştirilebilir.

Patriot 6000 cl30 daha fazla gidebilirmiyim ?
Alıntıyı görüntüle
1.45 de cl 28 e inmeyi dene, yemezse 1.48 dene

Son düzenleme:
6400 1:1 mod mem5 testlerinde çok sıkıntı yaşadım bir türlü stabiliteyi yakalayamadım 1:2 modda rahat yaparım, değer mi bilmiyorum sonuçlara bakmam lazım biraz araştırayım bunu mantıklı olabilir işlemcim 1.25 vsocta 2200 fclk kaldırıyor çünkü

tRDRDSD: Auto tRDRDDD: Auto tWRWRSD: Auto tWRWRDD: Auto değerleriniz var sanirim bunlar iyileştirilebilir.

1.45 i çok geçmek pek önermem.

Ma
büyük ihtimal zentiming auto da olduğu için 1.8 gösteriyor, 1.8 max value ama çektiği volt 1.3 1.2 falandır o zaman autodaysa

autodaysa sıkıntı yok max value 1.8 zaten auto olduğu için zentimingle ilgili bir bug

şuan 2 oyun yüklü ssdler dolu oynadığım 2 oyun var onlarda denedim akıcılık farkedilir arttı onun sebebi büyük ihtimal 1% lerde ciddi artış var ondan kaynaklı. 2042 de fps dalgalanması problemi ortadan kalktı diyebilirim. Stabil gibi gene boş vaktimde bi 6-9 saat mem5 bırakırım. Karhu nun ücretsiz versiyonunu aradım bulamadım. onla da bakmak iyi olurdu. Dediğim gibi ssd alacağım daha almadım bi 2 tb yada 1 tb m2 çözmem lazım en yakın zamanda. Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.

Cl 26 yaptım 26 ya kadar gidersin volt verirsen. stabil olması için vsocta ister bilgin olsun.
Mavi ekranı nasıl çözerim hocam ya

Ma

Mavi ekranı nasıl çözerim hocam ya
eğer değer değiştirip ocli ramde bunu yaşıyorsan bios sıfırla default ayarlara geç, elindeki kiti satıp başka bir kit ram al ya da oc değerleri ile oynayıp uygun timingleri bulman lazım. Dediğim gibi 15 ten fazla bios yazdım, sayısız çökme, veri kaybı oldu, bozuk dosyalar var düzeltemediğim şuan, componentte mi sıkıntı var yoksa ayarlarda mı sıkıntı var onu da göremiyoruz, nasıl yardımcı olabilirim bu konuda bilmiyorum, asus anakartın varsa ramlerle ilgili problem yaşayan çok insan gördüm, anakart alacaksam asla asus almıyorum o yüzden. Ram kitleri de bazı anakartlarda sorun çıkartıyor. Expo bile açmıyor.

1.45 hiç olmadı. 1.48 de 28-34-34-34-34-72 denedim olmadı hocam en son bu şekilde sistem açıldı fakat test etmedim.

1756773679699.webp

1.45 hiç olmadı. 1.48 de 28-34-34-34-34-72 denedim olmadı hocam en son bu şekilde sistem açıldı fakat test etmedim.

Alıntıyı görüntüle
Dram volt 1.48 bunları auto dan manuele cek ddio ve ddq voltajlari 1.40 ta dene autoda kalmasın, vsoc 1250 yap Manuele alıp daha stabil olur.

ryzen 9800x3d
rtx3090ti
x670 tomawark
corsair vengeance rgb 32 ddr5 6000 cl 30

sence ugraşmaya deger mi

ryzen 9800x3d
rtx3090ti
x670 tomawark
corsair vengeance rgb 32 ddr5 6000 cl 30

sence ugraşmaya deger mi
Yeni çıkan cl26 kitlerden daha iyi hale getirdim rami. 10k üstünde fiyatlari. Ben ise bunu (4000tl) ye yaptim. İlerleyen günlerde daha da aşağı cekebilirsem çekeceğim vaktim olursa is durumuna bağlı, bence değer benim icin performans her sey, bazı oyunlarda fps olarak fark etse de, world of warcraft, Battlefield 2042 de daha akıcı hissettirdi. Bu ocnin fps'in 1% de devasa artış var. Yani akıcı oynayis hissi. Artisini eksisini geçtim matematiksel olarak %20 fark gerisi islemci ram kontrolcü sinirina kalıyor. Dediğim gibi risk her zaman var.

20250902_045522.webp

Testlere devam. Fan güzel tutuyor sicakliklari. Sıradan çinko karbon fan olsa bu kadar serin tutamaz.

biosa girip dram voltajını söyler misin expo açıkken 1.3 mü yoksa 1.35 mi asusta kronik ram sorunu b650 anakartlarında genel olarak bu sorun var
1,35 di sanırım evde değilim o yüzden kesin bişey diyemeyeceğim

Geri