Hocam anlatın o zaman Nasıl tr'ye KDV'siz vs. 750$ giriyor açıklayın
Ayrıca sanki ben yanlış biliyormuşum gibi Ekran kartından %25 gümrük/%20 KDV/%25 Gelir vergisi alınıyor dedin Bende sana attım resmi siteden gördüğün gibi sadece %20 KDV alınıyor Ekran kartından bu konuda ne düşünüyorsun beni yalancı gibi gösterdin ya???
Size kesilecek olan her faturada + KDV vardır. Bu KDV değeri gümrükte ödenenden hariç satıcının devlete ödemesi gereken KDV'dir. Türkiye şartlarında bu KDV %20 olarak faturalandırılmaktadır. Sizin ürünü aldığınız satıcının devlete ödemesi gerektiği bir de gelir vergisi vardır. Bunu ürün fiyatına ekleyerek satış yaparlar. Bu tutar %0 ile %40 arasında değişebilir. Limited firmaların büyük kısmında %25 şeklindedir.
Evet hesabımda ufak bir hata var, o da devlet ürün için ödenmiş olan KDV 2. kez almaz. Örneğin Arena'dan İtopya kart satın aldı, Arena'nın kestiği faturada zaten KDV bulunuyor, dolayısıyla o tutar kadar satıştan KDV ödemeyecektir. 600$ bir ürün için 120$ KDV zaten Arena'ya İtopya ödemişti. Bu kartı eğer 1000$ satarsa 166,67$ içerisinde KDV vardır ama devlete 120$ zaten ödediği için sadece 46,67$ sizin satışınızdan devlete ödemesi gereken bir KDV vardır. Ayrıca satışın net kârının %20'sini de devlete gelir vergisi olarak ödemek zorundadır.
Zaten bahsettiğim bu rakamları çıkarttığınızda göreceksiniz ki zaten kartlar ülkemizdeki vergilerden dolayı fiyatı artıyor. Size ürünün giriş fiyatı ve satış fiyatını gösteren hesaplamayı da aşağıya bırakıyorum.
100$ ithal edilen bir ürün içerisinde kargo olmadan düz hesaplarla %10 kazanılması için 253$ satılması gerekiyor.
1. Gümrük Vergisi (İthalat Aşaması)
•
Mal Bedeli: 100$
•
Gümrük Vergisi (%20): 100 × 0.20 =
20$
•
Gümrük Vergisi Dahil Maliyet: 120$
2. KDV (Katma Değer Vergisi)
•
KDV (%20): 120 × 0.20 =
24$
•
KDV Dahil Maliyet: 144$
3. Satış Fiyatı için %10 Net Kâr Hesaplama
Bir işletmenin net kârı, tüm vergiler (KDV ve gelir vergisi) çıktıktan sonra kalan tutardır.
Brüt Satış Fiyatı (X) hesaplanırken:
•
Satıştan elde edilen net gelir = Brüt satış fiyatı - KDV - Gelir Vergisi
•
Gelir Vergisi = Net kârın %25’i olarak hesaplanır
•
Sonuç olarak %10 net kâr bırakacak satış fiyatını bulmalıyız.
Ürünün
%10 net kâr bırakması için
KDV ve gelir vergisi dahil satış fiyatı yaklaşık 253.44$ olmalıdır.
Umarım tüm soru işaretlerini kafanızdan yok edebilmişimdir.