Selamlar dostlar
Bugün çok hayret edeceğiniz bir konu ile karşı karşıyayız.
Bir dostumun bilgisayarını daha düzgün bir kablo düzeni yapmak için evlerine ziyarette bulundum ve karşılaştığım durumu sizlerle inceleyeceğiz aynı zamanda mahalle bilgisayarcısının verdiği tavsiye ve topladığı sistem bileşenlerine bakacağız.
Ürünün ilk 3 parçasını bizzat ben seçtim lakin diğer parçaları sistemi topladığım kişi, mahalle bilgisayarcısına bırakmak zorunda kaldı .
Benim seçtiğim parçalar:
Ryzen 5 3600
ASUS TUF GTX 1660 Super
ASUS TUF B450M-PRO
Buraya kadar her şey çok güzel zaten baya randımanlı çalışan parçalar bildiğimiz üzere lakin işin patlak verdiği kısım burada başlıyor.
Bu kısmı seçtiğimiz için geri kalanını bilgisayarın sahibi babasına bırakmak zorunda kalıyor ve babası da tanıdık bir mahalle bilgisayarcısına veriyor sistemin geri kalanını montajlama ve ürünleri tedarik etme amacıyla.
Ürünlerin mahalle bilgisayarcısına kalan kısmında ise o da şu parçaları seçiyor :
Frisby FC-9235G 650W PSU'lu kasa kombinasyonu
Toshiba 1TB HDD
Hİ-Level 512 GB 3300MB/3100MB/S M.2 SSD Disk
GSKİLL 8GB Sniper X 3000mhz DDR4 Orman Kamuflaj RAM'den
2x8 olacak şekilde koyuyor (Normalde 8 koyacaktı da üstünkörü sorulduğunda minimum 16 olması gerektiğini söylemiştim sistemi toplayan da belirtmiş bunu)
ve bu sisteme 7500TL civarında bir ücret alıyor ve bu olay Temmuz 2020'de gerçekleşiyor.(O zamanlar o fiyata minimum RTX sistem toplanıyordu )
Sistemin kutularını da çaldığını belirtelim bu mahalle bilgisayarcısının. Hiçbir kutuyu da vermiyor bilgisayarın sahibine .
Bugün de başta belirttiğim üzere sistemi düzgün bir kablolama yapmak amacı ile sistem sahibinin evine misafir oldum lakin sistemi açınca hayretler içerisinde kaldım ve gördüklerimi sizlerle de paylaşayım :
Alıntıyı görüntüle
Burada zaten çok anlatmaya gerek bir şey yok bir insan kendi çabası ile bu kadar berbat kablolama yapmaya çalışsa bile bu kadar berbat bir şeyi beceremez çünkü bu sanatsal bir berbatlık tarifi olmayan bir şey
Kablolama biraz da yetenek ile ilgili tabi buna yine kabul edilebilir diyip geçiyorum ama zoruma gittiğini de söyleyebilirim .
Kasa ve PSU konusuna gelecek olursak PSU'dan bahsetmeye gerek bile yok zaten ne kadar düşük seviye olduğunu az çok tahmin edebiliyorsunuzdur ama beni asıl dumura uğratan ürün kasa oldu.
Bir kasada CPU güç girişleri için nasıl boşluk olmaz?Bildiğiniz anakartın üst tarafı tamamen kapalı bir panel.Yapan arkadaşa buradan tebriklerimi tersten iletiyorum.Tasarım hatası ödülü olsaydı sanırım kasayı tasarlayan kişi alabilirdi bu ödülü.
Asıl bomba ise ekran kartını temizlemek için sökünce ortaya çıkıyor :
Alıntıyı görüntüle
Şaka gibi değil mi dostlar ?
Adam anakartın üzerinde takılı gelen yükseltme vidasını söküp montajlamış SSD'yi ve bildiğiniz bu şekilde duruyordu görünce bi 20 saniye SSD ile birbirimize bakıştık.
SSD'nin bu vaziyette hala çalışır olmasına mı şaşırayım 10 kuruşluk yükseltme apartını çalan ve buna tahammül edebilecek kadar düşük seviye bir insanın varlığına mı bilemedim...
SSD'nin hız testini şuraya bırakayım:
Alıntıyı görüntüle
Kısacası adam hem tanıdık ayağına verilen parayı rezil ediyor ,kutuları çalıyor buna ek olarak daha bir de hatalı montaj yapıp sistemin bileşenlerine zarar veriyor.
Garantisini sorunca da garantisi de Allah'a emanet ...Kim bilir belki de parçaların bazıları 2.el bile olabilir .
Ben demiyorum ki bütün mahalle bilgisayarcıları böyle ama geneli bu şekilde elbette iyi olan istisnalar mevcuttur.
Siz siz olun sistem toplarken veya toplatırken hem önceden araştırın hem de toplatırken başında durun yoksa başınıza buna benzer olaylar gelebilir.
Bu durumu sizinle paylaşıp hem bilgilendirmek hem de istişare etmek istedim dostlar.
Saygılar