9800x3d işlemci Soğutucu ve undervolt

Arka planda açık uygulamalar etkiler mi testi? Spotify,steam,edge,afterburner,occt vs açıktı.
etkilemez pek, max 10 puan falan farkettirir belki. ayrıca sıcaklığına neden occtden bakiyorsun hwmonitor indir istemediğin kadar bilgi gorebilirsin her çekirdek için ayrı ayri sıcaklık vb

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_
Son düzenleme:
Ben 9800x3d ti -20 200 MHz ile basit undervolt la 50-55 e sabitledim oyunlarda özellikle fps oyunlarında 55 i bile zar zor görüyorum sıcaklık olarak kullandığım hava soğutma thermalright peerless assassin 140 white tavsiye ederim.
Merhaba bende ryzen elite 360 var biostan performans modu açık işemcinin senin yaptığını yapmak mantıklımı
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ben 9800x3d ti -20 200 MHz ile basit undervolt la 50-55 e sabitledim oyunlarda özellikle fps oyunlarında 55 i bile zar zor görüyorum sıcaklık olarak kullandığım hava soğutma thermalright peerless assassin 140 white tavsiye ederim.
Nasıl yaptın

Arkadaşlar 9800x3d işlemci ve ID-Cooling SE-214-XT ARGB İşlemci Soğutucuya sahibim işlemci oyunlarda 90 dereceyi görüyor cbo kapattım artık 60 dereceyi zor görüyor yeni bir hava soğutucu alacağım.Phantom spirit yada freezer 34e-sports duo düşünüyorum. Birde bios ayarlarından undervolt nasıl yapabilirim?
Kanka sen de bendensin. Hava soğutma yetmiyor. Noctua ile soğutamadım. 360 sıvı soğutma sipariş ettim.

Bir Cinebench testi görmek isterim. Piyasanin tepe seviye soğutucusu Arctic LF 3 360 ile 78 dereceyi görüyorum bakalım konudakilerin iddia ettiği kadar uygun muymuş :D
Meraktan iki Cinebench'te de yaptım.

Windows 11 Professional - Noctua NH-D15(Silent Profil) - Lian Li Lancool 3 (140mm 5 fan Silent Profil)

Oda sıcaklığı 27 derece. Klima yok.

-35 All Core Curve, +200MHZ boost(Bi işe yaramıyo :kekw: ), SoC 1.25V, 10x scalar (Diğer sistem bilgileri imzada yazıyor)

7800X3D benchmarkları:

Cinebench R23
7800x3d tek run derece/skor:
Ekran görüntüsü 2025-08-20 123008.webp

7800x3d 10 dakika throttle run derece/skor:
Ekran görüntüsü 2025-08-20 124200.webp

Cinebench 2024

Ekran görüntüsü 2025-08-20 125641.webp

Zaten hepimiz biliyoruz bunun senteik test olduğunu ve hiçbir oyunda düzgün bir sistem kombosu ile %100 göremeyeceğini. Zaten oyunlarda harcadığı güç de bu testlere göre az olabiliyor.

Yani bu "sıvı soğutma zorunlu" olayını debunklar mı emin değilim ama 2000 lira vediğim bir kule tipi soğutma ile bu sonuçları sentetik testte alabiliyorum.

Edit: Cinebench R23'te 4.866 Mhz sabit, 2024'te 4.891 Mhz sabit ilerledi.

kasada önde 3 arkada 1 fan var zaten ama

benim octt testinde direkt 95 e fulleniyor. şuan
Kasa önüne değil soğutucunun iki tarafına takacaksın çif fanlı olcak ve kendi fanı çok iyi değil dedim fanlar canavar gibi dönüyor

Windows 11 Professional - Noctua NH-D15(Silent Profil) - Lian Li Lancool 3 (140mm 5 fan Silent Profil)

-35 All Core Curve, +200MHZ boost(Bi işe yaramıyo :kekw: ), SoC 1.25V, 10x scalar (Diğer sistem bilgileri imzada yazıyor)

7800X3D benchmarkları:

Cinebench R23
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Cinebench 2024

Alıntıyı görüntüle

Zaten hepimiz biliyoruz bunun senteik test olduğunu ve hiçbir oyunda düzgün bir sistem kombosu ile %100 göremeyeceğini. Zaten oyunlarda harcadığı güç de bu testlere göre az olabiliyor.

Yani bu "sıvı soğutma zorunlu" olayını debunklar mı emin değilim ama 2000 lira vediğim bir kule tipi soğutma ile bu sonuçları sentetik testte alabiliyorum.
2000 TL bir kule tipi soğutma için fazla bir ücret zaten. O da piyasadaki çoğu 240MM sıvı soğutucudan daha iyi bir model ayrıca :D

2000 TL bir kule tipi soğutma için fazla bir ücret zaten. O da piyasadaki çoğu 240MM sıvı soğutucudan daha iyi bir model ayrıca :D
Şuan daha pahalıya satıyorlar da kazık fiyat hayatta tavsiye etmem.

Phantom Spirit ve Peerless Assassin 140 ile bu benzer skorlar alınabilir tabi işlemcide -35 yapacak kadar şanslıysanız.

Oyunlarda bu dereceleri görmesi pek mümkün değil zaten ayarladıktan sonra. İşlemci ağırlıklı olanlarda bile en yüksek 75 spike görmüşümdür o da anlık yani genelde 70'lerde gezer işlemci yükü ağır olanlarda.

GPU yükü ağır olanlarda 65'i bazen zor görüyor. 50-60 arası geziyor.

7800X3D benchmarkları:

Cinebench R23
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Cinebench 2024

Alıntıyı görüntüle

Edit: Cinebench R23'te 4.866 Mhz sabit, 2024'te 4.891 Mhz sabit ilerledi.

İşte kasanın önemi de ortaya çıkıyor.
Hava akımınız da çok iyi. Boğulan bir kasa olsa çok daha kötü sonuç çıkardı.
Şu sistem kurarken 7500F yerine 7600 alacağım diye gidip züddürük kasa alınıyor,
Ne içerisinde hava dolanacak alan var, nede fanlarının kendine hayrı oluyor.

Derslik paylaşım hocam eline sağlık.

Merhaba bende ryzen elite 360 var biostan performans modu açık işemcinin senin yaptığını yapmak mantıklımı

Nasıl yaptın
Nebi Akgünün undervolt rehberi ile yaptım

Arkadaşlar 9800x3d işlemci ve ID-Cooling SE-214-XT ARGB İşlemci Soğutucuya sahibim işlemci oyunlarda 90 dereceyi görüyor cbo kapattım artık 60 dereceyi zor görüyor yeni bir hava soğutucu alacağım.Phantom spirit yada freezer 34e-sports duo düşünüyorum. Birde bios ayarlarından undervolt nasıl yapabilirim?
Sıvı soğutucu almanı öneririm hocam kule tipi soğutucunu satıp.

Sıvı soğutucu almanı öneririm hocam kule tipi soğutucunu satıp.
Hava soğutma ilede zaten rahatlıkla soğur işlemcisi illa sıvı soğutmaya geçmesine gerek yok ki

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,153,360
Üyeler
183,417
Son üye
ysufftalha
Geri