Furmark Testi Ekran Kartını Bozarmı?

Yapınca bozulmamıştır. Zaten bozuktur, onu ortaya çıkarmıştır. Furmark testi kartı "sınırlarında" çalıştırır. Ki bu sınırlar zaten o kartın hiçbir hasar almadan çekebileceği watt, frekans, voltaj ile sabittir. Değil 5 dakika 10 dakika; 1 ay boyunca hiç kapatmadan çalıştırsanız bile en fazla kartın fanını yormuş olursunuz.
haklısınız hocam büyük ihtimal hatalı gpu kullanıyorlardı yazanlar

hocam hatırlayamadım şuan test yapıp kaldırmıştım furmarkı
O kadar korkmuş ki uygulamayı bile kaldırmış ben 40dk test yaptım 1 saat 30dk test yaptım hiç bir şey olmadı. Laptop da bile 40dk test yaptım yine olmadı. Dediğim sıcaklıkların da önemi var

haklısınız hocam büyük ihtimal hatalı gpu kullanıyorlardı yazanlar
Ya biraz saçma gelebilir ama şöyle bir örnek vereceğim, şimdi kondisyonunun iyi olduğunu nasıl anlarsın koşarak yani bakalım hemen tıkanıyor musun tıkanmıyor musun diye, bu da öyle mantık kartının durumunun nasıl olduğunu anlamak için furmark yaparsın sıcaklıklarına bakarsın. Koşu yaptığınız zaman kendini zorlarsın kondisyonunu nasıl olduğunu anlamak için, koşun bitince normale dönersin hayat devam eder problemsiz bir şekilde bu da aynı mantık gibi düşünebilirsin hiçbir problem olmaz. Check up gibi düşün furmarkı problem var mı yok mu diye.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ya biraz saçma gelebilir ama şöyle bir örnek vereceğim, şimdi kondisyonunun iyi olduğunu nasıl anlarsın koşarak yani bakalım hemen tıkanıyor musun tıkanmıyor musun diye, bu da öyle mantık kartının durumunun nasıl olduğunu anlamak için furmark yaparsın sıcaklıklarına bakarsın. Koşu yaptığınız zaman kendini zorlarsın kondisyonunu nasıl olduğunu anlamak için, koşun bitince normale dönersin hayat devam eder problemsiz bir şekilde bu da aynı mantık gibi düşünebilirsin hiçbir problem olmaz. Check up gibi düşün furmarkı problem var mı yok mu diye.
iyi edebiyat yaptım :D

Dostlar selamünaleyküm rtx5060 8gb ekran kartına 2k çözünürlükte 8 dakika boyunca furmark testi yaptım kart 8 dakika boyunca %100 gpu kullanımında sorunsuz çalıştı ancak şimdi okudum forumlarda , redditte bazı kişiler ekran kartımı furmark testi bozdu fazla kullandığı ve voltaj çektiği için gibisinden şeyler yazmışlar doğrumu bu, ekran kartıma zarar vermişmidir şimdiden herkese teşekkürler.

Bozmaz. Fakat furmark kartı tam optimize şekilde yüke sokmaz. Programın algoritması neden böyle bilmiyorum. Undervolt profilini tam oturtamıyor voltaj sürekli dalgalı ve gpunun clock hızınıda ayarladığınız hızdan daha aşağıda çalıştırıyor

8 dakikalık stres hiçbir donanım için risk oluşturmaz. Absürt, günlük kullanılması mümkün olmayan voltajlarda çalışmadığı sürece 👍

En güzel stres testi 3d mark port royaldir. 3d mark paralı olduğu için anlayışla karşılarım fakat programın ücretini Ray tracing çekirdekleri tensör çekirdekleri vs gpudaki bütün parametreleri aynı anda yüke sokar ve gerçek sıcaklıkları gösterir size

Vram sıcaklıkları için time spy extreme 4k dx12 en güzel testtir. Termal padlerin vaziyetini gösterir

3DMARK 6.5 DOLARA DÜŞMÜŞ SICAK FIRSATLARA KONU AÇTIM. SATIN ALMANIZ İÇİN HARİKA FIRSAT

Son düzenleme:
Bozmaz. Fakat furmark kartı tam optimize şekilde yüke sokmaz. Programın algoritması neden böyle bilmiyorum. Undervolt profilini tam oturtamıyor voltaj sürekli dalgalı ve gpunun clock hızınıda ayarladığınız hızdan daha aşağıda çalıştırıyor

8 dakikalık stres hiçbir donanım için risk oluşturmaz. Absürt, günlük kullanılması mümkün olmayan voltajlarda çalışmadığı sürece 👍

En güzel stres testi 3d mark port royaldir. 3d mark paralı olduğu için anlayışla karşılarım fakat programın ücretini Ray tracing çekirdekleri tensör çekirdekleri vs gpudaki bütün parametreleri aynı anda yüke sokar ve gerçek sıcaklıkları gösterir size

Vram sıcaklıkları için time spy extreme 4k dx12 en güzel testtir. Termal padlerin vaziyetini gösterir
hocam şimdide 8 dk test yaptım toplam 2 kez yaptım yani 5dk arayla voltaj olarak bir zarar vermişmidir.

Şimdi öncelikle sen yaptığın işlemi bile bilmiyorsun sen undervolt yaptığını söylüyorsun ve sonrasında core clock hızını artırdığını söylüyorsun bu durumda şu oluyor tam yük altına girdiğinde senin ayarladığın hızlara çıkamıyor örneğin ben +200 mhz verdim ve %90 ile çalıştırdım sistemden maksta artık 250w çekmesini istedim ama bu watt değerleri ile 2950 mhz değerlere çıkması imkansız bu değerlere çıktığını oyun gibi tam yük altına sokamadığı yerlerde görebilirsin. Bu neden yapılır öncelikle performans seviyesini koruyarak ekran kartının daha az güç çekerek hem ömrünü hemde sıcaklık değerlerini aşağı çekmiş olursun hatta oyun performansını da(tam yüke giremeyeceği için) yukarı çıkarmış olursun.

Şimdi öncelikle sen yaptığın işlemi bile bilmiyorsun sen undervolt yaptığını söylüyorsun ve sonrasında core clock hızını artırdığını söylüyorsun bu durumda şu oluyor tam yük altına girdiğinde senin ayarladığın hızlara çıkamıyor örneğin ben +200 mhz verdim ve %90 ile çalıştırdım sistemden maksta artık 250w çekmesini istedim ama bu watt değerleri ile 2950 mhz değerlere çıkması imkansız bu değerlere çıktığını oyun gibi tam yük altına sokamadığı yerlerde görebilirsin. Bu neden yapılır öncelikle performans seviyesini koruyarak ekran kartının daha az güç çekerek hem ömrünü hemde sıcaklık değerlerini aşağı çekmiş olursun hatta oyun performansını da(tam yüke giremeyeceği için) yukarı çıkarmış olursun.

Undervolt hakkında bilgi sahibi olup öyle gel.

Ben yaptığım işlemi gayet iyi biliyorum. Undervolt demek zaten voltajı düşürüp core clock’u arttırmaktır 👍 voltajı düşürüp core clock’uda düşürmek demek değildir

Undervolt tam olarak şudur:

Kart baz haliyle 2900 mhz çalışıyodur ve bunu 1.075 voltajda yapıyodur

Ben kartı 3100 mhzde çalışacak şekilde core clockunu arttırıyorum fakat bunu 0.975 voltaja çıkarak yapsın diyorum (misal). Böylelikle kart 3100 mhzde çalışmaya devam edip voltajıda 0.975den alarak hem watt düşüyor hem performans artıyor hemde sıcaklıklar düşüyor. Gpunun yüke girmesini engelleyen bişey değil

Watt ile core clock’un alakası yoktur. 300w çeken bi kart 2900 mhz ile çalışıyorsa 200 watt çekerek 3000mhzde de çalışabilir. Core clocku besleyen şey “voltajdır” watt değildir 👍 kart daha fazla core clock basmak için watta değil voltaja ihtiyaç duyar. Öyle olsaydı en yüksek watt çeken gpular en yüksek gpu clocklarına ulaşan kartlar olurdu

Undervolt yapılmamış kart
IMG_0468.webp

Undervolt yapılmış kart (+gpu clock +1000 memclock, azaltılmış voltaj = daha az ısı daha fazla performans)
IMG_0467.webp

hocam şimdide 8 dk test yaptım toplam 2 kez yaptım yani 5dk arayla voltaj olarak bir zarar vermişmidir.

Mümkün değil. İstersen geceden sabaha kadar bırak gpuyu bişey olmaz

Son düzenleme:

Ben yaptığım işlemi gayet iyi biliyorum. Undervolt demek zaten voltajı düşürüp core clock’u arttırmaktır 👍 voltajı düşürüp core clock’uda düşürmek demek değildir

Ben kartı 3100 mhzde çalışacak şekilde core clockunu arttırıyorum fakat bunu 0.975 voltaja çıkarak yapsın diyorum. Böylelikle kart 3100 mhzde çalışmaya devam edip voltajıda 0.975den alarak hem watt düşüyor hem performans artıyor hemde sıcaklıklar düşüyor

Watt ile core clock’un alakası yoktur. 300w çeken bi kart 2900 mhz ile çalışıyorsa 200 watt çekerek 3000mhzde de çalışabilir. Core clocku besleyen şey “voltajdır” watt değildir 👍 kart daha fazla core clock basmak için watta değil voltaja ihtiyaç duyar

Alıntıyı görüntüle

Undervolt yapılmış kart (+gpu clock +1000 memclock, azaltılmış voltaj = daha az ısı daha fazla performans)
Alıntıyı görüntüle

Öncelikle ben core clock hızını düşürmek gibi bir şey demedim 2. olarak oyunlarda zaten performans artışı olacağını söylemişim 3. olarak da o kadar bilseydin Furmark gibi %100 testlerde neden verdiğin değerlere ulaşamayacağını bilmen lazımdı gidip de furmak testini suçlamaman gerekirdi burada resim atıp ta bir şeyler kanıtlamana gerek yok zaten benim bahsettiğim durumun resmini atmışsın. Şimdi gelecek ekran kartı kullanımına bak diyecek %100 diyecek bende sana CPU için stabilite testi yaparken cinebench de %100 kullanımda oluşacak sıcaklık ve maksimumu değerin nedense Prime95 smallest değerinden çok daha aşağıda olduğu örneğini vereceğim çünkü gözüken her %100 test o işlemcinin tüm birimlerin %100 kullanıcılağı anlama gelmez . Son olarak da okuma seviyeni geliştirmeni isterim.

Ben kartı 3100 mhzde çalışacak şekilde core clockunu arttırıyorum fakat bunu 0.975 voltaja çıkarak yapsın diyorum (misal). Böylelikle kart 3100 mhzde çalışmaya devam edip voltajıda 0.975den alarak hem watt düşüyor hem performans artıyor hemde sıcaklıklar düşüyor. Gpunun yüke girmesini engelleyen bişey değil

Watt ile core clock’un alakası yoktur. 300w çeken bi kart 2900 mhz ile çalışıyorsa 200 watt çekerek 3000mhzde de çalışabilir. Core clocku besleyen şey “voltajdır” watt değildir 👍 kart daha fazla core clock basmak için watta değil voltaja ihtiyaç duyar. Öyle olsaydı en yüksek watt çeken gpular en yüksek gpu clocklarına ulaşan kartlar olurdu

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Watt değeri ile alakalı değil diyorsun voltajı kıstığında otamatik olarak watt değeri düşer çünkü Watt = Voltage * Amper değeridir Amper değeri ve ya voltage değeri kısıldığında doğru orantılı olarak watt değeri de düşer çünkü aralarında çarpım durumu vardır bunu da bir söyleyim. Sadece ekran kartı değil tüm bileşen içinde voltaj değri önemlidir eski tiip CPU overclocku yapan veya elektronikçi bir arkadaş bu durumu bilir. Ama bu değer doğru orantılı oalark da Watt değerini de önemli kılar çünkü biri artığında otamatik olarak biri de artar. Diğer bir şey evet sistemin tam yükte senin verdiğin değerlere ulaşamamasına da neden olur OCCT testi de yapsan bu durumu görürsün sana göre tüm testler hatalaı ama bir sen doğrsusundur. İşlemciler içinde aynı durum gerçekleşir düşük voltaj(limit dışında) verip strest testi yaptığınız anda itibaren ya mavi ekran verip BIOS ayarına gidersin yada Max hızı otamatik olarak aşağı çekilir.

Son düzenleme:
Gelelim Yüksek watt çeken ekran kartları en yüksek değerlere ulaşırdı mantığına bu durumda da bize elektriğin getirdiği bir duruma sürtünmeye ve transistör teknolojisine yani işlemcinin üretim teknolojisine(Ekran kartları üzerinde de işlemci vardır.) Transistörler arası ne kadar dar ise transistörler arasında bağlantı kurabilmek için harcanacak voltaj değeri de o kadar azdır sadece bu da etkili değil üretim aşamasında kullanılacak ekstra destek ünitileri de bu gibi durumlarda Aynı watt değerine sahip bir ekran kartının birinin birinden üstün yapmasına neden olur.

Öncelikle ben core clock hızını düşürmek gibi bir şey demedim 2. olarak oyunlarda zaten performans artışı olacağını söylemişim 3. olarak da o kadar bilseydin Furmark gibi %100 testlerde neden verdiğin değerlere ulaşamayacağını bilmen lazımdı gidip de furmak testini suçlamaman gerekirdi burada resim atıp ta bir şeyler kanıtlamana gerek yok zaten benim bahsettiğim durumun resmini atmışsın. Şimdi gelecek ekran kartı kullanımına bak diyecek %100 diyecek bende sana CPU için stabilite testi yaparken cinebench de %100 kullanımda oluşacak sıcaklık ve maksimumu değerin nedense Prime95 smallest değerinden çok daha aşağıda olduğu örneğini vereceğim çünkü gözüken her %100 test o işlemcinin tüm birimlerin %100 kullanıcılağı anlama gelmez . Son olarak da okuma seviyeni geliştirmeni isterim.

Watt değeri ile alakalı değil diyorsun voltajı kıstığında otamatik olarak watt değeri düşer çünkü Watt = Voltage * Amper değeridir Amper değeri ve ya voltage değeri kısıldığında doğru orantılı olarak watt değeri de düşer çünkü aralarında çarpım durumu vardır bunu da bir söyleyim. Sadece ekran kartı değil tüm bileşen içinde voltaj değri önemlidir eski tiip CPU overclocku yapan veya elektronikçi bir arkadaş bu durumu bilir. Ama bu değer doğru orantılı oalark da Watt değerini de önemli kılar çünkü biri artığında otamatik olarak biri de artar.
1) furmark testini suçlamamaya sebep bildiğin ne var? Furmarkta %100 e ulaşmamasının sebebi undervolt yaptığın için gibi saçma sapan bişey söyleme. Undervolt gpunun yüke girme algoritmasını de-ğiş-tir-mez. Undervolt işleminin stabilliği için bile furmark kullanılabilir. Yani undervolt yaptım kart artık %99 değil %80 yüke giriyor gibi bişey yok.

2) “undervolt yaptığını söylüyorsun ve sonrasında core clock hızını artırdığını söylüyorsun bu durumda şu oluyor tam yük altına girdiğinde senin ayarladığın hızlara çıkamıyor”

Bunu sen yazdın arkadaşım? Undervolt’un “ne olduğunu” bilseydin bana “sonrasında core clock hızını artırdığını söylüyorsun” diye yazmazdın. Hem voltajı düşürüp hem core clock hızını arttırmak zaten undervolttur. Yaptığım işlemi garip bulup belirtmişsin core clock hızını arttırdığını söylüyosun diye :)

3)250w çekmesini istedim ama bu watt değerleri ile 2950 mhz değerlere çıkması imkansız bu değerlere

Bilmediğini kendin itiraf etmiş oldun şu cümlenle :) Resimler yukarıda:

1.075de çalışan kartmı daha çok watt çekmiştir yoksa 0.990 da çalışan kart mı daha çok watt çekmiştir? Cevabı kendin ver

0.990 voltajda çalışan kart 3045 mhzye çıkartmışım 1.075 voltajda çalışan kart ise 2917 mhzde. Yani bu ne demek? Değil 250 watt, 180-200 watta bile 2950 mhz değerlerinde çalışabilir demek (senin verdiğin örneğe göre). Çünkü watt bir “sonuçtur”, sebep değildir. Voltaj “sebep”tir kartı yüksek frekanslara çıkartan

4)voltaj watt amper formülün doğru. Voltaj arttıkça watta artar voltaj düştükçe watta düşer buraya kadar doğru 👍 Ama:
Bu, gpu clock’unun voltajdan beslendiği gerçeğini değiştirmez. Sen voltaj vererek veya azaltarak gpu clockunu arttırıp azaltabilirsin. Watt, voltajda yaptığın değişiklikten sonra ortaya çıkar. Bu yüzden msi afterburnerda curve editörde gpu clock/voltaj eğrisi vardır. Gpu clock/watt eğrisi yoktur. Watt, voltajla amperin bi sonucudur zaten

Yüksek gpu clockta çalışabilmene vesile olan şey voltajdır watt değildir tekrar söylüyorum. Eğer yüksek gpu clockta çalışabilmeme sebep olan şey senin dediğin gibi direkt watt olsaydı ben 3045 mhz gpu clocku 0.99 voltajda değil 1.150-1.175 gibi voltajda çalıştırmak zorunda kalırdım (misal). Çünkü voltajı arttırarak wattı arttırmış olacaktım ve senin dediğin olacaktı. Yüksek wattla daha yüksek gpu clock. Ama öyle değil. Watt tek başına kriter olsaydı 5090, watt daha az tüketen 5070ti 5080 den çok daha yüksek frekanslara çıkardı

%100 kullanma meselesine gelince cinebenchin %100 ü ile prime95 in %100 ü tabii ki aynı değil haklısın; ama bu undervolt yaptığım için kartı %100’e sokamazsın emri vermek değildir :) ben undervolt yapsamda yapmasamda çalıştırdığım program %100 kullanıma girmek zorunda (program düzgün çalışıyorsa). Undervolt buna engel değil. İster furmarkın %100 ü olsun isterse marionun %100 ü olsun fark etmez. Program sana “aaaa bu undervolt yapmış ben karta tam yük bindiremem” diyemez

Okuma bilgim gayet yerinde. Bişeyleri kanıtlama ihtiyacı duymam gerekiyormuş belliki. Undervolt performansı arttırır derken genel bilgi verdim oraya öyle yazdığıma takılma sen undervolt yapınca kartın performansı düşer dediğini iddia etmedim zaten 👍

Bi dönem nvidianın sürücülerinde (yılını hatırlamıyorum) furmark çalıştırıldığında gpu bunu algılayıp otomatikman limitleri ve voltajı kısan bi kodlamayla geliyordu. Tam emin değilim yıl ve sürücü sürümü olarak ama çok geçmiş yıllarda buna dair bir kaç kullanıcının yazısını okumuştum.

Şunu belirtmeden geçmeyim: Furmarkta hangi profilde olursa olsun stabil çalışan bir ekran kartı herhangi bir oyunda hata verebilir kasma donma yapabilir. Furmark tek başına kartın bütün stabilliğini göstermeye yetmez. günümüzde kartlarda ray tracing çekirdekleri yok bilmem ne çekirdekleri ıvırı zıvırı var. Furmark sadece yük bindiriyor. Örneğin cyberpunk2077 gpunun bütün zerrelerini kullanabilen yararlanan bi oyundur. Furmarkta stabil olan kart ray tracing açıldığı anda çakılabilen bir kartta olabilir oyunda 👍

Bu yüzden ben furmarkı değil güncel stress ve test algoritmalarına sahip programları tavsiye ediyorum. Ve bolca oyun elbette

Son düzenleme:
Dostum benim GPU’ya yaptığım işkence testlerinin yanında senin yaptığın çay ve çekirdek eşliğinde siyaset tartışması. Hiçbir şey olmaz merak etme

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,639
Üyeler
199,202
Son üye
Konsolistan

Geri