Hocam, anlamadığım şu: Zaten elinizdeki PSU gayet iyiydi, niye boşuna değiştirdiniz?
Ayrıca yanlış anlamayın, sizi suçlamıyorum ama genelde bu tarz olaylar %80-90 oranında kullanıcının CPU veya anakart güç kablosunu tam takamaması, gevşek bırakması veya modüler kabloyu yanlış takması vs. sonucunda oluyor. Yani elinizde o anın video kaydı vs. yoksa işiniz çok zor.
Öncelikle birkaç fotoğraf atarsanız, incelememiz için güzel olur.
Yapabileceklerin:
- Öncelikle eğer akraba veya tanıdık, iyi bir PC'ci varsa ona götürebilirsin veya herhangi bir “İYİ” bilgisayarcıya götürebilirsin. Ama sadece PC satan ve ufak tamirleri yapanlardan bahsetmiyorum. Direkt çip değiştirmesine kadar elektroniğinden anlayan, sağlam bir bilgisayarcıya götürüp başından geçen olayı anlat ve “Acaba bir bakabilir misin, neden olmuş, sebebi nedir? Garantisi de var, garantiye yollamayı düşünüyorum ama hata benim mi yoksa PSU'nun mu vs. emin değilim.” diye özellikle söyle. Yoksa bazıları “Senin suçun.” deyip sana yeni bir şeyler pazarlamaya çalışabilir vs. O yüzden garantiye yollamayı düşündüğünü, sadece durum hakkında bir değerlendirme ve görüş istediğini belirt ki dürüst olsun adam.
Ayrıca “Bırak, ben bakayım, sonra sana söylerim.” diyorsa sakın bırakma. “İşim var, bugün garantiye yollayacağım.” vs. falan de. Çünkü hiç güven olmaz; orada bıraktığında bir şeyleri çalabilir veya değiştirebilirler vs. Böylece en azından durum hakkında bir bilgin olur.
- Sonra PC'yi teknik servise yolla. “Kullanıcı hatası” falan derlerse de “DOA raporu istiyorum, ayrıca neden ve nasıl yandığına/bozulduğuna dair teknik servis raporu istiyorum.” diye belirt.
(Teknik servise yollamadan önce iyice fotoğraflarını çek; sistemin ve hasarlı kısımların fotoğraflarını ne olur ne olmaz diye sakla.)
- Eğer firma hatasını kabul ederse THH'ye yaz. “Ayıplı ürün yüzünden sistemim zarar gördü.” vs. diye belirt. Hatta garantisi olan anakart gibi parçaları da firmaya yollayıp hata tespit raporu iste. Onları da THH'ye, PSU için aldığın DOA ve teknik servis raporuyla beraber yollayıp “Ayıplı ürün sistemimdeki şu, şu ve şu parçalara zarar verdi. Tazminatını/bedelini istiyorum.” de.
Ayrıca bilgisayarcıya git ve fikir al dememin sebebi şu: Teknik servisler bu gibi durumlarda suçlu olsalar bile kullanıcıya suç atabiliyorlar. Eğer bilgisayarcı “Sorun PSU'dan kaynaklı.” derse ve teknik servis “Kullanıcı hatası.” derse, THH'ye durumu anlatıp bilgisayarcının görüşü ile teknik servis raporunun uyuşmadığını söyleyerek
“Bağımsız bilirkişi incelemesi talep ediyorum.” diyebilirsin. THH bir mühendis atayacaktır, o da sisteminizi inceleyecek ve rapor yazacaktır.
Sizi haksız bulursa bir şey yapamazsınız ama haklı bulursa ilk dediğim gibi tazminat istersiniz ve icra yoluyla firmadan alırsınız. (Gerçi ikinci el parçaların tazminatını belki alamazsınız, ondan emin değilim; yanlış olmasın. Ama bilirkişi atanırsa onları da yazacaktır, muhtemelen alırsınız.)
Ama unutmayın, sorun sizde de olabilir. Ben firmayı suçlamıyorum; sadece siz suçsuzsanız ve her şeyi hatasız yaptıysanız, o zaman bunları yapabilirsiniz diyorum. Yoksa hem bilgisayarcı hem de teknik servis raporu sizi suçlu bulursa bir şey yapamazsınız.
Ayrıca, yanan PSU'nun tam modeli ne?