O da şans işi biraz ya kronik olsa her alan kişide çıkardı ama illa ölü piksel çıkanlar oluyordur. Bir de iade olarak herhangi bir sebep belirttiniz mi eğer bende de çıkarsa ona göre bende iade edebilirim direkt ölü piksel yazınca iade almıyorlar diye biliyorum
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Monitörün renk ayarlarını kurcaladınız mı belki renk sıcaklığı sıcak olarak kalmıştı AOC marka monitör kullanıyorum hazır ayarları sıcak olarak geçiyordu sonra onu normale çektim o sıcak ton gidince daha güzel oldu mesela
HDR400 desteği sahte hdr dır hiç bir anlamı yok. Hdr için yüksek renk gamutu, yüksek parlaklık, yüksek kontrast oranı vs gereklidir. Bu monitörlerde HDR1000-HDR1400 oluyor genellikle. Oled olanlarda Trueblack adında farklı bir sertifika alıyor.
Hassas göz ile alakalı değil çoğu içerikte 8 bit desteği var sadece. İçerik 10 bit olmazsa gözle görülür bir değişim yaşanmaz. Ekran kartın Ray racing destekliyor ama oyunda RT desteği yok gibi düşün. Sdr içeriklerin çoğu 8 bit, Hdr içerikler ise genelde 10 bit. Bu yüzden hdr monitörlerde 10 bit olması iyi olur ama zaten 10 bit oluyor. Nvidia kendi app uygulamasına ve kontrol paneline de bit ayarını yaptığımız yere fark oluşması için içeriğin desteklemesi gerekir diye yazıyor.
İkinci olarak native veya frc önemi yok. Native 10 bit olması frc ile 10 bit olan monitörden daha iyi olacağı anlamına gelmiyor. Frc ile native 10 bit olandan daha iyi gradyan performansı gösterenler var. Profesyonel incelemeciler bu yüzden gradyan performansına bakıyor. Ayrıca Profesyonel incelemeciler 8 bit frc veya 10 bit native diye ayrıştırma yapmıyor. Eğer nvidia denetim masasından 10 bit oluyorsa onu 10 bit olarak kabul ediyorlar.
Gradient handling is an important part of picture quality as it helps deliver better details in the shadows and minimizes banding, especially if you want to game in HDR, view HDR content, or create content.
www.rtings.com
PC monitors info, Rtıngs, monitors unboxed vs incelemelerine bakarsan kendinde görürsün.
HDR400 desteği sahte hdr dır hiç bir anlamı yok. Hdr için yüksek renk gamutu, yüksek parlaklık, yüksek kontrast oranı vs gereklidir. Bu monitörlerde HDR1000-HDR1400 oluyor genellikle. Oled olanlarda Trueblack adında farklı bir sertifika alıyor.
Sarımsı gözükmesi şansa bağlıdır renk sıcaklığı üniteden üniteye göre değişir. OSD menüsünden renk sıcaklığı kısmına girip Red ve Green azaltırsanız bu sorun çözülür.
Bu görseli hemen hemen herkes anlar ama çoğu kişi Sdr içerik tüketiyor. Bu yüzden fark görmüyorum diyenler hassas olmadığı için değil içerik desteklemediği için fark görmüyor.
Kısaca Sdr içeriklerin çoğunda bu farkı göremezsin. HDR videosu izlemek için kimse monitör almıyor. Bu bit olayı orta-üst düzey (mini led-Oled) bir ekran almıyorsan kesinlikle elzem değil. Renk gamutu, parlaklık, kontrast oranı, çözünürlük gibi şeyler çok daha önemli. Kaldı ki 10 bin tl den falan itibaren hemen hemen tüm monitörler frc ile 10 bit oluyor. Yani dert etmeye lüzum yok. Aşırı abartılan ve bomboş olan mevzulardan birisi bu bit olayı.
Ben işim gereği 10 bit kullanıyorum fakat oyuncu monitörlerinde çoğu frc zaten, eğer davinci resolve gibi programlar kullanıyorsanız benimgibi birden fazla monitör lazım oluyor oyun için farklı iş için farklı. Bu forumda toplasan 3-5 kişi vardır, destek konusu doğru 8 bit standart hala, bu 10 bit muhabbeti blender - adobe tarzı program kullanan arkadaşları ilgilendiriyor. Sen her mesaja HDR SDR konusunu açıyorsun ben çok yüzeysel cevaplar veriyorum bilerek, senin bu mesajlarını burada 1-2 kişi anlar dostum kim dedi sana 8 bit arkaplana 10 bit bakıyorum diye
Ben işim gereği 10 bit kullanıyorum fakat oyuncu monitörlerinde çoğu frc zaten, eğer davinci resolve gibi programlar kullanıyorsanız benimgibi birden fazla monitör lazım oluyor oyun için farklı iş için farklı. Bu forumda toplasan 3-5 kişi vardır, destek konusu doğru 8 bit standart hala, bu 10 bit muhabbeti blender - adobe tarzı program kullanan arkadaşları ilgilendiriyor. Sen her mesaja HDR SDR konusunu açıyorsun ben çok yüzeysel cevaplar veriyorum bilerek, senin bu mesajlarını burada 1-2 kişi anlar dostum kim dedi sana 8 bit arkaplana 10 bit bakıyorum diye
2026 yilinda artik 8 bit renk paleti destekli ve/ya 60Hz panelli monitor/ Tvler almayin derim, fiyat iyiyse avantajliysa durum degisir ama yakin fiyalarda gercek 10bit panel olsun (ceteris paribus kosuluyla). Color banding benim dikkatimi ceker en azindan.
20 sene once dahi kaliteli paneller 10bit destekliydi, bazi iceriklerde farkediliyor. Internetten video izlerim, gunluk word/ excel datalariyla ugrasirim deniliyorsa tabi fark hissedilmez ya da minimal kalir.