Neler Yeni

❌İndirim Bitti! Lenovo Legion R27QE 27" 2k 180Hz 0.5ms Monitör Sepette 6.799TL

bkarahis

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
24
İsim
Bahadır Kara
Arkadaşlar monitörü ben de bugün sipariş ettim hayatım boyunca IPS panel kullanan biri olarak söylemek isterim ki ışık sızması olmayan ıps panel çok çok nadirdir ve ışık sızması çokta dert olacak bir şey değil. Ölü pikseliniz çoksa iade edin ancak ışık sızması olmayan ıps gibi hayaller kurmayın. Almışsınız o kadar keyfine bakın gözünüze hoş geliyorsa kullanın gitsin altı üstü oyun oynayacaksınız kasmayın hiçbir ürün kusursuz değildir.

Arkadaşlar kullanırken takılma yaşayan var mı ? Oyundayken , video izlerken , masaüstündeyken bile ortalama 15 saniye de bir takılma olayı gerçekleşiyor . Fakat eski monitörden kullanınca bir sıkıntı olmuyor.

jcooli

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
Enes Ay
bir arkadaşım bu monitorden aldı yorumunu aynen iletiyorum.

asus vg27aq (wqhd 165hz) dan geçiyorum. asusa göre daha parlak ancak bu parlaklık çerçeveye yakın noktalarda köşeler gibi asusa göre daha az diyebilirim. onun dışında gayet güzel bir monitor bu fiyata 180hz 8+frc güzel fırsat. elimde asus varken bu saatten sonra 4k ips veya oled geçerim diyordum ancak fiyatı cezbetti. artık gözümden dolayı mı yoksa alışkanlık mı bilemiyorum ancak bazı noktalarda eski monitörüm daha canlı renkler veriyormuş gibi hissediyorum ancak genel olarak parlaklık 180hz ve 10bit olmasını düşündüğümde bunu çok önemsemiyorum. Eski monitorum gsync compatible olarak geçiyordu ancak bunla da nvidia denetim masasında gsync kısmını aktif edebiliyorum ek olarak 10bit ayarını da burdan yapmak gerekiyormuş. Herhangi bir ölü piksel çıkmadı. Kullanım öncesinde ayarlar menüsünü bolca kurcalamak zorunda kaldım eski monitörümdeki görüntüye alıştığım için. Kısaca beğendim elimdeki monitörün fiyatının bunun 1.5 2 katı olduğunu düşündüğümde + özellikler hoşuma gitti. srgb renk muhabbetlerine çok bakmadım ama yan yana açıp videolar izledim pek bir sırıtma göremedim. Hatasız gelirse tavsiye ederim uzun kullanımda cortlamaz umarım.

icero

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
90
İsim
Emre
bir arkadaşım bu monitorden aldı yorumunu aynen iletiyorum.

asus vg27aq (wqhd 165hz) dan geçiyorum. asusa göre daha parlak ancak bu parlaklık çerçeveye yakın noktalarda köşeler gibi asusa göre daha az diyebilirim. onun dışında gayet güzel bir monitor bu fiyata 180hz 8+frc güzel fırsat. elimde asus varken bu saatten sonra 4k ips veya oled geçerim diyordum ancak fiyatı cezbetti. artık gözümden dolayı mı yoksa alışkanlık mı bilemiyorum ancak bazı noktalarda eski monitörüm daha canlı renkler veriyormuş gibi hissediyorum ancak genel olarak parlaklık 180hz ve 10bit olmasını düşündüğümde bunu çok önemsemiyorum. Eski monitorum gsync compatible olarak geçiyordu ancak bunla da nvidia denetim masasında gsync kısmını aktif edebiliyorum ek olarak 10bit ayarını da burdan yapmak gerekiyormuş. Herhangi bir ölü piksel çıkmadı. Kullanım öncesinde ayarlar menüsünü bolca kurcalamak zorunda kaldım eski monitörümdeki görüntüye alıştığım için. Kısaca beğendim elimdeki monitörün fiyatının bunun 1.5 2 katı olduğunu düşündüğümde + özellikler hoşuma gitti. srgb renk muhabbetlerine çok bakmadım ama yan yana açıp videolar izledim pek bir sırıtma göremedim. Hatasız gelirse tavsiye ederim uzun kullanımda cortlamaz umarım.
Hocam o dediginiz nvdia menusunden nerden ayarlayacagiz detaylica yazabilir misiniz?
Hafif bir sol asagida isik sizmasi var her ips te oluyor diyorlar normsl mı sizce isde edilmeli mi ? Edersen yenisinidensiparis verebilirim. Olu piksel yada baska hata gormedim sadece azda olsa isik sizmasi mevcut

mrcbrv

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
mrcbrv
Merhabalar, ben de bu monitörü aldım, bugün öğlen saatlerinde elime ulaştı. Monitör arayışındaydım FHD monitör bakarken şans eseri bu fiyatlara 2K görünce almak istedim, ekran kartım RX570 ve Xbox Series S konsolum var.

Ghosting, ölü piksel gibi sorunlar yok. Sapasağlam geldi. Öncelikle eski monitörüm 10 senelik 27 inç 60Hz Led bir monitördü. İlk açtığımda HDMI ile bağladım monitör parlaklığı ilginç bir şekilde çok iyi gelmedi özellikle kenarlardan bakınca ekran daha da karanlık görünüyor ve ekranı görmek zorlaşıyordu, öğlen saatleriydi ve odam da ışık alıyordu.

Sonra Dp ile bağladım ve biraz da renk ayarı yapınca daha iyi oldu hava da kararmaya başladı sorun ortadan kalktı ama bu sorunu belki daha ilerki günlerde daha iyi gözlemlerim. FHD'den 2K'ya geçmek netliği ve keskinliği hatrı sayılır şekilde iyileştiriyor, özellikle yazılar daha net ve keskin. Gündelik işler için de çok daha iyi. Oyunlarda 2K'ya çekmeyip FHD ayarlarda bile oynasanız bir dezavantaj olduğunu düşünmüyorum bazı oyunları FHD denedim gayet güzel görüntü veriyordu yani ekran kartınız şu an 2K görüntü veremeyecek bir kartsa bile alıp ileriye dönük bir yatırım yapabilirsiniz.

Beni en çok etkileyen şeyse IPS panelin renkleri çok canlı göstermesi ve 10 bit olması oldu. Eski monitörümde renkleri cansız gösteren bir monitör değildi ancak normalde oynadığım birkaç oyuna girdim (New world, Albion, FIFA, Kingdom Come Deliverance) oyunlar rengarenkmiş resmen haberim yokmuş, hem çok doygun ve hem de güzel renkleri var. Ayrıca renk geçişleri de baya belirgin bu yüzden oyun zevkim arttı resmen. Henüz rekabetçi oyun oynamadım bu yüzden 60Hz'den 180Hz'ye geçiş konusunda farkı çok hissetmedim. CS2 ve Call of Duty Warzone indiriyorum bunlarla rekabetçi oyun deneyimine de bakacağım. Bunun haricinde biraz da YouTube'dan 2K video izledim görüntü kalitesi olsun, renklerin doygunluğu ve canlılığı olsun beni tatmin etti.

Akhiore

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
746
İsim
Oğuzhan Aktaş
İlgilendiği Kategoriler
Sıcak fırsatlar
Beyler bende şimdi bilgisayar yok kasımda alacağım sizce monitör işini kasım ayına mı bırakayım yoksa bunu alıp şansımı deniyeyim mi 15k bütçem var normalde

ruaF1912

80+ Bronze
Konuyu biraz inceledim, çoğu kişi ölü pixel'den dert yanıyor çoğu resimdeki nokta şeklindeki şeyler paneldeki toz kalıntısı, mikrofiber bez ile güzelce biraz bastırarak silerseniz düzeleceğini görebilirsiniz, stuck pixel resimleride var konu içerisinde, o arkadaşlarda iade yada değişim işlemine başvurmadan önce, 'JScreenFix' sitesindeki launcher'ı başlatıp, 30/45 dakika boyunca çalıştırıp geri dönüş yapabilir, gerçekten ölü pixel'e sahip arkadaşlar için malesef yol belli.

hamzaersoy

80+ Bronze
Beyler bende şimdi bilgisayar yok kasımda alacağım sizce monitör işini kasım ayına mı bırakayım yoksa bunu alıp şansımı deniyeyim mi 15k bütçem var normalde
valla şu an bir şey demek zor ki belli ki ellerinde defolu ürün var ucuzdan elden çıkarıyorlar. bunlar bitince stok yenileyip fiyatı artırabilriler veya daha fazla kusurlu ürün temin edebilirler bilemeyiz şu an için

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Yanlışları düzeltmeye başlayalım.
Birde monitörde olması gereken çözünürlüklerden farklı bir çözünürlük mevcut. Sizde de bu olay mevcut mu ? görselde görebilirsiniz.
Nvidia denetim masasından DSR'i kapatın düzelir. Sanal çözünürlük o.
Birkaç walpaper ile iki monitörüm arasındakı görsel farkları aşağıda mevcuttur. Fotoları çekerken iki monitörün ortasına odaklayarak çektim
1)
a) Bir monitörü kamera ile çekiyorsunuz
b) Sonra sıkıştırarak internete yüklüyorsunuz
c) Diğerleri bu görüntüyü kendi ekranında izliyor.
2) Çekerken eğimli çekmişsiniz. Eğim zaten görüntüyü değiştiriyor. Üstüne eğimli olduğu için çektiğiniz kameranın işık ayarları da değişiyor.
Böyle bir karşılaştırma ASLA mümkün değil. Her aşamada gözünüzle gördüğünüz görüntüdekinden farklılık yaratıyorsunuz. Bu kadar monitör incelemesi var profesyonel. Niye sizce açıp yan yana koymuyorlar?
Görseldeki ayarlar kısmında çoğu şeyi değiştiremiyorum . Bu sorun sizde de mevcut mu ? Bir çözümü var mı.
HDR, MBR VB. ayarları kapatın. Olmazsa görüntü modunu standart/sRGB'den genel/doğal'a alın. İsmi ne bilmiyorum Lenovo'da.
ufo testine de bu linkten ulaşabilirsiniz .
Testi doğru yapmışsınız hocam ama sağ üstteki menüden ghosting testini seçmeliydiniz. Yıldızlı ekran ghosting testi için değil Hz testi için.

Ve evet yıldizlı ekranda ghosting testi yapan herhangi bir inceleme kanalı (Büyük kanallar da MAALESEF yapıyor bunu.) monitorden bir b*k anlamıyordur.

Bunu lütfen siz üzerinize alınmayın. Sizin bilmemeniz gayet doğal. Kanallara kızıyorüm çünkü bunların işi bu olmasına rağmen anlamadan sponsorlu "incelememsiler" yapıyorlar.
Hafif solda isik sizmasi canım bende de. Yukarida koydum fotolari. Olu piksel yok. Sizce isik sizmasi normal mi hemen hemen her monitorde bulunuyor sanirim? İade etmeme gerek var mi ? Diger arkadaslarda yazarsa sevinirim. Cok belli degil zaten sadece siyahta o da dikkatli bakilirsa belli oluyor. Onun haricinde monitor cok guzel
İkinci aldığım monitörüde iade ettim.
Lenovo defterini kapattım.
Ayrıca ben gene Va panel alacağım. En azından ışık sızması çok az oluyor ve siyahlar gri değil en azından.
Arkadaşlar monitörü ben de bugün sipariş ettim hayatım boyunca IPS panel kullanan biri olarak söylemek isterim ki ışık sızması olmayan ıps panel çok çok nadirdir ve ışık sızması çokta dert olacak bir şey değil. Ölü pikseliniz çoksa iade edin ancak ışık sızması olmayan ıps gibi hayaller kurmayın. Almışsınız o kadar keyfine bakın gözünüze hoş geliyorsa kullanın gitsin altı üstü oyun oynayacaksınız kasmayın hiçbir ürün kusursuz değildir.
Işık sızması ile IPS glow'u karıştiriyorsunuz.

Kesin olan IPS glowdur. ATW polarizer donanımı yoksa IPS glow adı üzerinde IPS'lerde kaçınılmazdır. Bu yüzden rahatsız edici derecede değilse değişimle uğraşmanızı önermem.

Işık sızması ise olabilen ama olmaması gereken bir sorun. Eğer aldığinız mağaza kolay değişim yapıyorsa ve birkaç iade ile uğraşırım diyorsanız ışık sizmasız bulmaya çalışmak çok daha mantıklı. Tabii eğer ışik sızması sadece kamerada belli olmuyorsa, gözünüzle de görüyorsanız diyorum bunu.

Ayrıca @oguuzysr aslinda IPS panel kadar berabt bir panel yok. Kronik glow sorunu, leş kontrastlar falan yıllardır devam eden ve bir türlü geliştirilemeyen sorunlar. 5K da verseniz 50K da verseniz glow önleyici donanım yoksa aynı berbat sorunları yaşıyorsunuz.
Şimdi düşünün, buna rağmen niye neredeyse daima IPS öneriyoruz? Çünkü VA panellerin çoğu ondan da beraber. Karanlık geçişlerde k kadar yavaşlar ki black smearing (karanlık renklerdeki ghosting) çok fazla. Bu da karanlık renk olan her yerde berbat görüntüye neden oluyor. Sadece FPS oyunları sanmayın sakın. Bknz:
(en alttaki örnekler)

Şimdilerde Samsung ve TCL (CSOT) karanlık renklerde neredeyse IPS gibi hızlı, diğer renlerde en hızlı IPS'lerden bile hızlı VA paneller üretiyorlar. Bütçede OLED, Mini-LED yoksa ve mesele duz IPS vs VA ise direk bu modelleri öneriyorum. IPS katili resmen. Örneğin G6 G65B mükemmel bir monitor. QD IPS almıyorsanız o fiyattaki ve üst fiyattaki çoğu IPS'i biçiyor. IPS almanın anlamı kalmıyor.
Tabii sayılari hala aşırı az...
Ghosting, ölü piksel gibi sorunlar yok
Oyunlarda 2K'ya çekmeyip FHD ayarlarda bile oynasanız bir dezavantaj olduğunu düşünmüyorum bazı oyunları FHD denedim gayet güzel görüntü veriyordu yani ekran kartınız şu an 2K görüntü veremeyecek bir kartsa bile alıp ileriye dönük bir yatırım yapabilirsiniz.
Beni en çok etkileyen şeyse IPS panelin renkleri çok canlı göstermesi ve 10 bit olması oldu
FRC olayi profesyonel renk uygulamaları kullanmıyorsanız tamamen önemsiz. İyi bir FRC, doğaldan daha iyi çalişabilir.
HDR içerik kullanan çok az olduğu için 10 bit de gayet önemsiz. FRC dahil/hariç 8 bit olduğu sürece yeterlidir.

Yine yanlış bilinen efsaneler arasında bu bit olayı. Millet sanıyor ki 16.7m, 1.07 milyar renk bit arttıkça daha çok renk daha canlı... Halbuki canlılık renk gamutu ile alakalı. Bit ise gösterebileceği renk tonunu ifade eder ve bir üstteki paragrafta belirttiğim gibi izlediğiniz içerikle de alakalıdir.

Edit: bu arada bu monitöde de R25i gibi HDR modunda agresif bir oto kontrast modu varsa HDR içeriklerde mutlaka HDR400'ü açmanızı öneririm. Diğer Fake HDR HDR400/600'lerden farklı olarak güzel iyileştirme yapıyor görüntüye. Ama tabii yine de gerçek HDR deneyiminin yanından geçmez.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
--------GÜNCELLEME----------

Şimdi merak edip bu monitorün testlerini izledim de... İade eden arkadaşlara bir geçmiş olsun diyelim baştan (Düşük kalite kontrol hariç).

Geçen sefer de oldu bu. Kasım-Ocak döneminde efsane bir Acer monitör komik bir fiyattan satıldı. Millet ucuzsa kötü, giriş seviye, TR incelemesi yok diye almadı. Halbuki ondan Samsung Odyssey G6 G65B'ye kadar öyle bir indirim ve F/P monitör olmadı. Bu Lenovo indirimi de aynen öyle.
Edit: Samsung'u da VA diye kötülemişlerdi de bilmiyorlardı ki o model sayılı IPS'ten hızlı VA'lardan biriydi. Efsane bir monitördü lazım olan tüm tanıdiklara aldırdım 😂 Bende XV272U V var para olsa ve satabilsem direk geçerdim...

---Öncelikle görüntü kalitesinden başlayalım---

Not: Bu bölüm üründen ürüne yani aynı model ama sana bana gelende değişebilir unutmayın. Yani size gelen burada yazılandan farklı olabilir ama çok şansız değilseniz yakın değerler alırsınız.
Monitörün renk gamutları çok iyi. %94 DCI-P3 geniş renk gamutu sunuyor. Rec.2020 pek iyi değil ama QD (quantum-dot) bir IPS panel almadığinız sürece alabileceğiniz en iyi DCI-P3 gamutu budur. Renk gamutu renk canlılığının temel göstergesidir. Ne kadar geniş gamut=o kadar canlı renkler.
ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!: Eğer color temp ayarı varsayılan olarak sRGB geliyorsa geniş gamut sınırlanmış demektir. Ayrıca renk ayarları da kilitlenir. Onu Warm veya Neutral yapın. Hangisi olacağını aşağıda yazıyorum.

Kontrast ise tam anlamıyla efsane. İkinci amatör incelemeci 1380:1, GTID ise 1280:1 ölçmüs. Yani bu aralıkta bir değer bekleyebiliriz. 1300 üzeri herhangi bir değer IPS için çok iyidir. Bugüne kadar bu değerleri TR'de çoğunlukla 1080P Igzo IPS panellerde görüyorduk AOC 24G2SP, 24G2U, 24G4X; Philips 24M2N3200, Gigabyte G24F-2; MSI G2412 gibi. Bu segmentlerde bu kontrast oranı yoktu. Karşılaştırma olarak söyleyeyim LG Nano panellerde bu oran 700-800:1'e kadar düşebiliyor. IPS ortalaması ise 1000:1.
Kontrast da bilmeyenler için siyahların ne kadar doygun siyah olduğunu belirler. Elinizde bir IPS telefon/tablet/laptop/momitör ve AMOLED/OLED telefon varsa karanlıkta yan yana koyup parlaklıklarını fulleyin. IPS olanların grimsi/mavimsi olduğunu göreceksiniz asla düzgün siyah alamazsınız. Bu günümüz IPS'lerinin en büyük sorunlarından biridir. Dolayısıyla yüksek kontrast IPS için daima albenidir.
Yalnız unutmayın elbette bir VA gibi kontrast yok hâlâ. VA'lar 2000-5000:1 arası olue genelde. VA ile yan yana koyduğunuzda hala grimsi/mavimsi durur. Ve en önemlisi ışık sızması olmayan bir tane ürün almaya bakın. Çünkü ışik sizması kontrastı mahvedebilir. Dolayısıyla bahsettiğim yüksek kontrasttan eser kalmayabilir. Rahatsız edici ışik sızmalı gelirse değişim isteyin.

Görüntü doğrulukları bazı problemler olmakla birlikte genel olarak gayet iyi. Bu bölüm üründen ürüne diğerlerinden fazla değişebilir onu unutmayın.
Renk sıcaklığını (Color temp.) GTID 6500K yani mükemmel iyi, amatör arkadaş ise 6900K yani hafif mavimsi idare eder ölçümüş. Ancak GTID'inkinde de mavi dengesinde hafif bir problem var. Eğer beyaz ekranda hafif mavilik seziyorsanız renk sıcaklığı ayarını sıcağa (Warm) alın düzelir. düzelir. "Hafif" sarımsı ise ellemeyin. Doğrusu yanlış bilinenin aksine odur. Gözünüz alışır. Eğer çok sarı ise doğala (neutral) alın.
Renk doğrulukları genel olarak idare eder. Siyah-beyaz (grayscale) doğruluklarında 2 değer nedense aşırı yüksek. Görüntüye nasil etkisi olur bilmiyorum. Onun dışında ∆E2000 ve ∆EITP ortalamaları iyi ama ∆E2000'de max 5.5, ITP'de ise 23.5 gören değerler var. ITP genis gamut monitörler arasında fena sayılmaz ama 2000'deki 5.5 bir tık kötü. Yani bazı renkler biraz sapik durumda. Günlük kullanıcı için önemli bir şey yok gerçi ama renk doğruluğu gerektiren yarı profesyonel-profesyonel alanda kullanılmaz. Daha iyi modeller var bu konuda. sRGB ve DCI-P3 modlarini da aşağiya yazıyorum onlar da buna uygun değil.

Dahili sRGB modu var ve iyi çalışıyor. Renk sıcaklığı ve gamma dışında gayet iyi renk doğruluğu var. ∆EITP değerini bayağı düşürüyor. Yani renklerin olması gerektiği gibi soluklaştığını göreceksiniz. Gamma ise nedense bu modda sapık. Renk sıcaklığı ortalamada 6500K yani çok iyi ama nedense bazı yerlerde sapma var. Bunları maalesef bu modda ayarlayamıyoruz çünkü kilitli. Neyse ki parlaklık ayarı yapabiliyoruz yine de.
Sizin için çok önemli değil bu çünkü çoğu kişi ne olduğunu bilmiyor ama bilen için söylüyorum bunu. Bilmeyenlere de anlatayım. İnternette gezerken, HDR olmayan video izlerken, pek çok oyunda renk alanı aslında SDR'dir yani standart dinamik aralıktır. Siz ise bunu geniş gamut monitörde izliyorsunuz. Yani renkler içeriği üreten kişinin ayarladığı şekilde, olması gereken gibi değil daha canlı gözüküyor. Aslı ise soluk. Tabii ki insanlar canlı renkleri daha çok sevdiği için, bunun için para ödediğimizden dolayı geniş gamutta kullanıyoruz. Bunda sıkıntı yok. Fakat bazen bu olay sorunlara yol açabiliyor. Örneğin insan deri rengi sarımsı/kırmızımsı oluyor VS. Siz sanıyorsunuz ki renk doğruluğu hatalı ancak aslında geniş gamut olmasından kaynaklı. İşte bazı monitörler sRGB ayarı koyuyor ki bu geniş gamutu sınırlayip standart gamuta düşürülebilsin lazım olduğunda.
Dahili bir DCI-P3 modu da var ama cok yoruldum uzun uzadıya yazmayacağım. Size gelen üründe nasıl olur bilmiyorum ama şaşırtıcı bir şekilde çok iyi bir DCI-P3 modu var. Kullanacak bir alan bulabilir misiniz onu da bilmiyorum gerçi.

Parlaklık 450 nit belirtilmiş ama amatör incelemecimiz sRGB modunda 320, GTID ise 340 nit ölçmüş. Monitörü çok iyi ışık alan bir odaya koymadığinız sürece yeterli bir parlaklık. Gönül isterdi ki 400 olsun. HDR modunda ise DisplayHDR400 sertifikası olduğu için 400 niti görüyordur ama vaat ettiği 450'yi görür mü bilmiyorum maalesef test etmemişler. HDR'ı neredeyse hiç kullanmayacağınız için önemli değil ama kullandığinız zaman lazım tabii.

Maalesef HDR'ı ile alakalı bir test yapmamışlar. Normal şartlarda bırakın sertifikasız HDR10'u HDR400 bile +biraz parlaklık ve renk dışında neredeyse hiçbir şey katmıyor hatta HDR doğrulukları daha kötüyse görüntüyu kötu bile yapabiliyor. Bu monitörlerin hiçbiri HDR için alınmaz. Bunlar oazarlama jçin konur. Gerçek HDR deneyimi çoğunlukla minimum mini-LED'lerden başlar ki onlar da bunun 2-3 katı fiyata sahip.
Ama Lenovo genelde HDR'a agresif bir otomatik kontrast modu koyuyor. Elbette ekranda yerel (lokal, kısmi) aydınlatma kontrolü yok ama bazı markalar bu oto.kontrastı iyi yapıyor. Lenovo R25i'de bunu iyi yapmıştı. Eğer bunda da iyi yapmışsa HDR içeriklerde mutlaka HDR açmanızı öneririm. Çünkü çoğunlukla çok daha altında kalmakla beraber yer yer 3000-4000:1 kontrast görebiliyordu R25i. Bu da cok daha iyi siyahlar demek. +100 nit parlaklık ve renkleri de hesaba kattığımızda görüntüde gayet iyi bir iyileştirme göreceksiniz. Tabii ki asla gerçek bir HDR deneyimi değil ama fark yaratacak güzel bir şey oluyor

Bunu alanlardan biri yardımcı olursa test edebilirim aslında.

---HAREKET PERFORMANSI---

Not: Bu alan Lenovo bir ürüne birden fazla panel takmadıysa üründen ürüne değişmez.
180Hz bir monitör için çok iyi diye cümleye başlayayım.
Screenshot_2024-10-08-14-13-25-094_com.google.android.youtube.png

ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!: Overdrive ayarını burada yazdığı gibi Level 2'de kullanın. Sakın daha fazla ya da az yapmayın!!! Diğer overdrive modlarını incelemeyeceğim çünkü çok kötuler gerek yok.

Bilmeyenler için bu tablo monitörün hızını gösteriyor. Ne kadar düşük değer o kadar hızlı monitör. Monitörde belirtttikleri 1ms, 0.5 ms falan bu işte. Daha önce pek çok yazımda belirttim tekrar yazmayacağım. Şurada bir özet yazmıştım mutlaka mutlaka okuyun derim!!!:
Bu linkte belirttiğim üzere bize lazım olan percent in window kısmı. %90 dediği geçiş sürelerinin %90'ı yenileme sıkliğinın içinde demek. Bu da bu renk geçişlerinin %90'ında gözünüzle seçebileceğiniz hatta kamera sistemi ile yakalayabileceğiniz bir ghosting yok/çok az demek. Yani çok çok iyi.
Ama sadece bu önemli değil. Bütün değerler cok hızlı olsa ama birkaç değer yavaş olsa bu da o geçislerde ghostinge neden olabilir ve bariz görebilirsiniz. Burada aşırı bir şey yok. En kötü değer 7.2ms ve 5.55ms'e (1000/180) 2ms uzaklıkta. Testte bilen biri dikkatli bakarsa karanlık renklerde hafif bir ghosting görülür ama günlük kullanımda rahatsız edecek bir şey asla yok. Çok iyi. Her türlü rekabetçi oyunda iyi iş çıkarır.
Bu sayılarin gercek hayattaki karşılıği da ghosting testidir. Buyrun bakalım:
Screenshot_2024-10-08-14-23-00-850_com.google.android.youtube.png

Lenovo soldaki 3'ünden daha iyi. Hepsi 170-180Hz oldukları ve yavaş olmadıkları için netlik benzer. Ama Lenovo daha hızlı olduğu için neredeyse arkasında hiç iz gözükmezken Gigabyte ve MSI'da "hafif" ghosting var. Asus ise anlamadığım bir şekilde 180Hz olmasına rağmen bariz daha net. Neden bilmiyorum incelemedim o modeli.

Sonradan edit: Maalesef VRR performansı ve düşük Hz için tepki süresi testi yapmamışlar. VRR kullandığınızda bu da en az 180Hz tepki süresi kadar önemlidir. Maalesef incelememişler. Sonradan aklıma geldi.

---MALZEME KALİRESİ VE DİĞER CART CURTLAR---

Gidin alan biri anlatsın. Göruntü kalitesi ve hareket performansı aşırı yanlış bilinen şeyler burada. O yüzden ben inceliyorum. Başkasının anlatabileceği şeyleri yazıp daha da uzatmanın manası yok incelemeyi.

---CAN ALICI KISIM: KALİTE KONTROL---

Kimse babasının hayrına çok ucuza ürün vermez. Elbette dengeleyen bir şey var. Konuyu okuyanlar görmüştür maalesef kalite kontrolde sıkıntı var. Herkeste ölü piksel var. Işık sizması kötü derecede olmamakla birlikte genelde çoğu kişide biraz var. Ancak satıcının HB olduğunu ve monitörün özelliklerinin fiyatına göre çok çok iyi olduğunu unutmamak lazım. 10K'daki çoğu modele kafa tutar, popüler modellerin bazılarını geçer.
Ben de bu yüzden şunu öneriyorum: eğer bütçeniz bundan iyi bir modele çıkmıyorsa ve değişim/iade uğraşırım diyorsanız bu modeli alın. Rahatsız edici veya çok ölü piksel, ışik sizması, rahatsız edici IPS glow çıkarsa değişim istersiniz. Baktınız 1-2 tutmadı iade edersiniz. Ama tutarsa ucuza gayet iyi bir model almiş olursunuz.

---SON---

Çok yoruldum yazmaktan. Unuttuğum, atladığim, yanlış yazdığim bir yer varsa artık akşam düzeltirim.

Son düzenleme:

hamzaersoy

80+ Bronze
--------GÜNCELLEME----------

Şimdi merak edip bu monitorün testlerini izledim de... İade eden arkadaşlara bir geçmiş olsun diyelim baştan (Düşük kalite kontrol hariç).

Geçen sefer de oldu bu. Kasım-Ocak döneminde efsane bir Acer monitör komik bir fiyattan satıldı. Millet ucuzsa kötü, giriş seviye, TR incelemesi yok diye almadı. Halbuki ondan Samsung Odyssey G6 G65B'ye kadar öyle bir indirim ve F/P monitör olmadı. Bu Lenovo indirimi de aynen öyle.

---Öncelikle görüntü kalitesinden başlayalım---

Not: Bu bölüm üründen ürüne yani aynı model ama sana bana gelende değişebilir unutmayın. Yani size gelen burada yazılandan farklı olabilir ama çok şansız değilseniz yakın değerler alırsınız.
Monitörün renk gamutları çok iyi. %94 DCI-P3 geniş renk gamutu sunuyor. Rec.2020 pek iyi değil ama QD (quantum-dot) bir IPS panel almadığinız sürece alabileceğiniz en iyi DCI-P3 gamutu budur. Renk gamutu renk canlılığının temel göstergesidir. Ne kadar geniş gamut=o kadar canlı renkler.
ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!: Eğer color temp ayarı varsayılan olarak sRGB geliyorsa geniş gamut sınırlanmış demektir. Ayrıca renk ayarları da kilitlenir. Onu Warm veya Neutral yapın. Hangisi olacağını aşağıda yazıyorum.

Kontrast ise tam anlamıyla efsane. İkinci amatör incelemeci 1380:1, GTID ise 1280:1 ölçmüs. Yani bu aralıkta bir değer bekleyebiliriz. 1300 üzeri herhangi bir değer IPS için çok iyidir. Bugüne kadar bu değerleri TR'de çoğunlukla 1080P Igzo IPS panellerde görüyorduk AOC 24G2SP, 24G2U, 24G4X; Philips 24M2N3200, Gigabyte G24F-2; MSI G2412 gibi. Bu segmentlerde bu kontrast oranı yoktu. Karşılaştırma olarak söyleyeyim LG Nano panellerde bu oran 700-800:1'e kadar düşebiliyor. IPS ortalaması ise 1000:1.
Kontrast da bilmeyenler için siyahların ne kadar doygun siyah olduğunu belirler. Elinizde bir IPS telefon/tablet/laptop/momitör ve AMOLED/OLED telefon varsa karanlıkta yan yana koyup parlaklıklarını fulleyin. IPS olanların grimsi/mavimsi olduğunu göreceksiniz asla düzgün siyah alamazsınız. Bu günümüz IPS'lerinin en büyük sorunlarından biridir. Dolayısıyla yüksek kontrast IPS için daima albenidir.
Yalnız unutmayın elbette bir VA gibi kontrast yok hâlâ. VA'lar 2000-5000:1 arası olue genelde. VA ile yan yana koyduğunuzda hala grimsi/mavimsi durur. Ve en önemlisi ışık sızması olmayan bir tane ürün almaya bakın. Çünkü ışik sizması kontrastı mahvedebilir. Dolayısıyla bahsettiğim yüksek kontrasttan eser kalmayabilir. Rahatsız edici ışik sızmalı gelirse değişim isteyin.

Görüntü doğrulukları bazı problemler olmakla birlikte genel olarak gayet iyi. Bu bölüm üründen ürüne diğerlerinden fazla değişebilir onu unutmayın.
Renk sıcaklığını (Color temp.) GTID 6500K yani mükemmel iyi, amatör arkadaş ise 6900K yani hafif mavimsi idare eder ölçümüş. Ancak GTID'inkinde de mavi dengesinde hafif bir problem var. Eğer beyaz ekranda hafif mavilik seziyorsanız renk sıcaklığı ayarını sıcağa (Warm) alın düzelir. düzelir. "Hafif" sarımsı ise ellemeyin. Doğrusu yanlış bilinenin aksine odur. Gözünüz alışır. Eğer çok sarı ise doğala (neutral) alın.
Renk doğrulukları genel olarak idare eder. Siyah-beyaz (grayscale) doğruluklarında 2 değer nedense aşırı yüksek. Görüntüye nasil etkisi olur bilmiyorum. Onun dışında ∆E2000 ve ∆EITP ortalamaları iyi ama ∆E2000'de max 5.5, ITP'de ise 23.5 gören değerler var. ITP genis gamut monitörler arasında fena sayılmaz ama 2000'deki 5.5 bir tık kötü. Yani bazı renkler biraz sapik durumda. Günlük kullanıcı için önemli bir şey yok gerçi ama renk doğruluğu gerektiren yarı profesyonel-profesyonel alanda kullanılmaz. Daha iyi modeller var bu konuda. sRGB ve DCI-P3 modlarini da aşağiya yazıyorum onlar da buna uygun değil.

Dahili sRGB modu var ve iyi çalışıyor. Renk sıcaklığı ve gamma dışında gayet iyi renk doğruluğu var. ∆EITP değerini bayağı düşürüyor. Yani renklerin olması gerektiği gibi soluklaştığını göreceksiniz. Gamma ise nedense bu modda sapık. Renk sıcaklığı ortalamada 6500K yani çok iyi ama nedense bazı yerlerde sapma var. Bunları maalesef bu modda ayarlayamıyoruz çünkü kilitli. Neyse ki parlaklık ayarı yapabiliyoruz yine de.
Sizin için çok önemli değil bu çünkü çoğu kişi ne olduğunu bilmiyor ama bilen için söylüyorum bunu. Bilmeyenlere de anlatayım. İnternette gezerken, HDR olmayan video izlerken, pek çok oyunda renk alanı aslında SDR'dir yani standart dinamik aralıktır. Siz ise bunu geniş gamut monitörde izliyorsunuz. Yani renkler içeriği üreten kişinin ayarladığı şekilde, olması gereken gibi değil daha canlı gözüküyor. Aslı ise soluk. Tabii ki insanlar canlı renkleri daha çok sevdiği için, bunun için para ödediğimizden dolayı geniş gamutta kullanıyoruz. Bunda sıkıntı yok. Fakat bazen bu olay sorunlara yol açabiliyor. Örneğin insan deri rengi sarımsı/kırmızımsı oluyor VS. Siz sanıyorsunuz ki renk doğruluğu hatalı ancak aslında geniş gamut olmasından kaynaklı. İşte bazı monitörler sRGB ayarı koyuyor ki bu geniş gamutu sınırlayip standart gamuta düşürülebilsin lazım olduğunda.
Dahili bir DCI-P3 modu da var ama cok yoruldum uzun uzadıya yazmayacağım. Size gelen üründe nasıl olur bilmiyorum ama şaşırtıcı bir şekilde çok iyi bir DCI-P3 modu var. Kullanacak bir alan bulabilir misiniz onu da bilmiyorum gerçi.

Parlaklık 450 nit belirtilmiş ama amatör incelemecimiz sRGB modunda 320, GTID ise 340 nit ölçmüş. Monitörü çok iyi ışık alan bir odaya koymadığinız sürece yeterli bir parlaklık. Gönül isterdi ki 400 olsun. HDR modunda ise DisplayHDR400 sertifikası olduğu için 400 niti görüyordur ama vaat ettiği 450'yi görür mü bilmiyorum maalesef test etmemişler. HDR'ı neredeyse hiç kullanmayacağınız için önemli değil ama kullandığinız zaman lazım tabii.

Maalesef HDR'ı ile alakalı bir test yapmamışlar. Normal şartlarda bırakın sertifikasız HDR10'u HDR400 bile +biraz parlaklık ve renk dışında neredeyse hiçbir şey katmıyor hatta HDR doğrulukları daha kötüyse görüntüyu kötu bile yapabiliyor. Bu monitörlerin hiçbiri HDR için alınmaz. Bunlar oazarlama jçin konur. Gerçek HDR deneyimi çoğunlukla minimum mini-LED'lerden başlar ki onlar da bunun 2-3 katı fiyata sahip.
Ama Lenovo genelde HDR'a agresif bir otomatik kontrast modu koyuyor. Elbette ekranda yerel (lokal, kısmi) aydınlatma kontrolü yok ama bazı markalar bu oto.kontrastı iyi yapıyor. Lenovo R25i'de bunu iyi yapmıştı. Eğer bunda da iyi yapmışsa HDR içeriklerde mutlaka HDR açmanızı öneririm. Çünkü çoğunlukla çok daha altında kalmakla beraber yer yer 3000-4000:1 kontrast görebiliyordu R25i. Bu da cok daha iyi siyahlar demek. +100 nit parlaklık ve renkleri de hesaba kattığımızda görüntüde gayet iyi bir iyileştirme göreceksiniz. Tabii ki asla gerçek bir HDR deneyimi değil ama fark yaratacak güzel bir şey oluyor

Bunu alanlardan biri yardımcı olursa test edebilirim aslında.

---HAREKET PERFORMANSI---

Not: Bu alan Lenovo bir ürüne birden fazla panel takmadıysa üründen ürüne değişmez.
180Hz bir monitör için çok iyi diye cümleye başlayayım.
Alıntıyı görüntüle
ÇOK ÖNEMLİ NOT!!!: Overdrive ayarını burada yazdığı gibi Level 2'de kullanın. Sakın daha fazla ya da az yapmayın!!! Diğer overdrive modlarını incelemeyeceğim çünkü çok kötuler gerek yok.

Bilmeyenler için bu tablo monitörün hızını gösteriyor. Ne kadar düşük değer o kadar hızlı monitör. Monitörde belirtttikleri 1ms, 0.5 ms falan bu işte. Daha önce pek çok yazımda belirttim tekrar yazmayacağım. Şurada bir özet yazmıştım mutlaka mutlaka okuyun derim!!!:
Bu linkte belirttiğim üzere bize lazım olan percent in window kısmı. %90 dediği geçiş sürelerinin %90'ı yenileme sıkliğinın içinde demek. Bu da bu renk geçişlerinin %90'ında gözünüzle seçebileceğiniz hatta kamera sistemi ile yakalayabileceğiniz bir ghosting yok/çok az demek. Yani çok çok iyi.
Ama sadece bu önemli değil. Bütün değerler cok hızlı olsa ama birkaç değer yavaş olsa bu da o geçislerde ghostinge neden olabilir ve bariz görebilirsiniz. Burada aşırı bir şey yok. En kötü değer 7.2ms ve 5.55ms'e (1000/180) 2ms uzaklıkta. Testte bilen biri dikkatli bakarsa karanlık renklerde hafif bir ghosting görülür ama günlük kullanımda rahatsız edecek bir şey asla yok. Çok iyi. Her türlü rekabetçi oyunda iyi iş çıkarır.
Bu sayılarin gercek hayattaki karşılıği da ghosting testidir. Buyrun bakalım:
Alıntıyı görüntüle
Lenovo soldaki 3'ünden daha iyi. Hepsi 170-180Hz oldukları ve yavaş olmadıkları için netlik benzer. Ama Lenovo daha hızlı olduğu için neredeyse arkasında hiç iz gözükmezken Gigabyte ve MSI'da "hafif" ghosting var. Asus ise anlamadığım bir şekilde 180Hz olmasına rağmen bariz daha net. Neden bilmiyorum incelemedim o modeli.

Sonradan edit: Maalesef VRR performansı ve düşük Hz için tepki süresi testi yapmamışlar. VRR kullandığınızda bu da en az 180Hz tepki süresi kadar önemlidir. Maalesef incelememişler. Sonradan aklıma geldi.

---MALZEME KALİRESİ VE DİĞER CART CURTLAR---

Gidin alan biri anlatsın. Göruntü kalitesi ve hareket performansı aşırı yanlış bilinen şeyler burada. O yüzden ben inceliyorum. Başkasının anlatabileceği şeyleri yazıp daha da uzatmanın manası yok incelemeyi.

---CAN ALICI KISIM: KALİTE KONTROL---

Kimse babasının hayrına çok ucuza ürün vermez. Elbette dengeleyen bir şey var. Konuyu okuyanlar görmüştür maalesef kalite kontrolde sıkıntı var. Herkeste ölü piksel var. Işık sizması kötü derecede olmamakla birlikte genelde çoğu kişide biraz var. Ancak satıcının HB olduğunu ve monitörün özelliklerinin fiyatına göre çok çok iyi olduğunu unutmamak lazım. 10K'daki çoğu modele kafa tutar, popüler modellerin bazılarını geçer.
Ben de bu yüzden şunu öneriyorum: eğer bütçeniz bundan iyi bir modele çıkmıyorsa ve değişim/iade uğraşırım diyorsanız bu modeli alın. Rahatsız edici veya çok ölü piksel, ışik sizması, rahatsız edici IPS glow çıkarsa değişim istersiniz. Baktınız 1-2 tutmadı iade edersiniz. Ama tutarsa ucuza gayet iyi bir model almiş olursunuz.

---SON---

Çok yoruldum yazmaktan. Unuttuğum, atladığim, yanlış yazdığim bir yer varsa artık akşam düzeltirim.
sana bu monitörden bir tane hediye etmeleri lazım şunu yazmak o monitörü üretmek kadar vakit almıştır heralde

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
sana bu monitörden bir tane hediye etmeleri lazım şunu yazmak o monitörü üretmek kadar vakit almıştır heralde
Hocam işte vakit yok pek. Vakit olsa monitör nasıl incelenir; msrkalarin ve sponsorlu incelemelerin yalanlarından, ağız oyunlarından ve pazarlamalarından nasıl kaçınılır TR'nin kafasına vura vura anlatacağım da işte...

Şu müthiş, efsane, milyon takipçili kanalların ghosting testini yanlış yaptığinı biliyor muydunuz mesela? Adamalrın o kadar bile bilgisi yok. Bakın ben çok biliyorum diye övünmüyorum monitorler hakkında pek çok segmentte hala bilmediğim hatta yanlış bildiğim çok fazla şey var. Diyorum ki TR'de maalesef düzgün yapan kimse olmadığı için seviye çok düşük. 2015 forum efsaneleri olur ya PC parçaları hakkında, çoğu parçada tüketici genel bilgiye erişebiliyor artık. Ama monitörlerde bu efsaneler, saçmalıklar devam ediyor. Çünkü kimse anlatmıyor bunları. E niye anlatsınlar ki, bundan ekmek yiyor galiba bazıları...
Abdullah en son tepki süresi ölçüm cihazi ile kalibrasyon cihazi aldı. Sonunda birileri gerçek bir adım attı ama o da hala çok eksik yapıyor ve malum çok az monitör inceliyor.

Ventusz

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,305
İsim
Gökhan Güçlüoğlu
İlgilendiği Kategoriler
Elektronik Bilgisayar Sistemleri Sıcak Fırsatlar
Hocam işte vakit yok pek. Vakit olsa monitör nasıl incelenir; msrkalarin ve sponsorlu incelemelerin yalanlarından, ağız oyunlarından ve pazarlamalarından nasıl kaçınılır TR'nin kafasına vura vura anlatacağım da işte...

Şu müthiş, efsane, milyon takipçili kanalların ghosting testini yanlış yaptığinı biliyor muydunuz mesela? Adamalrın o kadar bile bilgisi yok. Bakın ben çok biliyorum diye övünmüyorum monitorler hakkında pek çok segmentte hala bilmediğim çok fazla şey var. Diyorum ki TR'de maalesef düzgün yapan kimse olmadığı için seviye çok düşük. 2015 forum efsaneleri olur ya PC parçaları hakkında, çoğu parçada tüketici genel bilgiye erişebiliyor artık. Ama monitörlerde bu efsaneler saçmalıklar devam ediyor. Çünkü kimse anlatmıyor bunları. E niye anlatsınlar ki, bundan ekmek yiyor galiba bazıları...
Gaza geldim tekrar sipariş geçiyorum umarım bu kez sorunsuz gelir. Monitör de tek beğenmediğim mat ekran olması sanki önünde telefon camına yapıştırılan ekran koruma jelatini var gibi oluyor. Hadi hayırlısı

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,015,853
Üyeler
160,895
Son üye
eceve
Top Bottom